Astăzi este în topul celor mai bogați oameni, cu o avere estimată la 1.9 miliarde de dolari, însă nu a fost întotdeauna așa. Dragoș Pavăl, unul dintre șefii de la Dedeman, a povestit în trecut că drumul succesului nu a fost simplu și că acesta nici nu a venit peste noapte.
El a urmat Facultatea de Matematică din Iași, specializarea Informatică, apoi a fost repartizat la o fabrică de confecții din județul Bacău. După un anunț văzut în ziar, el a ajuns să lucreze ca informatician la întreprinderea magazinelor.
Povestea fraților care au creat un imperiu pe piața magazinelor de bricolaj a început în 1992, când au deschis un butic de 16 metri pătrați în Bacău.
„M-a surprins, pentru că pe atunci nu prea se ştia ce e aia. La interviu, directorul mi-a arătat nişte cutii în care erau două calculatoare ambalate şi m-a întrebat dacă ştiu ce să fac cu ele. Aproape un an am lucrat zi şi noapte şi am făcut un soft de contabilitate, în care se introduceau salariile şi toată gestiunea.
Lucrând la această întreprindere am văzut ce înseamnă comerţul. Aveam acces la toate cifrele, am văzut cum e cu adaosul comercial, cum se face profit, cât de mare este penuria de produse. Marfa intra şi ieşea din depozite într-un ritm ameţitor”, povestea în trecut Dragoş Pavăl, într-un interviu acordat celor de la Adevărul.
Cei doi miliardari sunt cei mai activi cumpărători în acest moment, potrivit specialistului Cristi Moga, care activează ca Head of Capital Markets în cadrul unei companii de consultanță imobiliară.
„Noi am păstrat yield-urile (randamentele investiționale, n.red.) stabile, dar, în multe cazuri, se așteaptă creșteri de chirii care duc la creșteri ale valorii proprietății. De asemenea, dacă băncile centrale vor ieftinii banii (prin scăderea dobânzilor de referință, n.red.) se va da un impuls și economiei, iar dacă se întâmplă asta, ne așteptăm ca și randamentele să scadă.
Astăzi, cu actualele costuri de construcții, se vede o oarecare reticență pentru dezvoltarea de proprietăți noi, cel mai mult se simte pe segmentul birourilor acest lucru, în condițiile în care costul de înlocuire al unei proprietăți pe care o poți cumpăra poate fi similar. Sunt dezvoltatori imobiliari care s-au gândit că nu are rost să dezvolte la un randamente de 8-9%, când pot cumpăra o proprietate la cheie cu același randament.
În balansul dintre eventuala scădere a yield-urilor și creșterea chiriilor, s-ar putea ca unii proprietari să repună mașinăria în mișcare: să vândă și să dezvolte, din nou. Credem că încă este loc de dezvoltare, chiar și de birouri în anumite zone din București”, a declarat specialistul Cristi Moga, pentru profit.ro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER