Eliminarea cu Albania prevesteşte crizele care dospesc chiar în această clipă în fotbalul românesc. Despăgubirile în cazul dezafilierii Craiovei pot reprezenta lovitura decisivă

21 iun 2016 14760 afişări EURO 2016
Eliminarea cu Albania prevesteşte crizele care dospesc chiar în această clipă în fotbalul românesc. Despăgubirile în cazul dezafilierii Craiovei pot reprezenta lovitura decisivă
Vlad Chiricheş, imaginea unui fotbal terminat la propriu şi la figurat. FOTO: Mediafax sustinut de Carrefour
carrefour
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Gata, asta a fost, mai jos nu există. Ce poate fi mai rău decât să te bată Albania, după 70 de ani, tocmai la Europene, şi să te trimită acasă?

Dacă sunteţi nefericiţi şi vi se pare că s-a ajuns pe fundul prăpastiei, să ştiţi că vi se pare. Pentru noi, doar Euro s-a terminat, nu şi prăbuşirea.

Citiţi mai jos despre crizele din fotbalul românesc în desfăşurare chiar acum, în acest moment, şi care, după toate aparenţele, converg spre un deznodământ chiar înainte de finalul mandatului pe care cuplul Burleanu-Bodescu îl încheie la şefia FRF în 2018. Aşa cum veţi vedea, aceste crize se întrepătrund, agravându-se şi amplificându-se una pe alta.

Preliminariile Mondialelor 2018: şanse reduse de calificare

Până acum, Burleanu nu şi-a asumat decât responsabilitatea de a-şi decerna o primă de calificare la Euro de aproape 100.000 de euro. Complicităţile în care s-a băgat şi stilul alunecos de a conduce agravează criza spre care ne îndreptăm. FOTO: Mediafax

În preliminariile Cupei Mondiale din 2018, care încep în această toamnă, România va juca în Grupa E, cu Danemarca, Polonia, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan. Câştigătoarea grupei se va califica direct la Mondiale, în timp ce echipa de pe locul 2 va juca baraj. Foarte probabil, România nu-l va mai avea în această campanie pe cel mai bun jucător, Lucian Sânmărtean, ajuns la 36 de ani. Posibil ca din lot să dispară şi Răzvan Raţ. Nici jocul de la Euro, nici lotul de fotbalişti pe care-l avem acum nu ne permit să sperăm justificat la o calificare. Chiar schimbarea selecţionerului nu poate aduce un progres substanţial în lipsa unor jucători valoroşi la naţională. Cei mai buni fotbalişti pe care îi avem vin de la echipe de mâna a treia din Turcia şi Bulgaria sau de liga secundă din Spania. Dimensiunea exactă a distanţei care ne separă de fotbalul real este dată de Alibec. Vedeta supraponderală a Ligii 1, atacant care a pus la respect toţi apărătorii din campionatul intern, s-a accidentat grav la picior în partida cu Albania, de la Euro, într-un duel umăr la umăr cu un adversar.

Campionatul intern – 2016/2017 devine prima ediţie de Liga 1 cu o echipă în faliment

Paraleu în Liga 1, Alibec s-a doveditnepregătit pentru o bătălie atât de dură precum Euro. FOTO: Mediafax

În acest moment, sunt 14 echipe în Liga 1 şi, teoretic, 22 în Liga 2, dar nici una, nici alta din competiţii nu se ştie dacă va termina în formulă completă sezonul. Un compromis făcut de Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir în 2012 şi amplificat de succesorii lor, Răzvan Burleanu şi Gino Iorgulescu, a declanşat o criză care e pe cale să atingă apogeul în sezonul 2016/2017. FRF şi LPF au permis cluburilor să nu-şi plătească datoriile fără să suporte repercusiuni severe, provocând reacţii necontrolate în lanţ. Şefii cluburilor s-au dezlănţuit: toată competiţia, de la primul până la ultimul eşalon, a devenit o farsă. Jucătorii, cu un sindicat slab şi duplicitar, sunt principalele victime, prinşi într-o formă de sclavie. Regula a devenit ţeapa şi înşelătoria, iar respectarea contractului – excepţia. În sezonul următor de Liga 1 se va intra cu două echipe în insolvenţă (CFR şi ASA), o a treia (Gaz Metan) e aşteptată să intre şi ea în insolvenţă iar a patra (Rapid) e în faliment de-a dreptul. Este neclar acum dacă ultima formaţie va reuşi să intre în competiţie şi, chiar dacă o va face, nu se ştie dacă o va şi termina.

Aceeaşi situaţie volatilă, cu echipe în insolvenţă sau în faliment la tot pasul, cu jucători şi furnizori neplătiţi, cu datorii imense la stat, se găseşte şi în ligile celelalte.

Pe acest fundal dezastruos, mafia pariurilor a pătruns adânc în fotbalul românesc. FRF s-a ferit, la fel ca şi LPF, să atingă altfel decât superficial fenomenul pariurilor. Molima e generalizată începând chiar de la juniori, care – potrivit unor preşedinţi de cluburi – aproape că nu mai vorbesc despre altceva. Însăşi noţiunea de competiţie e viciată profund.

Drepturile TV – prea mulţi bani pentru o competiţie aproape moartă

În acest moment, există un contract de drepturi TV pentru Liga 1 care le dă cluburilor 27,5 milioane de euro pe an. Audienţele au scăzut însă tot mai mult, lipsa de valoare a competiţiei şi dispariţia marilor branduri fac acest trend descendent extrem de greu de oprit. 2016-2017 va fi al treilea din cei cinci ani de contract şi rămâne de văzut cât vor mai fi dispuse televiziunile să plătească zeci de milioane pentru un spectacol slab, care nu se converteşte în puncte de rating. Conducătorii de cluburi nu percep acest decalaj între ceea ce oferă şi ceea ce primesc. Şi, în orice caz, cei mai mulţi dintre ei nici nu ştiu ce e de făcut.

Cupele europene – suntem în pericol să petrecem încă un sezon fără reprezentante în grupe

Astra şi Steaua vor încerca să pătrundă în grupele Ligii Campionilor, Pandurii, Viitorul şi Iaşi – în grupele Europa League. Motive multiple – adversarii posibili (despre Iaşi se ştie deja că va întâlni Hajduk Split), valoarea foarte scăzută a loturilor, dezorganizarea din întrecerea internă – lasă loc de puţine speranţe. Cum nici în acest sezon nu se profilează vreun tun la banii UEFA, e posibil ca investiţiile în echipele deja ajunse pe buza prăpastiei să scadă şi mai mult.

Dosarul dezafilierii Craiovei – potenţiala lovitură decisivă

În primă instanţă, judecătorii au hotărât că FRF, LPF, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir trebuie să plătească în solidar circa 220 de milioane de euro despăgubiri pentru dezafilierea ilegală a Universităţii Craiova în 2011.

Dacă pierde şi recursul cu Mititelu, LPF va fi nevoită să achite din drepturile TV despăgubiri uriaşe. Pentru multe echipe, acest lucru ar însemna colapsul

Cei vizaţi au făcut recurs, dar surse judiciare consultate de ProSport au explicat că sunt rare cazurile în care o instanţă superioară infirmă categoric prima soluţie. Astfel de situaţii s-au mai văzut – de exemplu Dosarul Transferurilor –, dar sunt cu adevărat excepţionale. În acest caz, Curtea de Apel poate, cel mai probabil, să reducă daunele, dar nu de o manieră radicală. Chiar şi 100 de milioane de euro despăgubiri înseamnă o sumă devastatoare pentru fotbalul românesc. Dacă se va decide că FRF, LPF, Sandu şi Dragomir sunt buni de plată, probabil că uriaşa sumă va fi eşalonată pe 5-10 ani.

Grosul banilor vor fi achitaţi, fără dubii, de cele două instituţii, pentru că Dragomir şi Sandu, chiar executaţi silit, nu pot acoperi nici pe departe suma – ceea ce va însemna un dezastru absolut. E greu de spus de unde va face rost FRF de milioane de euro anual, timp de un deceniu, pentru a se achita de obligaţii.

În cazul LPF, lucrurile sunt de-a dreptul dezastruoase. Principala lichiditate o reprezintă drepturile TV, din care ar urma să fie îndestulat câştigătorul procesului, adică Adrian Mititelu. ProSport a discutat cu câţiva conducători de cluburi din Liga 1 care sunt pur şi simplu înspăimântaţi de perspectiva aceasta. „Dacă ni se va diminua suma din drepturile TV chiar şi cu 5 milioane, ca să nu spun cu 10, cele mai multe cluburi vor colapsa. În acest moment, în Liga 1 se trăieşte la propriu din drepturile TV. Dacă se scad 5 milioane, va fi un dezastru. La 10 milioane putem vorbi de colaps generalizat. Chiar şi Gigi Becali, lipsit de banii din cupele europene şi cu o sumă redusă la jumătate din drepturile TV, va abandona Steaua. Nu ştiu cum ar continua fotbalul românesc în această situaţie“, a concluzionat unul dintre conducătorii de club din Liga 1 interogaţi de ProSport.

O soluţie de avarie ar fi ca prima ligă să fie din nou redusă – poate la 10 echipe. Dar lucrurile ar deveni ridicole. În orice caz, Liga 2 este deja o glumă, iar în Liga 3 se joacă efectiv de plăcere sau pentru pariuri, pentru că salariile – şi acelea, cel mai adesea pe hârtie – sunt simbolice.

Un verdict al Curţii de Apel în cazul dezafilierii Craiovei poate veni înainte de finalul acestui sezon. Informaţiile ProSport sunt că atât FRF, cât şi LPF au încercat deja o negociere cu Adrian Mititelu, care s-a dovedit însă inflexibil.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.