SPECIAL | Românii se pregătesc să dea asaltul în tenisul de Colegiu, în 2019. "Cred că asta îmi va oferi şansa să răzbat în tenisul profesionist". Cine pleacă, cine e la Harvard, cine ajunge pe mâna surorii antrenorului lui Dimitrov şi care sunt 'socotelile de acasă'

24 dec 2018 2815 afişări Tenis
SPECIAL | Românii se pregătesc să dea asaltul în tenisul de Colegiu, în 2019. "Cred că asta îmi va oferi şansa să răzbat în tenisul profesionist". Cine pleacă, cine e la Harvard, cine ajunge pe mâna surorii antrenorului lui Dimitrov şi care sunt 'socotelile de acasă'
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

"Am stat şi m-am gândit după un turneu nu foarte puternic de la noi din ţară. Majoritatea jucătorilor din generaţia mea pleacă şi ei. Mi-am mai pus întrebarea - eu cu cine o să rămân să mă antrenez?". Iată gândurile unui jucător român al generaţiei '99-2000. O alegere populară în 2019 printre tinerii practicanţi de tenis din România este plecarea la Colegiu.

Jucători care au reuşit deja să facă primul punct ATP, care au făcut şi fac parte din loturile naţionale ale României la diverse categorii de vârstă, pornesc în căutarea visului american în 2019. Kevin Anderson este exemplul imediat şi recent de jucător care a dat lovitura în tenisul profesionist, după un start lansat de pe culoarul "Colegiu". Cei mai mulţi tenismeni americani (sunt 27 de jucătoare în Top 200 WTA şi 19 jucători în Top 200 ATP), au căpătat experienţă şi au deprins secrete ale meseriei în mod similar. Cariera de jucător de Colegiu este una de sine stătătoare, are propriile ierarhii şi recorduri. Pentru unii, este singura carieră. Mulţi devin automat antrenori şi unii rămân chiar în universul Colegiului.

Viaţa de Colegiu promite avantaje importante: condiţii şi facilităţi pentru dezvoltarea jocului şi obţinerea performanţei, competiţie puternică, o comunitate orientată spre sport şi educaţie, o diplomă care deschide porţi pentru viitor în cazul în care cariera sportivă eşuează. Plus: o altă societate, o altă mentalitate, un prim vis ce prinde contur.

ProSport vă prezintă o parte din legiunea puştilor români care iau drumul Americii în căutarea răspunsurilor potrivite pentru ei.

  • Mihaela Mărculescu (18 ani, n. 13 septembrie 2000, 1235 WTA) - Harvard, Massachusetts, SUA

Elevă a Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu", Mihaela Mărculescu îşi va continua şcolarizarea, în următorii patru ani, începând din septembrie, pe băncile celei mai vechi universităţi din Statele Unite - Harvard. Una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, cu rezultate academice impresionante, Universitatea din Hardvard nu oferă burse sportive, însă oferă programe sportive de top în 42 de discipline, iar Mihaela îşi va continua cariera jucând în competiţia inter-colegii.

"Când am fost la turnee în America, la Orange Bowl şi Eddie Herr, am fost văzută de reprezentanţi de la foarte multe Universităţi americane. Antrenorii m-au tot contactat pe parcursul liceului. Am luat lucrurile în serios când am primit oportunităţi de genul acesta de la Universităţi din Ivy League. Am zis să fie o provocare, o Universitate puternică şi din punct de vedere academic, şi din punct de vedere al tenisului, să aibă o echipă de tenis bună, alături de care să pot progresa. Obiectivul este să continui să-mi îmbunătăţesc jocul. Aşa am ajuns la Harvard", spune Mihaela Mărculescu pentru ProSport.

"La Harvard, am foarte multe opţiuni din punct de vedere al cursurilor, mă voi hotărî în primul an în privinţa specializării. Voi juca pentru echipa de tenis. Până voi ajunge acolo, vreau să avansez cât mai mult în clasamentul WTA. Mi-aş dori să câştig primul titlu de 15.000, vreau să iau Bacalaureatul românesc cu o notă cât mai mare - eu sper să fie zece! Odată ce voi ajunge să fiu studentă, voi continua în acelaşi ritm, să joc tenis şi să şi învăţ la un nivel foarte înalt. Ca până acum. Sper să fac în WTA cam ce a făcut Kevin Anderson, poate mai repede şi mai bine", încheie cu zâmbetul pe buze Mihaela.

  • Sistemul de admitere la Universităţile din Ivy League presupune susţinerea examenelor de Bacalaureat americane şi interviuri succesive. Este un proces complex, competiţia fiind mare. În momentul în care Universitatea a acceptat-o, Mihaela Mărculescu a optat pentru echipa de tenis.

Povestea Mihaelei: Preţul unui vis în tenis şi plasa de siguranţă ţesută pentru campioana naţională a categoriei 16 ani.  "Mi-am dezvoltat mentalul prin intermediul şcolii"

  • Adrian Boitan (19 ani, 968 ATP) - Baylor University, Texas, SUA

În ianuarie 2019, Adrian Boitan li se va alătura "Urşilor verzi", de la Baylor University, din Texas. Decizia lui a fost una târzie, motiv pentru care, practic, va intra direct în focurile sezonului de tenis, la jumătatea anului universitar. Beneficiarul unei burse de tenis, "cu multe avantaje", constănţeanul şi-a făcut un plan valabil pentru mulţi colegi de generaţie: "joc în campionat, vreau să-mi ajut cât de mult pot echipa, iar apoi să activez şi pe Tour, fiind mult mai bine pregătit şi având mai multe meciuri în spate. Cred că asta îmi va oferi şansa să răzbat în tenisul profesionist", a precizat pentru ProSport Adrian Boitan.

Printre absolvenţii care, mai apoi, s-au remarcat în tenisul profesionist se numără Benjamin Becker - cunoscut ca fiind ultimul jucător care l-a învins pe Andre Agassi, dar şi specialistul probei de dublu, John Peers (campion la Australian Open în 2017).

Adrian a reacţionat, după ce şi-a luat câteva momente pentru a reflecta la ceea ce a văzut că se întâmplă în jurul lui. "Am stat şi m-am gândit după un turneu nu foarte puternic de la noi din ţară - eu ce o să fac peste 2-3 ani? Majoritatea jucătorilor din generaţia mea pleacă şi ei. Mi-am mai pus şi întrebarea - eu cu cine o să rămân să mă antrenez? M-am hotărât abia prin august că-mi doresc să fac schimbarea asta, când anul universitar începuse deja. Norocul tenismenilor este că sezonul de tenis începe în ianuarie, universităţile având voie să recruteze şi atunci", mărturiseşte Adrian pentru ProSport.

Într-o lume mică a tenisului, în care fiecare este în competiţie cu celălalt, dar şi în care informaţiile circulă liber şi cu viteză, Adrian şi-a creat rapid o imagine despre oportunitatea ivită. "Toţi vorbim între noi despre cum este acolo, ce condiţii sunt, ş.a.m.d. Eu eram total împotriva plecării la Colegiu, dar, văzând cu ochii mei cum este acolo.... Pot să spun doar atât: este atât de frumos, profesionist şi bine organizat totul, încât nu poţi exprima în cuvinte, Trebuie să mergi şi să vezi cu ochii tăi", trage concluzia Adrian Boitan.

Povestea lui Adrian: "Am luat primul cec, mai strâng nişte bani şi îmi iau o cameră de filmat pentru a înregistra meciurile şi antrenamentele". Cel mai "fresh" nume lansat de club Idu: punct ATP împuşcat la primul tablou principal Futures

  • Selma Cadâr (18 ani, 1007 WTA la dublu) -  Miami Hurricanes

Câştigătoare a unui titlu ITF la dublu şi participantă la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires în acest an, Selma Cadâr se pregăteşte pentru a intra în echipa condusă de Lau Vallverdu, nimeni alta decât sora lui Dani Vallverdu, actualul antrenor al bulgarului Grigor Dimitrov.

Fost număr 38 în clasamentul junioarelor, Selma va evolua pentru aceeaşi Universitate la care Michael Russell era numărul unu, între 1996 şi 1997. "Sunt atât de fericită să anunţ că, oficial, voi fi la #hurricanes. Abia aştept să încep, la toamnă, alături de această incredibilă echipă". a scris Selma pe reţelele de socializare, la jumătatea lunii noiembrie.

Foto: Selma Cadâr via Facebook

  • Denisa Gheorghe (18 ani, 2529 ITF, clasamentul junioarelor) - Georgia State University

Denia Gheorghe va deveni, în toamnă, "panteră", fiind acceptată la Georgia State University, Atlanta. "Sunt atât de fericită că am şansa de a începe acest nou capitol în viaşa mea şi să îmi împlinesc visul de a juca tenis în Statele Unite", a scris Denisa pe reţelele de socializare. ProSport a descoperit-o pe Denisa în urmă cu un an, când visul de a merge la Colegiu prindea contur.

"Mă gândesc la ce am de făcut ca să îmi ating obiectivul suprem – să ajung în America. La Colegiu. Vreau bursă integrală. Ca să fac asta, trebuie să urmez nişte paşi. Acolo, o să joc şi tenis, o să fac şi şcoală - ceva legat de comunicare, apoi o să îmi aleg: dacă vreau să merg în WTA sau spre un job în domeniul pe care l-am studiat. De mică mi-am dorit să merg în America. Era visul meu. Cred că acolo sunt mult mai multe oportunităţi decât în ţară. Acolo, copiii şi studenţii sunt mult mai apreciaţi pentru eforturile pe care le fac cu sportul, cu şcoala. Sprijinul este mult mai mare", spunea Denisa, într-un interviu pentru ProSport.

Povestea Denisei: Are 1,54 m şi o poveste la înălţime: a câştigat un premiu de 50 de dolari, dar nu l-a putut încasa! A primit o mână de ajutor din tabăra Simonei Halep, s-a antrenat şi la academia lui Mouratoglou

Potrivit informaţiilor ProSort, Teodor Giusca (n. 19 decembrie 1999) a plecat deja, din august, la Colegiu, iar Bogdan Pavel (n. 11 iunie 1999), Vladislav Melnic (n. 23 iunie 1999) şi Laurenţiu Mandocescu (1 martie 2000) sunt alţi jucători care iau drumul Statelor Unite, pentru a experimenta viaţa la Colegiu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.