Pasiunea pentru sport a adus-o până în turneul Final Four al Ligii Campionilor! Adina Salaoru, jucătoarea care se identifică practic cu istoria echipei Alba Blaj: ”Asta a fost primordial, de asta am rămas la Blaj”

2 mai 2018 1087 afişări Volei
Pasiunea pentru sport a adus-o până în turneul Final Four al Ligii Campionilor! Adina Salaoru, jucătoarea care se identifică practic cu istoria echipei Alba Blaj: ”Asta a fost primordial, de asta am rămas la Blaj”

Performanţa echipei CSM Volei Alba Blaj în Liga Campionilor, calificarea în turneul Final Four, a fost realizată şi cu ajutorul unor jucătoare din România. Adina Salaoru şi Nenka Onyejekwe, desemnate cele mai bune două jucătoare din ţară în ultimii 2 ani, şi-au adus aportul substanţial la rezultatele echipei.

  • CSM Volei Alba Blaj luptă sâmbătă şi duminică pentru câştigarea Ligii Campionilor! Turneul Final 4 este programat la Bucureşti, iar formaţia ardeleană va înfrunta Galatasaray în a doua semifinală. În prima se vor întâlni VakifBank Istanbul şi Conegliano (Italia).

Adina Salaoru activează de 5 sezoane la Alba Blaj, fiind şi cea mai veche componentă a echipei. Ea se identifică practic cu istoria formaţiei ardelene, tot la Blaj a fost desemnată şi cea mai bună jucătoare a României în 2016. Deşi a avut mai multe oferte de a pleca afară, ea a preferat să rămână în ţară. ”Mi-am dorit la un moment dat să plec în afară, dar consider că în momentul de faţă, nu numai eu ci şi impresarii, piaţa din România a crescut foarte mult. Iar atunci când pleci în străinătate trebuie să renunţi la nişte lucruri, ori la partea financiară ori la a juca în competiţii importante. Este destul de greu să pleci afară la o echipă care să joace în Champions League şi să aibă şansele pe care le-a avut Blajul. Mi se pare destul de greu la mometul acesta şi atunci am preferat nivelul internaţional la care pot să joc. Asta a fost primordial, de asta am rămas la Blaj”, a susţinut componenta echipei naţionale.

  • ”Am visat să ajung într-un Final Four, dar nu credeam că o să se întâmple aşa de repede. Şi decizia de a organiza etapa finala la Bucureşti a fost până la urmă un lucru care ţine de şansă. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă am fi ajuns într-un play-off, dar oricum nu mai contează”, Adina Salaoru, căpitan Alba Blaj

Parcursul echipei CSM Volei Alba Blaj din acest sezon până în faza finală a Ligii Campionilor este impresionant. Puţini au fost cei care şi-au imaginat că în afară de handbalul feminin mai poate exista o altă disciplină sportivă care să propună o echipă capabilă să lupte pentru trofeul Ligii Campionilor. A doua opţiune pentru sportul românesc o oferă acum voleiul feminin.

”Nici noi nu ne-am imaginat în primă fază că putem ajunge până aici. Am luat fiecare lucru aşa cum a venit, pe rând, şi am ajuns în Final Four”, ne-a declarat Adina Salaoru. Voleibalista în vârstă de 28 de ani este una din cele patru românce din lotul echipei. Celelalte sunt Nenka Onyejekwe, Cristina Tamaş şi Ramona Rus. Ele sunt şi printre cele mai norocoase jucătoare din România care au ajuns la acest nivel. Nenka Onyejekwe a fost destul de aproape în trecut să joace într-un Final Four şi cu Volero Zurich. Cristina Pîrv şi Luminiţa Trombiţaş au fost alte voleibaliste din ţară care au simţit pe pielea lor ce înseamnă un asemenea nivel în urmă cu câţiva ani. Dar tot cu echipe din străinătate, ambele cu RC Cannes (Franţa).

  • ”Voleiul reprezintă pentru mine cea mai mare pasiune pe care o am în momentul de faţă pentru ceva. A început ca un hobby, chiar şi în momentul de faţă nu s-a transformat total într-o meserie. Nu practic volei pentru bani, nu asta este prima motivaţie, ci pentru a fi mai bun, pentru a înţelege mai mult din sportul acesta în fiecare zi”, Adina Salaoru, căpitan Alba Blaj

Adina Salaoru a oferit şi câteva explicaţii pentru parcursul echipei din acest sezon în Liga Campionilor: ”Cred că prima explicaţie ar fi motivaţia individuală a fiecărei jucătoare. Toată lumea este motivată şi asta s-a văzut în jocurile noastre. Bineînţeles, am fost şi norocoase, ca să spunem toate lucrurile exact aşa cum s-au întâmplat. Am avut şansă la tragerea la sorţi, la grupa pe care am avut-o. Toate aceste lucruri cumulate ne-au adus până în Final Four”.

Alba Blaj a fost prima echipă care a obţinut calificarea pentru fazele superioare în grupe, după ce a câştigat 5 meciuri din tot atâtea posibile. Performanţa clubului ardelean nu ar fi fost posibilă dacă lângă jucătoarele din România n-ar fi fost aduse voleibaliste din mai multe zone ale lumii, Europa, America de Sud şi America Centrală. Practic, în vestiar se vorbesc vreo 7-8 limbi diferite, dar în teren acest lucru nu s-a simţit. ”Fiecare vorbeşte limba ei, iar ca să ne înţelegem totuşi împreună vorbim engleză. Avem un grup omogen, din punctul acesta de vedere în fiecare an am avut o echipă foarte bună, cu un colectiv bun, nu cu foarte multe individualităţi, deşi avem personalităţi puternice. Cred că un criteriu pentru care fiecare om a fost selectat în pentru a fi adus la Blaj este faptul că a crezut mai mult în echipă, în ideea de a reuşi împreună mai mult decât individual”, a detaliat Adina Salaoru.

”Este vorba despre un meci până la urmă în care se pot întâmpla foarte multe lucruri”

Pentru a ajunge în finala Ligii Campionilor din 6 mai, Alba Blaj trebuie să treacă de Galatasaray, cel mai dificil adversar întâlnit până acum în acest sezon. ”Văd această partidă ca pe o provocare. Aşa cum am avut şansele noastre până acum, aşa avem şi oportunitatea de a ne califica în marea finală. Este vorba despre un meci până la urmă în care se pot întâmpla foarte multe lucruri. Bineînţeles, trebuie să avem în vedere că în faţă va sta un adversar foarte puternic, o echipă în care s-au investit foarte mulţi bani. Sunt jucătoare foarte bune la Galatasaray, unele au fost şi declarate cele mai bune din lume. Este o provocare foarte mare pentru noi, ne pregătim să îi facem faţă şi să ne jucăm şansa până la urmă”, a afirmat căpitanul echipei.

Fără doar şi poate, performanţa echipei din ”Mica Romă” a intrat deja în istoria voleiului românesc. Poate fi acest parcurs şi un punct de plecare pentru voleiul feminin? ”De ce nu! Până la urmă trebuie să începem de undeva. Nu ştiu dacă neapărat este un punct de demaraj, dar ar fi foarte bine să-l transform într-un punct de demaraj pentru voleiul românesc. Cred că această calificare în Final Four-ul Ligii Campionilor înseamnă ceva extraordinar pentru România şi pentru acest sport. Ar fi o şansă bună chiar să se investească mai mult în sportul acesta şi chiar să credem că se poate face ceva la nivel internaţional mai mult decât am reuşit până acum”, a răspuns Adina Salaoru.

  • ”M-aş bucura să văd un fenomen voleibalistic care să se dezvolte în România. Poate că această calificare în Final Four va crea acest context”, Adina Salaoru, căpitan Alba Blaj

Până la a pune pe tapet nişte strategii, sportului românesc are şansa de a fi reprezentat în două finale de Liga Campionilor în decurs de numai o săptămână, una la volei feminin şi alta la handbal feminin. ”Mi-aş dori foarte mult ca acest lucru să se întâmple, în ciuda tuturor pronosticurilor”, a tras concluzia Adina Salaoru.

Programul turneului Final Four de la Bucureşti:

Sâmbătă, 5 mai 2018

Ora 16:00 Semifinala 1: VakifBank Istanbul – Imoco Volley Conegliano

Ora 19:00 Semifinala 2: CSM Volei Alba Blaj – Galatasaray Istanbul

Duminică, 6 mai 2018

Ora 16:00 Finala mică

Ora 19:00 Finala Mare

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.