Secretul succesului Irinei Begu: echipa de 4 profesioniști condusă de rockerul jurnalist. Cruciat: „Mi-ar fi foarte greu să comentez un meci al Irinei”

Secretul succesului Irinei Begu: echipa de 4 profesioniști condusă de rockerul jurnalist. Cruciat:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Traseul spectaculos al Irinei Begu la Australian Open continuă. Tenismena de 24 de ani, născută în luna august, lună care a dat jucători emblematici ai sportului alb, de la Rod Laver, Guilermo Villas, Brad Gilbert, Mats Wilander, Pete Sampras, Mary Jo Fernandez până la Roger Federer, a început la Melbourne cu victoria împotrivei favoritei 9, Angelique Kerber (6-4, 0-6, 6-1). Triumful a fost urmat de succesul cu 7-5, 6-4, în fața Katerinei Siniakova și de cel obținut în fața Carinei Witthoeft (6-4, 6-4) – un parcurs trecut în rândul surprizelor plăcute, care însă este departe de a fi întâmplător.

  • În optimi, Irina Begu o va înfrunta în premieră pe canadianca Eugenie Bouchard, favorită 7 la Australian Open, învingătoare în fața franțuzoaicei Caroline Garcia, 7-5. 6-0

Adrian Cruciat este principalul artizan al succeselor Irinei Begu, omul care conduce o echipă de patru profesioniști care intervin fiecare în zona în care pot face performanță la cel mai înalt standard. „Cu o echipă de profesioniști, elimini greșelile. Sportivii comit erori în pregătirea unui meci, în pregătirea unui turneu – asta nu se vede la televizor. De puține ori lucrurile sunt făcute cap-coadă perfect. Cu cât ai mai mulți specialiști în jurul tău, cu atât ești mai aproape de pregătirea optimă. Ai șanse mai mari să te apropii de potențialul tău maxim„, a declarat pentru ProSport, antrenorul Irinei.

Pe lângă rezultatele efective, care au readus-o pe Irina în Top 50 la finalul lui 2014 (locul 41 WTA), cu finală la Moscova în ultimul turneu al anului, o dovadă a eficienței echipei din jurul lui Begu este absența accidentărilor în sezonul precedent, accentuează Cruciat.

În 2015, la Melbourne, Irina a trecut din nou testul fizic, într-un turneu dur, în care combinația de temperaturi ridicate și umiditate crescută l-a trimis pe Adrian Mannarino de pe teren, direct pe patul de spital, după ce i s-a făcut rău în setul patru al duelului cu Feliciano Lopez, când francezul conducea cu 2-1 la seturi. Irina Begu a rezistat perfect trei seturi împotriva lui Kerber, a avut energie până la finalul celor două ore fără patru minute de joc. Irina nu doar că a rezistat, dar chiar și-a îmbunătățit cifrele din statistică: în setul trei a reușit 18 lovituri direct câștigătoare, față de 12 și 8 în primele două seturi, a greșit cel mai puțin și nu a pierdut decât 2 km/h la media vitezei primei mingi de serviciu, față de primul set. În plus, Irina a gestionat perfect meciul și din punct de vedere psihic, trecând peste cele două reveniri ale nemțoaicei – după prima desprindere a Irinei din primul set, dar mai ales după setul doi, cedat la zero.

Un test fizic similar a fost trecut cu brio de Irina Begu și în meciul doi, într-un duel terminat în doar două seturi, dar la capătul unei lupte mai aprinse, cele două acte depășind duelul cu decisiv din primul meci: două ore și patru minute

Irina Begu (24 de ani) lucrează cu aceeași echipă din vara lui 2013, de pe vremea în care se lupta cu accidentările

  • antrenori de tenis: Adrian Cruciat, Artemon Apostu-Efremov
  • pregătire fizică: Marian Lupu 
  • pregătire mentală:  Monica Stănescu

Fiecare se pricepe bine în domeniul lui și nu bâjbâim foarte mult.  Cu Artie, noi coordonăm, noi suntem antrenorii, urmărim partidele și tragem concluziile în legătură cu ceea ce funcționează bine, ceea ce nu funcțioaneză. Marian are o experiență extrem de vastă, cu foarte mulți sportivi de top, din toate sporturile, avem foarte mare încredere că, alături de el, Irina este foarte bine pregătirtă din punct de vedere fizic. O simte foarte bine pe Irina, știe foarte bine când ea este obosită și este cazul să o lăsam mai moale”, a explicat Cruciat pentru ProSport.

Echipa Irinei, în perioadele în care jucătoarea este în România, funcționează ca o echipă de mecanici la un schimb de cauciucuri. „Este un fel de colaborare foarte strânsă, fiecare are un cuvânt de spus. Altfel, sigur am face greșeli, mai ales pe partea de pregătire fizică, chiar dacă și noi știm partea asta, am făcut și noi aceste exerciții fizice, pregătirea specifică. Dar alta e să fii „doctor” în domeniul pregătirii și alta este să bâjbâi, să experimentezi.  Am eliminat aceste greșeli. Mă bucur că investește în ea și își transmite de fapt ei, în sub-conștient, că are încredere în ea că poate mai mult„, a explicat pentru ProSport, Cruciat, fost jucător de tenis forțat să își încheie prematur cariera din cauza problemelor la genunchi.

Rockerul care înainte de a împlini 30 de ani a schimbat din mers meseria

Adrian Cruciat (31 ani) consideră că ultimul meci „serios” l-a jucat în circuitul masculin în 2010, deși a continuat să apară în clasamentul general mondial alți trei ani. A debutat în meseria de antrenor alături de doi prieteni, Artemon Apostu-Efremov și Adi Gavrilă, iar prima sa colaborare a fost cu Ioana Ducu. „Prima experiență mi-a plăcut! Eram deja aproape de 30 de ani, când veneam la antrenament deja știam ce urmează să fac, nu mai trebuia să vină antrenorul să îmi spună tot ce am de făcut, chiar dacă aveam un antrenor. În mare știam ce trebuie să fac și mi-a fost ușor: practic am făcut același lucru, doar că nu mai era pentru mine, ci pentru altcineva„, a rememorat Adrian Cruciat schimbarea.

A știut dintotdeauna că aceasta va fi o opțiune de exploatat la finalul propriei cariere de jucător profesionist, care l-a dus până pe locul 148 ATP. „Acum mă consider un antrenor bun de fete, poate mai bun decât aș fi dacă aș antrena, la acest moment, băieți. Anul acesta sunt un antrenor mai bun decât eram anul trecut, când am fost mai bun decât cu un an înainte„, punctează Cruciat.

Cruciat, aspirator de date și cunoștințe

Cariera de antrenor din prezent se bazează pe tot ce a învățat timișoreanul în cei peste 14 ani în circuitul ATP în care se mândrește că a văzut „multe generații de top crescând alături de mine. Am înțeles într-un final de ce au fost mai buni decât mine și decât colegii mei care au rămas în urmă. Pe Robredo, apoi generația Gasquet, Nadal, Djokovic, Murray – i-am văzut crescând, jucând aceleași turnee, dar făcând lucrurile mult mai bine”.

„Aș zice că am o experiență foarte bună din acest punct de vedere. De aceea am avut foarte repede și rezultate bune cu junioarele cu care am lucrat, apoi am confirmat aptitudinile de antrenor și cu jucătoare profesioniste, în circuitul WTA. Înțeleg foarte bine pașii intermediari care trebuie făcuți de la un junior de top, la jucător profesionist consacrat. Asta nu poți obține decât cu ani întregi stați în circuit, înțelegându-i pe acei juniori care au progresat și au confirmat, au demonstrat că au făcut lucrurile așa cum trebuie și văzând și cazurile care nu ajung să fie cunoscute, de jucători cu potențial care nu au reușit să facă lucrurile la fel de bine și s-au pierdut„, este convingerea lui Adrian Cruciat, care merge la turnee alături de Irina, alternativ cu Artemon Apostu-Efremov.

Procesul de învățare continuă. Adrian Cruciat comentează meciuri de tenis la DigiSport, pe care le analizează în timp real și din postura de antrenor. „Când mă uit la un jucător bun, nu stau să îi admir eleganța cu care lovește, ci caut să înțeleg de ce a lovit acolo unde a lovit, de ce s-a poziționat acolo unde s-a poziționat. Văd foarte multe meciuri din circuitul feminin, pe care îl urmăresc din rațiuni profesionale mai mult, și din cel masculin – pe care îl urmăresc din plăcere. Stând atâtea ore în cabina de comentator pot să îmi iau notițe despre diverse jucătoare. Mă ajută„, a explicat pentru ProSport, Cruciat.

Singurele meciuri pe care nu le-ar comenta sunt cele ale Irinei, dar și ale celorlalte fete pe care le antrenează în prezent, inclusiv a specialistei probei de dublu, Raluca Olaru. Dacă programarea inițială a meciurilor se dă peste cap și are de intrat în cabina de comentariu, apelează rapid o schimbare, cu un coleg. „Mi-ar fi foarte greu să comentez un meci al Irinei, nu știu cum ar ieși acel comentariu, n-aș putea fi decât foarte subiectiv, aș sta în tensiune. Voi evita de fiecare dată situația, de câte ori s-ar putea ivi”, dă asigurări Cruciat.

Pentru Irina Begu urmează cel mai greu test de până acum, confruntarea cu Eugenie Bouchard, cap de serie numărul 7 la Australian Open

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare