Sclavii de pe listă şi propunerea lui Panduru

5 feb 2019 129 afişări Blog

A plecat Dică. Sau va pleca, imediat ce omul care lipeşte cu scuipat hârtii de 500 de euro pe fruntea călugărilor îşi va plăti obligaţiile contractuale. Dică e doar o scenă dintr-un film horror. Prost şi horror. Cu o frecvenţă demnă de o cauză mai bună, Becali a săpat la fundaţia institutiei decenţei antrenorului din România. I-a ironizat, jignit sau terfelit public pe mai toţi cei pe care i-a angajat la club din 2003 şi până acum. S-a certat cu naşul lui, finul nu îi mai vorbeşte, a concediat câştigători de trofee, a dat afară antrenorii pe care îi bănuia de prea multă popularitate.

În toţi anii ăştia a demonstrat, mai bine decât o putea face orice avocat, că toţi cei care-i calcă pragul semnează înrobirea. Şi, chiar şi în aceste condiţii, la uşa lui se afişează de fiecare dată, voluntar, cele mai în vogă nume din lumea antrenoratului. Ultimii de pe listă sunt Teja şi Alexa. Doi antrenori „la modă“, doi oameni care aleg să ignore trecutul grotesc şi să-şi rişte demnitatea pentru un post la FCSB.

Unul dintre ei, probabil, va primi jobul şi îşi va trăi coşmarul. Va primi SMS-uri de la Luţu, va fi bârfit de MM Stoica, va fi sabotat de jucătorii pe care Becali îi sună regulat pentru raport. Va accepta să facă schimbările imaginate de bubuitul minţii lui Becali sau sugerate de analiştii din studiourile TV, va primi întăriri de tipul Bojan Golubovic, Mihai Roman sau Andrei Cristea, va fi obligat să gestioneze un lot scump, dar construit fără nicio logică fotbalistică, fără dubluri pe post sau cu trei-patru variante în zonele preferate de patron.

Şi, atunci când invariabil vor eşua lamentabil, îşi vor vărsa neputinţa în discursuri înduioşătoare precum cel al lui Dică în care antrenorul cerea „libertate”. În 2019, într-o perioadă în care şi în minele din Burkina Faso ai şanse să găseşti mai multă înţelegere din partea patronului, antrenorii FCSB cer libertate! Îşi vor da seama că nu se poate munci, că viaţa lor la club este doar un şir interminabil de compromisuri, că au făcut o greşeală.

Ce nu îşi vor aduce aminte nici ei, nici restul victimelor finanţatorilor din Liga 1 este faptul că Basarab Panduru le-a făcut o propunere. Le-a propus să se organizeze într-un sindicat care să le apere drepturile, un sindicat în care să beneficieze de consiliere juridică în redactarea contractelor, un sindicat care să strângă cu uşa angajatorul care îi abuzează. Şi, la propunerea făcută de Panduru în direct la TV, au răspuns pozitiv fix zero antrenori români.

Ne place să fim sclavi, ne place drama şi, mai important, ne place să producem telenovele născute din incompetenţa care ne caracterizează fotbalul.

 

Versiune selectata: mobil / standard