Billy the Kid. Pistolarul care ne-a înfierbântat inimile la Euro 2019

28 iun 2019 472 afişări Blog

Se spune despre Billy the Kid că n-a murit vreodată. Trăieşte periculos şi acum. E printre noi. Nu-l poate prinde nimeni. Niciodată! Desigur, legenda tâlharului născut prin noiembrie 1859 prinde şi acum, naşte noi scenarii. Americanii îi ştiu povestea la centimă, s-au scris cărţi despre legendarul criminal newyorkez, s-au făcut filme, s-au compus hituri. Ba chiar şi starul Bob Dylan i-a închinat o coloană sonoră celebrului haiduc. Ba chiar şi Aurelian Temişan prin România.

Pe la 12 ani era as în jocurile de noroc. A comis prima crimă pe la 14 ani după ce un individ îi înjurase mama, iar doi ani mai târziu intra după gratii pentru furt. A evadat, a devenit hoţ de vite prin Arizona şi şi-a trăit viaţa după propriile reguli. A luptat în Războiul din comitatul Lincoln, pe la 1878 şi, până la moartea sa, i s-au dovedit cinci crime şi a rămas cu încă vreo 16 nedovedite. Americanii sunt şi acum fascinaţi de storyul gamblerului care nu punea geană peste geană, trăia printre coyoţi şi îşi punea amprenta pe viaţa agitată din New Mexico.

Cu un deget foarte nervos pe cocoşul pistolului a stat două săptămâni şi eroul inimilor noastre. Un prădător în faţa porţii. Un hoţ de inimi. Ucigaşul visurilor croaţilor şi englezilor. A comis patru crime la Europeanul din Italia şi San Marino şi a scris poate cea mai frumoasă poveste despre o pistoliadă a fotbalului românesc.

Inteligent şi iute la mânie, George Puşcaş s-a ascuns în spatele adversarilor direcţi şi a lovit decisiv cum Billy the Kid se ascundea în mantia nopţii. Istovit după focurile meciurilor din Grupa C, vigilentul orădean cu voce catifelată a scăpat şi aseară de sub paza zdrahonilor germani şi a punctat de două ori. Şi nu! N-a fost degeaba! Şi-a demonstrat spiritul de luptă şi de sacrificiu şi a arătat că nu apelează la vorbe goale. "Nu mai contează dacă dorm sau nu, câte grade sunt afară. Voi juca şi într-un picior”, spunea George la finele meciului cu Franţa.

Asemenea pistolarului american aflat toată viaţa pe fugă, Puşcaş îşi trăieşte cariera pe repede înainte. Istovit sau rănit, atacantul naţionalei îşi ţine gloanţele în butoiaşul pistolului imaginar să-şi apere echipa de club, naţionala mare şi naţionala care ne-a încântat la Euro. România U21 a părăsit dramatic EURO 2019 U21, 2-4 în semifinala cu Germania, meci decis abia în ultimele minute de golurile lui Waldschmidt şi Amiri. Semifinalistă la prima participare la turneul final după 21 de ani, generaţia lui Puşcaş şi Hagi pleacă acasă cu o performanţă neaşteptată şi cu calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo în buzunar.

Ne-am câştigat un călău pentru adversarii care vor veni, un băiat simplu care a plecat de la 15 ani de acasă. Ne-am câştigat un atacant curajos, un nouar complet, cu putere de decizie în situaţiile grele. Iar forcingul sportiv din ultimele luni şi felul în care se exprimă la finalul meciurilor îl definesc drept "criminalul" care ne va înfierbânta inimile şi de-acum încolo. 

Versiune selectata: mobil / standard