Marius Huţu după Franţa – Uruguay 2-0. ”Franţa arată tot mai aproape de o posibilă campioană mondială”. Şlefuirea unui viitor Balon de Aur

6 iul 2018 5019 afişări Comentează şi tu CM 2018
Marius Huţu după Franţa – Uruguay 2-0. ”Franţa arată tot mai aproape de o posibilă campioană mondială”. Şlefuirea unui viitor Balon de Aur

Pentru Franţa, Campionatul Mondial a început din optimi, când a dat peste o primă echipă puternică, Argentina. Parodia cu Danemarca din faza grupelor nu se pune, iar Australia şi Peru au fost mai degrabă echipe de încălzire pentru ce aşteptări sunt în ”Hexagan” de la trupa lui Deschamps. După 4-3 în primul tur eliminatoriu, francezii i-au dovedit şi pe băieţii lui Oscar Washington Tabarez. Franţa a învins Uruguay cu 2-0 şi arată tot mai aproape de o posibilă câştigătoare a Cupei Mondiale. Este o echipă bine organizată, are valoare pe toate posturile, dar şi un posibil viitor Balon de Aur, Kylian Mbappe.

Cu Messi şi Ronaldo plecaţi din Rusia încă din faza optimilor de finală, Cupa Mondială s-a ”centrat” pe Neymar şi Mbappe. Francezul s-a ”născut” cu adevărat pentru fotbalul mare tot la partida cu Argentina. Cel poreclit ”Ţestoasa Donatello” era deja un tânăr de mare valoare, este şi motivul pentru care PSG a plătit sacii de bani cuveniţi lui Monaco pentru a-l propulsa mai bine în văzul camerelor de luat de vederi. Două boabe şi un sprint în genul lui Usain Bolt au fost suficiente pentru Mbappe să fie pus deja pe acelaşi piedestal cu Pele. Este adevărat, la acelaşi nivel cu primii paşi ai lui Edson Arantes do Nascimento la o Cupă Mondială în 1958.

Continuarea lui Mbappe şi a Franţei implicit ca echipă a venit la ”sfertul” cu Uruguay. Tânărul de 19 ani este mai important la echipa naţională decât a însemnat în ultimul sezon pentru PSG, acolo unde colegii din atac, Edison Cavani şi Neymar, au avut întâietate. Kylian a intrat rapid în atenţia întregii lumi după ce i-a pus capac lui Messi de a câştiga măcar o dată Cupa Mondială, astfel că toate camerele de luat vederi au avut focusul pe el. La fel şi Uruguay! Mbappe a fost mai rapid decât toată Argentina, dar a avut atunci în faţă şi nişte fundaşi mai naivi, mai preocupaţi cu atacul, cu fantezia decât să ”care pianul”. În sferturi, francezul a avut de depăşit o apărare de fier, care primise un singur gol în primele patru meciuri, condusă de Godin şi Gimenez, doi oameni cu care Atletico Madrid stă în faţă de câţiva ani şi în Spania, dar şi în Liga Campionilor.

Atenţia pentru Kylian a fost sporită, Laxalt a fost ca o umbră pentru el, dar aşa a rămas mai mult spaţiu de manevră pentru Griezmann, omul care a tras Franţa după el la ultimul Campionat European până în finală şi a venit cu realizările şi în faţa statului Uruguay, gol şi pasă de gol. Mbappe nu a mai fost One Man Show, dar a fost foarte util echipei, iar jocul poate a însemnat o nouă etapă din şlefuirea unui mare fotbalist.

Franţa arată că are pe cine să se bazeze în drumul spre câştigarea Cupei Mondiale. Griezmann a fost omul partidei cu Uruguay, dar camerele rămân în continuare pe Mbappe, jucătorul care are câteva ceva din marii fotbalişti ai lumii. Este suficient să vezi cum conduce balonul în regim de viteză... Victoria francezului în faţa lui Messi a fost ca o predare de ştafetă, un Cavani accidentat nu s-a putut împotrivi acestei ascensiuni, iar Real Madrid este gata să cheltuiască o avere pentru a-l aduce pe Bernabeu şi a-i oferi strălucirea necesară unui Balon de Aur. Deocamdată, Didier Deschamps se bucură că Mbappe este francez, el având tatăl din Camerun şi mama din Algeria. Şi cu siguranţă că profesorul i-a ”scăpat” elevului nişte amintiri din 1998. Atunci, când Deschamps era chiar căpitanul Franţei, câştigătoare a titlului mondial, anul de naştere şi al unui posibil fotbalist uriaş! Până la final, Cupa Mondială din Rusia ne va oferi o primă măsură în acest sens.

P.S.: După ce s-a întâlnit cu Columbia într-un meci amical şi a jucat cu Peru, Argentina şi Uruguay în turneul final din Rusia, pentru Franţa ar urma la rând Brazilia, pentru a avea tot ”tacâmul” sud-american. Rămâne însă de văzut dacă Brazilia lui Neymar va reuşi totuşi să treacă de Belgia, în această seară, de la ora 21:00, în al doilea sfert de finală.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.