Câinii roșii, curajoșii! Dinamo – Athletic Bilbao 1-1, un meci cu un super gol marcat de Rivaldinho după ce Contra a îndrăznit să schimbe din mers tactica defensivă

Redactor:
Dan Mirea
Câinii roșii, curajoșii! Dinamo - Athletic Bilbao 1-1, un meci cu un super gol marcat de Rivaldinho după ce Contra a îndrăznit să schimbe din mers tactica defensivă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dinamo – Athletic Bilbao 1-1 (Rivaldinho 54 / Laporte 21)

Apărare și contraatac. E normal ce vrea Cosmin Contra, nu poți să te iei de guler cu unii care în mod normal fac tacklinguri la Cristiano Ronaldo și trag la poarta lui Ter Stegen. Se numește aprecierea corectă a posibilităților și, cât timp e 0-0, tactica e justificată. Chiar dacă PCH-ul nu aprobă formula defensivă, galeria își face treaba și susține așa cum trebuie echipa. Oricum, nu e o apărare disperată. Nu sunt mingi proiectate fără minte în tribună, nu sunt eforturi disperate. Fundașii centrali par să aibă mintea limpede, iar Hanca și May întorc capul spre poarta bascilor atunci când recepționează mingea. O apărare modernă? Da. Dar cât e 0-0.

Însă asta nu ține mult. Filip respinge o minge în corner, poate și puțin împins. Lovitura de colț e bătută exact ca la antrenamente, sau pentru publicul tânăr, ca la FIFA 18. Minge aruncată la 11 metri, prelungită cu capul la colțul lung, acolo unde Laporte apare și trimite tot cu o lovitură de cap pe sub un Penedo ieșit într-o combinație de disperare cu dorință de a speria adversarul. E minutul 21 și Bilbao e în avantaj. Schimbă Dinamo abordarea? Se pare că nu, „câinii” îndrăznesc doar câteva minute, însă e foarte greu. Mai ales atunci când orice eroare, orice minge greșită în ofensivă e speculată de explozia lui Muniain. Athletic e din altă lume. May coboară în defensivă și ia mingi cu care iese în viteză, însă lucrurile bune se termină fie la Nemec, complet neinspirat, fie la Salomao, autor al unor „chifle” pe care le-ar invidia și Vel Pitar.

Contra nu e fricos

Contra nu e fricos. Asta ne arată introducerea lui Rivaldinho în locul lui Busuladzic, mutare făcută la pauză. Pe foaie, echipa e mai ofensivă. Însă trec minutele și fotbalul ne arată că nu e tocmai așa, Athletico stăpânește meciul, controlează desfășurarea acțiunii de parcă povestea partidei e scrisă de un basc. În plus, situația nouă în care se află Dinamo e riscantă. Da, așa e fotbalul, îți asumi riscuri, dar lipsa de experiență la acest nivel se vede și apare pericolul eliminării. Încă din startul reprizei a doua, Romera se străduiește să țină pasul în ambele faze și primește un galben după un fault din spate, intervenție făcută cu unicul scop de a stopa un contraatac care ar prinde-o descoperită pe Dinamo.

Contra nu e fricos. Ce se poate întâmpla? Să piardă cu doi, trei la zero? Și ce? Face semne disperate, îl cheamă pe Hanca pentru o discuție, vorbește și cu Filip sau Romera. Entuziasmul crește, iar în minutul 54 Rivaldinho prinde un șut extraordinar de la 25 de metri care se duce sub bara porții lui Herrerin. Gigantul Rivaldo, prezent la lojă, se bucură ca un copil, în tribună e petrecere, se poate! Contra nu e fricos, fricoșii nu se iau de guler cu Davids la AC Milan. 

Atunci când îți dai seama că poți, e greu să te oprească chiar și Bilbao. Jocul merge tot mai bine, intră și Albin în locul lui Nemec, iar galeria exultă la fiecare atac în viteză. Se și respiră greu, mai ales atunci când Nascimento respinge de pe linia porții tot după un corner, însă lucrurile arată bine. Garcia e aproape de un autogol după ce Nascimento bate inteligent o lovitură liberă. Se joacă, e frumos! Se termină 1-1, un rezultat foarte bun pentru o echipă Dinamo care a jucat exact ceea ce trebuia. Contra a început normal, defensiv, însă a avut limpezimea să schimbe din mers și să forțeze exact atunci când a fost nevoie. Calificarea e departe, însă pentru revenirea în Europa Dinamo s-a achitat de sarcini mai mult decât onorabil.

 

Echipele de start

  • Dinamo: Penedo – Romera (iii), Nedelcearu (iii), Katsikas, S. Filip – Mahlangu, Busuladzic (Rivaldinho 46 (iii)), Nascimento (iii) (Anton 84) – Hanca (iii), Nemec (Juan Albin 67), Salomao
    Rezerve: Brănescu – Rivaldinho, Albin, Anton, Costache, Maric, Bumba
  • Athletic Bilbao: Herrerin – O. de Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga – Vesga, Etxebarria (Rico 81)- Susaeta (Lekue 67), R. Garcia (Sabin 90), Muniain (iii) – Aduriz
    Rezerve: Arrizabalaga – Boveda, San Jose, Lekue, Rico, Merino, Aketxe

22:19 FINAL! Dinamo – Athletic Bilbao 1-1. Câinii rămân cu golul superb al lui Rivaldinho și un egal care le dă speranțe pentru retur, însă care o transformă pe Bilbao în favorită certă la calificare.


22:12 Contra face și ultima schimbare: intră Anton pentru Nascimento. Meciul e echilibrat în ultimele minute, dar Dinamo nu a renunțat la ideea că poate câștiga această primă manșă.


22:05 Orice șansă pentru a revedea golul fabulos al lui Rivaldinho! Mai sunt 12 minute și Dinamo trage pentru un rezultat istoric.


22:00 Lovitură liberă periculoasă pentru Dinamo! Execută  Hanca, dar dinamovistul nimerește doar zidul! Imediat, Bilbao e la un pas de autogol ,dar Herrerin respinge în corner.


21:56 Ce ocazie pentru Bilbao! Apărarea lui Dinamo cedează din nou după un corner, Muniain reia din centrul careului spre poartă și Penedo e bătut! Din fericire, Nascimento e atent și respinge de pe linia porții.


21:52 Dinamo crește presiunea la tribuna bascilor, iar tribunele încep să spre într-o victorie. Pe margine, Juan Albin se pregătește să-și facă debutul. Uruguayanul e trimis pe teren în locul lui Nemec.


21:49 Rivaldo e un tată fericit. Între timp, Dinamo marchează din nou, însă se indică ofsaid la Nemec. VEZI AICI Reacția fostului star al Barcelonei din momentul reușitei lui Rivaldinho.


21:43 Sunt 27.000 de fani în tribune, iar atmosfera în aceste momente e incendiară. Dinamo mai are peste jumătate de oră pentru a obține o victorie mare. Rivaldinho a primit cartonașul galben imediat după gol, după ce și-a dat jos tricoul, însă nimic nu mai contează. Golul brazilianului va face cu siguranță înconjurul pământului.


21:41 GOOOOOOOOOOL Dinamo! FABULOS! Rivaldinho catapultează balonul în vinclul porții lu Herrerin cu o bombă de la aproape 30 de metri! Nouarul lui Dinamo a ales momentul perfect să arate că este fiul Balonului de Aur din 1999.


 

21:39 Rivaldo urmărește meciul de lângă Adrian Mutu, iar intrarea lui Rivaldinho cu siguranță la ceea ce se întâmplă pe teren.


21:37 Prima acțiune notabilă pentru Rivaldinho, chiar sub privirile tatălui său. Brazilianul e găsit în careu de centrarea lui Nemec, dar trimite peste poartă.


21:30 Începe repriza a doua, iar Cosmin Contra mută ofensiv. Iese închizătorul Busuladzic și intră vârful Rivaldinho. Dinamo va juca 4-2-3-1 în această repriză.


21:16 PAUZĂ‚. Dinamo – Bilbao 0-1.  Contra trebuie să schimbe ceva dacă vrea să obțină ceva din acest meci.

 


21:11 Roș-albii încheie în atac repriza, însă primul șut pe spațiul porții întârzie. Tentativele lui Salomao și Mahlangu ratează cu mult ținta.


21:03 Dinamo nu poate susține ritmul impus în primele minute după primirea golului, iar acum Bilbao e din nou echipa în control.

Mai jos, fotografia de grup făcută de roș-albi înainte de meci, cu Steliano Filip plasat într-un unghi din care să i se vadă și banderola de căpitan 🙂


20:58 O nouă ocazie importantă pentru Bilbao! Aduriz centrează excelent din flancul stâng, Raul Garicia se înalță peste Katsikas și Filip, dar din fericire lovitura sa de cap trece puțin pe lângă poartă.



20:55 Este momentul în care tactica gândită de Contra pentru acest meci trebuie să se schimbe radical. Dinamo nu-și mai permite să stea la cutie și iese la atac. Rămâne de văzut dacă roș-albii vor avea forța să și înscrie.


Laportre (în negru), omul care a făcut diferența până în acest moment. Foto: ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO


20:50 GOL Bilbao! Laporte deschide scorul, după un corner executat din flancul drept. Fundașul cotat de Bilbao la 50 de milioane de euro l-a pierdut pe drum pe Busuladzic și a ajuns față în față cu Penedo, de unde a trimis în plasă, cu capul.


20:47 Pe hârtie, Dinamo e așezată în 4-3-3. însă debutul bun de meci al spaniolilor îi forțează pe elevii lui Contra să joace în 4-5-1, cu Hanca și Salomao coborâți aproape de fundașii laterali pentru a bloca benzile. În multe situații, Hanca ajunge chiar în linie cu fundașii.


20:43 Athletic începe bine meciul, are posesia și stă sus în teren. Dinamo se apără însă compact și nu lasă spații spre poarta lui Penedo. Nemec e singurul jucător rămas în coasta fundașilor spanioli, care în multe rânduri urcă până la linia de centru.


20:34 Bilbao are prima ocazie a partidei, timp în care fanii dinamoviști aprind torțe și fumigene în peluză.


20:30 A început partida! Dinamo revine în fotbalul mare și este susținută din peluză de PCH, o galerie care produce o atmosferă excelentă în acest start de meci.


19:40 A început să plouă la București, iar partida se va disputa cu acoperișul tras.


19:20 Avem echipele de start, iar Contra surprinde. Grecul Giorgos Katsikas va debuta ca titular pentru Dinamo, chiar în partida cu Bilbao, fiind folosit în locul croatului Maric. Din echipa folosită de Contra la ultimul meci, înfrângerea cu FC Botoșani, scor 0-1, lipsește și brazilianul Rivaldinho.

Iată cum arată primul 11 al lui Dinamo:

Penedo – Romera, Nedelcearu, Katsikas, S. Filip – Mahlangu, Busuladzic, Nascimento – Hanca, Nemec, Salomao

Iată și foaia de joc, cu mențiunea că așezarea dinamoviștilor e ușor greșită. Salomao și Hanca vor fi cele două extreme, în timp ce Nascimento și Mahlangu vor juca în linia de trei mijlocași, alături de Busuladzic.

19:00 Dinamoviștii au ajuns la stadion cu 90 de minute înainte de primul fluier al partidei.


 18:45 Gazonul e afectat după partida FCSB – Viktoria Plzen, scor 2-2, disputată în urmă cu doar două zile, tot pe Național Arena.

 

 


UPDATE 18:30 Cu două ore înainte de meci totul e pregătit în peluza galeriei dinamoviste. Coregrafia concepută pentru acest meci va acoperi întreaga peluză.

 


Dinamo se întoarce în competițiile europene după o pauză de cinci ani. Ultima prezență internațională a echipei din „Ștefan cel Mare” a fost în sezonul 2012-2013, atunci când dinamoviștii au fost eliminați de Metalist Harkov în play-off-ul Europa League.

De această dată, dinamoviștii joacă în turul trei preliminar al Europa League și au un adversar extrem de dificil. Bascii de la Athletic Bilbao revin pe Arena Națională. Bilbao a mai jucat pe stadionul bucureștean în 2012, în finala Europa League, meci pierdut în fața celor de la Atletico Madrid, scor 0-3.

Deși întâlnesc o echipă aparent inaccesibilă, dinamoviștii își pot lega speranțele la calificare de două elemente: antrenorul Cosmin Contra, un fin cunoscător al campionatului spaniol, și faptul că Bilbao nu are deocamdată niciun meci oficial jucat.

Bascii nu îi vor putea folosi pe Inaki Williams și pe Ander Iturraspe, însă vor putea juca Aduriz, Muniain, Raul Garcia sau Laporte. Cosmin Contra nu se va putea baza din primul minut pe Juan Albin, acesta putând intra pe parcursul meciului în funcție și de evoluția scorului, însă îl va titulariza pe Paul Anton, fotbalist abia revenit din Spania, de la Getafe.

Manșa retur a turului trei preliminar al Europa League se va desfășura peste o săptămână, la Bilbao.

 

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o pot încălca
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup