US Open | New York-ul, privat de un Federer – Nadal a șasea oară, pentru o singură victorie. Del Potro face un nou meci strălucitor, exact ca în 2009. Care sunt partidele care le-au încurcat planurile fanilor americani | VIDEO

US Open | New York-ul, privat de un Federer - Nadal a șasea oară, pentru o singură victorie. Del Potro face un nou meci strălucitor, exact ca în 2009. Care sunt partidele care le-au încurcat planurile fanilor americani | VIDEO
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rafael Nadal și Roger Federer, jucătorii care, între 2004 și 2011 au dominat clasamentul mondial ATP, au marcat cu meciuri memorabile istoria recentă a trei din patru turnee de Mare Șlem. Wimbledon-ul se fălește cu finala din 2008 – considerată de mulți ‘cel mai cel’ meci de tenis din istorie. Roland Garros-ul a cunoscut cinci episoade „Fedal” – primul meci dintre cei doi la un turneu de Mare Șlem (2005) și cel mai net succes al ibericului în fața elvețianului (2008). Australian Open a avut parte de un thriller de cinci seturi în finala din 2009, care l-a lăsat în lacrimi pe Federer, apoi de un meci revanșă în care istoria tenisului a fost rescrisă, în start de 2017 – când Federer a câștigat titlul cu numărul 18 al carierei în fața marelui rival.

  • Flushing Meadows nu a trăit pe viu niciun astfel de duel, iar în 2017 continuă „blestemul” și povestea visului interzis.

Reputatul specialist Ben Rothenberg le-a propus cititorilor New York Times o recapitulare a edițiilor în care o singură victorie a lipsit pentru a avea un „Federer – Nadal” în regie US Open. Șirul a ajuns acum la șase. Surprinzător, de patru ori „a fost vina” lui Federer, deoarece elvețianul a pierdut cu un meci mai devreme decât Nadal, la buza duelului direct, în timp ce ibericul a cedat în proximitate de duelul cu eternul rival doar de două ori pe suprafața cel mai puțin agreată.

2008 Murray iese la rampă, trece de Nadal și își trece în cont prima finală a carierei

Nadal și Federer disputaseră pentru al treilea an consecutiv două finale de Mare Șlem la rând – Roland Garros și Wimbledon. Tenisul trecuse însă printr-o schismă: Rafa îl bătuse pe Roger pe iarba de la All England Club; iar parcă eternul-număr-doi îl întrecuse pe Maestru și era el lider mondial și principal favorit la US Open. Capriciile vremii au stricat calculele: în timp ce Federer a apucat să treacă de Djokovic în prima semifinală, meciul lui Nadal cu britanicul Andy Murray, care până atunci nu avea decât un sfert de finală jucat în turneele de Grand Slam, a fost întrerupt și mutat de pe o zi pe alta, încheindu-se pe Arthur Ashe Stadium, după un start pe Louis Armstrong Stadium. Murray s-a impus, 6-2, 7-6, 4-6, 6-4.

2009 Del Potro, fuori classe: dreapta sa violentă îndoaie defensiva lui Nadal în semifinală

După o semifinală la Roland Garros, argentinianul rupea norii pe hard-ul de la New York, la 21 de ani: trecea cu un triplu 6-2 de un Nadal aflat în revenire pe tur după o primă oprire îndelungată dictată de probleme la genunchi. Loviturile grele, felul energic de a sărbători fiecare punct l-au dus imediat în grațiile fanilor. Urma o finală la fel de șocantă: Federer era învins într-o finală de Mare Șlem de un alt jucător în afară de Nadal, după ce condusese cu 2-1 la seturi.

2010 Djokovic, prima pastilă amară: la un punct de Fedal, de două ori

Roger Federer a trăit același coșmar doi ani consecutiv. În 2010, Nadal își făcea în premieră partea sa de treabă, calificându-se în a treia finală consecutivă de turneu de Mare Șlem după o semifinală deloc complicată cu rusul Mikhail Youzhny. Federer, în schimb, se ciocnea de un Djokovic din ce în ce mai arțăgos în circuit și mai obișnuit cu succesul. Sârbul înregistrase a noua calificare pe tabloul final de patru într-un Grand Slam, avea experiența necesară unei victorii în fața elvețianului într-un meci de calibru de la Australian Open 2008 și își demonstra forța mentală, salvând pe propriul serviciu două mingi de meci ale elvețianului. Djokovic s-a impus dramatic, în decisiv, 7-5, după ce îi luase lui Federer seturile 2 și 4 net, cu 6-1 și 6-2.

2011 Tot Djokovic, un forehand lovit cu ochii închiși de sârb la minge de meci și tot Federer ratează rendez-vous-ul

În 2011, Djokovic era omul cvasi-imbatabil: 41 de meciuri câștigate la rând în debut de sezon, până în semifinalele de la French Open, unde Federer îi administra o înfrângere-șoc și îi refuza ceea ce părea o șansă uriașă pentru titlul eluziv de la Paris. În semifinalele de la New York, Federer luase startul perfect, cu 7-6, 6-4. „Nole” a turat însă motoarele și a ras avantajul de două seturi al elvețianului, 6-3, 6-2. Federer a preluat totuși trena în decisiv și a servit la 5-3 pentru calificarea în finală. Mai mult, a ajuns la 40-15 – moment în care killer-instinct-ul lui Djokovic a ieșit la rampă: a adăugat kilometri buni pe un serviciu furios al elvețianului, iar forehandul său extrem de rapid a aterizat câștigător. Djokovic a recunoscut că a lovit cu ochii închiși, un fel de hit and hope. I-a ieșit, Federer a părut uluit, ratând complet lovitura de dreapta în deschiderea următorului raliu, iar meciul i-a alunecat printre degete, sârbul câștigând patru game-uri la rând și adjudecându-și el biletele pentru ultimul act. În semifinala a doua, cu un singur set cedat la 2-0, Nadal înregistra pentru al doilea an consecutiv un rezultat superior lui Federer.

2013 Robredo spune ba: Federer – Nadal nu s-a jucat nici măcar atunci când ar fi trebuit să se consume în sferturi!

Anul derutei pentru Federer și al marelui reviliment al lui Nadal le promitea new-yorkezilor un „Fedal” în sferturi. Asta pentru că Roger Federer căzuse în clasament și era cotat abia cu șansa a șaptea la trofeu. Măcinat de probleme necunoscute pentru el până atunci, la spate, Federer s-a ciocnit ca de o stâncă de un jucător care face parte din aceeași generație – Tommy Robredo. Elvețianul a fost aproape doar în primul set, câștigat la tiebreak de iberic. Apoi, Robredo a navigat lin, 6-3, 6-4 spre un sfert de finală cu Nadal ce avea să se transforme în măcel: 6-0, 6-2, 6-2.

2017. Juan Martin del Potro, bis de vis: l-a învins pe Federer și merge în locul elvețianului la o semifinală cu Nadal

De la victoria din 2009 de la US Open, Del Potro a absentat din cauza accidentărilor de la 14 turnee de Mare Șlem. A jucat de 17 ori, însă doar o dată a mai atins faza semifinalelor. La US Open 2017, Nadal aștepta în semifinală, după o demonstrație de forță în fața necoptului Andrey Rublev (19 ani) – 6-1, 6-2, 6-2. Cu semne de întrebare plutind asupra stării de sănătate a ambilor jucători din semifinala a doua – în condițiile în care Del Potro a recunoscut la conferința de presă că, în setul doi al meciului din optimi cu Thiem, întors de la 0-2, lua foarte în serios posibilitatea de a se retrage de pe teren, în timp ce Federer dispăruse la vestiare împotriva lui Kohlschreiber pentru tratament la spate, argentinianul a punctat ferm în momente-cheie, administrându-i în câteva rânduri lui Federer același tip de șoc precum Djokovic – în 2011.

Del Potro a început cu set câștigat și a făcut aici diferența cu un singur game fantastic: o dreaptă de 160km/h a Turnului din Tandill a aprins aerul în drum spre tușă – în lung de linie, iar Federer i-a oferit minge de break cu dublă greșeală (cu trei serve ratate, un prim serviciu doi prinzând cu noroc careul corect). Apoi, DelPo și-a luat break-ul, pentru 6-5, cu un passing perfect trimis pe un atac timid la fileu al elvețianului. Federer a replicat prin adjudecarea setului doi și preluase la un moment dat controlul în cel de-al treilea, forțând tiebreak-ul de la minge de 4-0 pentru Del Potro și ajungând la patru mingi de 2-1. memorabil rămâne un retur fix pe tușă al lui argentinianului, în tiebreak, la minge de set pentru elvețian, dar și determinarea care l-a trecut linia de finiș pe „don Juan„: 7-5, 3-6, 7-6, 6-4.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa ceva?
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…