SPECIAL | Puștoaica de aur a tenisului românesc a devenit jucătoarea cu cele mai multe titluri câștigate în 2016! Jaqueline Cristian are însă o mare dezamăgire: „Se pare că nu m-am ridicat la standardele FRT”

SPECIAL | Puștoaica de aur a tenisului românesc a devenit jucătoarea cu cele mai multe titluri câștigate în 2016! Jaqueline Cristian are însă o mare dezamăgire:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Oricine aruncă un ochi asupra CV-ului tinerei Jaqueline Cristian (18 ani) își dă seama că tenisul românesc are în mâini un bulgăre de aur. Campioana mondială în perioada junioratului, Jaqueline începe să facă spectacol și la senioare, câștigand 4 titluri ITF până acum în 2016, record pe plan internațional în acest sezon! Valoarea uneia dintre cele mai promițătoare sportive din WTA nu este însă apreciată și de șefii FR de Tenis, aceștia preferând să ignore tinerii cu adevărat talentați atunci când e vorba de acordarea wild-cardurilor în competițiilor organizate din bani publici.

Jaqueline a ajuns la patru titluri în acest sezon

Jaqueline Cristian (463 WTA) a cucerit duminică turneul ITF de la Târgu-Jiu, performanță care a propulsat-o pe primul loc într-un top al titlurilor câștigate în 2016 în tenisul feminin. Cristian a învins-o în finală pe Gabriela Talaba (România, 860 WTA) cu scorul de 7-6(5), 6-3, trecându-și astfel în palmares al 5-lea trofeu al carierei și al 4-lea al sezonului, după ce a mai triumfat în luna iunie la alte trei turnee dotate cu 10.000 de dolari, disputate la Sharm El Sheikh (Egipt).

A fost primul succes pe care puștoaica șlefuită la academia lui Nick Bollettieri l-a reușit în România, iar primul titlu cucerit acasă nu se uită: Titlul acesta înseamnă foarte mult pentru mine, deoarece este primul câștigat acasă în România. De asemenea, faptul că am câștigat pe zgură mă face să am mai multă încredere în mine”, a declarat pentru ProSport jucătoarea care a realizat o ascensiune formidabilă în acest sezon. Jaqueline s-a întors după două accidentări grave, a început anul pe locul 772 WTA, pentru ca în 7 luni să reușească un salt de peste 300 de locuri.

Cum a fost scoasă din schemă noua senzație din tenisul românesc

E cunoscut deja faptul că tenismenii de perspectivă nu sunt susținuți în România, iar pentru Cristian nu va fi deloc ușor să facă saltul către Top 100 WTA. Ultimul exemplu de rea-voință sau incompetență a conducerii Federației Române de tenis creionează modul defectuos în care funcționează sistemul din tenisul românesc. Așa cum se întâmplă în statele cu tradiție în tenis, era normal ca la turneul BRD Bucharest Open, încheiat în urmă cu o săptămână și jumătate, să fie invitată cea mai talentată tânără din țară. În mod bizar însă, Jaqueline Cristian, care venea după trei titluri consecutive în circuitul ITF, nu a primit wild-card nici măcar în calificările de la Arenele BNR. În schimb, pe tabloul principal au fost invitate două jucătoare ale căror nume nu se găseau în ierarhia WTA.

„Era o șansă pe care o muncisem și pe care o meritam”

Jaqueline Cristian spune că decizia FR de Tenis i-a lăsat un gust amar, mai ales că punctele importante pe care le-ar fi putut obține la turneul de categorie International ar fi reprezentat o recompensă pe care o merita, în special prin prisma formei în care se afla: Am fost foarte dezamagită pentru că nu am primit wild-card la București, ținând cont că sunt într-o formă de vârf. Veneam după trei turnee caștigate consecutiv și era o șansă pe care o muncisem și pe care o meritam. Dar se pare că nu m-am ridicat la standardele federației române, lucru care m-a demoralizat puțin. Dar acest turneu (n.r. câștigat la Târgu-Jiu) îmi arată că nu am de ce să îmi fac griji. Ei au avut de pierdut (n.r. reprezentanții FRT care au organizat turneul), eu am avut de câștigat, și mă simt mult mai puternică mental după această experiență”, i-a mărturisit sportiva reporterului ProSport, atunci când a fost întrebată despre faptul că nu a primit wild-card la Bucharest Open.

Patru dintre cele cinci românce care au primit wild-card la București sunt mult mai slab cotate decât Jaqueline Cristian

Cristian are toate motivele să se simtă scoasă din schemă în mod nejustificat de către organizatorii turneului care este susținut și din bani publici, prin contribuția consistentă a MTS. Dumitru Hărădău, președintele competiției, a indus ideea că wild-cardurile vor fi distribuite către jucătoarele din noul val: „Împreună cu BRD am construit, probabil, cel mai puternic brand din sportul românesc. În 2016 va fi pentru prima dată când vom da o șansă junioarelor”.

Cinci wild-carduri au mers astfel către românce (2 în calificări și 3 pe tabloul principal), două wild-carduri din calificări le-au fost acordate unor sportive anonime din Ungaria, probabil în semn de recunoștință pentru deținătorul maghiar al turneului care a închiriat licența la București, iar ultimul wild-card a mers către Francesca Schiavone din Italia. Criteriile reale pentru care au fost selecționate cele opt norocoase, preferate în dauna lui Jaqueline Cristian, rămân însă necunoscute. Eșecul a fost total, niciuna dintre sportivele române preferate de FR de Tenis nereușind să câștige vreun meci:

  • Gabriela Tătăruș (România, 16 ani, locul 1.255 WTA) – a primit wild-card în calificări și a pierdut în primul meci cu Elitsa Kostova (Bulgaria, 131 WTA), scor 6-4, 1-6, 2-6.
  • Miriam Bulgaru (România, 17 ani, locul 782 WTA) – a primt wild-card în calificări și a pierdut în primul meci cu Katarzyna Piter (Polonia, 289 WTA), scor 6-1, 6-4.
  • Panna Udvardy (Ungaria, 17 ani, locul 1.048 WTA) – a primit wild-card în calificări și a pierdut în primul meci cu Marina Melnikova (Rusia, 217 WTA), scor 1-6, 6-3, 3-6.
  • Vanda Lukacs (Ungaria, 23 de ani, locul 462 WTA) – a primit wild-card în calificări și a pierdut în primul meci cu Nadia Podoroska (Argentina, 239 WTA), scor 6-3, 5-7, 3-6.
  • Ioana Mincă (România, 17 ani, fără clasament WTA) – a primit wild-card pe tabloul princial și a pierdut în primul tur, scor 6-7, 3-6 cu Patricia Țig (România, 100 WTA).
  • Georgia Crăciun (România, 18 ani), jucătoare care nu este clasată în ierarhia WTA, a primit wild-card pe tabloul principal, dar s-a accidentat înaintea competiției și nu a mai putut participa.
  • Gabriela Ruse (România, 18 ani, 340 WTA) – a primit wild-card pe tabloul principal și a pierdut în primul tur, scor 3-6, 4-6 cu Anastastija Sevastova (Letonia, 48 WTA).
  • Francesca Schiavone (Italia, 107 WTA)  – a primit wild-card pe tabloul princiapl și a pierdut în turul doi, scor 6-1, 2-6 (abandon) cu Sara Errani (Italia, 25 WTA).
A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele