TURNEUL CAMPIONILOR | S-au stabilit grupele: finala nedisputată în 2014, la simplu, se joacă în grupă, în 2015! Distribuţie stelară între veterani: numele noi lipsesc, dar recordurile în pericol de a fi doborâte sunt la tot pasul

12 nov 2015 12291 afişări Tenis
TURNEUL CAMPIONILOR | S-au stabilit grupele: finala nedisputată în 2014, la simplu, se joacă în grupă, în 2015! Distribuţie stelară între veterani: numele noi lipsesc, dar recordurile în pericol de a fi doborâte sunt la tot pasul
 • Turneul Campionilor debutează duminică, 15 noiembrie, în O2 Arena din Londra, aliniiind la start cei mai buni opt jucători ai sezonului 2015 precum şi cele mai bune opt cupluri din competiţia de dublu.
 • Tragerea la sorţi a tabloului a avut loc joi seară, la Londra. Desemnaţi principali capi de serie, Novak Djokovic şi Andy Murray s-au evitat în faza grupelor, iar Roger Federer, cel care a fost la un pas să ajungă la Londra cu numărul doi în buzunar, a fost trimis în seria liderului mondial, Djokovic.

22:30 S-au stabilit grupele pentru Turneul Campionilor:

 • "Grupa A - Stan Smith" - Novak Djokovic, Roger Federer, Tomas Berdych, Kei Nishikori
 • "Grupa B - Ilie Năstase" - Andy Murray, Stan Wawrinka, Rafael Nadal, David Ferrer

La dublu, Horia Tecău şi Florin Mergea au fost distribuiţi în grupe opuse.

 • "Grupa A - Ashe / Smith" - Bryan / Bryan, Murray / Peers, Bolelli / Fognini, Bopanna / Mergea
 • "Grupa B - Fleming / McEnroe" - Rojer / Tecau, Dodig / Melo, Herbert / Mahut, Matkowski / Zimonjic

Ediţia 2015 a Turneului Campionilor are toate datele pentru a fi una dintre cele mai interesante. Liderul mondial Novak Djokovic se detaşează uşor drept principal favorit, în contextul în care, cu doar o săptămână în urmă, s-a impus la Masters-ul de la Paris, în condiţii similare, stabilind totodată un nou record în sportul alb - şase trofee în turneele de 1.000 de puncte într-un sezon. Cei care vin să conteste supremaţia lui Djokovic ajung la Londra cu moral şi argunmente solide.

Cei opt jucători calificaţi la Turneul Campionilor, în proba de simplu

 • Novak Djokovic
 • Andy Murray
 • Roger Federer
 • Stan Wawrinka
 • Rafael Nadal
 • Tomas Berdych
 • David Ferrer
 • Kei Nishikori

Roger Federer este în formă, propune un tenis extrem de potrivit condiţiilor de joc şi este creditat de casele de pariuri cu a doua şansă la trofeu. Din punctul de vedere al britanicilor - Andy Murray trebuie să fie în vârf de formă, pentru că pregăteşte finala Cupei Davis, care poate aduce un succes istoric pentru Regatul Unit. RRafael Nadal pare a încheia anul într-o formă mult mai aproape de 100% decât l-a început, ibericul anunţând că a depăşit problemele de încredere care i-au dat peste cap sezonul. Distribuţia este completată de un Wawrinka capabil să îi învingă pe jucătorii din Big Four pe marile scene ale tenisului şi un Berdych care a arătat o formă bună în ultimul meci direct cu Djokovic. Singura incertitudine priveşte forma lui Kei Nishikori, cel care a fost chinuit de accidentări în partea finală a sezonului, japonezul ducând o luptă contra-cronometru pentru a putea fi apt de joc pentru Londra. Din acest motiv, niponul de pe locul opt este considerat de analişti cel mai dezirabil adversar pentru un prim-meci de încălzire la Turneul Campionilor, ediţia 2015.

Problemă pentru viitor: unde sunt numele noi? Chiar dacă distribuţia este una stelară, cu cinci campioni de Mare Şlem şi alţi trei finalişti ai turneelor majore în blockstarturi, 2015 trage un semnal de alarmă important, pe termen mediu şi lung: pentru a doua oară în ultimii patru ani, între cei mai buni opt jucători ai lumii nu se află niciun nume nou. În perioada 2000 - 2011, în medie, trei jucători au debutat la fiecare ediţie a Turneului Campionilor. În 2008, cinci nume proaspete îşi făceau apariţia la acest turneu de elită. Ruptura s-a produs în 2012, atunci când chiar şi cu absenţa lui Nadal, retras din motive medicale, niciun reprezentant al noii generaţii, sau măcar un jucător care să facă un salt important în carieră, nu a ajuns la Londra. În 2013, Wawrinka a participat în premieră la World Tour Finals. În plus, Cilic şi Raonic, doi dintre debutanţii de la ediţia precedentă, au părăsit competiţia fără victorie, determinându-i pe analiştii Tennis World USA să anunţe criza noii generaţii.

55 de participări la Turneul Campionilor au împreună cei opt titulari din proba de simplu de la Turneul Campionnilor, Rafael Nadal având alte patru calificări, neconcretizate cu prezenţă pe teren din cauza accidentărilor. Federer  va juca pentru a 14-a oară la Turneul Campionilor, devenind astfel lider all-time la capitolul participări, un record pe care îl împărţea până în 2015 cu Andre Agassi (13 prezenţe).


Datele Turneului Campionilor 

 • Gazdă: este a şaptea ediţie consecutivă găzduită de Londra, în O2 Arena
 • Capacitatea sălii: 17.500 de locuri.
 • Preţul biletelor: 15 lire sterline (aproximativ 95 de lei) costă cel mai ieftin bilet la Turneul Campionilor, care permite accesul în tribune pentru o sesiune din timpul săptămânii şi 100 de lire (630 lei) - cel mai ieftin bilet pentru finala de duminică, 22 noiembrie
 • Suprafaţă de joc: teren rapid, Acrylic, indoor
 • Mingi: Head
 • Premii totale: 7 milioane de dolari. Fiecare jucător care şi-a asigurat biletul pentru Londra are asigurat un onorariu de participare de 167.000 de dolari, iar dacă istoria ultimilor cinci ani se repetă şi campionul nu pierde niciun meci în drumul spre trofeu, acesta va încasa un cec în valoare de aproape 2,3 milioane de dolari (2.228.000 dolari)
 • Sistem de joc: grupe de câte patru jucători. Primii doi clasaţi la capătul meciurilor directe se califică în semifinale
 • Puncte: 1.500 puncte ATP poate strânge campionul neînvins în faza grupelor (câte 200 de puncte pentru fiecare victorie din grupă, 400 puncte victoria în semifinală, 600 puncte victoria în finală)

 


Duel de la distanţă între doi dintre cei mai titraţi cinci sportivi la Turneul Campionilor

La ora actuală, Roger Federer şi Novak Djokovic sunt singurii jucători care activează în prezent în circuitul ATP care au în palmares Turneul Campionilor, după retragerea lui Lleyton Hewitt (campion în 2001 şi 2002). Elveţianul, actual număr trei mondial, deţine recordul absolut de trofee (şase - 2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011) şi împarte prima poziţie privind numărul de prezenţe în ultimul act cu Ivan Lendl (nouă). Sârbul se află pe poziţia a patra în topul celor mai multe succese în turneul de final de an, la egalitate cu Ilie Năstase, cu 4 titluri.

Cei doi şi-au împărţit ultmiele cinci trofee şi, mai dramatic pentru cei care vor să le încurce planurile, de fiecare dată s-au impus fără a pierde vreun meci în grupă (Federer în 2010 şi 2011, Djokovic în 2012, 2013 şi 2014). Este important de menţionat că în 2014, cei doi ar fi trebuit să joace finala, însă cel mai titrat jucător în Grand Slam-uri a cedat partida la masa verde, protejându-şi corpul care transmitea semnale de oboseală prin dureri la spate, pentru finala Cupei Davis, pe care Elveţia a câştigat-o în premieră în faţa Franţei.

Ce spun casele de pariuri?Novak Djokovic este favoritul net al turneului, urmat de Federer, iar victoria lui David Ferrer ar fi o surpriză veritabilă, ibericul având cotă de câştug 80 la 1.

Djokovic, dictatorul tenisului în 2015, goneşte după alte recorduri

 • 10 titluri în 2015 - dintre care 3 de Mare Şlem şi 6 de turneu Masters 1.000 (Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo, Rome, Wimbledon, US Open, Beijing, Shanghai, Paris)
 • a 9-a prezenţă la Turneul Campionilor, are patru titluri, record victorii - înfrângeri: 23 - 9

Novak Djokovic a stabilit recordul pentru cele mai multe victorii în faţa jucătorilor de Top 10 în sezonul 2015, adunând deja 27 de succese, din 31 de meciuri. Sârbul are o rată de succes în sezon fabuloasă, de 94% meciuri câştigate - care ar putea urca până la 97,65, în cazul în care se încoronează campion, cu trei victorii în grupă. În acest caz, sârbul şi-ar corecta propriile recorduri de victorii în faţa jucătorilor de Top 10, ar deveni jucătorul cu cel mai bun procentaj de victorii într-un sezon din toate timpurile (record deţinut în prezent de John McEnroe - 96,47%), şi-ar îmbunătăţi recordul deja stabilit în 2015 la capitolul cei mai mulţi bani câştigaţi din premii (16.706.125 dolari).

Liderul mondial are în acest moment o serie de 14 finale consecutive jucate în turneele în care a luat startul, după întrecerea de la Doha, din ianuarie 2015, iar casele de pariuri îi dau o cotă de 4 la 7 pentru a se impune la Turneul Campionilor.

Andy Murray, "one-man-team"-ul britanicilor

 • 4 titluri în 2015 - Munchen, Madrid, Londra / Queen's Club, Masters-ul Canadei -Montreal
 • a şaptea prezenţă la Turneul Campionilor, semifinalist în patru rânduri, record de victorii - înfrângeri: 10 -9

Andy Murray a fost în dubiu pentru Turneul Campionilor, acesta luând în calcul forfait-ul, pentru o mai bună pregătire pentru finala Cupei Davis, care se va juca în Belgia, pe zgură. De la începutul Erei Open, Marea Britanie nu a reuşit să pună mâna pe Salatiera de Argint, în mod similar cum niciun britanic nu a câştigat vreodată Turneul Campionilor, la simplu. Scoţianul devenit salvator al tenisului britanic, după ce a oprit seria fără trofeu a gazdelor la Wimbledon şi după titlul olimpic din 2012, are încă o dată misiunea de a performa în numele naţiunii care a inventat practic tenisul. 

Deşi a tranşat duelul pentru locul 2 cu Federer înaintea Turneului Campionilor, britanicul intră în competi'ia de la Londra cu o singură victorie în faţa lui Djokovic şi zero în faţa lui Federer, în 2015. Murray caută completarea palmaresului şi în 20 de zile îşi poate întări şi mai mult statutul de erou al sportului britanic şi de a puncta decisiv pentru victoria în lupta pentru Sportivul Anului în insule.

Roger Federer, recordmenul turneului, desemnat a 13-a oară jucătorul favorit al fanilor, de către ATP

 • 6 titluri în 2015 - Brisbane, Dubai, Istanbul, Halle, Cincinatti, Basel
 • a 14-a prezenţă la Turneul Campionilor, sextuplu campion, record victorii - înfrângeri: 48 - 11

Roger Federer, abia a aflat vestea că, pentru al 13-lea an consecutiv, a fost votat de fanii tenisului jucătorul cel mai iubit în circuit. Elveţianul are deja recordurile pentru cele mai multe victorii, titluri câştigate fără a ceda set, iar un trofeu ar reprezenta cel mai important succes în 2015. Moralul elveţianului a primit o infuzie de încredere importantă, după victoria în faţa rivalului-istoric, Rafael Nadal, la Basel. Nou-inventata sa strategie, SABR (Sneaky Attack By Roger) reprezintă în acest moment motorul care îl duce mai departe pe Federer, iar condiţiile indoor sunt perfecte pentru o demonstarţie de forţă a elveţianului. Datorită acestei tactici, Federer şi-a regăsit "plăcerea de a juca tenis, pentru că jucând doar mingi cu slice, cât de entuziast poţi fi?", dar şi secretul victoriilor rapide în faţa rivalilor de top.

Stanislas Wawrinka, jucătorul care dă peste cap calculele hârtiei

 • 4 titluri în 2015 - Chennai, Rotterdam, Roland Garros, Tokyo
 • a 3-a prezenţă la Turneul Campionilor, semifinalst, record victorii - înfrângeri: 4-4

Forma lui Stan Wawrinka, jucător cu 53 victorii şi 16 înfrângeri în 2015, a oscilat de la sclipitoare la dezastruoasă. Elveţianul creditat cu cel mai bun rever cu o mână din circuit şi-a creat o reputaţie de tenismen care poate produce meciuri colosale în faţa celor mai buni jucători, în cele mai importante momente, obţinând victorii pe care specialiştii le puneau aproape cert în mâinile adversarilor. A păţit-o în 2015 Djokovic, la French Open, probabil un deznodământ comparabil ca impact cu eliminarea Serenei Williams de la US Open. Palmaresul la Turneul Campionilor este unul modest pentru Wawrinka, iar un triumf al său ar veni  ca o surpriză, în ciuda celor două titluri de Mare Şlem pe care şi le-a trecut deja în palmares.

Rafael Nadal, imprevizibil ca Wawrinka în 2015

 • 3 titluri în 2015 - Buenos Aires, Stuttgart, Hamburg
 • a 7-a prezenţă la Turneul Campionilor, finalist, record victorii - înfrângeri: 13 - 11

Ibericul începe Turneul Campionilor cu un palmares direct impresionant în faţa rivalilor pe care îi poate întâlni în grupe şi mai departe spre trofeu. 123 victorii - 53 înfrângeri, şi un 100 - 31, atunci când sunt scoase din calcul meciurile cu Djokovic. Statistica însă reflectă cel mai mult un Rafael Nadal în vârf de formă. În 2015, cel mai vizibil a fost un Nadal nesigur, care poate pierde meciul de la orice scor, mult mai uşor decât ar putea întoarce o situaţie complicată. "Rafa" a recuperat din decalaj în final de an, turneul de la Basel fiind poate cel mai bun al anului, în termeni de combativitate, forţă mentală şi momente de joc defensiv, chiar dacă nu a fost câştigat, însă chiar în momentul în care deţinătorul recordului de titluri de la Roland Garros anunţa ieşirea din criză, meciul cu Wawrinka de la Paris, cu forehandurile care au lovit plasa în momente de finalizare-cheie, în loc să îi aducă setul decisiv, a lăsat impresia că îl trage înapoi cu câteva luni pe iberic. Cu doar patru victorii din 14 meciuri jucate în faţa colegilor din Top 10, Nadal începe Turneul Campionilor, jucat în condiţiile care îi displac cel mai mult, cu aceeaşi întrebare care planează şi asupra lui Wawrinka: apare pe teren "Stan The Man", sau Wawrinka cel uşor deconectat, apatic. "Matadorul Nadal" sau Nadal cel cu probleme de anxietate?

Ibericul nu are şanse de a reveni în Top 4 la capătul acestui turneu, însă îşi poate completa palmaresul cu singurul trofeu major care îi lipseşte, devenind totodată doar al treilea iberic învingător la turneul de final de an, după Manuel Orantes (1976) şi Alex Corettja (1998).

Tomas Berdych, omul cu serviciul de fier în faţa lui Djokovic

 • 2 titluri în 2015 - Shenzhen, Stokholm
 • a 6-a prezenţă la Turneul Campionilor, finalist, record victorii - înfrângeri: 6 - 10

Anul care a început extrem de promiţător pentru ceh, cu semifinală la Australian Open, cu un nou antrenor care, după o experienţă de o viaţă cu Murray, promitea să aducă plusul la finalizare, a stagnat pentru Berdych, iar la startul Turneului Campionilor, Tomas porneşte cu trei victorii în sezon în faţa jucătorilor de Top 10, din 14 partide. Rafael Nadal este singurul tenismen prezent la Londra pe care cehul i-a învins în 2015.

Totuşi, cehul a avut mica sa victorie personală în faţa lui Novak Djokovic, reuşind la începutul acestei luni un joc de serviciu aproape de perfecţiune, punându-l pe sârb într-o situaţie fără precedent: primul succes al carierei în care "Nole" nu a reuşit să câştige vreun game la retur, potrivit statisticianului oficial al ATP, Serviciul său poate face diferenţa la Londra: dintre jucătorii prezenţi la Turneul Campionilor, Berdych are cei mai mulţi aşi serviţi ]n 2015 pe suprafaţă rapidă (400 - faţă de 340 aşi reuşiţi de Wawrinka, 327 de Federer, 322 de Murray şi 310 de Djokovic).

David Ferrer, jucătorul cu cvartetul de victorii

 • 5 titluri în 2015 - Doha, Rio de Janeiro, Acapulco, Kuala Lumpur şi Viena
 • a 7-a prezenţă la Turneul Campionilor, finalist, record victorii - înfrângeri: 8 - 11

Omul de oţel al circuitului ATP, neobositul şi veteranul Ferrer, a obţinut biletul pentru Turneul de la Londra în ciuda faptului că o accidentare la cot l-a forţat să rateze două luni de circuit, inclusiv turneul de Mare Şlem de la Wimbledon. Indiscutabil unul dintre jucătorii pe care puţini mizează pentru a sfârşi cu trofeul în braţe, Ferrer rămâne însă un pion periculos, pentru că exceptându-l pe Federer - pe care nu l-a învins niciodată - ibericul are în palmares cel puţin câte patru victorii cu fiecare dintre calificaţii la Londra.

În plus, jucătorul de 33 de ani uzează şi epuizează fizic adversarul, iar în economia Turneului Campionilor acest detaliu poate face diferenţa la capătul celor opt zile de întrecere.

Kei Nishikori, jucătorul cu cele mai mari probleme fizice

 • 3 titluri în 2015 - Memphis, Barcelona, washington
 • a 2-a prezenţă la Turneul Campionilor, semifinalist, record victorii - înfrângeri: 2 - 2

O succesiune de accidentări, de la umăr până la muşchii abdominali, a dat peste cap finalul de sezon al lui "Special Kei", aşa cum este poreclit de Brad Gilbert. Japonezul a încheiat prin abandon ultimul meci, iar ultimii doi ani au fost presăraţi cu accidentări în cele ami nepotrivite momente şi cu forfait-uri de ultim moment. Ravagiile pe care le poate face în ofensivă Nishikori, mai ales pe o suprafaţă rapidă sunt certe, iar 2015 i-a adus deja 5 victorii în faţa jucătorilor de Top 10, din 13 meciuri.

! DE ŞTIUT Criteriile departajării în faza grupelor

Turneul Campionilor este unul atipic pentru sportul alb: cei mai buni 8 jucători ale lumii sunt împărţiţi în două grupe, conform tragerii la sorţi de joi. În primele şase zile ale competiţiei, fiecare jucător va întâlni oponenţii din grupa sa (3 meciuri), urmând ca primii doi clasaţi să se califice în semifinale, acolo unde învingătorul "Grupei A - Stan Smith" se întâlneşte cu locul doi din "Grupa B - Ilie Năstase", iar învingătorul Grupei B întâlneşte locul 2 din Grupa A.

Ierarhia finală în cadrul grupei este stabilită de următoarele criterii:

1. Numărul mai mare de victorii.

2. Numărul mai mare de meciuri jucate (un jucător cu două victorii şi o înfrângere se califică în faţa unui jucător cu două victorii din două meciuri jucate - în cazul în care este folosit un jucător de pe lista rezervelor).

3. Rezultatul direct, în cazul în care doi sportivi au un număr egal de victorii

3. Dacă există trei jucători care să aibă o linie de clasament similară, diferenţa se face astfel:

 • a) dacă jucătorii au acelaşi număr de victorii şi unul dintre jucători are unul sau două meciuri mai puţin disputate este eliminat, iar ceilalţi doi tenismeni sunt departajaţi de meciul direct
 • b) procentajul mai mare de seturi câştigate
 • c) procentajul mai mare de game-uri câştigate
 • d) poziţia superioară în clsamentul mondial ATP la prima actualizare a clasamentului ATP de după ultimul turneu ATP al sezonului
 • În momentul în care unul dintre cei trei jucători fie este departajat drept jucătorul cu cel mai bun procentaj şi plasat pe poziţia mai înaltă, fie este eliminat din cursa pentru o clasare superioară de un procentaj inferior, ceilalţi doi jucători având procentaje identice, duelul direct dintre cei din urmă este decis la rezultatul partidei directe
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.