„Nu îmi amintesc când am fost scos de pe teren”. Semifinala Franța – Germania de Vest din 1982 a rămas unul din momentele de referință din istoria edițiilor de Campionat Mondial

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Franța și Germania de Vest se întâlneau în 1982 în semifinala Campionatului Mondial din Spania. Meciul a intrat în istorie prin prisma dramatismului din teren dar mai ales a faultului comis de portarul Harald Schumacher asupra fundașului francez Patrick Battiston
  • Germania și Franța se vor întâlni vineri seară în primul sfert de finală al Mondialului din Brazilia. Jocul va începe la ora 19:00 și se va disputa pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro

„Unul dintre cele mai frumoase meciuri jucate de mine”, așa a descris Platini semifinala împotriva Germania de Vest (RFG) de la Campionatul Mondial din 1982, un episod dramatic din istoria fotbalului internațional. Cele două naționale se vor întâlni în această seară în sferturile Mondialului brazilian.

Niciun episod de remarcat după 50 de minute

La Sevilla, Franța și Germania de Vest se întâlneau în semifinala Campionatului Mondial din Spania. Prima repriză nu anunța dramatismul jocului. Littbarski a deschis scorul cu un șut de la marginea careului care l-a surprins pe goalkeeperul Ettori ieșit la șase metri de poartă. Michel Platini, actualul președinte al UEFA, a egalat din penalty în minutul 26 pentru a stabili scorul pauzei. În minutul 50, nouarul Genghini a fost înlocuit de fundașul lui Saint Etienne, Patrick Battiston. La doar zece minute, a avut loc una dintre cele mai controversate faze din istoria Campionatelor Mondiale.

„Am văzut ceva negru apropiindu-se de mine”

Decarul Platini a profitat de neatenția fundașilor germani și i-a dat o pasă perfectă lui Battiston care a scăpat nemarcat spre poarta adversă. „Când Platini mi-a pasat mingea, m-am gândit: „Asta este pentru mine”. Mi se părea că am în fața un câmp gol, asemeni unui Champs-Élysées la ora cinci dimineața. Nimeni. Brusc, am văzut ceva negru apropiindu-se de mine. Dar nu am avut timp pentru a mă feri”.

Acel detaliu negru era Harald Schumacher, portarul RFG-ului. „Când am văzut pasa de la Platini spre Battiston, l-am observat cum se îndreaptă spre poartă dar m-am gândit că pot ajunge la balon înaintea lui. Patrick a ajuns cu una-două secunde înainte. Eu mă gândeam că voi pasa mingea în spate așa că m-am înălțat fără să știu unde e mingea. Am aruncat picioarele în față pentru a mă opri în ultimul moment”. Așa descrie goalkeeperul german acel moment istoric. 

Battiston a fost lovit cu o brutalitate extremă de către Schumacher. Impactul a avut loc în marginea careului dar arbitrul olandez Charles Corver nu a acordat nici măcar fault. Întregul stadion a fost consternat de faptul că germanul nu primise măcar un cartonaș galben și de situația critică în care se afla fundașul francez, rămas nemișcat pe gazon. Michel Platini a fost primul coechipier care a ajuns lângă Battiston: „Nu avea puls și era pal la față”, mărturisea decarul „cocoșilor galici”. 

„Nu îmi amintesc când am ieșit de pe teren”

Jucătorii Franței și Kaltz, căpitanul germanilor, l-au înconjurat pe Battiston și au cerut intervenția urgentă a medicilor. Înaintea partidei, poliția din Sevilla a interzis prezența oficialilor Crucii Roșii pe marginea terenului, iar asta a făcut ca abia după trei minute să apară prima targă. „Îmi amintesc cum am intrat pe teren dar nu știu când am ieșit”, a declarat francezul despre momentele în care a fost inconștient. Schumacher a mărturisit că și-a dat seama de gravitatea faultui în momentul în care l-a văzut inert pe adversar: „Când l-am văzut pe Patrick că nu se mișcă, mi-am zis: O, doamne! Ceva rău s-a întâmplat”.

Battiston a pierdut doi dinți, a avut trei coaste fracturate și o vertebră afectată, fiind inconștient pentru aproximativ o jumătate de oră. 

„Știam că pot naște o controversă orice aș spune”

Reacția goalkeeperului RFG-ului a șocat. Harald a preferat să se joace cu mingea în loc să intervină și să stea alături de „victima” sa. „Am început să mă joc cu mingea. Tot publicul era împotriva mea. Și am văzut că în jurul lui Patrick erau Platini, Tigana și Amoros. Știam că orice aș spune pot naște o controversă și poate să izbucnească o ceartă, un conflict”. Referitor la acel moment controversat, mijlocașul Alain Giresse a dezvăluit reacția selecționerului francez. „Nu este posibil! Este scandalos!”, asta exclama Michel (n.red- Michel Hidalgo, antrenorul Franței). Era o injustiție, o dramă, dar trebuia să continuăm să jucăm. Nu aveam ce face”.

Dramatism dus la extrem

Nu doar acel incident a transformat acel meci într-o semifinală memorabilă. Francezii puteau câștiga jocul când Amoros a lovit transversala, dar partida a mers în prelungiri. Acolo, latinii au început perfect, iar Tresor a marcat dintr-o semi-foarfecă superbă și a făcut ca tabela să arate 2-1 în minutul 92. Giresse a înscris, ajutat și de bară, iar, în minutul 98, era 3-1 pentru Franța. Comentatorul britanic Martin Tyler a avut o replică memorabilă în momentul în care nemții păreau în corzi: „Germania se dizolvă. Nu îmi amintesc să fi putut spune asta vreodată despre o echipă germană”.

RFG-ul s-a aruncat în atac, iar Rummenigge a înscris în minutul 102. Agonia latină a atins cotele maxime când Fischer a egalat în minutul 108 și a trimis semifinala către loteria penaltyurilor. Scriitorul englez Brian Glanville a remarcat: „Este prima semifinală din istoria Cupei Mondiale care va fi decisă la penaltyuri”.

Germania de Vest a câștigat cu 5-4 și s-a calificat în finală deși în minutul 101 tabela stadionului „Ramon Sanchez Pizjuan” arăta 3-1 pentru francezi.

Reîntâlnire după patru ani

În 1986, cele două reprezentative se întâlneau din nou într-o semifinală de Campionat Mondial. Se întâmpla în Mexic, pe stadionul Jalisco din Guadalajara. La acel moment, Battiston avea 29 de ani și declara pentru publicația New York Times că „Faultul este în trecut, a fost iertat și uitat. Cea mai mare dorință a mea este ca meciul să se joace în spiritul sportului. Nu trebuie să ne gândim la o revanșă față de ce s-a întâmplat la Sevilla, dar trebuie să țintim să ajungem în finala acestei Cupe Mondiale”. În pofida acestei declarații, fundașul francez era precaut și temător înaintea revederii cu portarul german: „Nu plănuiesc să mă apropii de Schumacher, nu la mai puțin de 40 de metri. De data aceasta voi fi mai atent pentru că am plătit pentru asta”.

Germania de Vest a învins Franța cu 2-0 în urma golurilor lui Brehme și Voller și a avansat în finală. Ultimul act a fost pierdut cu 3-2 în fața Argentinei lui Maradona, Valdano și Burruchaga. În prezent, Battiston are 57 de ani și este antrenor la Academia de Juniori a clubului Bordeaux în timp ce Harald Schumacher nu mai este implicat în fotbal. Germanul a fost antrenor cu portari la cluburi importante din Bundesliga precum Schalke, Bayern, Borussia sau Bayer Leverkusen.

„L-am iertat pe Schumacher dar nu vreau să mă întâlnesc cu el”

Declarația fundașului francez Patrick Battiston, acordată site-ului goal.com în 2012

„Și acum aș reacționa la fel dacă aș fi portar. Pentru că sunt sigur că aș ajunge la minge”

Reacția portarului Harald Schumacher referitoare la momentul controversat

FRANȚA 3-3 GERMANIA DE VEST (Platini 26”, Tresor ”92, Giresse 98”/ Littbarski 17”, Rummenigge 102”, Fischer 108”)

Franța (4-4-2): Ettori- Amoros, Bossis, Janvion, Tresor – Genghini, Platini, Giresse, Tigana – Rocheteau, Six

Germania (5-4-1): Schumacher – Kaltz, Forster, Forster, Stielike, Briegel-  Breitner, Dremmler, Littbarski, Magath – Fischer

Stadion: Ramon Sanchez Pizjuan
 
Asistență: 63.000
 
„Rușinea” de la Gijon
 
Algeria a fost și acum 32 de ani adversarul care a stat în calea traseului nemților la turneul final. În 1982, prezența germanilor în penultimul act a fost controversată. Foarte multă lume a huiduit echipa din care făceau parte Rummenigge sau Magath pentru partida din grupe cu Austria. Algeria, cotată cu o șansă de 1000 la 1 să câștige acel turneu final, a produs supriza primei etape din faza grupelor după victoria cu 2-1 în fața RFG-ului. Austria a învins cu 2-0 echipa africană, care obținuse o victorie cu 2-1 în fața reprezentativei din Chile.

Ultimul meci al grupei se juca între Germania de Vest și Austria, iar o victorie a RFG-ului la un gol sau două diferență califica ambele țări. Hrubesch a deschis scorul pentru nemți în minutul 10, iar, timp de 80 de minute, cele două echipe au pasat mingea de-a latul terenului fără pericol pentru porțile adverse. Nici un șut pe poartă nu a fost consemnat după deschiderea scorului. Publicul de pe stadionul „El Molinon” din Gijon a huiduit cei 22 de jucători, strigând „Fuera, fuera”(„Afară, afară!”)

Suporterii algerieni au fluturat bancnote către fotbaliști și au strigat în numeroase rânduri „It”s fixed! („Este trucat!”), cu referire la victoria cu 1-0. Un fan al Germaniei de Vest a dat foc steagului în semn de protest față de figurația de la Gijon. Presa germană i-a desființat pe fotbaliști, iar o publicație a titrat „Shame on you!” („Să vă fie rușine!”). Mai mult decât atât, un ziar olandez a descris meciul ca fiind „pornografie fotbalistică”. 

La momentul în care un grup de fani ai RFG-ului s-au dus la hotel pentru a-i trage la răspundere pe jucători, componenții lotului german au început să îi bombardeze de la balcon cu baloane de apă. Selecționerul Jupp Derwall a încercat să găsească scuze pentru antijocul din întâlnirea cu Austria: „Am vrut să ne calificăm nu să jucăm fotbal”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…