Turneul Campionilor | "Grisha" e mare, acum: Dimitrov a câştigat cel mai important trofeu al carierei şi a pus punct sezonului în circuitul ATP, după ce l-a învins a doua oară pe Goffin la Londra. Filmul finalei, pas cu pas | VIDEO

19 nov 2017 9864 afişări Comentează şi tu Tenis
Turneul Campionilor | "Grisha" e mare, acum: Dimitrov a câştigat cel mai important trofeu al carierei şi a pus punct sezonului în circuitul ATP, după ce l-a învins a doua oară pe Goffin la Londra. Filmul finalei, pas cu pas | VIDEO 10 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16824276/1/finala-goffin-dimitrov.jpg
  • Grigor Dimitrov (6 ATP) a câştigat Nitto ATP Finals, în faţa lui David Goffin (8 ATP). Bulgarul a închis competiţia neînvins, după un al doilea succes în faţa belgianului în O2 Arena.

Sezonul surprizelor în tenisul masculin s-a încheiat, duminică, cu victoria bulgarului Grigor Dimitrov în faţa fantasticului David Goffin, cel care la Londra i-a învins şi pe Nadal, şi pe Federer, supra-oamenii care împart primele două poziţii în clasamentul ATP, dar şi victoriile în turneele de Mare Şlem pe 2017. Dacă timp de nouă luni, întreaga planetă s-a minunat de revenirea celor doi rivali istorici pe culmea sportului alb, noiembrie a adus un alt tip de surprize. Anul cu cel mai bărân "year-end number one" din istoria circuitului se încheie cu un triumf al generaţiei '90 - o promisiune în plus pentru 2018. Dimitrov împlineşte în final aşteptările, câştigă un titlu care îl pune într-o companie selectă şi scutură de tot eticheta de "baby". "Grisha" e mare, s-a făcut mare, a luat chiar şi examenul de absolvire.

22:55 Dimitrov încheie anul pe poziţia a treia, ridică într-o mână, ca pe un fulg impunătorul trofeu.

"Aceasta este una dintre cele mai bune săptămâni pe care le-am avut vreodată. A fost fantastic. Nu am cuvinte. A fost o onoare uriaşă să pot juca aici".
Grigor Dimitrov

Bulgarul a câştigat trei meciuri împotriva jucătorilor de top 10 în prima săptămână a sezonului, la Brisbane, timp de zece luni a adunat un palmares de 0-5, acum încheie cu 5-0 ultima săptămână oficială de concurs.


22:45 GRIGOR DIMITROV a CÂŞTIGAT Turneul Campionilor, 7-5, 4-6, 6-3 în faţa lui David Goffin. Bulgarul se prăbuşeşte pe teren, şi plânge, şi sare. A valorificat a cincea minge de meci în faţa lui Goffin, după exact două ore şi jumătate de joc şi va ridica deasupra capului trofeul de 10 kilograme câştigat, de-a lungul anilor, de Năstase, Borg, Lendl, Hewitt, Federer şi Agassi.

Goffin a greşit copilăreşte din preajma fileului, într-un moment în care Grisha era de învins, însă asta nu ştirbeşte cu nimic frumuseţea unei finale altfel, dar intensă.


22:38 Goffin rezistă: atacă la fileu, iar Dimitrov face spectacol - cu lob, cu passing - şi ajunge la trei mingi de meci. Belgianul se agaţă, mai găselte un as, anulează trei mingi consecutive de titlu ale bulgarului  şi îl obligă pe "Grisha" să închidă meciul pe serviciu.


22:35 La un game de trofeul carierei. Cu o atingere lină la voleu, Dimitrov pune punct game-ului pe serviciu: a confirmat break-ul fără emoţii.


22:32 Break Dimitrov! 4-2. Reverul lui David Goffin clachează şi îi oferă break lui Grigor Dimitrov.


22:25 Dimitrov are, din nou, avantaj la schimbul de terenuri, după un prim joc adjudecat la zero în decisiv. 3-2. Au fost cinci mingi de break în acest set. Dar echilibrul atârnă de un fir de aţă.


22:20 Goffin impresionează prin viteza de deplasare, prin felul în care reuşeşte să ajungă la mingile lui Grigor Dimitrov, chiar şi atunci când fielul intervine. 2-2


22:11 Goffin îşi apără şi el serviciul în debut de set doi! Este 1-1 după 16 minute de luptă. Dimitrov a oferit faza meciului, obţinând minge de break de la pământ: pus la fugă de Goffin, bulgarul trimite puternic, cade, dar David nu poate ajunge mingea.


22:05 Tribuna este în delir! Un game de zece minute deschide setul decisiv: Dimitrov a salvat patru mingi de break, Goffin a ajuns la 17 lovituri câştigătoare trimise cu forehandul şi nu opreşte numărătoarea. Dramatismul este la cote maxime, la fel şi spectacolul. Că doar e seara de gală a ATP-ului.


21:53 SET GOFFIN, 6-4, şi AVEM DECISIV! Belgianul începe game-ul cu serviciu-voleu şi închide cu o dreaptă năprasnică, care îl întinde pe Dimitrov, fără să îi dea şansa de a retrimite în teren. Statistica lui David este impresionantă - 16 lovituri câştigătoare şi doar 6 erori neforţate. De partea cealaltă, Dimitrov are raport negativ - 7 winners, 9 UEs.


21:51 David Goffin va servi pentru câştigarea setului doi şi decisiv. Nu a avut şansa aceasta în primul set, deşi a avut de două ori avantaj de un break.


21:43 Break, Goffin! Dimitrov se pune în dificultate cu dublă greşeală, iar călăul lui Federer îşi scoate loviturile de atac din coşuleţul magic. 4-3 în setul doi.


21:40 Goffin salvează o primă minge de break în setul doi, cu o diagonală la care Lahyani se grăbeşte să întoarcă decizia din scaun, iar jucătorii ridică mâna în acelaşi timp pentru a cere reluarea video. Arbitrul de scaun a avut dreptate, mingea belgianului a fost bună, iar de acolo, game-ul ajunge rapid în contul lui David. 3-3.


21:25 Două game-uri albe dau start setului doi, apoi Dimitrov are de muncit şi de depăşit o egalitate pentru a pune pe tabelă scorul de 2-1. Încheie cu as şi este în siguranţă, pentru moment.

Dimitrov domină palmaresul direct cu Goffin: 4-1 în partide ATP, 7-1 la toate nivelurile

"Obiectivul meu a fost să termin anul în Top 10. Acum, voi fi pe 3. Este o recompensă fantastică. Pentru asta am muncit. Este un punct de plecare excelent pentru pauza competiţională şi pentru viitorul sezon. David i-a învins pe Rafa şi pe Roger, deci presupun că are încrederea la cote incredibile. Dar eu nu mă voi concentra pe acest aspect. Mă interesează jocul meu. Nu va fi la fel ca în grupe, este alt meci, altă miză, alt nivel",
Grigor Dimitrov

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.