Sheriff Tiraspol amintește de Steaua anilor ’80! Cine este ”Valentin Ceaușescu”, omul din umbra campioanei Moldovei?! (GALERIE FOTO)

Sheriff Tiraspol amintește de Steaua anilor '80! Cine este ”Valentin Ceaușescu”, omul din umbra campioanei Moldovei?! (GALERIE FOTO)
  • Publicat:
  • Actualizat:

Calificarea moldovenilor de la Sheriff Tiraspol în grupele Ligii Campionilor a năucit Europa fotbalistică! Un club cu o sonoritate mai degrabă de western, emanat la răsăritul cinematografiei americane, a tras glonțul de aur și a intrat în istorie. Este prima echipă din Moldova care va ”cina” cu multimiliardarii fotbalului european. Uluită de parcursul tiraspolenilor, presa europeană s-a dezmeticit tardiv și s-a întrebat legitim: ”Who is Sheriff?”

Poate că, de la ”sfertul” european al Islandei din 2016, fotbalul continental n-a mai cunoscut un asemenea seism. Sau, cel puțin, este ”cutremurul” pe care, personal, îl conserv în memorie. Pentru mine, însă, apariția lui Sheriff nu are nicidecum harul de a mă buimăci. Nu este vreo surpriză! Ci doar o confirmare a faptului că, acolo unde ”torni” o fundație solidă, poți ridica și o construcție impunătoare. În 2005, am pătruns în ”cazarma” Sheriff de la Tiraspol, capitala vremelnică a unui teritoriu separatist, desprins conjunctural din Moldova. Dar problematica geo-politică este mult mai abrazivă, așa încât o voi trage deoparte. Mă voi referi eminamente la fotbal și la cum s-a certificat Sheriff pe harta Europei. Nimic nu a fost întâmplător! Cu privirea îndreptată spre primele ligi din Anglia, Franța, Spania, Italia sau Germania, acolo unde se rostogolesc ”sacii de bani” ai fotbalului, Europa a ignorat apariția lui Sheriff. Până acum.

La sfârșitul lui 2005 și începutul lui 2006, am transmis mai multe corespondențe din Tiraspol. Și atunci, ca și acum, într-un oraș dezlânat, bântuit de rămășițele industriei sovietice, post-Gorbaciov, baza de antrenament a lui Sheriff arăta ca o regină în mijlocul gloatei. Ca o orhidee plantată într-o mocirlă. Și costase 500 milioane de dolari! Echipa se născuse de vreo opt ani în Divizia B moldovenească, promovase și obținuse, între timp, două titluri naționale.

Zdruncinase monopolul impus de Zimbrul Chișinău și promitea să nu se dizolve aidoma unui balon de săpun. Să nu fie doar moftul temporar al proprietarului ei, oligarhul local Victor Gușan.

Iar timpul a demonstrat că Sheriff poate supraviețui. La acea vreme, beneficia de o bază de antrenament ultra-modernă. Ca un resort de 5 stele în mijlocul deșertului. România era departe! Spre vest… Poate doar Gheorghe Hagi purta într-o mapă viitorul proiect încropit al academiei.

Cocheta arenă centrală a complexului Sheriff are o capacitate de 13.500 de locuri, la meciurile echipei putând asista 10% din populația Tiraspolului

În timp ce macaralele și buldozerele asudau pe ”șantierul” Sheriff, noi, românii, eludam infrastructura. Conta, vezi Doamne, numai performanța! În 2005-2006, România a avut celebrul ”UEFAntastic” Steaua-Rapid. Sheriff nu era pomenită nici de Google. Europa nu cunoștea nimic despre ce se construia acolo. Nu aflase de proiectul Sheriff, evaluat la 500 mil $ și care a erupt în 2021.

Am regăsit una dintre cronicile pe care le-am publicat în urmă cu 15 ani. Vi-o las aici pentru a înțelege ce însemna atunci Sheriff și cum s-a născut ”visul european” din vara acestui an!

Cum arăta Sheriff în anul ”UEFAntasticului” Steaua – Rapid! Nici Google nu-i pomenea pe moldoveni

”Controversatul președinte separatist al autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov, are apucăturile unui dictator. Familia președintelui ține, practic, în lesă republica decupată de pe harta Moldovei. Familia Smirnov are frâiele fiecărui sector al economiei, iar clasa politică îi este supusă 100%.

Unul din cei doi fii (nota autorului – Vladimir) ai liderului de la Tiraspol deține exclusiv controlul asupra vămilor, iar celălalt (nota autorului – Oleg) asupra grupului Sheriff, care are monopol pe lanțurile de supermarketuri și benzinării din Transnistria. În condițiile în care salariul mediu nu depășește 35 de dolari, iar asigurările sociale sunt inexistente, clanul Smirnov a acumulat o avere uriașă. Astfel, și-a permis sa construiască un mega-complex sportiv evaluat la 500.000.000 de dolari.

Am pătruns în interiorul grandioasei baze sportive Sheriff, un proiect megaloman, similar faraonicei Case a Poporului, ”ctitorie” a lui Nicolae Ceaușescu. Complexul sportiv Sheriff, situat la marginea capitalei Tiraspol, arată practic ca un diamant într-o groapă de gunoi. Dincolo de ansamblul de cinci stele în care clanul Smirnov a ”injectat” până acum un munte de bani, Transnistria este afundată în sărăcie. În interiorul bazei, care este ca o fortăreață, nu are nici musca acces dacă nu există acordul autorităților.

Practic, nouă ni s-a permis să vizităm complexul, cu mențiunea să nu ne abatem nici o secundă de la traseu, fiind însoțiți permanent. Nimeni nu suflă o vorbă despre bani. Administratorul șef al bazei, Artur Golovscenko, a avut gura cusută de câte ori s-a adus în discuție valoarea investițiilor: ”Nimeni nu vă poate spune așa ceva, câți bani s-au băgat aici. Cine știe asta și nici nu ne interesează!” Nici despre cine se află în spatele acestui proiect n-a acceptat să vorbească.

”Paravanul” Victor Gușan

Interfața clanului Smirnov la baza Sheriff este cel mai influent om de afaceri din Transnistria, Victor Gușan. De fapt, acesta este, scriptic, finanțatorul echipei de fotbal ”Sheriff”, ultima campioană a Republicii Moldova. Gușan figurează în acte ca proprietar al bazei sportive care se întinde pe o suprafață de 65 de hectare, însă el nu este decât un paravan.
De altfel, Victor Gușan nici nu locuiește la Tiraspol. El își are domiciliul în Germania, existând voci care susțin că este ”ținut departe” de clanul Smirnov. În realitate, unul dintre fiii liderului separatist, Oleg, controlează întreaga afacere.

Stadion principal, secundar + 8 terenuri de antrenament și o sală acoperită. Toate inaugurate de Blatter!

Complexul sportiv Sheriff Tiraspol cuprinde două stadioane de fotbal ultramoderne ce au o capacitate de 13.500, respectiv 9.500 de locuri și o sală sportivă impresionantă. Administratorul șef al bazei ne-a dezvăluit că numai amenajarea gazonului terenului central a costat undeva în jurul a 3.000.000 de dolari. ”Gazonul a fost montat de cea mai renumită firmă din lume în acest domeniu. Sub el există, pur și simplu, o centrală de unde se controlează temperatura la nivelul solului, se reglează până și modul în care crește firul de iarbă”, ne-a mărturisit Golovscenko. În afara celor două arene, baza mai cuprinde încă opt terenuri de antrenament pe care s-au așternut covoare de iarbă, atât sintetică, cât și naturală.

3 milioane de dolari a costat gazonul stadionului, conform administratorului bazei

Academia de fotbal a lui ”Sheriff”, unde se antrenează sute de juniori, a fost construită recent. Clădirea este dotată cu aparatură de lux. Sala de conferințe are, de pildă, 250 de locuri, iar camerele micuților fotbaliști arată ca ale unui hotel de patru stele. Nu le lipsește nimic, având TV, DVD, bibliotecă și cabine de duș cu hidromasaj.

La inaugurarea Academiei a participat inclusiv președintele Federației Internaționale de Fotbal, Joseph Blatter. O sală în care este redată istoria lui FC Sheriff amintește de vizita celui mai influent personaj din fotbalul mondial. Uluit de grandoarea complexului sportiv de la Tiraspol, Blatter a declarat că ”este unul dintre cele mai frumoase din lume”. Cuvintele președintelui FIFA au fost încrustate pe unul dintre pereții sălii. Artur Golovscenko ne-a dezvăluit că, în curând, baza sportivă de la Tiraspol va îngloba și ”un hotel de cinci stele”.

Igor Smirnov, un soi de ”Valentin Ceaușescu” al Stelei ’86

Așa arăta în urmă cu 15 ani proiectul Sheriff Tiraspol, o infrastructură care nu există, nici măcar în prezent, în România, în ciuda expansiunii din ultimii ani. Iar în umbra acelui proiect se afla Oleg Smirnov. Și se află și azi! El patronează lanțul de magazine Sheriff, care are anvergura Mega Image în România, dar – peste toate – controlează autoritar echipa care a accesat în grupele Ligii Campionilor. Este fiul fostului dictator separatist Igor Smirnov. Oleg este, așadar, ceea ce a însemnat Valentin Ceaușescu pentru Steaua anilor ’80!

Oficial, proprietarul echipei e Victor Gușan. În acte, Igor Smirnov e numai director general. Dar nici nu ar avea cum să figureze altfel! De ce?! Fiindcă, în 2004, Uniunea Europeană l-a inclus pe Smirnov jr. pe o listă a indezirabililor, din cauză că blochează soluționarea politică a conflictului din Moldova.

Fost soldat în armata sovietică, Igor Smirnov a activat și în armata separatistă și s-a format la Academia Federală de servicii de securitate din Moscova. Ulterior, a fost deputat în Sovietul Suprem de la Tiraspol (așa-zisul Parlament al Transnistriei) și a guvernat vămile. În plus, a fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Băncii “Gazprombank” din Tiraspol. Exact portretul unui oligarh cu rădăcini rusești. El finanțează partide locale separatiste și patronează, de facto, Sheriff! Și tot el le așteaptă ”la cină”, la Tiraspol, pe Real Madrid, Inter Milano și Shakhtar Donetsk.

Acolo unde, într-un stat fantomă care ”trăiește” doar în ambițiile Moscovei și ale clanului Smirnov, există un Sheriff! Ca în westernurile de la începuturile cinematografiei americane!


Pe cine a depășit Sherif în drum spre grupele L.C.

– Play-off: Dinamo Zagreb: 3-0, 0-0
– Turul 3: Steaua Roșie Belgrad: 1-0, 1-1
– Turul 2: Alashkert: 3-1, 1-0
– Turul 1: Teuta: 1-0, 4-0

Prima echipă eliminată este campioana unei ligi obscure, cea albaneză, din care au emanat cei de la Laci, ”călăii” Craiovei lui Rotaru. A doua este ”regina” Armeniei, în fața căreia FCSB-ul a tremurat în preliminarii E.L. din 2019: 3-0 și 2-3 într-un retur în care ”antrenorul” Gigi era condus, la pauză cu 3-1!

Despre Steaua Roșie e suficient să amintim că, la distanță de o săptămână după dubla cu Sheriff, a demontat campioana României, CFR, cu 6-1 la general. Iar ultima ”victimă” a moldovenilor spre grupe, Dinamo Zagreb, este, în mare măsură, aceeași echipă care, anul trecut, a eliminat de asemenea CFR (la Cluj) în preliminariile Ligii, la capătul unui egal 2-2, finalizat la penalty-uri.

Adrian Artene / Autor
Slujește Cuvântului dintotdeauna, iar în presa națională publică din 1996. Un sfert de secol de gazetărie. Dintre care – un deceniu – a fost reporter special în Departamentul Investigații al ziarului ZIUA. Și-a șlefuit scrisul în redacțiile ”România Liberă” și ”Jurnalul Național”, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Noul Renault Captur, disponibil în România. SUV-ul de oraș bate DUSTER?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…