It's Sommer Time. Elveţia a remizat cu Costa Rica 2-2, dar şi-a pierdut doi fotbalişti esenţiali pentru meciul cu Suedia, din optimi. Bryan Ruiz vs Sommer, un duel ciudat la final. Cronica meciului

27 iun 2018 6657 afişări Comentează şi tu CM 2018
It's Sommer Time. Elveţia a remizat cu Costa Rica 2-2, dar şi-a pierdut doi fotbalişti esenţiali pentru meciul cu Suedia, din optimi. Bryan Ruiz vs Sommer, un duel ciudat la final. Cronica meciului

Elveţia - Costa Rica 2-2 (1-0)

Deja eliminaţi înaintea ultimului meci din grupă, Los Ticos au bagajele făcute, dar ţin la estetică. Tic-tac, tic-tac! Ttimpul din Rusia se scurge cu repeziciune pentru costaricani la ultimul meci de la CM. Din peluză, un banner imens "Let's go Los Ticos, we have to win today!" transmite energie în iarbă. Vor începe tare costaricanii?  Elveţia a venit la Novgorod din Togliati, cartierul general, oraşul unde s-a născut maşina care ne înviora retina pe vremea lui Ceauşescu, Lada. Şi, ca în meciurile cu Brazilia şi Serbia, pare bulversată din start. Erorile din defensivă împrăştie confuzie nu numai în tribune, ci şi în poartă. Sommer nici nu clipeşte şi se teleportează din bară-n bară. Rezistă asediului din primele şapte minute, când rafala de şuturi declanşată de Joel Campbell ('5) şi Gamboa ('7) îl ridică pulsul goalkeeperului de la Moenchengladbach, dar Elveţia e total dezorganizată. Încearcă timid să găsească breşe, dar tot Costa Rica deţine controlul. Mingea curge ca pe aţă în linia lor mediană, Colindres ('19) îl mai întinde pe Sommer. Atacurile se înteţesc, defensiva lui Petkovic se clatină. Elveţienii au ieşit în istorie de trei ori din grupe la CM şi vor să speculeze şansa. Dar construcţia lor e anevoioasă. Dar Lichtsteiner dă semnalul revenirii. Lucid şi cu ştiinţă a jocului, fundaşul dreapta mizează pe incursiunile prin care-şi uzează adversarii. Şi îi scoate din ritm.

E timpul ca Shakiri să lumineze jocul Elveţiei. Şi nu stă pe gânduri. Teleghidează o minge pentrul detenta lui Embolo, jucătorul de culoare ia prim-planul, în careu, iar Dzemaili şutează cu sete ('31) pentru deschiderea scorului, 1-0, şi un avans fragil. Se joacă într-un ritm infernal. Prin gheata şi mintea lui Bryan Ruiz trece fiecare acţiune a costaricanilor, Campbell caută să se elibereze din marcaj. Cu o apărare mai exactă, elveţienii nu mai lasă culoare şi intră în avantaj  la cabine, 1-0, 7 puncte şi un gând spre optimi.

Costa Rica, cu iniţiativa şi în debutul părţii a doua

Partea a doua debutează pe coordonatele propuse de Ruiz & Co şi în start. Presiunea creşte la poarta lui Sommer, Waston dă lovitura ('56) şi retabileşte egalitatea, cu o lovitură de cap plasată impecabil. Costa Rica merita golul, primul la acest turneu, iar elveţienii sunt obligaţi să-şi ridice nivelul de exprimare. Petkovic mută cu Drmic în locul lui Gavranovic ('69), iar atacurile se înteţesc la poarta lui Navas. Drmic zgâlţâie bara ('72), tabela rămâne neschimbată. E timp şi pentru hituri. 20.000 de fani devin solişti autentici şi "Cos-ta Ri-ca!" imprimă un alt ritm partidei. La un adăpost construit de Brazilia, 2-0 cu Serbia, Elveţia joacă la trecerea timpului. E calificată şi la o înfrângere în faţa Costa Ricăi, dar îl pierde, pentru optimi, pe lăngă Lichtsteiner, şi pe Schar. Îşi mai ridică nivelul mental pentru faza knock-out cu golul lui Drmic ('84), dar finalul mai propune acţiune. Acţiune şi acţiuni. Campbell cade teatral într-un duel inexistent cu Zaharia, în careu, şi îi oferă lui Bryan Ruiz ('90) şansa de a marca din penalty, 2-2. Un penalty ciudat, transformat de căpitan după ce mingea trimisă în transversală l-a lovit în creştetul capului pe Sommer şi a ricoşat în poartă. Pe doi la finalul grupei, Elveţia întâlneşte pe 3 iulie, în optimi, naţionala Suediei.

 

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.