INTERVIU | Miriuţă, noul antrenor al lui Gicu Grozav: “Merită să fie convocat la naţională. Multă lume îl critică, dar este unul dintre cei mai buni. Campionatul din Ungaria nu e mai slab decât Liga 1”. Cum au ales maghiarii să-şi promoveze tinerii. Oferă bani nu impun o regulă

15 iul 2019 3825 afişări Fotbal Extern
INTERVIU | Miriuţă, noul antrenor al lui Gicu Grozav: “Merită să fie convocat la naţională. Multă lume îl critică, dar este unul dintre cei mai buni. Campionatul din Ungaria nu e mai slab decât Liga 1”. Cum au ales maghiarii să-şi promoveze tinerii. Oferă bani nu impun o regulă

Vasile Miriuţă a preluat Kisvarda în această vară, echipă unde evoluează şi Gicu Grozav, alături de Mincă, Ene şi Negruţ. Antrenorul îşi motivează alegerea, dezvăluie că în fotbalul maghiar sunt mai mulţi bani decât în Liga 1 şi spune că cei care îl critică pe Gicu Grozav când acesta vine la naţională sunt în eroare. Ungaria impune echipelor să prezinte garanţii financiare la începutul sezonului, pentru a demonstra că-şi vor plăti jucătorii şi antrenorii şi oferă bani cluburilor care promovează jucători tineri, dar nu-i impune în teren.

ProSport: Vasile, de ce ai ales Kisvarda?
În primul rând, mi-am făcut treaba la Sibiu şi am vrut o nouă provocare. Şi familia şi-a dorit să vin cât mai aproape de casă, fiind tot plecat. Apoi, am discutat cu patronul şi m-a atras proiectul. Dacă nu venea oferta din Ungaria, rămâneam la Sibiu sută la sută. M-am simţit foarte bine.

“Diferenţa de infrastructură este de la cer la pământ”

Condiţiile sunt mai bune decât în România?
Aici nu iei licenţa dacă nu ai bugetul pe tot anul. Cea mai importantă regulă. Să ştii că orice se întâmplă jucătorii şi antrenorii îşi primesc salariile. Diferenţa de infrastructură este de la cer la pământ. Au stadion nou, un stadion mic, terenuri de antrenament, sală de forţă. Sunt toate condiţiile într-o comună de 7000 de locuritori.

Pare că bugetele sunt mai mari decât în Liga 1.
Sută la sută. La mine, la Kisvarda, bugetul este de 5-6 milioane de euro. O echipă promovată sezonul trecut. Pot să antrenez, să nu mă gândesc unde mă pot antrena sau de ce am nevoie. Şi cei de la Sibiu au făcut tot posibilul, dar atât s-a putut.

“Gicu o să marcheze cel puţin 10 goluri şi o să dea cel puţin 15 pase de gol”

Gicu Grozav va rămâne? Ştiu că a avut ofertă din Rusia.
Gicu rămâne. Este cel mai important jucător de la echipă. Şi anul trecut fără el nu s-ar fi salvat. A câştigat echipa de  vreo 3-4 ori, prin reuşitele lui. Am avut o discuţie cu el şi a stabilit să rămână încă un an de zile.

De ce crezi că este criticat când Cosmin Contra îl cheamă la echipa naţională?
Multe nu pot să spun, pentru că nu ştiu şi nu am discutat asta. După jocuri merită să fie convocat. Multă lume îl critică, dar părerea mea este că Gică e unul dintre cei mai buni jucători români. E fotbalist, are caracter, dar trebuie să mai ştii să şi vorbeşti cu el. Eu zic că o să marcheze minim 10 goluri şi va da vreo 15 pase de gol.

Este criticat pentru că vine din Ungaria. Nivelul e mai slab decât în România?

Eu zic că nu e mai slab. Ai văzut ce meci a făcut Ferencvaros cu Ludogoreţ, în preliminariile Champions League. Anul trecut, Videoton i-a batut pe PAOK. Şi acum, în cupele europene sunt 4 echipe care pot să meargă mai departe. S-a investit mult.

Ai 4 jucători români. Vei mai duce şi alţii?
Nu ştiu încă, să vedem în zilele următoare. Este o lege că nu pot fi mai mult de 10 jucători străini.

O regulă privind folosirea jucătorilor tineri există?
Nu, dar dacă joacă mai mulţi fotbalişti tineri maghiari, în tot campionatul, primeşti bani. Şi de la anul trebuie să ai mai mulţi maghiari.

A făcut bine Adrian Rus că a plecat la Mol Vidi şi nu a rămas în Liga 1?
Rus este un jucător foarte bun şi acolo poate să crească foarte mult. Părerea mea este că a ales bine. Videoton este un club puternic din toate punctele de vedere.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.