"Credeau că sunt cerşetor!". Inegalabila poveste de film a unuia dintre cei mai buni portari de la Cupa Mondială. Tatăl i-a rupt mănuşile, s-a antrenat aruncând cu pietre, dar şi-a împlinit visul din copilărie

28 iun 2018 4354 afişări CM 2018
"Credeau că sunt cerşetor!". Inegalabila poveste de film a unuia dintre cei mai buni portari de la Cupa Mondială. Tatăl i-a rupt mănuşile, s-a antrenat aruncând cu pietre, dar şi-a împlinit visul din copilărie

Alireza Beiranvand, portarul naţionalei Iranului, s-a remarcat în ultimul meci al ţării sale de la acest Mondial, chiar în faţa superstarului Cristiano Ronaldo. La scorul de 1-0 pentru lusitani goalkeeperul de 25 ani a parat perfect penalty-ul executat de Ronaldo şi şi-a ţinut echipa în joc până la finalul partidei. Iranienii au egalat, tot dintr-un penalty.

Puţină lume ştie, însă, povestea ”eroului” iranian. Jucătorul, titular în toate meciurile Iranului la această ediţie de Cupă Mondială, s-a luptat cu sărăcia, a fugit de acasă, a spălat maşini şi a dormit pe străzi. Cel mai mare dintre copii, acesta a fost nevoit să-şi ajute părinţii, iar primul său job a fost de păstor. În restul zilei, acesta se antrena alături de un prieten, şi juca Dal Paran, un joc care presupune aruncarea pietrelor pe distanţe cât mai lungi. Aflat în Sarabas, se antrena cu o echipă locală. La 12 ani, pe fondul unei accidentări, din atacant, ”eroul” iranului a devenit portar, post pe care a scris istorie.

”Mi-a rupt echipamentul şi mănuşile, a trebuit să joc cu mâinile goale”

Într-un interviu acordat pentru The Guardian, iranianul recunoştea că nu a beneficiat de sprijinul părinţilor: ”Tatăl meu nu suporta fotbalul şi mă punea mereu să muncesc. Chiar mi-a rupt echipamentul şi mănuşile, iar eu a trebuit să joc cu mâinile goale în câteva meciuri”. Acela a fost momentul în care Beiravand s-a hotărât să fugă de-acasă şi să-şi încerce norocul la o echipă din Teheran, capitala Iranului.

Cu bani împrumutaţi de la rude, a ajuns în Teheran, iar primele nopţi le-a petrecut pe stradă, într-un loc recunoscut pentru că adăpostea migranţi.  În interviul pentru The Guardian, portarul povestea: ”Am dormit aproape de uşa clubului [Naft Teheran], iar când m-am trezit, am găsit nişte monede pe care oamenii le lăsaseră pentru mine. Credeau că sunt cerşetor. Am avut parte de primul mic-dejun bun din ultima vreme".

Şansa l-a adus faţă în faţă cu Ali Daei, legenda Iranului şi fost jucător la Bayern Munchen, la spălătoria de maşini în care lucra. Coechipierii l-au încurajat să vorbească cu Daei despre situaţia sa, însă tânărul a preferat să-şi construiască de unul singur cariera: ”Ştiam că dacă aş fi vorbit cu Daei, s-ar fi oferit să mă ajute, dar mi-a fost jenă să-i spun despre situaţia mea”.

Drumul către succes

În urma unei întâlniri cu antrenorul lui Naft Teheran, portarul a fost nevoit să-şi schimbe din nou jobul, ca să aibă unde dormi în apropierea terenului de antrenament, urmând să se angajeze la o pizzerie. Într-o zi, antrenorul a venit să cumpere pizza, fără să ştie că acolo lucra Beiranvand. Ruşinat, actualul goalkeeper iranian a refuzat să-l servească, motiv pentru care şi-a pierdut slujba. Situaţia sa fiind precară, fotbalistul a accceptat să măture străzi, pentru a face rost de bani.

Pentru că s-a accidentat la un antrenament cu altă echipă, antrenorul seniorilor de la Naft l-a dat afară, dar telefonul primit de la managerul U23 al echipei i-a oferit o a doua şansă. Treptat, a ajuns titular la echipa mare şi o prezenţă constantă în naţionala U23.

Jocurile din copilărie l-au făcut remarcat în lumea fotbalului. Mingea era mult mai uşor de aruncat decăt bucăţile de piatră, iar portarul reuşea să paseze cu mâna chiar până dincolo de mijlocul terenului. În campania de calificare la CM 2018, acesta nu a primit niciun gol, motiv pentru care a fost selectat în lotul care a zburat spre Rusia.

”Am trecut prin multe ca să-mi împlinesc visele, dar nu am de gând să las trecutul în urmă, pentru că tocmai trecutul meu m-a făcut omul care sunt acum”, a mai punctat Beiranvand.Alireza Safar Beiranvand este legitimat la Persepolis, cu care a câştigat două campionate în tot atâţis ani petrecuţi cu echipa. Beiranvand a fost declarat portarul anului în sezoanele 2014-15, 2016-17 şi 2017-18.

Articol scris de Cristinel Roşu

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.