Rasism? Caricatura Serenei Williams a fost analizată sub lupă: australienii au anunțat verdictul unei anchete de proporții

Agenția France-Presse anunță verdictul Consiliului Presei din Australia în cazul acuzațiilor de rasism aduse caricaturistului Mark Knight și publicației Melbourne Herald Sun: nu s-a comis un abuz.

Scandalul iscat în finala US Open 2018, când Serena Williams s-a răstit la arbitrul de scaun Carlos Ramos, disputa celor doi escaladând, a fost subiectul unei caricaturi care a împărțit lumea în două. Sportiva americană cu 23 de titluri de Mare Șlem în palmares a fost reprezentată în timp ce distruge o rachetă de tenis, iar pe fundal arbitrul o întreabă pe Naomi Osaka – „nu poți, pur și simplu, să o lași să câștige?”. Reprezentarea Serenei, cu tușe îngroșate, buze extrem de proeminente, nas mare și aplatizat, plus o coafură afro diferită față de cea afișată de americancă în respectivul meci, a fost aspru criticată de perosnalități din toate domeniile, cea mai vocală fiind creatoarea lui Harry Potter, J.k. Rowling. S-a vorbit despre similaritățile cu modul în care era portretizată populația de culoare în perioada segregației americane.

Ziarul a susținut că este vorba desper valorile libertății de exprimare, și-a declarat sprijinul necondiționat pentru caricaturistul său, ba mai mult, a republicat imaginea pe prima pagină, cu titlul „Bun venit în era PC-ului” (n.r. în era calculatoarelor). Reprezentanții Melbourne Herald Sun au susținut, totodată, că acel desen nu a fost despre rasă, ci despre un comportament de copil înbufnat al unei sportive de top.

Consiliul Presei din Australia s-a întrunit pentru a analiza numeroasele plângeri în care s-a pledat că „reprezentarea Serenei Williams ar fi o descriere rasistă și sexistă a femeii, prejudiciind, printr-un stereotip întreaga populație afro-americană”. Forul însărcinat cu rolul de câine de pază al mass-media din țara de la Antipozi a concluzionat că „desenul a apelat la exagerare și la absurd pentru a ilustra un punct de vedere, recunoaște apărarea publicației că nu o prezintă pe domnișoara Williams ca pe o maimuță, având de a face mai degrabă o analogie cu o caricatură bine cunoscută publicului australian”.

Mai departe, forul australian punctează că, în ciuda faptului că este de înțeles faptul că unii privitori au considerat caricatura ofensatoare, „interesul public este justificat în comentarea comportamentului și a spiritului de fair-play al unei sportive în cadrul unui eveniment sportiv de anvergură, într-o dispută dintrfe un star de top și un arbitru în timpul finalei de la US Open. Consiliul a concluzionat că publicarea caricaturii nu a neglijat pașii rezonabili de a evita crearea unui prejudiciu, fără o justificare legată de interesul public.”

Principalul sponsor al Serenei Williams și al Simonei Halep, Nike, tocmai a lansat o foarte apreciată campanie în care se vorbește despre discriminare în sportul feminin. Sunt folosite mai multe imagini controversate din timpul diferitelor evenimente sportive, dar nu și incidentul Serenei de la Flushing Meadows (detalii AICI).

 

Publicat: 27 02. 2019, 14:16
Actualizat: 27 02. 2019, 14:17