Câinii roşii, curajoşii! Dinamo - Athletic Bilbao 1-1, un meci cu un super gol marcat de Rivaldinho după ce Contra a îndrăznit să schimbe din mers tactica defensivă

27 iul 2017 49588 afişări Comentează şi tu Europa League
Câinii roşii, curajoşii! Dinamo - Athletic Bilbao 1-1, un meci cu un super gol marcat de Rivaldinho după ce Contra a îndrăznit să schimbe din mers tactica defensivă ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/14026/16641670/4/dinm.jpg

Dinamo - Athletic Bilbao 1-1 (Rivaldinho 54 / Laporte 21)

Apărare şi contraatac. E normal ce vrea Cosmin Contra, nu poţi să te iei de guler cu unii care în mod normal fac tacklinguri la Cristiano Ronaldo şi trag la poarta lui Ter Stegen. Se numeşte aprecierea corectă a posibilităţilor şi, cât timp e 0-0, tactica e justificată. Chiar dacă PCH-ul nu aprobă formula defensivă, galeria îşi face treaba şi susţine aşa cum trebuie echipa. Oricum, nu e o apărare disperată. Nu sunt mingi proiectate fără minte în tribună, nu sunt eforturi disperate. Fundaşii centrali par să aibă mintea limpede, iar Hanca şi May întorc capul spre poarta bascilor atunci când recepţionează mingea. O apărare modernă? Da. Dar cât e 0-0.

Însă asta nu ţine mult. Filip respinge o minge în corner, poate şi puţin împins. Lovitura de colţ e bătută exact ca la antrenamente, sau pentru publicul tânăr, ca la FIFA 18. Minge aruncată la 11 metri, prelungită cu capul la colţul lung, acolo unde Laporte apare şi trimite tot cu o lovitură de cap pe sub un Penedo ieşit într-o combinaţie de disperare cu dorinţă de a speria adversarul. E minutul 21 şi Bilbao e în avantaj. Schimbă Dinamo abordarea? Se pare că nu, ”câinii” îndrăznesc doar câteva minute, însă e foarte greu. Mai ales atunci când orice eroare, orice minge greşită în ofensivă e speculată de explozia lui Muniain. Athletic e din altă lume. May coboară în defensivă şi ia mingi cu care iese în viteză, însă lucrurile bune se termină fie la Nemec, complet neinspirat, fie la Salomao, autor al unor ”chifle” pe care le-ar invidia şi Vel Pitar.

Contra nu e fricos

Contra nu e fricos. Asta ne arată introducerea lui Rivaldinho în locul lui Busuladzic, mutare făcută la pauză. Pe foaie, echipa e mai ofensivă. Însă trec minutele şi fotbalul ne arată că nu e tocmai aşa, Athletico stăpâneşte meciul, controlează desfăşurarea acţiunii de parcă povestea partidei e scrisă de un basc. În plus, situaţia nouă în care se află Dinamo e riscantă. Da, aşa e fotbalul, îţi asumi riscuri, dar lipsa de experienţă la acest nivel se vede şi apare pericolul eliminării. Încă din startul reprizei a doua, Romera se străduieşte să ţină pasul în ambele faze şi primeşte un galben după un fault din spate, intervenţie făcută cu unicul scop de a stopa un contraatac care ar prinde-o descoperită pe Dinamo.

Contra nu e fricos. Ce se poate întâmpla? Să piardă cu doi, trei la zero? Şi ce? Face semne disperate, îl cheamă pe Hanca pentru o discuţie, vorbeşte şi cu Filip sau Romera. Entuziasmul creşte, iar în minutul 54 Rivaldinho prinde un şut extraordinar de la 25 de metri care se duce sub bara porţii lui Herrerin. Gigantul Rivaldo, prezent la lojă, se bucură ca un copil, în tribună e petrecere, se poate! Contra nu e fricos, fricoşii nu se iau de guler cu Davids la AC Milan. 

Atunci când îţi dai seama că poţi, e greu să te oprească chiar şi Bilbao. Jocul merge tot mai bine, intră şi Albin în locul lui Nemec, iar galeria exultă la fiecare atac în viteză. Se şi respiră greu, mai ales atunci când Nascimento respinge de pe linia porţii tot după un corner, însă lucrurile arată bine. Garcia e aproape de un autogol după ce Nascimento bate inteligent o lovitură liberă. Se joacă, e frumos! Se termină 1-1, un rezultat foarte bun pentru o echipă Dinamo care a jucat exact ceea ce trebuia. Contra a început normal, defensiv, însă a avut limpezimea să schimbe din mers şi să forţeze exact atunci când a fost nevoie. Calificarea e departe, însă pentru revenirea în Europa Dinamo s-a achitat de sarcini mai mult decât onorabil.

 

Echipele de start

  • Dinamo: Penedo - Romera (iii), Nedelcearu (iii), Katsikas, S. Filip - Mahlangu, Busuladzic (Rivaldinho 46 (iii)), Nascimento (iii) (Anton 84) - Hanca (iii), Nemec (Juan Albin 67), Salomao
    Rezerve: Brănescu - Rivaldinho, Albin, Anton, Costache, Maric, Bumba
  • Athletic Bilbao: Herrerin - O. de Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Vesga, Etxebarria (Rico 81)- Susaeta (Lekue 67), R. Garcia (Sabin 90), Muniain (iii) - Aduriz
    Rezerve: Arrizabalaga - Boveda, San Jose, Lekue, Rico, Merino, Aketxe

22:19 FINAL! Dinamo - Athletic Bilbao 1-1. Câinii rămân cu golul superb al lui Rivaldinho şi un egal care le dă speranţe pentru retur, însă care o transformă pe Bilbao în favorită certă la calificare.


22:12 Contra face şi ultima schimbare: intră Anton pentru Nascimento. Meciul e echilibrat în ultimele minute, dar Dinamo nu a renunţat la ideea că poate câştiga această primă manşă.


22:05 Orice şansă pentru a revedea golul fabulos al lui Rivaldinho! Mai sunt 12 minute şi Dinamo trage pentru un rezultat istoric.


22:00 Lovitură liberă periculoasă pentru Dinamo! Execută  Hanca, dar dinamovistul nimereşte doar zidul! Imediat, Bilbao e la un pas de autogol ,dar Herrerin respinge în corner.


21:56 Ce ocazie pentru Bilbao! Apărarea lui Dinamo cedează din nou după un corner, Muniain reia din centrul careului spre poartă şi Penedo e bătut! Din fericire, Nascimento e atent şi respinge de pe linia porţii.


21:52 Dinamo creşte presiunea la tribuna bascilor, iar tribunele încep să spre într-o victorie. Pe margine, Juan Albin se pregăteşte să-şi facă debutul. Uruguayanul e trimis pe teren în locul lui Nemec.


21:49 Rivaldo e un tată fericit. Între timp, Dinamo marchează din nou, însă se indică ofsaid la Nemec. VEZI AICI Reacţia fostului star al Barcelonei din momentul reuşitei lui Rivaldinho.


21:43 Sunt 27.000 de fani în tribune, iar atmosfera în aceste momente e incendiară. Dinamo mai are peste jumătate de oră pentru a obţine o victorie mare. Rivaldinho a primit cartonaşul galben imediat după gol, după ce şi-a dat jos tricoul, însă nimic nu mai contează. Golul brazilianului va face cu siguranţă înconjurul pământului.


21:41 GOOOOOOOOOOL Dinamo! FABULOS! Rivaldinho catapultează balonul în vinclul porţii lu Herrerin cu o bombă de la aproape 30 de metri! Nouarul lui Dinamo a ales momentul perfect să arate că este fiul Balonului de Aur din 1999.


 

21:39 Rivaldo urmăreşte meciul de lângă Adrian Mutu, iar intrarea lui Rivaldinho cu siguranţă la ceea ce se întâmplă pe teren.


21:37 Prima acţiune notabilă pentru Rivaldinho, chiar sub privirile tatălui său. Brazilianul e găsit în careu de centrarea lui Nemec, dar trimite peste poartă.


21:30 Începe repriza a doua, iar Cosmin Contra mută ofensiv. Iese închizătorul Busuladzic şi intră vârful Rivaldinho. Dinamo va juca 4-2-3-1 în această repriză.


21:16 PAUZĂ. Dinamo - Bilbao 0-1.  Contra trebuie să schimbe ceva dacă vrea să obţină ceva din acest meci.

 


21:11 Roş-albii încheie în atac repriza, însă primul şut pe spaţiul porţii întârzie. Tentativele lui Salomao şi Mahlangu ratează cu mult ţinta.


21:03 Dinamo nu poate susţine ritmul impus în primele minute după primirea golului, iar acum Bilbao e din nou echipa în control.

Mai jos, fotografia de grup făcută de roş-albi înainte de meci, cu Steliano Filip plasat într-un unghi din care să i se vadă şi banderola de căpitan :)


20:58 O nouă ocazie importantă pentru Bilbao! Aduriz centrează excelent din flancul stâng, Raul Garicia se înalţă peste Katsikas şi Filip, dar din fericire lovitura sa de cap trece puţin pe lângă poartă.20:55 Este momentul în care tactica gândită de Contra pentru acest meci trebuie să se schimbe radical. Dinamo nu-şi mai permite să stea la cutie şi iese la atac. Rămâne de văzut dacă roş-albii vor avea forţa să şi înscrie.


Laportre (în negru), omul care a făcut diferenţa până în acest moment. Foto: ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO


20:50 GOL Bilbao! Laporte deschide scorul, după un corner executat din flancul drept. Fundaşul cotat de Bilbao la 50 de milioane de euro l-a pierdut pe drum pe Busuladzic şi a ajuns faţă în faţă cu Penedo, de unde a trimis în plasă, cu capul.


20:47 Pe hârtie, Dinamo e aşezată în 4-3-3. însă debutul bun de meci al spaniolilor îi forţează pe elevii lui Contra să joace în 4-5-1, cu Hanca şi Salomao coborâţi aproape de fundaşii laterali pentru a bloca benzile. În multe situaţii, Hanca ajunge chiar în linie cu fundaşii.


20:43 Athletic începe bine meciul, are posesia şi stă sus în teren. Dinamo se apără însă compact şi nu lasă spaţii spre poarta lui Penedo. Nemec e singurul jucător rămas în coasta fundaşilor spanioli, care în multe rânduri urcă până la linia de centru.


20:34 Bilbao are prima ocazie a partidei, timp în care fanii dinamovişti aprind torţe şi fumigene în peluză.


20:30 A început partida! Dinamo revine în fotbalul mare şi este susţinută din peluză de PCH, o galerie care produce o atmosferă excelentă în acest start de meci.


19:40 A început să plouă la Bucureşti, iar partida se va disputa cu acoperişul tras.


19:20 Avem echipele de start, iar Contra surprinde. Grecul Giorgos Katsikas va debuta ca titular pentru Dinamo, chiar în partida cu Bilbao, fiind folosit în locul croatului Maric. Din echipa folosită de Contra la ultimul meci, înfrângerea cu FC Botoşani, scor 0-1, lipseşte şi brazilianul Rivaldinho.

Iată cum arată primul 11 al lui Dinamo:

Penedo - Romera, Nedelcearu, Katsikas, S. Filip - Mahlangu, Busuladzic, Nascimento - Hanca, Nemec, Salomao

Iată şi foaia de joc, cu menţiunea că aşezarea dinamoviştilor e uşor greşită. Salomao şi Hanca vor fi cele două extreme, în timp ce Nascimento şi Mahlangu vor juca în linia de trei mijlocaşi, alături de Busuladzic.

19:00 Dinamoviştii au ajuns la stadion cu 90 de minute înainte de primul fluier al partidei.


 18:45 Gazonul e afectat după partida FCSB - Viktoria Plzen, scor 2-2, disputată în urmă cu doar două zile, tot pe Naţional Arena.

 

 


UPDATE 18:30 Cu două ore înainte de meci totul e pregătit în peluza galeriei dinamoviste. Coregrafia concepută pentru acest meci va acoperi întreaga peluză.

 


Dinamo se întoarce în competiţiile europene după o pauză de cinci ani. Ultima prezenţă internaţională a echipei din "Ştefan cel Mare" a fost în sezonul 2012-2013, atunci când dinamoviştii au fost eliminaţi de Metalist Harkov în play-off-ul Europa League.

De această dată, dinamoviştii joacă în turul trei preliminar al Europa League şi au un adversar extrem de dificil. Bascii de la Athletic Bilbao revin pe Arena Naţională. Bilbao a mai jucat pe stadionul bucureştean în 2012, în finala Europa League, meci pierdut în faţa celor de la Atletico Madrid, scor 0-3.

Deşi întâlnesc o echipă aparent inaccesibilă, dinamoviştii îşi pot lega speranţele la calificare de două elemente: antrenorul Cosmin Contra, un fin cunoscător al campionatului spaniol, şi faptul că Bilbao nu are deocamdată niciun meci oficial jucat.

Bascii nu îi vor putea folosi pe Inaki Williams şi pe Ander Iturraspe, însă vor putea juca Aduriz, Muniain, Raul Garcia sau Laporte. Cosmin Contra nu se va putea baza din primul minut pe Juan Albin, acesta putând intra pe parcursul meciului în funcţie şi de evoluţia scorului, însă îl va titulariza pe Paul Anton, fotbalist abia revenit din Spania, de la Getafe.

Manşa retur a turului trei preliminar al Europa League se va desfăşura peste o săptămână, la Bilbao.

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.