(P) Olanda, Italia, Spania și Croația luptă pentru trofeul Ligii Națiunilor 2023

În timp ce naționala României va juca în luna iunie în preliminariile pentru EURO 2024, Olanda, Italia, Spania și Croația vor lupta în zilele următoare pentru trofeul Ligii Națiunilor. Meciurile din semifinale sunt programate pe 14 și 15 iunie, iar finala va avea loc pe 18 iunie. Olanda este țara care găzduiește bătălia finală pentru Liga Națiunilor, iar programul semifinalelor este cunoscut deja:

  • 14 iunie: Olanda – Croația
  • 15 iunie: Spania – Italia

Pe 18 iunie, la Rotterdam, se va disputa finala mare, în timp ce finala mică va avea loc în aceeași zi, însă la Enschede.

Pentru a ajunge în semifinalele Ligii Națiunilor, Olanda nu a avut probleme într-o grupă cu Belgia, Polonia și Țara Galilor. S-a calificat așadar după ce a obținut cinci victorii, iar singurul pas greșit a fost în meciul cu Polonia, încheiat la egalitate, scor 2-2. Adversara ei din semifinale, Croația, a reușit să se impună în grupa A1, depășind Danemarca, Franța și Austria. În drumul spre semifinale, croații au câștigat patru meciuri, au remizat cu Franța și au suferit o singură înfrângere, cu Austria.

În schimb, Italia a avut o grupă ceva mai dificilă, dar și un traseu asemănător. A terminat totuși pe primul loc în grupa A3, din care au mai făcut parte Ungaria, Germania și Anglia. Italia a obținut însă 3 victorii, 2 remize și a suferit o înfrângere. În schimb, Spania s-a clasat pe primul loc în grupa A2, fiind ușor peste Portugalia. Elveția a terminat pe locul trei în această grupă, iar pe patru a fost Cehia. Spania a obținut trei victorii, două remize și a pierdut o partidă.

Va fi, așadar, un turneu imprevizibil, cu șanse bune pentru fiecare echipă să se impună. Deși înaintea semifinalelor, Spania este ușor favorită si cotată cu cele mai bune șanse, nu ar fi de mirare sa vedem surprize la pariuri sportive în ceea ce privește echipa care va câștiga trofeul.

Portugalia și Franța au fost primele campioane din Liga Națiunilor

Aceasta este doar a treia ediție a Ligii Națiunilor, competiție prin intermediul căreia UEFA și-a propus să elimine meciurile amicale fără miză. Ediția inaugurală s-a încheiat în 2019 și a avut-o campioană pe Portugalia, care a învins Olanda în finala de pe Estadio do Dragao, scor 1-0. În acea ediție, Anglia a terminat pe locul trei, iar Elveția a fost pe patru.

Campioana în exercițiu din Liga Națiunilor este Franța, care a reușit să ridice trofeul în 2021 după ce a învins Spania în finala de pe San Siro, scor 2-1. În această ediție, Italia a încheiat pe locul trei, după ce a învins Belgia tot cu 2-1.

România a retrogradat din Liga Națiunilor

Dacă Olanda, Croația, Italia și Spania luptă pentru câștigarea Ligii Națiunilor, situația este complet diferită pentru naționala României. Încă de la înființare, echipa noastră nu a avut rezultate notabile în această competiție, iar cel mai slab punct l-am atins în ultima ediție, când am retrogradat în Liga C, care este al treilea eșalon valoric.

România s-a clasat pe ultimul loc în grupa cu Bosnia, Finlanda și Muntenegru, obținând doar două victorii, cu Finlanda și Bosnia, dar și o remiză. În aceste condiții, România și-a diminuat considerabil șansele de a ajunge la EURO 2024 prin intermediul Ligii Națiunilor și are nevoie de un parcurs foarte bun în preliminarii, unde am câștigat deja meciurile cu Andorra și Belarus, dar ne așteaptă două dueluri mai dificile cu Kosovo și Elveția în deplasare.

Liga Națiunilor, un proiect al lui Michel Platini

Liga Națiunilor este un proiect implementat de Michel Platini în perioada în care era președintele UEFA. El a afirmat că își dorește să elimine meciurile fără miză, care nu erau tratate întotdeauna serios de echipele participante. Astfel, într-un cadru oficial, echipele naționale luptă atât pentru trofeu, dar și pentru posibilitatea de a se califica printr-o rută nouă la Campionatul European.

„Este o modalitate de a crește concurența dintre asociațiile noastre și echipele lor naționale. Competiția își propune în același timp să micșoreze și numărul de meciuri amicale. Formatul Ligii Națiunilor, care include promovarea și retrogradarea, va oferi mai multor echipe ocazia de a avea pentru ce să lupte. Cred în această competiție și cred că va fi un succes”, a declarat Michel Platini într-un interviu pentru site-ul UEFA înainte de debutul competiției.

Publicat: 14 06. 2023, 10:27
Actualizat: 19 06. 2023, 10:31