REPORTAJ | Rafa Day la Rafa Garros. "E culmea, îţi dai seama, nu?" VIDEO: cum se aude "joyeux anniversaire, Rafa" pe aleile complexului de la Bois de Boulogne şi ce îşi spun fanii ibericului în drumul de la un teren la altul. Corespondenţă din Paris

3 iun 2018 1502 afişări Tenis
REPORTAJ | Rafa Day la Rafa Garros. "E culmea, îţi dai seama, nu?" VIDEO: cum se aude "joyeux anniversaire, Rafa" pe aleile complexului de la Bois de Boulogne şi ce îşi spun fanii ibericului în drumul de la un teren la altul. Corespondenţă din Paris
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Pe aleile de la Roland Garros, buticurile oficiale se promovează constant. Un refren şic este fredonat, cu o coregrafie simplă, cu mingi mari de tenis, de către fetele care te îmbie să le treci pargul. Duminică, pe 3 iunie, Melodi şi Camille au adaptat jocul lor care te duce cu gândul şi la copilărie - pentru că tot am aniversat în urmă cu 48 de ore Ziua Internaţională a Copilului - pentru a-i ura lui Rafael Nadal, jucătorul aflat acum la patru victorii  distaţă de un al 11-lea titlu la Paris, "La mulţi ani!". Din inima turneului pe care spaniolul îl are la degetul mic şi la o răsucire de încheietură.

De cum intri pe aleile complexului de la Roland Garros, te întâlneşti cu sute de şepci şi de tricouri cu logo-urile lui Nadal. Cei mai mulţi, optează pentru produsele cu însemnele turneului ajuns la ediţia cu numărul 117. Dar, apoi, în top vin şepcile cu Nadal. 1 la 15. Este enorm. Pentru că 10 din 15 sunt cu Roland Garros.

Dacă ştii şi ceva franceză, atunci prinzi din zbor câte o frântură de conversaţie, în timp ce te duci spre Lenglen. Sau Terenul 18. "Ştii că e ziua lui Nadal, astăzi, da?". Răspunsul vine prompt. "Da!". Cu coada ochiului, observi că este vorba despre doi indivizi la costum, trecuţi de 40 de ani, cu ochelari mari de soare şi foarte bronzaţi. "Dar ştii şi câţi ani are?". Prima tentativă de răspuns este 30. Şi de aici, începe un dialog de-a dreptul comic. "Nuuuu! E mai tânăr! L-ai văzut doar cum aleargă". "Nu! Tocmai asta este! E mai bătrân! Şi e atât de bun". Cei doi ajung între timp în buza magazinului oficial pe care vor să îl viziteze. Cel cu iniţiativa, un fel de ghid pentru partenerul său de dialog, îi arată drumul şi îi promite că la primul punct de informaţii, unul dintre multiplele din complex, va întreba. "Că e culmea, realizezi, nu? E jucătorul nostru favorit şi nu ştim câţi ani are!"

Avansăm. Alte două fete privesc spre telefon. Auzi un Rafa şi ciuleşti puţin urechile. Între timp, ai văzut că ambele au pe şapcă acel tăuraş. "Îţi dai seama că suntem aici de zua lui? Selfie-ul ăsta o să îl ţinem minte. Păcat... păcat că nu joacă astăzi".

Au dreptate. Rafael Nadal nu a jucat duminică. A fost ziua sa liberă.

Dacă numele tău este Rafa Nadal şi ai milioane de fani în lumea întreagă şi eşti în mijlocul competiţiei, şi ai şi o cursă cu istoria şi mai şi ştii că sunt oameni în complex la tot pasul care vor o poză cu tine şi un autograf... atunci alegi să te antrenezi departe de ochii mulţimii. Ferit. Pe terenul 26 de la Jean Bouin RG Practice Center. Acolo unde nici măcar jurnaliştii acreditaţi nu au acces, cu excepţia oamenilor de la posturile franceze care produc evenimentul.

Imagine din complex, de ziua lui Rafa Nadal. Foto: Cezara Paraschiv

Organizatorii i-au pregătit tradiţionalul tort. Iar ibericului i-a plăcut. A devenit deja tradiţie.

Pe alei însă, Ziua Rafa trece sub soare torid, cum îi place ibericului. Se mănâncă mai multe felii de tort şi mai multe prăjituri, cei mai mulţi fani ai săi bucurându-se că au ajuns să petreacă ziua idolului lor în Rafa Land. Pe alei, câţiva dintre fanii care îi poartă produsele din linia personalizată zâmbesc larg când îi întrebi care este cea mai frumoasă amintire cu Rafa. "L-am văzut anul trecut câştigând. Este cel mai frumos sentiment". Cam asta îşi doresc toţi fanii Nadal. Pentru că dacă eşti la Roland Garros, este normal ca el să câştige, deşi este atât de greu. Dar e dramă în toată regula când pierde, pentru că el e omul cu doar două înfrângeri la Paris.

Iar ultimul cuvânt îl are, pentru ProSport, Claude. Este un tip mustăcios, venit la arenă cu o perucă imensă, blondă, prinsă cu o bentiţă subţire, roşie. Vrea să fie Bjorn Borg. Sau măcar McEnroe, cel cu multe feţe, din reclama Eurosport. "Aniversare fericită, Rafa. Ţi-o spune Borg - eşti cel mai mare. Borg-Claude. Şi, dacă vrei vreodată să joci aici şi când nu e ziua ta, să-i spui lui Claude". Vă pupă Borg, nu Jean.

Foto: Cezara Paraschiv

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.