Franţa, puternică, dar norocoasă. Croaţia, cea mai frumoasă echipă de la Mondial

16 iul 2018 793 afişări Comentează şi tu Blog

Croaţia este cea mai frumoasă echipă de la acest Campionat Mondial, chiar dacă a pierdut drastic finala contra Franţei, 2-4.

Croaţia a jucat fotbal de la început până la sfârşit la acest turneu final, cu aceeaşi ardoare, cu aceeaşi inimă ieşită din piept, cu acelaşi suflet mare. Vida, Rakitic, Mandzukic, Rebic şi ceilalţi luptători din legiunea croată s-au aruncat meci de meci în tranşee, au rupt gazonul din Rusia, au alergat ca nişte maratonişti, au crezut mereu în şansa lor, în victorie şi calificare şi chiar în câştigarea titlului mondial.

Ar fi fost prea frumos ca această ţară de 4 milioane de locuitori să devină cea mai bună din lume. Ar fi fost ca într-o poveste, ca într-o minune, ca într-un vis, în care croaţii au crezut de la copiii la bătrâni. Pentru că, dacă nu crezi în miracole, nici nu vei avea parte de ele.

Până la urmă, calificarea Croaţiei în finala Campionatului Mondial este un miracol, ţinând cont de marile forţe care au plecat devreme acasă, începând cu Germania, continuând cu Argentina şi apoi cu Brazilia arlechinului Neymar. Sau ce să mai zicem de Italia, de trei ori campioană mondială, care nici măcar nu a făcut deplasarea în Rusia.

Da, Franţa a fost cea mai puternică echipă de la acest turneu final, a avut de toate, a câştigat fără să forţeze primele două meciuri, s-a conservat cu Danemarca şi a început să joace din optimi încolo: 4-3 cu Argentina, 2-0 cu Uruguay, 1-0 cu Belgia şi acest 4-2 clar cu Croaţia în finală.

Prea mari aceşti jucători ai Franţei, cu Griezmann şi Mbappe strălucitori, cu Varane şi Umtiti impunători, cu Matuidi, acest muncitor cu frac, şi cu toţi ceilalţi – excelenţi pe posturile lor.

Franţa a fost mai tare, dar a avut şi noroc la începutul fianlei. Acel autogol al lui Mandzukic şi acel henţ venit de nicăieri la Perisic, cu vreo trei reluări pe ecranele VAR. „Norocul ţine cu cei puternici” a devenit un clişeu, dar e la fel de real ca acum 30 sau 50 de ani.

Nu plânge, Croaţia! Felicitări, Franţa!   
 

Versiune selectata: mobil / standard