Campionatul Mondial de Esports în 2023 va fi la Iași! Adrian Socaciu: „Este un fenomen global. Generează deja profituri substanțiale pentru companiile producătoare de hardware” | INTERVIU

Campionatul Mondial de Esports în 2023 va fi la Iași! Adrian Socaciu: „Este un fenomen global. Generează deja profituri substanțiale pentru companiile producătoare de hardware
  • Publicat:
  • Actualizat:

Campionatele Mondiale de Esports vor reveni în România după ce capitala țării, București, a organizat evenimentul în 2013 și unde vom avea parte acum de peste 130 de națiuni și 1200 de jucători.

Campionatul Mondial îi pune pe cei mai buni jucători din lume unul împotriva celuilalt pentru a afla ce națiune va câștiga trofeul în singurul turneu global de Esports cu echipe naționale.

ProSport a stat de vorbă cu Adrian Socaciu de la Institutul Sportiv Român care ne-a dat mai multe detalii despre acest eveniment.

Campionatul Mondial de Esports în 2023 va fi la Iași! Adrian Socaciu: „Este un fenomen global. Generează deja profituri substanțiale pentru companiile producătoare de hardware”

Ce reprezintă evenimentul de la Iasi și ce înseamnă Gaming și Esport?

Evenimentul de la Iași este rezultatul multor luni de muncă și negocieri pentru găzduirea finalei Campionatului Mondial de Esport în 2023. Am obţinut nominalizarea din partea Federaţiei Internaţionale de Esports încă din luna iunie 2020, pentru a putea demara procedurile de reglementare ca România să poată solicita calitatea de membru oficial IESF, astfel țara noastră este recunoscut ca un element-cheie pe piața europeană de Gaming și Esport.

Mii de participanți vor lua parte la evenimentul de la Iași, în orașul-gazdă pentru anul 2023 la cel mai efervescent Campionat Mondial de Esport, astfel pregătirile sunt în toi pentru demararea celei mai proeminente și mediatizate activități sportive competitive. Municipiul Iași, se află în plină expansiune economică, fapt reflectat prin prezența unui nucleu solid de numeroase proiecte sportive, culturale și sociale printre rândurile tinerilor entuziaști.

Evenimentul de la Iași va fi mai mult decât un Campionat Mondial de Gaming si Esport. Tendința este de a dezvolta o industrie a gaming-ului și eSport-ului la Iași ce va fi fondată pe trei piloni; o dezvoltare pe programe academice în colaborare cu Universitatea „ Alexandru Ioan Cuza ” Iași, asemenea de realizarea unui hub de start-up-uri în eSport și de organizarea unui festival în arealul de Gaming si Esport. Iașul va fi metropola pasionaților de gaming și eSport din Europa!

Ca să răspund ce înseamnă eSport și Gaming, am sa fac o analogie cu sportul tradițional ca să mă fac pe deplin înțeles. eSport-ul și similitudinile cu sporturile tradiționale sunt evidente; ambele respectă aceleași criterii, sunt elaborate de către federații și au ca obiectiv principal organizarea de competiții. eSport-ul este un fenomen global; de aceea este important să înțelegem acest domeniu într-un aspect global care acoperă lumea digitală în jocul competitiv organizat.

eSport-ul este structurat în turnee și ligi unde eSportul are multe puncte comune cu sporturile tradiționale, în care participarea la competiții implică o manifestare de voință, respectarea normelor sportive impuse de către autoritatea de profil și subordonarea la reguli si regulamente unde sportivii digitali din întreaga lume vor concura pentru glorie.

eSportul este o competiție sau o activitate sportivă care necesită abilități și efort fizic pentru a juca jocuri digitale unde sportivii concurează la un campionat de anvergură mondială.

200 de milioane de euro, venituri din gaming și esports

Care este impactul Gaming-ului si eSport-ului in acest moment și cum se vede viitorul?

Gaming-ul și eSports au devenit o industrie la nivel național și internațional. Aceasta generează deja profituri substanțiale pentru companiile producătoare de hardware. Iar pentru organizatori este o dinamică a evenimentelor, fapt ce atrage miile de jucători entuziaști și atenția milioanelor de spectatori.

Se preconizează încasări record din premiile acordate în cadrul diferitelor evenimentelor sportive iar sumele încasate de către jucătorii profesioniști pot ajunge într-un viitor apropiat la câștiguri competitive cu cele a marilor campioni din sporturile tradiționale.

Industria de gaming și eSport din România a raportat venituri de peste 200 de milioane de euro în 2020, potrivit datelor raportate autorităților fiscale. Industria de gaming din România cuprinde în prezent peste 125 de companii și aproximativ 6000 de oameni care lucrează în acest domeniu, ceea ce plasează țara în top 10 din Uniunea Europeană.

Câte țări sunt reprezentate și câți sportivi, cunoașteți care sunt premiile de la Campionatul Mondial de eSports ?

Campionatul Mondial de Esports va reveni în România după ce capitala țării, București, a găzduit evenimentul sportiv în 2013. La Campionatul Mondial de eSports vor participa peste 130 de țări și 1200 de jucători. Premiile campionatului vor fi dezvăluite în cadrul conferinței de presă din 29 martie 2022. Oferim cele mai recente statistici tehnologice europene, tendințe și date pentru a excela în acest domeniu. Următorul nivel este de a deveni unul dintre hub-urile europene pentru producția de jocuri online și de browser.

Există cadru legislativ acordat de Guvern

România a dezvoltat multe proiecte în industria Esport în ultima perioadă, această industrie este acoperită de un cadru legislativ?

Am lucrat îndeaproape cu profesioniști din acest domeniu care și-au adus aportul pentru a crea cadrul legislativ necesar. Doresc să le mulțumesc pentru implicare, grupului de lucru și aici mă adresez lui: Tudor Dăescu (Bucharest Gaming Week) / Gaming Marathon / Gaming Video Awards / Esports Summit), Marius Radu (GG Industry / Bucharest Gaming Week / Gaming Marathon), Alexandru Ion (Nexus Gaming / Romanian Esports League / Gaming Marathon), Mihai Cotos (Digital Crusade) si Cosma Wolkonsky ( YEPP).

Grupul de lucru și firma de avocatură “Benga Coltan and Associates” au lucrat asiduu la propunerea legislativă pe care au înaintat-o guvernului. Prin urmare, am abordat Guvernul României pentru demersurile unui cadru legislativ de Esports. Am avut 3 întâlniri de lucru în 2021 cu consilierul de stat, Mara Mareş urmate de o dezbatere publică la Ministerul Tineretului şi Sportului. Aș dori să o citez pe Mara Mareș (în timpul prezenței sale la eSports Summit Bucharest 2021), care a declarat:

„Nevoia de a sprijini eSportul în România este reală, iar oportunitatea de reglementare este foarte clară. Am reușit, în mai puțin de un an, să înființăm un grup de lucru care a formulat o propunere legislativă simplă, flexibilă și bine întemeiată, care să permită României să ajungă din urmă, în scurt timp alte țări cu o lungă istorie în acest sens. Este o lege care va încuraja mii de tineri să-și transforme pasiunea pentru jocuri într-o profesie de jucător profesionist de eSport”.

Există o creștere fulminantă în zona de IT la Iași

De ce Iasi? Este orașul Iași noua capitală a jocurilor europene de gaming și a eSport-ului?

Orașul este un centru politic, economic și cultural și sediul primei universități românești din 1860, a Universității „ Alexandru Ioan Cuza ”. Vă voi explica de ce Iașul este orașul perfect pentru a găzdui cea de-a 15-a ediție a Campionatului Mondial de Esports în 2023.

Iașul este un oraș dinamic, istoric și multicultural cu o tradiție universitară unde 6 universități primește peste 60.000 de studenți anual. Municipiul are o populație de 507.100 de locuitori și o creștere culminantă a sectorului IT în ultimii 6 ani, ajungând la peste 15.000 de angajați în companii locale și internaționale precum Amazon, SCC, Ness Technologies, Continental, Levi9, Centric IT Solutions.

Mai mult de atât, Iașul a fost declarat orașul emergent al anului „Emerging City of the Year” la EEC Outsourcing Awards de la Varșovia, Polonia, în 2018, a fost clasat pe locul al doilea în topul comunităților tehnologice europene cu cea mai rapidă creștere (111% în 2019, comparativ cu 2018) și câștigătorul al premiului de „Cel mai bun proiect Smart City al anului” în 2019. Iașul este un oraș al premierelor românești!

Pe lângă Campionatul Mondial de Esport, lucrăm la organizarea unui festival de gaming și Esport în 2023 și în sprijinirea de start-up-uri din industria Esports ca să poată adopta o varietate de abordări pentru a inova acest domeniu, prin urmare plănuim un hub de start-up-uri în eSports la Iași, iar după finalizarea legislației de Esport vom începe și construcția unei arene de eSport.

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele