Arena Multifuncțională Dinamo, între amintirile unora și fanteziile altora

Arena Multifuncțională Dinamo, între amintirile unora și fanteziile altora
  • Publicat:
  • Actualizat:

În această săptămână, mai precis joi, dinamoviștii au primit o veste pe care generații întregi au așteptat-o hrănindu-și speranța cu machete și blestemul cu promisiuni. „Câinii” vor avea o nouă arenă. Multifuncțională. Un stadion de 25.000 de locuri cu mai multe secții sportive implementate în noua construcție care va fi ridicat, cu termen de execuție 25 de luni, între șoseaua Ștefan cel Mare, bulevardul Barbu Văcărescu și Calea Floreasca.

Editorial Cătălin Mureșanu. Arena Multifuncțională Dinamo, între amintirile unora și fanteziile altora 

Dinamo are stadionul fix pe graniță, cu desfășurare și acces în două sectoare, 1 și 2.

Imediat după aprobarea finanțării din partea Guvernului României – 172.000.000 euro este valoarea totală a lucrărilor, aici intră și costurile demolării-, fantezia dinamovistă a irupt în fel și fel de idei.

Suporterii au propus un mozaic la tribuna a II-a, „Doar Dinamo București”, un semn de reverență pentru meritul programului în salvarea clubului. Aș spune a societății. Fanii, în crepusculul comercial, asta au salvat, o societate de la faliment.

SC Dinamo 1948 SA, în care se află continuitatea istorică a secției de fotbal – chiar și prin mult hulita Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, din care se naște, în 2005, societatea salvată de la faliment și care este acționară, cu 7,03%, în „SC-ul” care administrează clubul din Superliga.

Dincolo de faliment

Dar în SC Dinamo se mai află ceva. Amintirile multor fani înghesuite în capodopera timpului. În D-ul de mână al Clubului Sportiv și marile performanțe de dinainte de 1989, în finalul anilor 90 și începutul anilor 2000, în ultimul titlu adus de magistrala echipă a lui Mircea Rednic, în emulația civică a programului DDB, în lacrimile grele ale retrogradării. În bucurii până în solzi de cer și tristeți infernale.

Amintirile unora înseamnă prima țigară sau primul sărut, ale noastre Ghițulescu comentând Dinamo la Fotbal minut cu minut” – mesaj arborat de galeria dinamovistă.

Pe toate le-a unit locul! Acolo au fost rodate amintirile lor. Unde a fost și e Dinamo. În „Groapă”. În Ștefan cel Mare, pe colț de Calea Floreasca, spre Barbu Văcărescu. 

Aceasta este și averea cea mai mare a acestei societăți. Patrimoniul suporterilor și amintirile celor care au salvat-o de la faliment!

Dar să ieșim din sentiment și pășim, cu grijă, în mercantilul situației prin fire de paragraf, asocieri, măriri și micșorări de capital social. În plumbul statului și al hotărârilor luate de oameni care, de multe ori, trăiesc în fiorul cifrelor. Aici, cel mai probabil, SC Dinamo 1948 SA va folosi noul stadion contra cost. Așa se întâmplă, de exemplu, în Giulești. Sau la Craiova.

  • VEZI AICI ce se află în subsolul stadionului DINAMO, lumea uitată în care s-a construit marea performanță 

În ghearele fanteziei

Și aici intervine, din nou, puțină fantezie. Se discută de o „fuziune” între Clubul Sportiv Dinamo -care va administra arena- și SC Dinamo. Practic, în valoarea colportărilor unora, susținute în tăcerea tăinuitoare a altora, CS Dinamo ar intra în acționariatul SC Dinamo 1948 SA. Aici comandăm un nou set de ghilimele: „după ieșirea societății din insolvență”.

În acest sens, suporterii care au salvat clubul – și au pretenția mozaicului de la tribuna a II-a -, au cedat 8% din acțiuni către Red&White, în cadrul unei înțelegeri, pentru ca acest pachet să fie distribuit, într-un orizont de timp, Clubului Sportiv Dinamo! Asociația Peluza Cătălin Hîldan deține 12,06% din SC Dinamo 1948 SA.

Dar cum să suporte un club care aparține de Ministerul Afacerilor Interne o horă comercială îmbibată în realitățile economice ale unui SC?

Tocmai prin, spun unii, participarea cu stadionul. Noi venim cu arena, voi cu banii. Practic, CS ar putea să suporte o majorare de capital social cu dreptul de folosință al arenei. Frunzărim variante, întrebările nu au primit rostul evidenței. „Mai vorbim după ieșirea din insolvență”.

Clubul Sportiv a scăpat de o asociere „păguboasă” și ar putea să intre într-o fuziune care ar trebui să fie, obligatoriu, avantajoasă

În acest context, trebuie să scormonim în trecut și să declasificăm chiar motivul – sau unul dintre ele- pentru care Dinamo nu are, până în acest moment, un stadion nou.

Să enumerăm: delăsarea, lipsa de interes, reaua intenție, conciliabul, nepriceperea, poate chiar și ceva sevă de corupție a fostelor conduceri ale Clubului Sportiv Dinamo!  

De ce spus asta? În toți acești ani, în actele Complexului Sportiv Dinamo – 25 de hectare în centrul Capitalei– ,cele care au fost de găsit, pentru că multe nu au existat, a domnit un haos total. Și nici intenția deslușirii lor nu prea a bântuit prin preajmă. Astfel, când Steaua și Rapid au predat vechile arene către CNI, Dinamo nu avea ce să predea, actele erau vraiște, de la construcții nerecepționate, la clădiri fără autorizație, lucrări începute și neterminate. Și multe altele.

Practic, Arena Multifuncțională Dinamo va fi primul stadion din România ridicat de la stadiul de dosar cu șină!

Apoi, printre vertebrele nerealizabilului, s-a vorbit de contractul de asociere dintre ACS FC Dinamo și Clubul Sportiv Dinamo în vederea folosirii stadionului. Cine folosea stadionul? SC Dinamo 1948 SA! Cum, prin acest contract de asociere. Ce prevedea acesta? SC Dinamo 1948 SA primea stadionul Dinamo în folosință pentru jocuri și, uneori, antrenamente, care era administrat de Clubul Sportiv Dinamo, dar plătea la ACS FC Dinamo sau „Dinamo- Badea”.

În această discuție intrau și alte terenuri din Parcul Sportiv Dinamo disponibile fotbalului. Această asociere, care avea la bază o hotărâre de guvern, a fost radiată în urmă cu aproximativ 5 ani, după un proces lung, o constatare a Curții de Conturi MAI, în baza unei decizii judecătorești. De atunci, SC Dinamo a putut evolua în „Ștefan cel Mare” în baza unui contract de prestări servicii!

În prezent se dorește o nouă, cum au spus unii, „fuziune”, care pentru alții ar putea însemna chiar o veritabilă formă de întoarcere la trecut.

Iar acesta este doar un amănunt.

Și mai există un element, am putea să spunem cheie, care ar putea cântări greu fanteziei unora. În prezent, CS Dinamo are secție de fotbal, echipă de seniori în liga a treia, academie cu sute de copii, proiect care a consumat bani mulți – publici- și la fel de multă energie.

O să vă întrebați de ce multă lume – cu putere de decizie azi între șoseaua Ștefan cel Mare, Calea Floreasca și Barbu Văcărescu- dansează pe muzica trasă în surdina acestei fantezii:

Pentru că oamenii fericiți au o memorie scurtă… însă multe amintiri.

Cine nu a înțeles, mai are la dispoziție 25 de luni.

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian Mutu
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian…
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen