Karen Moorhouse, directorul general al Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului, a explicat de ce, pentru cazuri de dopaj similare, Simona Halep a fost suspendată patru ani, iar Iga Swiatek a primit numai o lună.
Șefa ITIA susține că gradul de responsabilitate a făcut diferența în dictarea celor două sancțiuni atât de diferite și care au produs indignare majoră în lumea tenisului.
Karen Moorhouse, șefa Agenției internaționale pentru integritatea tenisului, a dezvăluit de ce, pentru cazuri de dopaj similare, Simona Halep a fost suspendată patru ani, în timp ce poloneza Iga Swiatek a primit numai o lună.
Directorul general al ITIA este de părere că gradul de responsabilitate a făcut diferența în dispunerea celor două pedepse radical diferite și care a împărțit în două lumea tenisului mondial.
Iga Swiatek și Simona Halep, foste numărul unu mondial, au fost testate pozitiv pentru substanțe interzise, la doi ani distanță. Ele au primit sancțiuni total diferite, o lună de suspendare pentru Swiatek și patru ani, redusă apoi după apel la doar 9 luni, pentru Halep), spre stupefacția lumii tenisului.
„În cazul Iga Swiatek, testul pozitiv s-a datorat unor medicamente contaminate. Pentru noi, gradul ei de responsabilitate (…) a fost așadar foarte limitat. Aceasta explică de ce a primit o suspendare de o lună. Cazul Halep este extrem de complex, dar în cele din urmă Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a recunoscut că testul ei pozitiv s-a datorat unui supliment contaminat.
Pentru a determina gradul ei de responsabilitate, au ținut cont de natura produsului în cauză – nu era un medicament – și de măsurile de precauție pe care le luase jucătoarea pentru a încerca să limiteze riscul de contaminare. După cântărirea acestor factori diferiți, TAS a impus o suspendare de nouă luni. Toate deciziile (autorităților antidoping – n.red.) se bazează pe natura produsului în cauză și pe măsurile de precauție luate de jucător pentru a limita riscul de contaminare”, a declarat Karen Moorhouse într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres.
Pe 30 noiembrie 2024, pe când Simona Halep făcea eforturi disperate, dar în zadar, ca să revină la forma ce a consacrat-o, aceasta posta un mesaj în care își exprima frustrarea legată de cele două cazuri judecate atât de diferit și arată cu degetul spre ITIA.
„Stau şi încerc să înţeleg, dar îmi este realmente imposibil să înţeleg aşa ceva. Stau şi mă întreb, de ce o aşa mare diferenţă de tratament şi judecată? Nu găsesc şi nici nu cred că poate exista un răspuns logic.
Nu poate fi decât rea voinţă din partea ITIA, organizaţia care a făcut absolut totul să mă distrugă in ciuda evidenţei. S-a dorit foarte tare să mi se distrugă ultimii ani din carieră, s-a dorit ceva ce niciodată nu mi-aş fi putut imagina că se poate dori”, a scris fostul lider mondial pe Instagram.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER