Rafa şi Stan(a) de piatră. Nadal s-a calificat pentru a 70-a oară în semifinalele unui turneu Masters 1000 şi a completat careul de aşi de la Madrid

11 mai 2019 2789 afişări Tenis
Rafa şi Stan(a) de piatră. Nadal s-a calificat pentru a 70-a oară în semifinalele unui turneu Masters 1000 şi a completat careul de aşi de la Madrid

Rafael Nadal a completat tabloul semifinalelor masculine la Masters-ul de la Madrid, învingându-l, vineri noapte, pe elveţianul Stan Wawrinka (34 ATP), scor 6-1, 6-2 în 68 de minute. Spaniolul favorit doi al turneului din capitala Spaniei va juca pentru un loc în finală împotriva grecului Stefanos Tsitsipas (9 ATP), sâmbătă, de la ora 22:00, în timp ce în prima semifinală se vor duela liderul mondial Novak Djokovic şi austriacul Dominic Thiem (5 ATP).

Nadal a fost aproape perfect în sferturi, meciul căpătând iute aspectul unei execuţii în direct.

În start de meci, a fost 6-0 raportul loviturilor câştigătoare. 6-0, pentru Wawrinka. Un detaliu din seria "te zgârie pe retină" pentru madrilenii aflaţi în Caja Magica la 22:00 trecut de fix ora locală, în frunte cu marele Raul, din vechea eră galactică a Realului. Pentru Nadal, ieşit încruntat de la cabine, conştient de pericolul reprezentat de cel care îl învingea chiar şi într-o finală de Mare Şlem, primele trei game-uri (două jucate cu serviciul, unul la retur) au însemnat un test nu prea reuşit, în care îndrăzneala lui Wawrinka ameninţa ca un nor negru de ploaie.


Raul Gonzalez, alături de patinatorul-recordmen al Spaniei, septuplu campion european, Javier Fernandez, la meciul Nadal - Wawrinka

Ce-a făcut Nadal? A scrâşnit cu tenişii pe zgură, încăpăţânat să returneze a cincea oară în acelaşi schimb mingea în colţul lui Wawrinka, până când elveţianul nu a mai prins la timp ghemotocul galben fugit într-un unghi ciudat. A ferfeniţit încrederea alb-roşului în serviciul doi, fragil, până când acesta a rămas cu un singur punct câştigat din şapte, ba a mai şi ajuns, temător, să pună pe tavă break-ul alb, cu dublă inestetică.

În puţin peste 10 game-uri, contorul erorilor a urcat la 15 pentru Wawrinka şi doar până la 4 pentru Nadal. De la 2-1 în primul set, Rafa-Regele-Zgurii a câştigat 16 din următoarele puncte, lăsându-i adversarului doar două, iar manşa s-a închis în 26 de minute.

Legătura ibericului cu liniile a fost magnetică, în timp ce a lui Wawrinka - auto-obligat să atace constant - de respingere, lucru vizibil în game-ul cinci al setului doi, unul în care Rafa, cu dropshot pe centrul terenului, s-a dus la triplu breakpoint, pentru a-l executa apoi sec pe Stan the Man, după o trecere pe la egalitate, cu un raliu purtat pe viteza a cincea şi încheiat cu rever în lung de linie cinic, urmat de o lecţie tipică de supravieţuire nadaliană în raliu, ce s-a lăsat cu ratare ivită din disperarea lui Wawrinka de a frânge zidul ridicat din poziţii aberante de forehandul fiului favorit al insulei Mallorca.

Dă-i lui Nadal, în seara zilei de 10 mai, în Caja Magica, un adversar de calibru, dar fără ritm de joc şi competiţie, iar ibericul îl va nimici, mai determinat decât în primele două meciuri la un loc, mai abil la scurtă decât magicianul Fognini şi mai greu de ucis în defensivă decât Bruce Willis. Astfel, Stan Wawrinka, un jucător care nu îşi pierduse niciodată serviciul în 30 de ture pe lansare avute la Madrid, s-a trezit, deodată, cu patru break-uri smulse de Nadal.

Mingile lui Wawrinka au ajuns să zboare afară, mai ales de pe reverul executat cu acea arcuire specifică a pieptului, aproape făloasă, greşelile neforţate să se bulucească în rubrica statisticii - 4 pentru Stan, 1 pentru Rafa (raportul final fiind 24 la 6). Wawrinka nu a primit drept la replică, ci doar o reducere la condiţia de Stană de piatră, în timp ce Nadal îşi trecea în cont a 70-a calificare într-o semifinală de turneu Masters 1000. La 32 de ani.

  • Rafael Nadal bifează a patra prezenţă consecutivă în semifinale în circuitul ATP (Indian Wells, Monte Carlo, Barcelona şi Madrid).
  • Spaniolul domină topul celor mai multe prezenţe în semifinalele seriei Masters 1000 - 70 de semifinale în carieră, urmat de Roger Federer - 64 şi Novak Djokovic - 62.
  • Nadal va juca pentru a 11-a oară în semifinale la Madrid.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.