Am ajuns pe fundul oceanului: ca să se califice toate 4 în grupele cupelor europene, echipele din România ar trebui să treacă la vară, în total, de 15 adversare. O singură formaţie poate fi cap de serie

14 mar 2019 4628 afişări Liga Campionilor
Am ajuns pe fundul oceanului: ca să se califice toate 4 în grupele cupelor europene, echipele din România ar trebui să treacă la vară, în total, de 15 adversare. O singură formaţie poate fi cap de serie

Echipele din România care vor participa în următoarea ediţie europeană vor avea un traseu infernal pentru accederea în grupele Ligii Campionilor şi ale Ligii Europa. Campioana va intra în cursă încă din primul tur preliminar. Va fi repartizată pe traseul cuvenit campioanelor şi va trebui să treacă 4 tururi preliminare, ca să intre în grupele Ligii Campionilor.

Situaţia este la fel de complicată şi pentru formaţiile care vor lua startul în Liga Europa. Câştigătoarea Cupei României va intra în ”focurile” calificărilor din turul secund, iar celelalte două echipe din Liga 1 Betano care vor fi trimise în competiţie din primul tur preliminar.

Este o deteriorare a situaţiei deja foarte proaste din sezonul trecut, când echipele din România, ceva mai bine clasate, ar fi avut de trecut, în total, de „numai“ 12 adversari ca să se califice „în bloc“ în grupele Ligii Campionilor şi Ligii Europa.

Rezultatele de anul trecut ne-au afundat însă şi mai tare. Nicio formaţie din România n-a ajuns în grupe.

Punctajul strâns de echipele româneşti în cupele europene în ultimii 5 ani:

  • sezonul 14/15: 5.125
  • sezonul 15/16: 2.250
  • sezonul 16/17: 3.300
  • sezonul 17/18: 2.900
  • sezonul 18/19: 2.375

Mai mult, în condiţiile în care CFR Cluj, Craiova, FCSB şi Viitorul au cele mai mari şanse să participe în următoarea ediţie a întrecerilor europene, e foarte posibil ca ele să nu fie capi se serie, iar accederea în grupe se îngreunează şi mai mult.
Practic, singura cu şanse reale să prindă urna favoritelor este FCSB, dar chiar şi această formaţie are nevoie ca jocul rezultatelor să-i fie favorabil.

Poziţiile ocupate în clasamentul UEFA de cele 4 echipe româneşti favorite la locurile de cupe europene:

  • locul 65 – FCSB (23 de puncte)
  • locul 254 – Viitorul (4 puncte)
  • locul 288 – CFR Cluj (3.5 puncte)
  • locul 304 - Craiova (3 puncte)

(Clasamentul publicat de www.kassiesa.nl)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.