Wimbledon 2019 | ANALIZĂ‚: Patru jucători pe care nu ai fi pariat se luptă între ei pentru un loc în semifinale. Cum s-a creat dezechilibrul pe tabloul masculin și cine trage lozul câștigător pe culoarul ivit | GALERIE FOTO

Wimbledon 2019 | ANALIZĂ‚: Patru jucători pe care nu ai fi pariat se luptă între ei pentru un loc în semifinale. Cum s-a creat dezechilibrul pe tabloul masculin și cine trage lozul câștigător pe culoarul ivit | GALERIE FOTO
  • Publicat:
  • Actualizat:

La startul săptămânii a doua de Wimbledon 2019 se observă, ușor, un dezechilibru evident pe tabloul principal de simplu masculin. Dacă la precedentul turneu de Mare Șlem (Roland Garros) primii zece favoriți au ajuns în formulă completă în optimi, la Londra doar patru dintre ei au trecut de primele trei tururi, ajungând la duelurile din ceea ce britanicii numesc „Manic Monday” – ziua cea mai ofertantă a turneului, în care se dispută toate cele 16 meciuri din optimile tablourilor de simplu (feminin și masculin). Novak Djokovic, liderul mondial și deținătorul trofeului, este singur pe jumătatea superioară, în timp ce Roger Federer, Rafael Nadal și Kei Nishikori dau greutate unei jumătăți a doua de tablou care a inclus, oricum, și până acum, cele mai tari dueluri.

2008 este ultimul an în care doar 4 capi de serie dintre primii 10 au ajuns în optimi (Federer #1, Nadal #2, Gasquet #8 și Baghdatis #10). Anul în care Nadal cucerea primul său trofeu pe iarba londoneză, învingându-l în finală pe Roger Federer în ceea ce mulți consideră a fi cel mai mare meci al tuturor timpurilor, este și ultimul an în care nu au ajuns în sferturi măcar 4 dintre primii 10 favoriți, doar Federer și Nadal ajungând pe tabloul de opt.

Rezultatele înregistrate până acum la Wimbledon 2019 au creat o situație inedită: Guido Pella, Milos Raonic, Roberto Bautista Agut și Benoit Paire se luptă între ei pentru un loc în semifinale, o performanță pe care, cel mai sigur, nici cel mai avântat parior nu ar fi întrezărit-o. Pe acest sfert de finală erau așteptați să se lupte pentru un loc în fazele finale Kevin Anderson – finalistul de anul trecut, cap de serie 4 și Alexander Zverev (favorit 6).

Benoit Paire (32 ATP, cap de serie 28), 1/4 șanse la o prezență nesperată în semifinalele Wimbledon 2019. Când spui acest nume te gândești, automat, la un sportiv cu un imens potențial de a performa pe o suprafață atipică, precum iarba, dar care pare incompatibil cu un parcurs lung într-un Grand Slam din cauza inconstanței sale. Paire este, pe cât de talentat, de mânace și de creativ pe teren – toate calități care fac bine jocului pe iarbă, care răsplătește și plonjoanele salvatoare, și scurtele, și jocul slice, dar și accelerările draconice – deci, varietatea și versatilitatea, pe atât de capricios și delăsător în multe momente. Jocul său trece dintr-o extremă în cealaltă de la o zi la alta, ba chiar și mai des, iar pentru francez, la fel ca și în cazul lui Kyrgios, Tomic, Monfils sau Fognini, nu poți garanta niciun moment că va fi sută la sută concentrat, conectat la meci și muncitor.

În precedentele 34 de starturi în turneele de Mare Șlem, Paire nu a reușit niciodată să ajungă măcar în sferturi, iar un potențial pas spre semifinale ar reprezenta astfel un salt imens în carieră. Paire a profitat de culoarul creat de Vesely, cu excelenta victorie 3-1 în fața lui Sascha Zverev, ajungând în optimi cu victorii la Juan Ignacio Londero (4-6, 6-4, 6-4, 7-6/4), Miomir Kecmanovic (retras la 0-2 la seturi și, în turul trei, Jiri Vesely (5-7, 7-6/5, 6-3, 7-6/2).

Pentru prima dată în carieră, Paire a câștigat două trofee ATP în acest an, ambele pe zgură, plasându-se astfel într-o companie selectă, alături de Djokovic, Nadal, Thiem, Berrettini, Tsitsipas și Garin – toți cu câte două trofee, plus Federer – trei titluri. Până la startul Wimbledon 2019 însă, Paire, la fel ca și Guido Pella, nu câștigase vreun meci pe iarbă în sezon, deși participase la două turnee, Halle și Antalya.

Trebuie spus însă că Paire are un bilanț net mai bun la Wimbledon decât în oricare alt turneu de Mare Șlem: 14 victorii – 8 înfrângeri, față de 11-10 la Roland Garros, 9-8 la US Open și 5-8 la Australian Open.

Roberto Bautista-Agut (22 ATP, cap de serie 23), 1/4 șanse la o prezență nesperată în semifinalele Wimbledon 2019. Este singurul dintre cei patru candidați la marele loz câștigător care are în palmares un titlu câștigat pe iarbă în carieră. În 2014, sportivul care până la 14 ani a jucat fotbal pentru Villareal a obținut surprinzător primul trofeu ATP de simplu chiar pe iarbă, la tradiționalul turneu olandez de la s-Hertogenbosch, trecând, în ordine, de Daniel Gimeno-Traver, Matthew Ebden, Nicolas Mahut, Jurgen Melzer și Benjamin Becker.

Ibericul vine într-adevăr după un meci impresionant făcut la Halle, când a reușit să îl țină în șah pe Roger Federer, elvețianul impunându-se doar cu 6-4 în decisiv. În 2018 însă, sezonul său pe iarbă s-a încheiat prematur la același turneu de la Halle, cu un abandon, Bautista-Agut ratând Wimbledonul. Judecând însă la rece, procentajul său de meciuri câștigate în carieră pe iarbă este mai mare decât în cazul oricărei alte suprafețe, potrivit statisticii ATP, cu 29 victorii și 12 înfrângeri. Călăul lui Andy Murray în primul tur la Australian Open 2019 nu a cedat set până acum la Wimbledon 2019, ajungând în optimi cu cel mai puțin timp petrecut pe teren – 4 ore 56 minute, în condițiile în care Steve Darcis, adversarul său din turul doi, nu a putut termina partida.

Bautista Agut a mai atins o singură dată în carieră faza sferturilor la un Grand Slam, la începutul acestui an, la Australian Open. Doi super-jucători i-au barat calea ibericului în 2015 și 2017 când atingea optimile la Wimbledon (Federer și Cilic). Forma sa în 2019 a atins maximul la început de an, la Doha, când, în drumul spre trofeu, l-a învins pe Novak Djokovic și, în finală, pe Tomas Berdych.

6-0 este bilanțul meciurilor directe dintre Roberto Bautista Agut și Benoit Paire, adversari, luni, în meciul doi de pe Terenul 18, în jurul orei 15:00 a României. Cei doi s-au mai înfruntat o dată la Wimbledon, în 2015, când Bautista-Agut s-a impus în turul doi, revenind după pierderea primelor două seturi cu trei manșe adjudecate cu scor identic, 6-3. Acesta a fost singura dată când spaniolul a câștigat un meci după ce fusese condus cu 2-0 la seturi.

GALERIE FOTO INEDITĂ‚ CU CEI PATRU PRETENDENȚI LA LOZUL DE AUR LA WIMBLEDON 2019

Guido Pella (26 ATP, cap de serie 26), 1/4 șanse la o prezență nesperată în semifinalele Wimbledon 2019. A fost luat în calcul de mulți drept un posibil candidat pentru fazele finale la Roland Garros 2019. Intrat în turneul de la Paris cu 21 de victorii (cele mai multe în sezon la momentul repsectiv), Pella a ratat însă complet întrecerea, fiind învins în turul doi de numărul 110 mondial, Corentin Moutet (Franța).

Elevul lui Jose „Chucho” Acasuso (fost campion la București, care nu a câștigat însă niciodată vreun meci pe tabloul principal la All England Club) a surprins la Wimbledon 2019 reușind pentru al doilea an consecutiv să scoată din cursă finalistul ediției precedente (o făcuse cu Cilic, în 2018, acum l-a învins pe Kevin Anderson).

Să pariezi pentru o posibilă semifinală la Wimbledon pe un jucător de 29 de ani cu doar 4 victorii pe iarbă în carieră și 13 meciuri jucate în total pe verde ar fi fost o adevărată cutezanță.

Milos Raonic (17 ATP, cap de serie 15), 1/4 șanse la o prezență nesperată în semifinalele Wimbledon 2019. Canadianul are argumente pentru iarbă (înalțimea – 1,96 m, un serviciu extrem de bine modelat în armă, inclusiv pe a doua minge, de Carlos Moya, lovituri în forță de pe linia de fund a terenului și o alonjă care îi permite să acopere incredibil fileul), însă accidentările și problemele variate de ordin fizic au devenit un contra-argument în cazul său.

În 2019, Milos Raonic nu mai este demult în vârful de formă care îl ducea, în 2016, până în finala de la Wimbledon – prima și singura astfel de performanță a carierei. Accidentările multiple din 2017, rupturile musculare și inabilitatea de a se recupera eficient l-au costat nu doar locul în Top 5, ci și abilitatea de a se lupta pentru marile performanțe.

Chiar dacă a revenit în Top 20, lui Raonic i-au lipsit și marile victorii și turneele finalizate puternic. Colaborarea recentă cu Fabrice Santoro reprezintă însă un plus evident în acest moment, iar culoarul avantajos de până acum l-a făcut să ajungă în optimi fără set pierdut, cu victorii 3-0 la Prajnesh Gunneswaran (stângaci la fel ca Pella, viitorul adversar al lui Milos), Robin Haase și uriașul Reilly Opelka (2,11 m).

! Duelul Guido Pella – Milos Raonic, care închide, luni, programul de joc pe Terenul 3, este primul duel direct dintre cei doi.

  • Pe această jumătate superioară de tablou aerisită, Novak Djokovic are deja o opțiune serioasă pentru a ajunge din nou în finală. În optimi, sârbul îl înfruntă pe Ugo Humbert, apoi ar urma să joace fie cu Goffin, fie cu Verdasco și, pentru un loc în finală, cu unul dintre cei patru pretendenți la lozul de aur.

INFO: În sferturile Wimbledon 2019 va ajunge cel puțin un jucător din afara listei capilor de serie, datorită duelului sută la sută american dintre Tenys Sandgren și Sam Querrey.

INFO: Pentru prima dată în Era Open, numărul jucătorilor de peste 30 de ani ajunși în optimile de la Wimbledon depășește numărul jucătorilor de până în 30 de ani rămași în cursă (la cum s-a mai întâmplat în Grand Slam-uri doar o dată, la Roland Garros 2019). Raportul este 9 la 7 (în tabăra 30+ se află Federer, Verdasco, Nadal, Djokovic, Bautista-Agut, Kukushkin, Querrey, Sousa, Paire, în timp ce de partea cealaltă îi avem pe Ugo Humbert, cel mai tânăr jucător ajuns în optimi, la 21 de ani, Berrettini, Sandgren, Goffin, Raonic, Nishikori, Pella).

Tabloul complet al optimilor la masculin, programate, toate, luni, 8 iulie:

  • Novak Djokovic (#1) – Hugo Umbert
  • David Goffin (#21) – Fernando Verdasco
  • Milos Raonic (#15) – Guido Pella (#26)
  • Roberto Bautista-Agut (#23) – Benoit Paire (#28)
  • Sam Querrey – Tennys Sandgren
  • Rafael Nadal (#3) – Joao Sousa
  • Kei Nishikori (#8) – Mikhail Kukushkin
  • Roger Federer (#2) – Matteo Berrettini (#17)
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen