Adi Ilie e pe felie. Şi la #45!

19 apr 2019 880 afişări Blog

Erou din alte vremuri. E tuns şcolăreşte. Meştereşte capodopere. Loveşte. Iubeşte ceea ce face. Şerpuieşte. Prin Valea Roşie, prin Ghencea, pe Ali Sami Yen, pe Mestalla. Printre adversari cu nume. Printre coechipieri. Printre cine şi ce vrea.

Devine idol în Ghencea. Cu CBS şi Bancorex pe piept. Cu Lăcătuş în dreapta. Cu Panduru şi Gâlcă în spate. Are un control extraordinar al mingii. Pasează din prima. E mereu cu faţa spre poartă. Exterior, interior. Acoperă mingea, o descoperă. Pascolo ştie!

Reinventează loburile. E maestrul loburilor! Poate da lob şi cu bandana roşie din poză legat la ochi. Nu doar Verlinden şi Hugo Broos simt cum cineva le înfige un pumn în stomac. Ci şi Mondragon. Mai ales Mondragon! Nu zâmbeşte după ce marchează. E ca un înger care-şi deschide aripile într-un gest reflex prin care-şi celebrează reuşitele.

Şi fanii Valenciei îşi culeg fălcile de pe jos. Impresarii zgârie pe la uşă. Greii din Primera dau buzna cu oferte. Adversarii îi dau la gioale. Ruia înfloreşte.

Nu e genul carismatic. Pe chip nu i se poate citi nimic. Da' nimic! Nici furie. Nici exaltare. Nici tristeţe. Nici entuziasm. E genul sportivului serios. Disciplinat. Şi astea sunt adevărate calităţi! Din main round.

Încruntatul Cuper îi spunea odată, autoritar, să mintă pe teren. "Chiar dacă tu nu te simţi OK, eu trebuie să ştiu că te simţi bine". "Eu nu ştiu să mint!", i-a tăiat-o, scurt, Adrian Ilie.

Adrian Ilie n-a ştiut să mintă. A mers mereu pe cartea adevărului. S-a retras după un lanţ de accidentări şi nu şi-a păcălit fanii. Unii şi-aduc aminte dantelăriile celui poreclit de Ranieri "Cobra". Alţii fac variaţiuni pe tema "unde putea ajunge Adi".

Mai sunt şi cei care au rămas cu un slogan celebru în lumea "publicitarilor": "Cu Adi Ilie eşti pe felie!". Prin '99, o multinaţională spaniolă cu o fabricuţă pe la Tulcea îi propunea craioveanului să-i devină vector de imagine printre Carpaţi şi Dunăre. Clasic, oamenii cu idei îşi puneau rotiţele în funcţiune.

Cum a apărut "Cu Adi Ilie eşti pe felie?". Povesteşte pentru ProSport... "Tataie", numele de cod, unul dintre creativii sofisticaţi de pe această piaţă, un tip care alături de Ovi, o altă minte luminată, fan Tarantino şi Madsen, a pus pentru ProTV în mişcare o cascadă de slogane celebre.

Dar revenim. "A fost un efort creator colectiv. S-au pus pe masă mai multe slogane. Eu, personal, nu lucram pentru contul Campofrio, dar ne-am adunat la nişte mici şi o bere. Colegii mei de la firma cu care colaboram ştiau că sunt fan fotbal", demarează "Tataie".

Fotbalul şi berea nasc mereu idei bune. Dar atunci era vorba şi de salam! Şi de parizer! "Mai precis de felii de parizer şi de felii de salam", continuă interlocutorul nostru. "Adi Ilie avea gloria la degetul mic pe atunci. Aveam în minte imaginea lui şi coordonatele pe care ţi le-am menţionat. Trebuia să atragi cât mai multe segmente de public. Nu te mai adresai doar doamnelor care fac tacticos sandwichul copilului pentru ghiozdan, ci şi domnilor din diferite locuri, de diferite vârste. A fost o spontaneitate creatoare. Am zis <<Cu Adi Ilie eşti pe felie>> şi aşa a rămas", şterge praful de pe amintiri "Tataie".

"Cu Adi Ilie eşti pe felie" are ritm. E muzical. Şi îţi naşte în minte imagini de tot felul. Ritm are şi azi Adi Ilie. E la fel tuns. Şcolăreşte. Şi loveşte!

Mingea de tenis i se rostogoleşte uneori în fileu. Alteori are adâncime. Are un forehand curat. Soarbe fiecare detaliu din jocul lui Federer. Şi încearcă să pună în practică împotriva prietenilor tot ce a descoperit în reprezentaţiile lui Swiss Maestro. Puştiul-geniu din Valea Roşie n-a uitat nici sportul în care a cunoscut consacrarea. Cine a fost la prima gală în memoria lui Didi Prodan, la Chiajna, l-a văzut cum conducea mingea de fotbal cu ghete roşii de baschet (Air Jordan).

Eroul din alte vremuri împlineşte sâmbătă 45 de ani. Şi, dacă ar îmbrăca tricoul unei echipe din Liga 1 Betano, cu siguranţă ar... fi mereu cu  faţa spre poartă.

Versiune selectata: mobil / standard