SERIAL 8 cu 8 | Ei sunt protagoniştii de la Turneul Campionilor. Episodul 6: Alexander Zverev. Muguruza şi Halep au avut parte de "on-court coaching" de pomină? Nu aţi văzut încă faza cu 'Sascha' de la "Next Gen" Finals. "Chiar crezi că o să ai vreodată un job ca antrenor doar cu atât?" | VIDEO

11 nov 2017 2325 afişări Tenis
SERIAL 8 cu 8 | Ei sunt protagoniştii de la Turneul Campionilor. Episodul 6: Alexander Zverev. Muguruza şi Halep au avut parte de "on-court coaching" de pomină? Nu aţi văzut încă faza cu 'Sascha' de la "Next Gen" Finals. "Chiar crezi că o să ai vreodată un job ca antrenor doar cu atât?" | VIDEO
GALERIE (11 de imagini) VEZI GALERIA

Alexander Zverev, cunoscut drept 'Sascha' în vestiarele turneelor, pe forumurile fanilor şi în fişele comentatorilor tv, este surpriza plăcută a circuitului ATP pe 2017: dublându-şi practic numărul de victorii obţinute în carieră (a câştigat 54 de meciuri în acest an, în timp ce în ceilalţi patru ani de prezenţă printre profesionişti se impusese de 62 de ori), germanul a strălucit şi s-a calificat la Turneul Campionilor, deşi toţi îl aşteptau doar la turneul celor mai buni tineri jucători - NEXT Gen Finals.

  • ProSport vă propune, exact ca şi la Turneul Campioanelor, un serial '8 cu 8' de PROrtrete al celor opt protagonişti de la ATP Finals. Am pornit în ordine inversă, de la cel mai surprinzător nume pe lista calificaţilor, Jack Sock, i-am descoperit pe David Goffin, Grigor Dimitrov, Marin Cilic şi pe Dominic Thiem, episodul 6 i-l dedicăm tânărului 'Sascha' Zverev, iar în primele două zile de competiţie la O2 Arena vom ajunge în top, la "greii" care se anunţă favoriţi - Roger Federer şi Rafael Nadal.

Zverev a produs zarvă mare în circuit. Este jucătorul care a adus viitorul în prezent, cel mai tânăr câştigător de turneu Masters 1000 de la Djokovic încoace (2007). Este primul tenismen născut după '90 care ia un titlu important în tenisul masculin iar lista recordurilor sale de precocitate nu este scurtă. Nici absolută, dar măcar 'primul în decadă' este fără dubii. Cu un fizic impozant, care aparţine clar noii generaţii, care a împins ruleta dincolo de 1,95 m, punând în umbră idealul de 1,85 al generaţiilor Federer-Nadal, Zverev practică un joc agresiv, bazat pe forţă. Este totuşi un stil agresiv de pe linia de fund a terenului, diferit de agresivul-extrem al fratelui mai mare, Mischa.

Zverev a reuşit două parcursuri fantastice în circuitul Masters 1000, câştigând două titluri cu victorii la 'granzi' - Djokovic şi Federer - la Roma şi Montreal. Pe sârb, un excelent jucător de retur, Sascha l-a anesteziat: este doar al doilea tenismen după Roger Federer care, într-o finală ATP, îl bate pe 'Nole', fără ca sârbul să fi avut vreo oportunitate de break. Iar Djokovic avea la ora meciului 95 de finale în CV.

Marea problemă a lui Zverev a fost gestionarea aşteptărilor şi disiparea presiunii. Mereu pus sub lumina reflectoarelor după 'aventura romană', Sascha a capotat la Roland Garros, apoi la US Open - după succesul de la Rogers Cup. În aceste două turnee de Mare Şlem, laolaltă, a câştigat un singur meci. Iar cel mai bun rezultat pe 2017 din sportul alb în cele patru mari turnee rămâne optimea de la Wimbledon. Din acest punct de vedere, Zverev are cele mai slabe rezultate în Grand Slam-uri pe 2017, dintre protagoniştii de la Turneul Campionilor, alături de Jack Sock.

1. Arc peste timp

La 31 de ani distanţă, răsfoind ghidul anual pentru circuitul ATP, ochii îţi cad pe fila cu numele "Alexander Zverev". În 1986, Alexander Zverev era sportiv al URSS-ului. Născut în 1960, în oraşul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014 - Sochi, Alexander Zverev nu se lăuda cu un palmares chiar grozav, dar chiar şi aşa, sub culorile ţării sale a fost om de bază în echipa de Cupa Davis a URSS-ului şi a câştigat două medalii de aur la Universiada de vară - la simplu şi dublu (1985). Seniorul Alexander Zverev a luat startul doar de trei ori în turneele de Mare Şlem, însă el le-a fost antrenor băieţilor săi, iar impactul său asupra carierei celor doi a fost uriaş. Irina, soţia sa, este şi ea o fostă jucătoare de tenis.

În 2017, Alexander Zverev jr şi-a depăşit de mult timp tatăl. Recunoaşte însă că îi datorează multe părintelui său.

"Toţi aceşti ani, a călătorit de-a lungul şi de-a latul Pământului, sprijinindu-ne zi de zi, învăţându-ne să fim jucători de tenis şi bărbaţi. A făcut doi jucători de Top 25 din nimic, iar unul dintre ei este Top 4 deja. Este cel mai bun antrenor din lume", scria Mischa Zverev pe contul de Instagram în urmă cu mai puţin de o lună despre Alexander Zverev Sr.

2. Germania, ţara adoptivă

Familia Zverev s-a stabilit în Germania în 1991. Sascha s-a născut în Germania, însă fratele său mai mare, Mischa, este născut în Rusia. "Eu mă simt sută la sută german, acum", spune Sascha.

3. Reverul, sută la sută 'de la mama'

Deşi tatăl i-a fost antrenor cea mai mare parte a timpului, Sascha Zverev spune că reverul este 'construit' de mama sa. "Când eram mic, mama mă ghida cel mai mult. Cred că am o tehnică destul de curată - iar de asta s-a ocupat mama mea de la vârste fragede. Reverul meu, sută la sută, i-l datorez ei. Amândoi părinţii mei sunt foarte calmi însă".

4. N-a dormit o noapte înaintea debutului în circuit

Sascha Zverev a povestit că, înaintea debutului în circuit, din 2013, de la Hamburg, nu a putut dormi o noapte întreagă de emoţie. A câştigat doar cinci game-uri în faţa spaniolului Roberto Bautista Agut, însă un an mai târziu, tot la Hamburg, a câştigat primul său meci pe tabloul principal dintr-un turneu ATP şi nu s-a oprit decât în semifnală, învins de David Ferrer, după ce îşi trecuse în cont o victorie în faţa unui jucător de top 20 - Mihail Iujnîi.

5. Încăpăţânat şi obsedat de tenis

"Dacă Sascha avansează la fileu, adversarul are timp să îl paseze de două ori, pentru că el este lent. El este înalt, slăbuţ, puţin muşchi pe el. Dar de pe linia de fund a terenului a fost mereu un luptător fantastic. La 12 ani, meciurile lui durau 3 oreşi jumătate. Uneori cădea, era roşu, murdar de zgură, plângea, iar noi îi spuneam, de pe margine - stop!, dar el ne spunea - nu, nu, mai joc!", a rememorat "Papa" Zverev pentru The Telegraph.

6. Sascha este, de fapt, ambidextru

Ca şi în alte perechi celebre de fraţi şi surori din tenis, cei doi fraţi Zverev folosesc mâini diferite pentru a juca tenis - ca şi fraţii Bryan sau surorile Pliskova. 'Zverevii' sunt însă ambidextri în viaţa de zi cu zi: Mischa joacă tenis cu stânga, dar aruncă la coşul de baschet cu dreapta, în timp ce Sascha ţine racheta de tenis cu dreapta, dar cântă la chitară cu stânga.

7. Invitatul său special la turnee

Organizatorii turneelor de tenis au emis nenumărate acreditări pentru cel mai drag membru al echipei lui Sascha Zverev - căţelul Lovic Zverev. În 2015, pletosul sur a mers prima dată la US Open.

 

Welcome to your first U.S. Open lovik

A post shared by Alexander Zverev (@alexzverev123) on

8. "Divas": on-court coaching mai ceva ca-n WTA

Fanii tenisului s-au întrebat adesea cum ar arăta discuţiile dintre jucătorii din ATP şi antrenorii lor, pe modelul adoptat de WTA. Circuitul feminin a oferit nenumărate momente memorabile de-a lungul anilor, din 2008 încoace - de la time-out-uri în care pe teren a intrat partenera de dublu şi fetele au început pur şi simplu să cânte (cum i s-a întâmplat Elenei Bogdan), până la răbufniri dramatice ale Simonei Halep sau ale ibericei Muguruza, care s-a lăsat cu "taci naibii din gură!".

NEXT Gen Finals, turneul tinerilor jucători, a experimentat la acest capitol, oferindu-le posibilitatea sportivilor să comunice cu omul din lojă prin intermediul unui microfon şi al căştilor, însă show a ieşit abia la un meci demonstrativ susţinut de Sascha Zverev - ambasadorul turneului de la Milano, care însă a refuzat să joace competiţia oficială, pentru a se concentra pe turneul mare al Campionilor, de la Londra. Zverev l-a "închiriat" ca antrenor pentru o zi pe prietenul său Marcelo Melo, veteranul brazilian de pe prima poziţie a clasamentului individual de dublu. Ce a ieşit, a fost mai "încins" decât orice 'on-court coaching' văzut în circuitul WTA:

Melo: "Cred că ar trebui să îţi mişti şi tu picioarele alea un pic. Eşti prea lent acum"
Zverev: "Ştii, calităţile tale de antrenor chiar sunt pe atât de proaste..."
Melo: "Fă ceva, ce fac şi eu de obicei - arată-ne puţin serviciu-voleu"
Zverev: "Hey, aici suntem la simplu! Tu joci dublu - asta ai tu de făcut, nu eu"
Melo: "Şi la simplu poţi face serviciu-voleu, dacă ştii cum se face voleul. Poţi să ne arăţi câte ceva"
Zverev: "Dar aşa nu mai este deloc distractiv. Punctul se încheie atât de repede"
Melo: "Lumea vrea să te vadă făcând nişte voleuri foarte, foarte bune, servicii bune"
Zverev: "Cred că lumea vrea acum să vadă raliuri cât mai lungi. Hei, poţi să spui şi tu ceva util? Poţi să nu fii atât de inutil tot timpul? Eşti inutil în afara terenului, poţi să fii util măcar un pic pe teren? Sau e prea greu pentru tine? Spune-mi măcar un lucru util - hai, ascult!!"
Melo: "Bine. Îndoaie genunchii şi trimite dreapta peste fileu"
Zverev: "Chiar crezi că o să ai vreodată un job ca antrenor doar cu atât?"
Melo: "Chiar trebuie să te învăţ eu tot?"
Zverev: "Cred că am jucat două voleuri tot meciul. Nici nu ştiu de ce vorbim despre voleuri acum!"
Melo: "Du-te la fileu! Tu mergi la fileu doar ca să dai mâna! Du-te la fileu, exersează, ca să te îmbunătăţeşti! Hai, omule!"

CV pe scurt

Data naşterii: 20 aprilie1997 (20 ani)
Locul naşterii: Hamburg, Germania
Înălţime: 1,98 m 
Cea mai bună clasare: 3 ATP (6 noiembrie 2017)
Titluri de Mare Şlem: 0
Repere în carieră:

  • este primul jucător din Germania care reuşeşte să câştige cel puţin 5 titluri ATP într-un sezon de la Boris Becker încoace (1996)
  • este cel mai tânăr jucător care a acces în Top 5 ATP, de la Novak Djokovic încoace (2007)
  • în 2017 a reuşit dubla la Montpellier - titlu la simplu şi la dublu alături de fratele său. Fraţii Zverev repetă o performanţă reuşită ultima dată de fraţii Murray (Tokyo 2011)
  • este al doilea jucător din afara "Big 4", după Jo Wilfred Tsonga, care câştigă două titluri Masters 1000
  • în 2013 a fost juniorul numărul unu al lumii, iar în 2014 a câştigat titlul juniorilor la Australian Open

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 54 - 20
Titluri în 2017:  5 (Munchen şi Roma - pe zgură, Montpellier, Washington, Rogers Cup - pe hard)
Palmares versus Top 8 în 2017:  5 victorii, 4 înfrângeri. Zverev a pierdut primul duel în faţa unui jucător de Top 8 chiar împotriva unei alte speranţe a circuitului - Dominic Thiem (8 ATP), în primul tur, la Rotterdam. A câştigat următorul meci, în faţa lui Stan Wawrinka, la Miami. În sezonul de zgură, nu i-a smuls decât două game-uri lui Nadal, la Roma, însă mai apoi a legat trei victorii - în faţa lui Cilic (7 ATP) - la Madrid, apoi la Raonic (6 ATP) şi Djokovic (2 ATP) - la Roma. Pe iarbă, Zverev nu a reuşit să învingă vreun sportiv din top 8, din două încercări: a fost învins de Federer (5 ATP) la Halle şi de Raonic (7 ATP) - la Wimbledon. În ultimul duel cu un jucător de Top 8, l-a învins pe Roger Federer (3 ATP) în finala Masters-ului de la Montreal, în luna august. Elveţianul acuza şocul unor dureri la spate, însă germanul îşi trecea deja în cont al doilea titlu Masters 1000 al carierei.
Cel mai bun rezultat la Turneul Campionilor: este unul dintre cei trei debutanţi de la ediţia 2017 ATP Finals, alături de Jack Sock şi Grigor Dimitrov

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.