România - Luxemburg 1-1, în Cupa Davis, după prima zi | Marius Copil ne-a salvat, cu o evoluţie impecabilă, după ce Ugo Nastasi ne-a dat electroşoc: nu există în clasamentul ATP şi are doar 4 meciuri disputate în 17 luni, dar a câştigat primul punct, pentru oaspeţi

3 feb 2018 11000 afişări Comentează şi tu Tenis
România - Luxemburg 1-1, în Cupa Davis, după prima zi | Marius Copil ne-a salvat, cu o evoluţie impecabilă, după ce Ugo Nastasi ne-a dat electroşoc: nu există în clasamentul ATP şi are doar 4 meciuri disputate în 17 luni, dar a câştigat primul punct, pentru oaspeţi 20 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16969246/2/ro-lux.jpg
  • România - Luxemburg, partida din Grupa II Euro-Africană a Cupei Davis, se află la egalitate, scor 1-1, după prima zi.
  • Primul punct a revenit Luxemburgului, după ce Nicolae Frunză (596 ATP) a fost învins de un jucător fără clasament ATP, cu doar 4 meciuri de simplu jucate în ultimele 17 luni - Ugo Nastasi.
  • Marius Copil (92 ATP) a câştigat punctul pentru România, învingându-l pe Christophe Tholl, un alt sportiv fără clasament ATP, în meciul secund al zilei de sâmbătă.

Marius Copil, jucătorul numărul unu al României, a salvat echipa de Cupa Davis condusă în premieră de Gabi Trifu şi aflată faţă în faţă cu o echipă de amatori, care nu punctează în clasamentul jucătorilor profesionişti de tenis. Ziua de sâmbătă a început cu o mare palmă dată tenisului românesc masculin: Nicolae Frunză a greşit mult şi a fost învins de Ugo Nastasi, un sportiv cu doar patru meciuri de simplu jucate în ultimele 17 luni - toate în Cupa Davis!

Nicolae Frunză a ratat patru mingi de break în primul set, apoi a clacat în partea a doua a tiebreak-ului, risipind un avantaj de 4-0 luat devreme. Românul a reuşit să se adune în setul doi, pe care l-a dominat şi l-a câştigat cu 6-1, însă cursul jocului s-a schimbat din nou în start de set decisiv. Erorile bucureşteanului, cumulate cu un joc impresionant din partea lui Nastasi, care a surprins prin prospeţimea fizică, au decis practic soarta partidei. 7-6(5), 1-6, 6-3 - scorul cu care Ugo Nastasi a făcut linişte în Sala Polivalentă din Piatra Neamţ.

Revenit în echipa de Cupa Davis a României, Marius Copil şi-a impus valoarea: l-a învins în 58 de minute pe Christophe Tholl, scor 6-3, 6-2. Arădeanul nu i-a dat nicio şansă adversarului său: a servit zece aşi şi, în plus, a avut procentaj de peste 90% mingi câştigate şi pe primul, şi pe al doilea serviciu.

Duminică, partida România - Luxemburg se reia în Sala Polivalentă din Piatra Neamţ, de la ora 11:00, cu meciul de dublu şi apoi cu ultimele două partide de simplu.

EVOLUŢIA PRIMEI ZILE A PARTIDEI DIN GRUPA A II-A EUROPA / AFRICA, ROMÂNIA - LUXEMBURG, CADRU CU CADRU:

15:52 Marius Copil aduce punct României şi echilibrează duelul, la finalul primei zile de întreceri! Arădeanul a închis partida cu as, la a patra minge de meci avută. România - Luxemburg 6-3, 6-2, după 58 de minute de joc (1-1 la general).


15.45 Dublu break. Marius Copil ia avans liniştitor pe tabelă, cu acelaşi joc sigur, cu incursiuni la fileu, voleuri şi finalizări spectaculoase. România - Luxemburg 6-3, 4-1 (0-1 la general).


15:37 Tholl a echilibrat puţin aspectul jocului şi rezistă în al doilea game pe serviciu. România - Luxemburg 6-3, 2-1 (0-1 la general).


15:28 BREAK pentru Marius, frustrare pentru Tholl. Cel mai bun jucător român deschide manşa a doua cu break la zero, iar asta zdruncină serios încrederea lui Tholl. România - Luxemburg 6-3, 1-0 (0-1 la general).


15:25 Marius Copil câştigă primul set, în 29 de minute. A fost la un pas să îşi treacă în cont o manşă fără punct pierdut pe serviciu, însă la 40-0 a ratat primul serviciu şi a forţat pe al doilea - drept pentru care şi-a stricat statistica din cauza unei duble greşeli. România - Luxemburg 6-3 (0-1 la general).


15:15 Copil face 16 puncte din 16 pe serviciu. Patru aşi, eficient şi la teu, şi în exterior - este exact ce ne trebuie pentru a ne linişti. România - Luxemburg 5-2 (0-1 la general).


15:09 Marius este 'on fire'. îşi numără seriile în drum spre bancă - 12 puncte la rând câştigate pe serviciu, trei jocuri consecutive. Totul, în doar 13 minute. România - Luxemburg 4-1 (0-1 la general).


15:06 Marius Copil reuşeşte break-ul. Îşi impune valoarea, returnează bine, câştigă jocul la zero şi strânge pumnul. România - Luxemburg 3-1 (0-1 la general).


15:03 Andrei Mlendea, la consultări cu Gabi Trifu. Antrenorul de pe circuit al lui Marius Copil are câteva cuvinte de transmis. Marius este sigur pe serviciu. România - Luxemburg 2-1 (0-1 la general).


15:00 Tholl face un prim game curajos, însă deja vedem la lucru un prim retur fantastic al lui Marius Copil, expediat câştigător cu reverul-cross. România - Luxemburg 1-1 (0-1 la general).


14:57 Marius Copil începe autoritar partida, cu game alb pe serviciu. România - Luxemburg 1-0 (0-1 la general).


14:45 Presiunea se mută pe umerii lui Marius Copil, racheta numărul unu a României. Intră pe teren la 0-1, împotriva unui jucător de 23 de ani.


Foto: Facebook @Romania Davis Cup Team


14:25 Halucinant! Luxemburg conduce România după prima partidă, prin victoria unui jucător cu doar patru meciuri de simplu jucate în ultimele 17 luni. Frunză prelungeşte meciul cu game alb pe serviciu. Şi începe excelent game-ul de la 3-5: rever pe diagonală scurtă câştigător. Nu rezistă însă în raliul următor şi este 15-15. Ugo joacă inteligent şi game-ul ajunge la 30-30. Frunză ratează returul cu mult şi oferă minge de meci. Nastasi joacă cu serva a doua, dar chiar şi aşa Frunză ratează returul! 


14:18 La un game de victorie este Luxemburgul. Horia Tecău e stană de piatră. România - Luxemburg 6-7(5), 6-1, 2-5.


14:14 Scurtcircuit pentru Frunză la serviciu. Încă o ratare majoră îl duce din nou în avantaj pe Nastasi. Deşi nu a pierdut niciun punct pe serviciul doi în acest set, din 9 disputate, Frunză şi-a pierdut pentru a doua oară tuea de lansare.  România - Luxemburg 6-7(5), 6-1, 2-4.


14:08 Frunză recuperează break-ul după un game în care parcă disperarea s-a pasat dintr-o parte a fileului în cealaltă, nu mingea. Nicu este la limita răbdării în momentul în care arbitra de linie opreşte jocul pe prima minge de break pe care o are, aparent eronat. Românul din scaun nu vede mingea, iar Frunză se ia cu mâinile de cap. Se răzbună însă pe adversar: găseşte o lovitură de trecere pe care Nastasi o îngroapă în fileu. Iar luxemburghezul cedează - face dublă greşeală la a ddoua minge de break a românului şi decisivul se reia în logica serviciului. România - Luxemburg 6-7(5), 6-1, 2-3.


14:04 NIcolae Frunză scapă ca prin urechile acului de un dublu break. Caută răspunsuri la erbitrul de scaun, la arbitrii de linie. România - Luxemburg 6-7(5), 6-1, 1-3.


13:59 Ugo Năstase lasă semne că a obosit, dar continuă să alerge. Iar Nicolae Frunză îl ajută, ratând trei oportunităţi de break. Imaginea game-ului şi a neputinţei: românul are probleme chiar şi cu echipamentul. România - Luxemburg 6-7(5), 6-1, 0-3.


13:47 Luxemburgul are primul break în decisiv. Ugo Nastasi se strecoară pe lângă Frunză, deşi românul câştigase primele două puncte pe serviciu. România - Luxemburg 6-7(5), 6-1, 0-2.


13:36 DECISIV! Nicolae Frunză pune punct manşei cu un smash apăsat, în 29 de minute. Solid la serviciu, cu 6 puncte din 6 câştigate pe serviciul doi, românul transformă partida într-un sprint de un set spre 1-0 la general în disputa România - Luxemburg. România - Luxemburg 6-7(5), 6-1.


13:33 Respirăm! Frunză pune pe tabelă al doilea break consecutiv. Ugo Nastasi nu mai prinde terenul, iar tânărul nostru, de doar 20 de ani, va servi pentru decisiv. România - Luxemburg 6-7(5), 5-1.


13:27 În sfârşit, vine break-ul! Nicolae Frunză câştigă un game uriaş, şi la propriu, şi la figurat: un maraton de peste 10 minute pe serviciul lui Nastasi, cu cinci egalităţi şi cinci mingi de break. Românul are din nou o evoluţie oscilantă: nu are soluţii pentru serviciul pe corp al luxemburghezului, risipeşte câteva puncte, însă are ultimul cuvânt, prinzând un retur bun pe a cincea oportunitate de break. România - Luxemburg 6-7(5), 3-1.


13:15 Niolae Frunză are avantajul de a servi primul în setul doi. Valorifică serva eficient. România - Luxemburg 6-7, 2-1.


13:06 Luxemburgul câştigă primul set al duelului cu România, 7-5 în tiebreak. Frunză începe apăsat tiebreak-ul: mini-break, apoi două servicii tari şi bine plasate, la teu. Românul primeşte cadou al patrulea punct din partea lui Ugo Nastasi şi face 4-0. Vine însă seria greşelilor românului: atac ratat, apoi dublă greşeală şi ecart înjumătăţit, 4-2.

Nicu îşi pierde al doilea punct pe serviciu, după o dreaptă trimisă prea tare. Dreapta trădează din nou, în lung de linie şi este al patrulea punct consecutiv pentru Ugo Nastasi. Iar colapsul continuă: la 5-4, românul nu poate trimite peste fileu o scurtă slabă şi prost mascată de luxemburghez - al cincilea punct risipit. Tot reverul lui Nicolae Frunză dă rateu şi aduce minge de set, pe serviciu pentru Nastasi, care, cumva, loveşte overhead-ul la lobul încercat de Frunză şi pune punct manşei. România - Luxemburg 6-7.


12:58 Replici tăioase de pe forehand. Nastasi loveşte primul, decisiv, la 30-30 şi obţine prima minge de break a meciului, echivalentă cu minge de set. Frunză le dă emoţii spectatorilor: ratează primul serviciu, însă anulează şansa adversarului cu o acceleraţie eficientă de pe forehand. România - Luxemburg 6-6.


12:53 Nicolae Frunză nu mai are decât varianta tiebreak-ului. Un nou retur bun rămâne izolat, iar Nastasi câştigă şi al şaselea game pe serviciu. Frecvenţa primului serviciu al românului a coborât, de la +70% la 67%, însă Frunză nu a pierdut decât şase puncte pe lansare. România - Luxemburg 5-6.


12:49 Prelungiri în primul set. Lucrurile se complică mai mult decât ne-am fi aşteptat: România - Luxemburg 5-5.


12:40 Semne de frustrare pentru racheta #2 a României. Frunză face spectacol la fileu, preluând eficient o minge foarte joasă şi încheind cu passing decisiv: îşi procură astfel două mingi de break. Forţează cu scurta şi este pedepsit, apoi Nastasi are iniţiativa şi prelungeşte game-ul. Iar românul rămâne doar cu punctul game-ului, pentru că Ugo este inspirat şi îşi valorifică la maximum resursele. România - Luxemburg 3-4.

Zero mingi de break convertite, din patru avute de Nicolae Frunză, cel mai tânăr jucător convocat în cele două echipe.


12:30 Primul game alb este câştigat, puţin surprinzător, de Ugo Nastasi, pe serviciu România - Luxemburg 2-3.


12:22 Nicolae Frunză ameninţă serviciul advers, cu puţină şansă la retur. Are două mingi de break, însă Nastasi foloseşte inspirat serviciul spre corp şi atacuri viclene, evitând duelul de pe fundul terenului, în care este clar în dezavantaj. România - Luxemburg 1-2.


12:18 Nicolae Frunză trece cu puţine emoţii de primul game de serviciu, din pricina unei duble greşeli şi a unei rame. Gabi Trifu îl încurajează şi, deşi uşor nemulţumit, 'Nicu' îşi apără lansarea. România - Luxemburg 1-1.


12:08 Ugo Nastasi are primul serviciu în partidă. Luxemburghezul câştigă primele trei puncte, avansând în teren. Frunză punctează şi el pe tabelă, după un prim raliu bine purtat de pe linia de fund a terenului, acolo unde loviturile tari ale românului se dovedesc mai eficiente. Totuşi, game-ul în revine lui Ugo Nastasi. România - Luxemburg 0-1.


12:00 60 de lei pe zi au costat biletele pentru această partidă dintre România şi Luxemburg. Oaspeţii au venit în România fără vedeta Gilles Muller.


11:55 Prezentarea oficială. Echipele României şi Luxemburgului salută cei aproximativ 1000 de spectatori din Sala Polivalentă din Piatra Neamţ. 


România începe cursa pentru promovarea în Grupa I Euro-Africană a Cupei Davis în acest weekend, la Piatra Neamţ, împotriva echipei similare a Luxemburgului. Gabi Trifu a preluat cârma echipei României şi, la ora debutului în postura de căpitan-nejucător, se bucură de sprijinul celor mai buni jucători de tenis ai României - Marius Copil (92 ATP la simplu), şi speciliştii probei de dublu - Horia Tecău şi Florin Mergea.

Nicolae Frunză – Ugo Nastasi este meciul de deschidere al întâlnirii de Cupa Davis România – Luxemburg, urmat de întâlnirea dintre Marius Copil şi Christophe Tholl.

În ziua a doua a întâlnirii de la Piatra Neamţ, în meciul de dublu vor evolua perechile Florin Mergea / Horia Tecău şi, repsectiv, Ugo Nastasi / Christophe Toll, iar apoi sunt programate ultimele două meciuri de simplu, Marius Copil - Ugo Nastasi şi Nicolae Frunză - Christophe Tholl.

Primul meci direct dintre România şi Luxemburg deschide evoluţia tricolorilor în Grupa a II-a Europa / Africa - al treilea eşalon valoric al competiţiei pe naţiuni din tenisul masculin, în care România nu a mai evoluat din 1993. Echipa pregătită de Gabi Trifu are nevoie de trei victorii în această Grupa a II-a pentru a reveni în Grupa I Euro-Africană.

  • Partida România - Luxemburg este transmisă în direct pe canalele DigiSport 1 şi Telekom Sport.

Marius Copil a ales să dea câteva explicaţii înaintea acestui meci, prin intermediul blogului său

"Îmi amintesc de primul meu meci, în 2009, la dublu. Am jucat alături de Horia Tecău, şi ne-am confruntat cu adversari extrem de capabili. Marat Safin obişnuia să fie numărul 1 în întreaga lume şi partenerul său, Dmitri Tursunov, era extrem de bine pregătit, de asemenea.

Aceşti băieţi au lucrat foarte bine în echipă şi ca jucători individuali, de asemenea. Deoarece a fost primul meu meci de Cupa Davis, am vrut să îl încep, aşa că prima mea servă a fost la fel de puternică precum te-ai aştepta. Cu toate acestea, e greu să te concentrezi când atât de multă presiune este pusă pe umerii tăi, aşa că mi-am pierdut serva din cauza câtorva greşeli minore. Eu şi Horia am reuşit să câştigăm meciul după 5 seturi şi 4 ore şi şapte minute timp de joc, dar s-a simţit minunat.

De la acest meci de la Sibiu, am fost nominalizat de 14 ori să joc pentru România în echipa pentru Cupa Davis, şi trebuie să spun că este o mare onoare pentru un jucător profesionist de tenis să îşi reprezinte ţara în competiţiile internaţionale.

In 2017, am luat o decizie strategică de a nu mă alătura colegilor mei pentru Cupa Davis. Din moment ce am vrut să-mi apăr poziţia pe prea multe fronturi, am ales să nu fac parte din echipa de Cupa Davis de anul trecut. Cu toate acestea, îi sunt recunoscător lui Andrei Pavel, care a insistat să fac parte din echipa extinsă pentru Cupa Davis, atunci când aveam doar 16 ani, şi, de asemenea, mi-a oferit şansa de a concura împotriva lui Safin.

Voi fi alături de echipa noastră în 2018 şi voi lupta pentru România, din nou
", a scris Marius Copil.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.