Sheriff Tiraspol amintește de Steaua anilor ’80! Cine este ”Valentin Ceaușescu”, omul din umbra campioanei Moldovei?! (GALERIE FOTO)

  • Publicat:
  • Actualizat:

Calificarea moldovenilor de la Sheriff Tiraspol în grupele Ligii Campionilor a năucit Europa fotbalistică! Un club cu o sonoritate mai degrabă de western, emanat la răsăritul cinematografiei americane, a tras glonțul de aur și a intrat în istorie. Este prima echipă din Moldova care va ”cina” cu multimiliardarii fotbalului european. Uluită de parcursul tiraspolenilor, presa europeană s-a dezmeticit tardiv și s-a întrebat legitim: ”Who is Sheriff?”

Poate că, de la ”sfertul” european al Islandei din 2016, fotbalul continental n-a mai cunoscut un asemenea seism. Sau, cel puțin, este ”cutremurul” pe care, personal, îl conserv în memorie. Pentru mine, însă, apariția lui Sheriff nu are nicidecum harul de a mă buimăci. Nu este vreo surpriză! Ci doar o confirmare a faptului că, acolo unde ”torni” o fundație solidă, poți ridica și o construcție impunătoare. În 2005, am pătruns în ”cazarma” Sheriff de la Tiraspol, capitala vremelnică a unui teritoriu separatist, desprins conjunctural din Moldova. Dar problematica geo-politică este mult mai abrazivă, așa încât o voi trage deoparte. Mă voi referi eminamente la fotbal și la cum s-a certificat Sheriff pe harta Europei. Nimic nu a fost întâmplător! Cu privirea îndreptată spre primele ligi din Anglia, Franța, Spania, Italia sau Germania, acolo unde se rostogolesc ”sacii de bani” ai fotbalului, Europa a ignorat apariția lui Sheriff. Până acum.

La sfârșitul lui 2005 și începutul lui 2006, am transmis mai multe corespondențe din Tiraspol. Și atunci, ca și acum, într-un oraș dezlânat, bântuit de rămășițele industriei sovietice, post-Gorbaciov, baza de antrenament a lui Sheriff arăta ca o regină în mijlocul gloatei. Ca o orhidee plantată într-o mocirlă. Și costase 500 milioane de dolari! Echipa se născuse de vreo opt ani în Divizia B moldovenească, promovase și obținuse, între timp, două titluri naționale.

Zdruncinase monopolul impus de Zimbrul Chișinău și promitea să nu se dizolve aidoma unui balon de săpun. Să nu fie doar moftul temporar al proprietarului ei, oligarhul local Victor Gușan.

Iar timpul a demonstrat că Sheriff poate supraviețui. La acea vreme, beneficia de o bază de antrenament ultra-modernă. Ca un resort de 5 stele în mijlocul deșertului. România era departe! Spre vest… Poate doar Gheorghe Hagi purta într-o mapă viitorul proiect încropit al academiei.

Cocheta arenă centrală a complexului Sheriff are o capacitate de 13.500 de locuri, la meciurile echipei putând asista 10% din populația Tiraspolului

În timp ce macaralele și buldozerele asudau pe ”șantierul” Sheriff, noi, românii, eludam infrastructura. Conta, vezi Doamne, numai performanța! În 2005-2006, România a avut celebrul ”UEFAntastic” Steaua-Rapid. Sheriff nu era pomenită nici de Google. Europa nu cunoștea nimic despre ce se construia acolo. Nu aflase de proiectul Sheriff, evaluat la 500 mil $ și care a erupt în 2021.

Am regăsit una dintre cronicile pe care le-am publicat în urmă cu 15 ani. Vi-o las aici pentru a înțelege ce însemna atunci Sheriff și cum s-a născut ”visul european” din vara acestui an!

Cum arăta Sheriff în anul ”UEFAntasticului” Steaua – Rapid! Nici Google nu-i pomenea pe moldoveni

”Controversatul președinte separatist al autoproclamatei republici transnistrene, Igor Smirnov, are apucăturile unui dictator. Familia președintelui ține, practic, în lesă republica decupată de pe harta Moldovei. Familia Smirnov are frâiele fiecărui sector al economiei, iar clasa politică îi este supusă 100%.

Unul din cei doi fii (nota autorului – Vladimir) ai liderului de la Tiraspol deține exclusiv controlul asupra vămilor, iar celălalt (nota autorului – Oleg) asupra grupului Sheriff, care are monopol pe lanțurile de supermarketuri și benzinării din Transnistria. În condițiile în care salariul mediu nu depășește 35 de dolari, iar asigurările sociale sunt inexistente, clanul Smirnov a acumulat o avere uriașă. Astfel, și-a permis sa construiască un mega-complex sportiv evaluat la 500.000.000 de dolari.

Am pătruns în interiorul grandioasei baze sportive Sheriff, un proiect megaloman, similar faraonicei Case a Poporului, ”ctitorie” a lui Nicolae Ceaușescu. Complexul sportiv Sheriff, situat la marginea capitalei Tiraspol, arată practic ca un diamant într-o groapă de gunoi. Dincolo de ansamblul de cinci stele în care clanul Smirnov a ”injectat” până acum un munte de bani, Transnistria este afundată în sărăcie. În interiorul bazei, care este ca o fortăreață, nu are nici musca acces dacă nu există acordul autorităților.

Practic, nouă ni s-a permis să vizităm complexul, cu mențiunea să nu ne abatem nici o secundă de la traseu, fiind însoțiți permanent. Nimeni nu suflă o vorbă despre bani. Administratorul șef al bazei, Artur Golovscenko, a avut gura cusută de câte ori s-a adus în discuție valoarea investițiilor: ”Nimeni nu vă poate spune așa ceva, câți bani s-au băgat aici. Cine știe asta și nici nu ne interesează!” Nici despre cine se află în spatele acestui proiect n-a acceptat să vorbească.

”Paravanul” Victor Gușan

Interfața clanului Smirnov la baza Sheriff este cel mai influent om de afaceri din Transnistria, Victor Gușan. De fapt, acesta este, scriptic, finanțatorul echipei de fotbal ”Sheriff”, ultima campioană a Republicii Moldova. Gușan figurează în acte ca proprietar al bazei sportive care se întinde pe o suprafață de 65 de hectare, însă el nu este decât un paravan.
De altfel, Victor Gușan nici nu locuiește la Tiraspol. El își are domiciliul în Germania, existând voci care susțin că este ”ținut departe” de clanul Smirnov. În realitate, unul dintre fiii liderului separatist, Oleg, controlează întreaga afacere.

Stadion principal, secundar + 8 terenuri de antrenament și o sală acoperită. Toate inaugurate de Blatter!

Complexul sportiv Sheriff Tiraspol cuprinde două stadioane de fotbal ultramoderne ce au o capacitate de 13.500, respectiv 9.500 de locuri și o sală sportivă impresionantă. Administratorul șef al bazei ne-a dezvăluit că numai amenajarea gazonului terenului central a costat undeva în jurul a 3.000.000 de dolari. ”Gazonul a fost montat de cea mai renumită firmă din lume în acest domeniu. Sub el există, pur și simplu, o centrală de unde se controlează temperatura la nivelul solului, se reglează până și modul în care crește firul de iarbă”, ne-a mărturisit Golovscenko. În afara celor două arene, baza mai cuprinde încă opt terenuri de antrenament pe care s-au așternut covoare de iarbă, atât sintetică, cât și naturală.

3 milioane de dolari a costat gazonul stadionului, conform administratorului bazei

Academia de fotbal a lui ”Sheriff”, unde se antrenează sute de juniori, a fost construită recent. Clădirea este dotată cu aparatură de lux. Sala de conferințe are, de pildă, 250 de locuri, iar camerele micuților fotbaliști arată ca ale unui hotel de patru stele. Nu le lipsește nimic, având TV, DVD, bibliotecă și cabine de duș cu hidromasaj.

La inaugurarea Academiei a participat inclusiv președintele Federației Internaționale de Fotbal, Joseph Blatter. O sală în care este redată istoria lui FC Sheriff amintește de vizita celui mai influent personaj din fotbalul mondial. Uluit de grandoarea complexului sportiv de la Tiraspol, Blatter a declarat că ”este unul dintre cele mai frumoase din lume”. Cuvintele președintelui FIFA au fost încrustate pe unul dintre pereții sălii. Artur Golovscenko ne-a dezvăluit că, în curând, baza sportivă de la Tiraspol va îngloba și ”un hotel de cinci stele”.

Igor Smirnov, un soi de ”Valentin Ceaușescu” al Stelei ’86

Așa arăta în urmă cu 15 ani proiectul Sheriff Tiraspol, o infrastructură care nu există, nici măcar în prezent, în România, în ciuda expansiunii din ultimii ani. Iar în umbra acelui proiect se afla Oleg Smirnov. Și se află și azi! El patronează lanțul de magazine Sheriff, care are anvergura Mega Image în România, dar – peste toate – controlează autoritar echipa care a accesat în grupele Ligii Campionilor. Este fiul fostului dictator separatist Igor Smirnov. Oleg este, așadar, ceea ce a însemnat Valentin Ceaușescu pentru Steaua anilor ’80!

Oficial, proprietarul echipei e Victor Gușan. În acte, Igor Smirnov e numai director general. Dar nici nu ar avea cum să figureze altfel! De ce?! Fiindcă, în 2004, Uniunea Europeană l-a inclus pe Smirnov jr. pe o listă a indezirabililor, din cauză că blochează soluționarea politică a conflictului din Moldova.

Fost soldat în armata sovietică, Igor Smirnov a activat și în armata separatistă și s-a format la Academia Federală de servicii de securitate din Moscova. Ulterior, a fost deputat în Sovietul Suprem de la Tiraspol (așa-zisul Parlament al Transnistriei) și a guvernat vămile. În plus, a fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Băncii “Gazprombank” din Tiraspol. Exact portretul unui oligarh cu rădăcini rusești. El finanțează partide locale separatiste și patronează, de facto, Sheriff! Și tot el le așteaptă ”la cină”, la Tiraspol, pe Real Madrid, Inter Milano și Shakhtar Donetsk.

Acolo unde, într-un stat fantomă care ”trăiește” doar în ambițiile Moscovei și ale clanului Smirnov, există un Sheriff! Ca în westernurile de la începuturile cinematografiei americane!


Pe cine a depășit Sherif în drum spre grupele L.C.

– Play-off: Dinamo Zagreb: 3-0, 0-0
– Turul 3: Steaua Roșie Belgrad: 1-0, 1-1
– Turul 2: Alashkert: 3-1, 1-0
– Turul 1: Teuta: 1-0, 4-0

Prima echipă eliminată este campioana unei ligi obscure, cea albaneză, din care au emanat cei de la Laci, ”călăii” Craiovei lui Rotaru. A doua este ”regina” Armeniei, în fața căreia FCSB-ul a tremurat în preliminarii E.L. din 2019: 3-0 și 2-3 într-un retur în care ”antrenorul” Gigi era condus, la pauză cu 3-1!

Despre Steaua Roșie e suficient să amintim că, la distanță de o săptămână după dubla cu Sheriff, a demontat campioana României, CFR, cu 6-1 la general. Iar ultima ”victimă” a moldovenilor spre grupe, Dinamo Zagreb, este, în mare măsură, aceeași echipă care, anul trecut, a eliminat de asemenea CFR (la Cluj) în preliminariile Ligii, la capătul unui egal 2-2, finalizat la penalty-uri.

Pe aceeași temă
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu iubita lui Mircea Badea
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu iubita lui Mircea Badea
Dacia Logan a pierdut poziţia de lider absolut al vânzărilor auto din România. Ce model surpriză a detronat-o
Dacia Logan a pierdut poziţia de lider absolut al vânzărilor auto din România. Ce model surpriză a detronat-o
Spectacol pe cer la începutul lunii decembrie. Luna, Jupiter, Saturn şi Venus se aliniază
Spectacol pe cer la începutul lunii decembrie. Luna, Jupiter, Saturn şi Venus se aliniază
Ultima piesă din „Dream Team”. PSG e pe cale să dea adevărata lovitură pe piața transferurilor
Ultima piesă din „Dream Team”. PSG e pe cale să dea adevărata lovitură pe piața transferurilor
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
'Doamnă, lăsați-ne în pace! Avem treabă' - A murit după ce medicii au certat-o și au trimis-o acasă!
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Un cameraman care filma un URS POLAR a înregistrat ceva ȘOCANT. Când s-a uitat pe imagini a ÎNLEMNIT
Un cameraman care filma un URS POLAR a înregistrat ceva ȘOCANT. Când s-a uitat pe imagini a ÎNLEMNIT
Poți să te îmbogățești dacă ești dispus să-ți vinzi propria față pentru a fi „clonată” pe mii de roboți
Poți să te îmbogățești dacă ești dispus să-ți vinzi propria față pentru a fi „clonată” pe mii de roboți
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL GRATUIT
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL GRATUIT
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit.
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul…
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Premieră la Uber. Ţara în care locuitorii îşi pot rezerva o călătorie prin Whatsapp
Premieră la Uber. Ţara în care locuitorii îşi pot rezerva o călătorie prin Whatsapp
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Cea mai semnificativă modernizare nucleară a NATO din anii 1980. SUA au lansat în producţie primul prototip al bombei atomice modernizate B61
Cea mai semnificativă modernizare nucleară a NATO din anii 1980. SUA au lansat în producţie primul prototip al bombei atomice…
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
<