Virginia Ruzici, prima campioană din România la Roland Garros: "În 1978 am fost poate mai inconştientă, uneori o primă finală este mai uşor de jucat decât a doua"

7 iun 2014 5228 afişări Tenis
Virginia Ruzici, prima campioană din România la Roland Garros: "În 1978 am fost poate mai inconştientă, uneori o primă finală este mai uşor de jucat decât a doua"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

  • Virginia Ruzici a gestionat două finale de simplu la Roland Garros. Pe prima a câştigat-o, în 1978, pe alta a pierdut-o, în 1980. Experienţa ei ar putea să îi folosească într-un fel şi Simonei Halep, care are o relaţie apropiată cu fosta campioană, care acum este managera noii vedete

Florenţa Mihai 1977. Virginia Ruzici 1978 şi 1980. Simona Halep 2014. Aceste nume înseamnă istoria tenisului românesc la cel mai înalt nivel, sunt singurele jucătoare din ţară care au reuşit să ajungă într-o finală feminină de Grand Slam. Prima activează acum în cadrul Federaţiei Române de Tenis, în timp ce Virginia Ruzici, foarte cunoscută în toată Franţa, este managerul Simonei Halep şi comentator la Eurosport. Dintre cele trei, doar Ruzici a câştigat până acum un titlu de Grand Slam, chiar la Roland Garros, în 1978.

Ascensiunea Simonei Halep până în finala de la French Open i-a aglomerat vizibil programul Virginiei Ruzici. Ba chiar este mai încărcat decât al jucătoarei pe care o consiliează. În cazul Simonei, lucrurile sunt foarte stricte, interviurile sunt programate în general prin intermediul Centrului de Presă de la Roland Garros. În schimb, Virginia Ruzici poate vorbi la liber, motiv pentru care are zeci de solicitări pe zi în acest sens. Înaintea finalei de sâmbătă Simona Halep - Maria Şarapova, campioana din 1978 a acceptat un dialog şi cu ProSport. 

"Parcursul Simonei a fost impresionant, a câştigat absolut fiecare meci în două seturi. A ştiut să-şi gestioneze nervozitatea pe care, normal, a avut-o de la începutul turneului. În acest caz vorbim despre un turneu de Grand Slam, mai ales cel pe care şi-l doreşte cel mai mult, presiunea rezultatelor este mult mai mare", a evidenţiat Virginia Ruzici aspectul esenţial care a ajutat-o pe Simona să ajungă în finala de sâmbătă cu Maria Şarapova.
Deţinătoarea titlului de la Roland Garros în 1978 este convinsă că Halep va fi chiar mai proaspătă decât adversara ei din finală, având în vedere că Simona a jucat şi vreo două ore şi jumătate mai puţin decât rusoaica în cele şase jocuri de până acum. "Cred va sta mult mai bine la acest capitol decât Şarapova. Sper ca Simona să se elibereze total din punctul de vedere al emoţiilor, să nu-şi pună nicio presiune suplimentară şi cred că va reuşi. Partea cea mai grea a fost să ajungă în finală, a reuşit ceva extraordinar", a continuat comentatoarea de la Eurosport.

"În finala din 1980 mi-am dorit mult prea mult să joc pentru public şi din păcate am ratat-o"

Virginia Ruzici a jucat două finale la Paris, astfel că ştie cum se gestionează o situaţie de acest gen, cel puţin până când începe meciul propriu-zis. "Simţi o nerăbdare să fii acolo, pe teren, să joci meciul atunci când te simţi bine, când ai încredere. Cred că pentru Simona va fi la fel, s-a putut testa de câteva ori în câteva meciuri şi sunt convinsă că acum simte şi o anumită simpatie din partea publicului. Pentru mine a fost puţin diferit în a doua finală. În 1980, pentru că mi-am dorit mult prea mult să joc pentru public şi din păcate mi-am ratat finala. În 1978 am fost poate mai inconştientă, uneori o primă finală este mai uşoară decât a doua. De obicei se spune, însă, că atunci când joci prima finală de Grand Slam nu ai sufiecientă experienţă şi s-ar putea să fii mai emoţionată la un asemenea eveniment. Deci, aşteptăm să vedem cum se va întâmpla pentru Simona", a povestit Virginia Ruzici.

  • În finala din 1978, Virginia Ruzici a câştigat cu 6-2, 6-2 în faţa slovenei Mima Jausovec.
  • În finala din 1980, Virginia Ruzici a fost învinsă cu 6-0, 6-3 de americana Chris Evert.

Partenerul de dublu mixt al campioanei din '78 la simplu, Patrice Domingues, a găsit multe asemănări între stilul Virginiei Ruzici de atunci şi cel al Simonei Halep. "Ruzici se mişca foarte bine pe teren, Halep se mişcă bine pe teren, Ruzici avea un forehand foarte bun, Simona are un forehand extraordinar. Ruzici nu servea foarte bine, Halep, uneori, are probleme cu serviciul", a susţinut pentru ProSport fostul jucător francez.
Virginia Ruzici i-a împărtăşit doar parţial părerile: "Mi-a spus şi mie aceste păreri, pentru mine mai evident este jocul de picioare, la acest capitol sunt asemănări între noi. Am fost o jucătoare de viteză şi probabil că acelaşi lucru l-a văzut şi la Simona, încă de când a câştigat la Roland Garros, la junioare".

Ori de câte ori are ocazia, Halep îi mulţumeşte Virginiei Ruzici pentru susţinerea pe care i-o oferă pe parcursul activităţii, mai ales în astfel de momente, determinante în cariera unui jucător. Ce îi spune însă managerul Simonei în momentele cheie? "Încerc să-i spun foarte puţin, în mare ştie ce are de făcut. În primul rând, Simona are nevoie de susţinerea mea, îi arăt că sunt prezentă alături de ea. În general, îi transmit să aibă încredere în propriile forţe şi să joace de o manieră agresivă", a răspuns Ruzici, convinsă că sâmbătă Halep poate să o egaleze în performanţă la Roland Garros, să afirme cu tărie că România are două campioane în templul zgurei de la Paris.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.