Interviu cu Doru Nicolae, primul român care a jucat în campionatul Greciei: "Sunt «câinoşi» şi muncitori!"

30 oct 2013 2659 afişări International
Interviu cu Doru Nicolae, primul român care a jucat în campionatul Greciei: "Sunt «câinoşi» şi muncitori!"

Doru Nicolae, primul jucator român transferat în străinătate, la Panathinaikos în 1980, e cum paznic la Centrul de transfuzie sanguină din Bistriţa

Omul care a jucat la Gloria Bistriţa, Dinamo şi FC Argeş înainte de a ajunge în capitala Greciei vorbeşte despre infernul de pe „Georgios Karaiskakis”

Nicolae crede că singura şansă a naţionalei României este să alerge mai mult decât adversarii


ProSport l-a găsit la Bistriţa pe primul român care a jucat în campionatul Greciei. Doru Nicolae (61 de ani) a ajuns la Panathinaikos în 1980, după ce legendarul Yorgos Vardinoianis a vorbit direct cu dictatorul Nicolae Ceauşescu pentru a aproba transferul. Cu un an înainte de a pleca în Grecia, Nicolae cucerise titlul naţional cu FC Argeş, în echipă cu marele Gicu Dobrin. De-a lungul carierei, fostul mijlocaş a mai trecut pe la Steaua, pentru care a jucat un singur meci, în 1973, şi pe la Dinamo (sezonul 75-76). În Grecia, Doru Nicolae a stat doi ani, timp în care a cucerit o Cupă şi a urcat o dată pe podium (locul 2), dar i s-a şi mărit familia cu încă un membru – fiul său s-a născut la Atena. Retras din fotbal în 1988, de la Gloria, Doru Nicolae a rămas în Bistriţa, unde este portar la Centrul de transfuzii. „Dubla” cu Grecia, din barajul pentru Cupa Mondială, l-a prins şi pe el în plasa speranţelor.

Domnule Nicolae, ce amintiri v-a trezit vestea că România va juca împotriva Greciei în barajul pentru Campionatul Mondial?
Uite, eu am mâncat o pâine caldă în Grecia, mi-am lăsat loc de «Bună ziua» acolo, dar până la urmă sunt român şi îmi doresc din suflet ca băieţii ăştia să se califice la Campionatul Mondial! Nu te întâlneşti des în viaţă cu o şansă ca asta, iar unii băieţi din actuala echipă nu mai au foarte mulţi ani de fotbal, ar trebui să profite acum!

Cum ar trebui să abordeze naţionala noastră aceste două jocuri din baraj?
Despre actuala echipă a Greciei nu pot să spun foarte multe, pentru ca nu prea îi cunosc pe jucători, dar, ca fotbalişti, grecii sunt răi, sunt «câinoşi»! Joacă mai dur decât o facem noi, sunt mai arţăgoşi, vor încerca să ne provoace... Noi trebuie să ne vedem de jocul nostru şi să încercăm să le punem probleme. Dacă vor vedea că avem curaj, ne vor lua frica şi vor fugi de noi ca dracu’ de tămâie!

Dar....
(întrerupe reporterul) Aşa s-a întâmplat şi când eram la FC Argeş şi am jucat cu AEK şi Panathinaikos. Halagian ne-a spus să ne vedem de treabă şi să alergăm mai mult ca ei! Asta am făcut şi i-am bătut! Aşa trebuie să procedeze şi jucătorii de la naţională.

Grecii se bazează foarte mult şi pe atmosfera din tribune...
Aoleu! Acolo, pe Karaiskakis, e vulcan! E o nebunie de vulcan! Suporterii greci sunt fanatici! Ne vor înjura, ne vor scuipa, vor arunca cu brichete... Ei aşa fac la orice sport. Şi la fotbal, şi la handbal, şi la baschet! Păi, dacă mergeţi la un Panathinaikos - AEK sau la un alt derby mare din Grecia, o să vedeţi ce nebunie e!

„Nu mai avem un Dinu, un Dumitrache”
Realist, ce şanse are naţionala noastră să ajungă la Campionatul Mondial?
Jucătorii ar trebui să nu mai pună banul în faţă şi să se gândească mai mult la oamenii care îi iubesc! Păi echipa naţională dacă se duce în orice sat din ţara asta, toţi oamenii stau drepţi în faţa lor! Adevărul e că noi nici nu mai avem jucătorii de altădată. Nu mai avem un Dinu, un Dumitrache... asta e realitatea! Dar să alerge în astea două meciuri cum n-au alergat niciodată. Să apuce grecii să le vadă doar numerele de pe tricouri!

Dumneavoastră aţi ajuns în campionatul Greciei în 1980, cum era nivelul fotbalului elen în acea perioadă?
Sincer, campionatul era mai slab decât la noi. Dar în acea perioadă grecii au început să fie mai preocupaţi de fotbal. Au început să cumpere jucători buni, să fie mai atenţi la tinerii lor fotbalişti, să îi promoveze. Grecii, în perioada aia, îţi dădeau bani şi pe nas, şi pe gură, dar voiau performanţă. La Panathinaikos, de exemplu, numai despre titlu se vorbea. Altceva nu exista! Titlul, titlul şi iar titlul! Mi-a fost foarte bine din punct de vedere financiar în Grecia!

Aţi fost, de altfel, şi primul fotbalist român care a reuşit să se transfere la o echipă din campionatul Greciei...
Ţin minte că eram cu naţionala la un turneu de pregătire în Franţa şi au venit cei de la Panathinaikos să mă ia. «Uite, avionul e pregătit, hai să mergem!», mi-au spus. Le-am zis că eu sunt român adevărat şi nu o să fug. Dacă vor să mă ia, să discute cu autorităţile române şi, dacă primesc acordul lor, eu n-am nicio problemă. Au venit la Bucureşti, s-au dus la Federaţie, s-au dus la Partid, cum era pe vremuri, şi au rezolvat. M-au pus să semnez şi am plecat. Apoi, la scurt timp, a venit şi Iordănescu la OFI Creta. Ştiu că era foarte bine privit acolo....

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.