SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul trei: Elina Svitolina. Iubeşte un sport de care, probabil, nu aţi auzit, s-a apucat de tenis din gelozie şi a mers la academia deţinută de rivala jucătoarei pe care o idolatriza în copilărie

18 oct 2017 6762 afişări Tenis
SERIAL 8 cu 8 | Să cunoaştem protagonistele Turneului Campioanelor. Episodul trei: Elina Svitolina. Iubeşte un sport de care, probabil, nu aţi auzit, s-a apucat de tenis din gelozie şi a mers la academia deţinută de rivala jucătoarei pe care o idolatriza în copilărie
GALERIE (9 de imagini) VEZI GALERIA
 • Serialul '8 cu 8" al celor opt protagoniste de la Turneul Campioanelor continuă. Am început cu Garbine Muguruza, prima jucătoare calificată la Singapore, i-am salvat Simonei Halep partea leului şi vom lăsa povestea actualei ocupante a fotoliului de lider mondial pentru marele final, ne-am îndreptat atenţia spre Karolina Pliskova, iar acum vom continua cu prezentarea Elinei Svitolina, în episodul trei.

Elina Svitolina s-a calificat oficial la ediţia 2017 a Turneului Campioanelor la începutul lunii octombrie. Reprezentanţii WTA au făcut anunţul concomitent pentru ea, Pliskova, Halep şi Venus Williams. Svitolina a preluat şefia în Cursa pentru Singapore după jumătatea sezonului de zgură - mai precis după ce s-a impus la Roma, apoi a fost la un game de semifinale la Roland Garros, însă la scorul de 6-3 şi 5-1 nu a găsit puterea să finalizeze în faţa Simonei Halep şi s-a trezit de partea greşită a uneia dintre cele mai spectaculoase reveniri ale ediţiei 2017 a French Open-ului.

Sezonul de iarbă i-a fost marcat de o accidentare la picior, care i-a scurtat pregătirea înainte de Wimbledon. Chiar şi aşa, Svitolina şi-a stabilit un nou personal best pe gazonul londonez - optime de finală, înainte de a fi învinsă de Jelena Ostapenko. Totuşi, mai departe, titlul de la Rogers Cup a lăsat-o fără energie pe Svitolina, care a pierdut în turneul imediat următor şefia în Race to Singapore în favoarea Simonei, după ce a părăsit în optimi întrecerea de la Cincinnati. Pe mai departe, ucraineanca a mai atins o singură dată faza 'sferturilor', la Beijing. Ultimul turneu înainte de Singapore l-a încheiat prin abandon - înaintea turului doi de la Hong Kong. 

ProSport vă propune să o cunoaştem pe Eliina Svitolina, cea mai bună jucătoare de tenis a Ucrainei.

1. Elina are cele mai multe titluri pe 2017


52 de victorii şi 52 de motive să zâmbească pentru Elina Svitolina în 2017. Foto: Elina Svitolina via Facebook

Elina Svitolina a câştigat cinci trofee în 2017 şi deţine recordul în acest moment pentru cele mai multe titluri în sezon. Sportiva din Ucraina s-a impus în trei turnee de categorie Premier 5 - la Dubai (hard), Roma (zgură) şi Toronto (hard) şi în două turnee International - la Taipei şi la Istanbul (zgură). Impresionant este şi procentajul de reuşită al Elinei: nu a pierdut nicio finală jucată în acest an.

"Încerc mereu să iau fiecare meci în parte. Îmi spun - nu este finala! Gândeşte-te că este un sfert de finală - pentru că aş putea juca împotriva acestei jucătoare şi într-o semifinală, sau într-un sfert de finală. În finală, ai mereu mai multă presiune, pentru că eşti atât de aproape de victorie şi, în acelaşi timp, atât de departe. Este important să ai abordarea corectă înaintea unui astfel de meci",
Elina Svitolina

2. Jurnaliştii francezi au vorbit despre "Svitolina mode", un fel de "beast mode"

Meciul din optimile de la Roland Garros i-a făcut pe jurnaliştii francezi să treacă un nou termen în argoul tenisului: "Svitolina mode". Petra Martic (290 WTA) câştigase primul set cu 6-4, apoi Svitolina a trăit periculos. A revenit şi a egalat la seturi, luând  manşa secundă cu 6-3, dar şi-a pierdut serviciul în game-ul şase al decisivului. Martic a avut 4-2 şi 5-2, însă din acel moment al meciului, Elina s-a metamorfozat complet, a devenit fluentă pe teren, şi-a găsit şi inspiraţia şi a luat, lin, cinci game-uri la rând, pentru a se impune cu 7-5. De la 5-2 la 5-7, Petra Martic a mai câştigat doar patru puncte. Ulterior, administratorii site-ului oficial al French Open-ului au avut un moment de inspiraţie, scriind că la scorul de 5-2 s-a declanşat "Svitolina Mode".


Prima victorie la Turneul Campioanelor o duce pe Elina în 'double digits' la capitolul victorii pe 2017 în faţa jucătoarelor din Top 8 WTA. Foto: Elina Svitolina via Facebook

"Svitolina Mode" este o stare de graţie, o conectare la "the zone", înspăimântătoare pentru adversare. Este un fel de transă similară celei în care intră uneori şi Simona Halep, sau mai des - Serena Williams. "Reţineţi această sintagmă, pentru că ucraineanca a inventat expresia care descrie forţa fenomenală de revenire de care este capabilă atunci când vrea cu adevărat să câştige", scriau francezii. Revenirea Svitolinei s-a hrănit cu alte elemente decât ceea ce s-a văzut la Paris în primele nouă zile: motorul nu a fost publicul francez, ca în cazul lui Mladenovic, nici experienţa superioară sau valoarea propriu-zisă. Mai degrabă, a fost vorba despre o forţă interioară aparte, caracteristică jucătoarelor de top. Ucraineanca a aflat, în meciul imediat următor, cum se simte şi o "Svitolina mode" în oglindă.

"Am lucrat foarte mult cu echipa pe partea mentală. Încrederea contează foarte mult, am câştigat mult astăzi. Uneori, lucrurile pur şi simplu se leagă şi totul merge. Faţă de anul trecut, în primul rând echipa mea a devenit mai mare. Sunt mulţi oameni care au grijă de sănătatea mea, de pregătirea mea fizică, de tenisul meu. Sunt multe bucăţi mari, totul se aşează acum. Mă simt mult mai bine pe teren, fizic. Am şi un antrenor nou...",
Elina Svitolina despre maturizarea ei

3. Antrenor consultant: omul din loja lui Tsonga

Thiery Ascione nu face acum circuit complet alături de Svitolina, însă programul de antrenament îi apaţine, iar influenţa se vede. Omul care reuşeşte să îl strunească pe capriciosul şi parcă mereu dependentul de public Jo Wilfred Tsonga este cel care şi-a pus amprenta asupra jocului şi mentalităţii Svitolinei în 2017.  "Desigur, el este în principal antrenorul lui Jo, are familie şi, de aceea, încerc să vin cât mai des aici, la Paris, unde stă el. Când are timp, mă antrenez cu el. Merg pe circuit cu un sparing partner care îmi este şi antrenor, Andrew Bettles. Toată lumea ştie ce este mai bine pentru mine şi, acum, este rândul meu să ies la rampă, să dau tot ce am mai bun peteren".

4. Matură, matură, dar se şi distrează

Elina Svitolina este o jucătoare care s-a maturizat rapid şi care emană de cele mai multe ori un aer serios, peste vârsta din buletin. Asta nu înseamnă însă că nu are şi o latură rea, şi o latură rebelă. Iubeşte muzica lui Eminem, dar prin 2014 fredona ca nebuna 'Stay' de la "RiRi" Rihanna - cea care de altfel a şi semnat colaborări de succes cu celebrul rapper. Ellina regretă acum enorm faptul că nu a mers să îl vadă în concert pe Michael Jackson.

Vă mai spunem că îi place un sport de care cel mai probabil nici nu aţi auzit - wakeboarding - da, este un sport nautic extrem, un schi nautic practicat cu o placă asemănătoare celei de snowboarding! Îi plac şi săriturile în apă mai convenţionale, iar ca mâncare adoră bucatele mexicane, aromate, iuţi şi surprinzătoare.


Elina se declară şi o fană a fraţilor Kliciko. Nu ezită nici să pună mănuşile de box în mână şi nici să intre în ring. Foto: Elina Svitolina via Facebook

5. S-a apucat de tenis pentru că era geloasă pe fratele ei şi a ajuns la academia de tenis deţinută de rivala numărul unu a jucătoarei pe care o iubea în copilărie

"Fratele meu, Yulian Svitolin, era jucător profesionist de tenis. Este cu nouă ani mai mare decât mine. Eu mergeam la terenuri doar ca să mă distrez cu alţi copii. Dar mereu mi-a plăcut jocul. Aşa că părinţii m-au înscris într-o grupă de copii, pe la 6-7 ani. Apoi, eram geloasă pentru că părinţii mei mergeau tot timpul la turnee alături de fratele meu. Şi tata, şi mama erau mereu alături de el. Mi-am dorit nespus să fiu din ce în ce mai bună, ca să pot să călătoresc cu ei. Părinţii mei m-au ajutat foarte mult, la fel şi fratele meu. Pe la 8 ani am început să joc turnee naţionale - ieşeam mereu pe locul 1 sau 2. La 13 ani m-am mutat la Harkov, pentru că am găsit un sponsor. Este extrem de greu să te antrenzi în Ucraina pentru că Federaţia nu se implică mai deloc", a povestit Svitolina. Apoi, Elina a ajuns la Academia Justine Henin, în Belgia. Asta deşi în copilărie o iubea pe... Kim Clijsters, conaţionala minionei Justine.


Elina nu se sfieşte să posteze fotografii în care apare în lenjerie intimă. Foto: Elina Svitolina via Facebook

6. Yuri Sapronov este 'sponsorul ei'

Yuri Sapronov este politician şi om de afaceri ucrainian. În ultimii 20 de ani, a investit masiv în jucătorii de tenis din ţara sa. Surorile Bondarenko, dar şi Alexander Dolgopolov, au beneficiat de pe urma mecenatului său. Sapronov a construit special pentru jucătorii săi un teren de tenis pe iarbă la hotelul pe care îl deţine la Harkov. Elina a fost remarcată de Sapronov de la 11 ani şi este de atunci 'protejata' sa.

7. Jumătatea ei este un jucător de cricket

"Nu ştiam nimic despre acest sport. Credeam că este sportul cu măturica", a povestit Elina cu umor, în presa britanică. A învăţat însă diferenţele dintre curling şi cricket, pentru că în viaţa ei a apărut Reece Topley. Cei doi s-au întâlnit la Londra, în 2016, în sala de forţă. Între timp, Elina a aflat ce este cricketul, ba chiar şi-a testat puţin abilităţile, folosindu-se de rever. Fără succes însă. "Încerc să învăţ cât de multe pot despre cricket, pentru că este sportul lui şi atunci când are o zi proastă trebuie să ştiu asta şi să nu pun întrebări stupide", a povestit Elina pentru Independent.


Sexy şi rea. Foto: Elina Svitolina via Facebook

8. A debutat în Fed Cup împotriva Serenei Williams

Serena Williams a răspuns convocărilor echipei de Fed Cup a Statelor Unite doar în şase ani, timp în care a adunat 9 confruntări. La 18 ani, Svitolina a avut parte de un moment 'wow': a debutat în naţionala ţării sale, iar de partea cealaltă a fileului s-a aflat Serena Williams. "Chiar a fost o surpriză să o văd la Harkov. Nu ne aşteptam ca ea să vină să joace. Aşa că prima mea experienţă în Fed Cup a fost împotriva ei (n.r. - americanca a câştigat cu 6-2, 6-1) şi a fost minunată. Eram nouă în WTA şi voiam să văd cum e să joci împotriva unei sportive de asemenea calibru".

Elina a reuşit să o şi învingă o dată pe Serena, la a cincea partidă directă: a făcut-o tot într-un meci în care juca mai mult ca oricând pentru Ucraina - la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016.


Mândria Ucrainei. Foto: Elina Svitolina via Facebook

CV pe scurt

Data naşterii: 12 septembrie 1994 (23 ani)
Locul naşterii: Odessa, Ucraina
Înălţime: 1,74 m 
Cea mai bună clasare WTA: 3 WTA (11 septembrie 2017)
Titluri de Mare Şlem:0. Are doar două 'sferturi' la Roland Garros
Repere în carieră:

 • Este prima jucătoare care câştigă trei turnee Premier 5 într-un sezon. Din 2009, când circuitul WTA a introdus actualele categorii de turnee (Premier Mandatory, Premier 5, Premier şi International), doar patru jucătoare au reuşit să câştige două titluri Premier 5 într-un an: Serena Williams - în două rânduri (2013 şi 2014), Maria Şarapova - în 2011, Caroline Wozniacki - în 2010 şi Victoria Azarenka - în 2013. Pentru cei care caută 'coincidenţe', statistici şi indicii ascunse, trebuie spus că toate jucătoarele care au reuşit într-un sezon să câştige două Premier 5-uri au urcat şi pe prima poziţie în clasamentul WTA. Svitolina a avut şi ea această şansă, la US Open, dar nu şi-a valorificat-o.
 • Este prima sportivă din Ucraina ajunsă în Top 10 WTA.
 • Este a doua ucraineancă după Katerina Bondarenko (Wimbledon 2004) care câştigă un titlu de Mare Şlem la junioare. Elina a triumfat la Roland Garros în 2010, la doi ani după ce Simona Halep triumfa în concursul junioarelor. Avea doar 15 ani!
 • În 2014, potrivit Sports Illustrated, era cea mai bine clasată adolescentă în clasamentul WTA (la 19 ani, locul 35 WTA - o depăşea pe Madison Keys). "Nu m-am comparat niciodată cu celelalte fete de vârsta mea. încerc pur şi simplu să rămân concentrată pe jocul meu, meci de meci şi nici nu pun mare preţ pe clasament. Mă interesează jocul meu. Dacă îţi faci jocul, dacă ai încredere, clasamentul şi tot restul vor veni", le povestea Svitolina jurnaliştilor americani.

Raport victorii / înfrângeri pe 2017: 52 - 12
Titluri în 2017:5 (Taipei, Dubai, Istanbul, Roma, Toronto)
Palmares versus Top 8 în 2017:  9 victorii, 3 înfrângeri. Elina a legat câte trei victorii în faţa fetelor din Top 8 de două ori, la 2 turnee Premier 5 pe care le-a şi câştigat (la Toronto, pe Muguruza - 4 WTA, Halep - 2 WTA şi Wozniacki - 6 WTA, apoi la Roma pe Halep - 4 WTA, Muguruza - 7 WTA  şi Pliskova - 3 WTA). Svitolina mai are trei victorii obţinute în partide contra nemţoaicei Angie Kerber la Brisbane, Dubai şi în Fed Cup. În 2017 a fost învinsă de Halep (4 WTA) - la Roland Garros, de Muguruza (7 WTA) - la Indian Wells şi de Pliskova (6 WTA) - la Brisbane.
Prezenţe la Turneul Campioanelor: prima
Cel mai bun rezultat la Turneul Campioanelor:  -

Palmaresul direct cu celelalte jucătoare prezente la Singapore: (victorii - înfrângeri)

 • 2-2 cu Simona Halep, 2-1 în 2017
 • 4-3 cu Garbine Muguruza, 2-1 în 2017
 • 1-5 cu Karolina Pliskova, 1-1 în 2017
 • 1-1 cu Venus Williams, 1-0 în 2017
 • 3-0 cu Caroline Wozniacki, 2-0 în 2017
 • 0-1 cu Jelena Ostapenko, 0-1 în 2017
 • 1-1 cu Caroline Garcia, 0-1 în 2017


Elina Svitolina are victorii în 2017 la cinci dintre jucătoarele prezente la Singapore. Doar pe ultimele două calificate nu le-a bătut. Foto: Elina Svitolina via Facebook

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată Simonei Halep?

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.