N-a cântat fanfara la Samara. Uruguay a strivit Rusia, scor 3-0, şi a câştigat Grupa A. Gazdele au jucat 60 de minute în inferioritate numerică, ambele naţiuni merg în optimi. Toţi ruşii au fost păcăliţi de Suarez. Cronica meciului

25 iun 2018 4575 afişări CM 2018
N-a cântat fanfara la Samara. Uruguay a strivit Rusia, scor 3-0, şi a câştigat Grupa A. Gazdele au jucat 60 de minute în inferioritate numerică, ambele naţiuni merg în optimi. Toţi ruşii au fost păcăliţi de Suarez. Cronica meciului
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Pe malul fluviului Volga, 40.000 de suflete populează stadionul Cosmos din Samara. Cu un puc în buzunar şi o minge de baschet în minte, ruşii îşi fac curaj. Sunt iubitori de sport până în vârful unghiilor şi ştiu să transmită în teren forţă. Forţă şi atitudine.

Cercesov îşi piaptănă chelia cu o batistă, Putin şi-a trimis doar oamenii în tribune. Infantino priveşte. Şi cântăreşte. Oferte şi alte variante de valorificat în Rusia. E un teren bun. Mult prea bun pentru a nu fi speculat de FIFA. E Uruguay contra Rusia, se joacă 6 la 6. Puncte, desigur. Ambele combatante au luat tot cu Egipt şi Arabia Saudită. Carne de tun pentru "Canibalul" şcolit la Groningen şi Ajax, carne de tun pentru urmaşii lui Iaşin şi Dasaev. Ce urmează? Cercesov joacă piesa ”Astă seară se improvizează”, fără fundaşii laterali obişnuiţi şi fără Golovin, ale cărui crampoane au acoperit 25 km în primele 180 minute. Washington Tabarez îşi ţine strâns cârja. Pe chip nu i se citeşte nimic. Absoarbe tot. Durere. Durere şi presiune.

Presiunea e exercitată de ruşi, cu Cerishev incisiv, cu poftă mare de joc. Nu e Jimenez, dar Godin e la post ş Muslera la adăpost. Adăpostul celor 100 de selecţii. Vecino dă semnalul cu un şut înşelător, în tribune, cei 5.000 de uruguayeni sunt prinşi până şi de Shazam, interpretând "Cielo de un Solo Color". E o căldură sufocantă, ruşii mizează pe mingi lungi. Dzyuba se zbate în van, gazdele încercă pe flancuri. Sud-americanii rezistă. Cavani joacă mai dezinvolt ca Enzo Francescoli în zilele lui bune. Şi tot stadionul amuţeşte. Gazinski faultează la sacrificiu, la marginea careului, Suarez muşcă pofticios din minge. Nimeni nu se apropie în sectorul său. Va fi Akinfeev victimă? Sunt 20 metri de poartă, Suarez trage violent, pe colţul unui Akinfeev fără reacţie, şi celebrează simplu: serie de pumni în piept şi inconfundabilul zâmbet larg pentru toate reţelele sociale din lume. Se schimbă tabela (1-0, m.10), Ignashevici şi ai lui se clatină.

Plus de culoare aduce centralul senegalez. Malang Diedhiou e inspector de Vamă şi nu lasă nimic să-i treacă neobservat. Vorbeşte mult, gesticulează şi dictează. Cerishev ('12) şi Dzyuba ('17) le reamintesc spectatorilor că n-au plătit degeaba la intrare, dar tot "Celeştii" punctează. Laxalt testează Telstarul Adidas ('23), dar gambele lui Cerishev schimbă traiectoria mingii şi Akinfeev plonjează tardiv. 2-0 pentru Uruguay şi lipsa lui Golovin se simte în cel mai important sector al terenului. Ruşii încep cursa de urmărire, dar se precipită la construcţie. Se lovesc de un incomod 3 plus 5, cu mare disponibilitate la efort. Smolnikov vede al doilea galben ('36) şi posesia creşte pentru sud-americani. 53% vs 47 % sunt coordonatele unei reprize dominate de uruguayeni, una încheiată cu un Fernanades luându-i locul lui Cerishev.

În pauză se cântă şi dansează în "Cosmos Arena". E timp de Twitter şi Facebook. De predicţii şi râuri de bere.  Dar ce vor schimba ruşii după pauză? Se vor menaja pentru meciul din optimi sau vor face minuni?

4-4-1 e sistemul pe care pedalează Chercesov, fostul portar al lui Spartak, dar ruşii găsesc breşe de la rar spre foarte rar. Miranchuk şi Samedov îl susţin pe Dzyuba, Betancur cuprinde cu privirea cartonaşul galben, primul recepţionat de elevii lui El Maestro la acest Mondial. Şi tot mijlocaşul lui Juve face harcea-parcea o defensivă statică ('59), lipsită de promptitudine. Stadionul huruie, Dzyuba coboară mult pentru a culege mingi. Ruşii n-au moralul prin smocurile de iarbă şi joacă demn. Atacă, marşează pe un joc mai variat. Tabarez nici nu clipeşte. A simţit greutatea fanilor italieni, la Coppa del Mondo, în optimi, 0-3 cu Zenga & Co, a simţit şi presiunea sud-africanilor, în 2010, în grupe, când a învins gazdele, 3-0. Ştie să ţină piept. Şi destinului necrunţător - suferă de sindromul Gayan Barre, care afectează sistemul nervos -, şi iureşului unor naţiuni care joacă acasă. Îl smulge un zâmbet discret doar tentativa lui Godin de la mijlocul terenului ('69) şi mai taie aerul cu pumnul doar la acţiunea lui Dzyuba ('73).

Cu încercări timide de a mai disloca o defensivă compactă, gazdele joacă finalul cu garda jos. Akinfeev intervine providenţial încă de trei ori până la final, de două ori la trasoarele lui Rodriguez, dar e vinovatul fără vină la ultimul gol al Uruguayului. Godin câştigă un duel aeerian după un corner executat de acelaşi Rodriguez, pune fruntea pe o minge respinsă cu greu de portarul lui ŢSKA, dar Cavani arată de ce e unul dintre marii prădători ai fotbalului mondial. Închide tabela, 3-0 m.90, şi încheie en-fanfare, cu 9 puncte din tot atâtea posbile, Grupa A.

Rusia face schemele pentru adversaera din optimi, oricare ar fi ea. Portugalia sau Spania, Uruguay s-a aliimentat cu forţă dintr-un sparring perfect pentru ciocnirea cu Ronaldo sau Sergio Ramos.

DE REŢINUT!

 • A.. Luis Suarez a fost desemnat omul meciului
 • B. Uruguay va juca sâmbătă cu ocupanta locului 2 din Grupa B, Rusia va întâlni duminică ocupanta primului loc din Grupa B
 • C. 7 şuturi pe poartă au trimis uruguayenii. Ruşii l-au deranjat pe Muslera o singură dată
 • D. 41.970 de spectatori au intrat pe Cosmos Arena, potrivit organizatorilor
 • E. Cavani înscrie la trei ediţii diferite: 2010, 2014 şi 2018

Uruguay - Rusia 3-0 (Suarez 10, Laxalt 23, Cavani 90)

 • Uruguay: Muslera - Coates, Godin, Caceres - Nandez (Rodriguez 73), Vecino, Torreira, Bentancur (De Arrascaeta 63), Laxalt - Cavani, Suarez (Gomez 90+3)
 • Rezerve: Campana, Silva - De Arrascaeta, Gomez, Pereira, Rodriguez, Sanchez, Silva, Stuani, Urreta, Varela
 • Rusia: Akinfeev - Smolnikov    , Kutepov, Ignashevich, Kudryashov - Zobrin, Gazinskiy 
  (Kuzyayev 46)- Samedov, Miranchuk (Smolov 60), Cheryshev (Fernandes 38) - Dzyuba
 • Rezerve: Gabulov, Lunev - Erokhin, Fernandes, Golovin, Granat, Kuzyayev, Miranchuk, Semenov, Smolov, Zhirkov
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.