Răvăşitor! Gabriela Ruse a trecut, la 21 de ani, pe lângă prima mare victorie a carierei: a ratat şase mingi de meci contra Agnieszkăi Radwanska. Cronica meciului în care Gabi a avut în mână o fostă finalistă de la Wimbledon

2 iul 2018 5909 afişări Tenis
Răvăşitor! Gabriela Ruse a trecut, la 21 de ani, pe lângă prima mare victorie a carierei: a ratat şase mingi de meci contra Agnieszkăi Radwanska. Cronica meciului în care Gabi a avut în mână o fostă finalistă de la Wimbledon

Elena Gabriela Ruse (21 de ani, 195 WTA) a trecut, luni seară, la câţiva centimetri de prima mare victorie a carierei. Pe Terenul 1 de la Wimbledon, Gabi a ratat şase mingi de meci cu Agnieszka Radnwanska (29 de ani, 30 WTA), fostă finalistă pe iarba londoneză, şi a trebuit să se recunoască învinsă, scor 1-6, 6-4, 5-7, după un thriller de două ore şi 42 de minute.

Wimbledon 2018, ziua întâi de concurs. Serena termină în trei seturi meciul cu olandeza Arantxa Rus şi îi lasă loc, pe al doilea cel mai mare teren de la Wimbledon, debutantei Gabi Ruse. E primul ei meci pe tabloul principal la un Grand Slam, după trei victorii în calificări şi câţiva ani de muncă. Iar adversara e pe măsură: Agnieszka Radwanska, cea care poartă după ea o carte de vizită impresionantă. "Doar" 30 WTA, dar fost număr 2 WTA, fostă finalistă la Wimbledon în 2012 şi semifinalistă în 2013 şi 2015. Există un challenge mai mare la primul meci al carierei pe main draw? Cu greu!

Şi Gabi începe aşa cum, probabil, ar fi început orice debutantă. Crispată, fără ritm, cu loviturile dereglate, apăsată de miile de fani din tribune şi de numele adversarei. "Aga" se comportă ca un contabil, adună punct după punct şi, cât ai clipi, fuge la 5-0 şi minge de 6-0. Dar Gabi găseşte primele răspunsuri, face câteva puncte frumoase salveză game-ul şi sărbătoreşte vocal. Angrenează şi publicul în joc şi e clar că s-a mai detensionat. Până la finalul primului set, 6-3 Radnwanska în 39 de minute, reuşeşte şi un break, iar perspectivele sunt bune. Vom vedea altceva? DA!

Când soarta te ocoleşte. De puţin

Începe setul al doilea şi poloneza nu face decât să împingă mingea, în stilul caracteristic, spre ternul advers şi să aştepte greşeala. Dar dubiile apar, pentru că Gabi nu mai greşeşte. Trece în avantaj, 4-1, îşi păstrează calmul şi, după alte 55 de minute, câştigă primul ei set la un turneu de Mare Şlem. 6-4, e loc de surpriză!

Cu aura de fostă forţă în circuitul WTA, actualmente pe locul 30 WTA, Radwanska nu dă niciun moment senzaţia că intră în panică, însă meciul începe să i se scurcă printre degete. Loveşte prima în decisiv, face break-ul, dar Gabi se redresează instant: rebreak, 1-1, o luăm de la capăt. Apoi se merge cap la cap până la 4-4, Gabi salvează o minge de break, trece din nou în faţă, 5-4, şi îşi dă seama că se află la un game de victoria carierei. Şi ce succes ar fi...

Apasă cât poate de mult pe retur, profită de serva slabă a polonezei, fentează puţin regulile şi primeşte sfaturi de la antrenorul său, din tribune, apoi visul e aproape să devină realitate. Face rost de prima minge de meci, dar ratează un forehand simplu, din centrul terenului. Vine şi a doua, însă intră prea agresiv în retur şi îl scapă afară. A treia ratare vine tot de pe forehand, dar "haide" se aude mai tare ca niciodată. Radwanska e în corzi, Ruse ajunge la al patrulea match-point, însă mâna care a dus-o pe Aga pe locul 2 WTA pune mingea pe tuşă şi un slice mai salvează situaţia. A cincea ocazie începe cu un retur aproape perfect, dar, în criză de timp, slice-ul ajunge doar în fileu. Dar Gabi luptă, pentru că ştie că e vorba despre acum ori niciodată. Şi-şi creează a şasea oportunitate, însă backhand-ul trădează. Din nou...

Aga supravieţuieşte - nici ea nu ştie cum - unui game maraton, de peste 15 minute şi, când se vede la 5-5, privirea i se schimbă. Cu experienţa sutelor de meciuri la nivel înalt ştie că urmează reculul pentru Gabi, iar break-ul vine logic. 6-5 şi tenisul arată cât de schimbător poate fi. Cu ultimele forţe, Ruse ajunge la 15-30, însă luciditatea a dispărut de mult şi şansele ratate nu pot fi alungate din memorie. Un forehand scăpat în afara terenului e ultima ei lovitură azi, 2 iulie 2018, la prima apariţie pe tabloul unui turneu de Mare Şlem.

Gabi îşi ia câteva secunde pentru a se reculege într-un prosop şi pleacă spre vestiare cu lacrimi în ochi. Părăseşte marea scenă dezamăgită,  dar kasă în urma sa două ore şi 42 de minute de luptă, o primă mare şansă ratată la 21 de ani, dar şi o experienţă care o poate propulsa spre culmi nebănuite. Dacă acum o săptămână, când se pregătea de calificările de la All England Tennis Club, cineva i-ar fi spus că va avea minge de meci cu Radwanska, probabil i-ar fi râs ironic.

Pentru Aga rămâne certitudinea că a încetat să fie o jucătoare cu adevărat importantă în circuit, iar turul al doilea îi va aduce un derby cu Lucie Safarova, cehoaica fostă finalistă la Roland Garros.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.