ProSport, în dialog cu L'Equipe. "Un singur oraş şi-a anunţat intenţia de a găzdui semifinala până în acest moment" + Halep şi echipa României, punctele forte ale Franţei şi demersul lui Cosac. "Se va juca cu casa închisă"

21 feb 2019 2889 afişări Comentează şi tu Tenis
ProSport, în dialog cu L'Equipe. "Un singur oraş şi-a anunţat intenţia de a găzdui semifinala până în acest moment" + Halep şi echipa României, punctele forte ale Franţei şi demersul lui Cosac. "Se va juca cu casa închisă"

România se pregăteşte pentru o semifinală dificilă cu Franţa, în deplasare, în weekend-ul 20-21 aprilie. ProSport a luat legătura cu una dintre jurnalistele celei mai importante publicaţii de profil din Hexagon, Clementine Blondet. Cu peste zece ani în redacţia L'Equipe,  semnătura interlocutoarei noastre poate fi regăsită pe articolele cele mai recente despre echipa de Fed Cup a viitoarei noastre gazde.

Cum aţi descrie victoria echipei de Fed Cup a României în faţa Cehiei?
A fost incredibil. Nu am ce altceva să spun. Evident, nu a fost confruntarea pe care am urmărit-o cel mai atent, întrucât atenţia s-a concentrat asupra meciului pe care echipa Franţei l-a jucat, dar este clar că acesta a fost duelul din primul tur cel mai aşteptat, în special acel meci Pliskova - Halep. Un duel la nivelul aşteptărilor este ceea ce aş spune în primul rând. Evident, nu este aceeaşi echipă dacă Simona Halep nu este acolo, nimeni nu poate susţine contrariul, dar apoi vezi celelalte jucătoare din România care au rezultate în circuit şi, evident, dublul a adus punctul victoriei, ceea ce confirmă faptul că doar Simona Halep - nu este suficient. 

Cum este prestaţia jucătoarelor în Fed Cup, comparativ cu ceea ce livrează săptămână de săptămână în circuitul WTA? Româncele sau franţuzoaicele - cine evoluează mai bine la "naţională" decât în mod normal?
Caroline Garcia, care nu a mai jucat în Fed Cup de doi ani,  are un record bun în Fed Cup şi a avut un weekend fantastic. A câştigat două meciuri. În plus, cred că se poate spune fără rezerve că a obţinut cea mai bună victorie a anului, nu doar din punct de vedere al clasamentului, ci şi al nivelului de joc. Alizet Cornet este o sportivă care livrează în Fed Cup. Pentru noi, important este că, şi cu Parmentier, avem jucătoare de nivel foarte, foarte apropiat - şi nu doar prin poziţiile lor în clasament. De aceea, astăzi, nu ar putea spune nimeni cine ar urma să joace în acea semifinală, cine ar fi racheta a doua. Sunt fete care se pot bate una pe alta, pot învinge jucătoare diferite şi acesta este un plus pentru noi. Despre echipa României nu aş putea să vorbesc, cu siguranţă voi le ştiţi mai bine decât noi. Cred că Garcia şi Mladenovic sunt jucătoare care evoluează bine în Fed Cup, nu le vezi cu contraperformanţe.

Cum vi se pare această semifinală Franţa - România?
Interesantă. Este prima întâlnire în acest context şi pentru mine va fi extrem de interesant de văzut cum se va descurca Simona Halep, motorul acestei echipe, pe suprafaţa pe care o vom alege. Simona a avut succes în Franţa, câştigând pe zgură, la Roland Garros, dar, cu Simona în echipă, nu cred că se pune problema să alegi zgura ca suprafaţă de joc. Pentru noi este, de asemenea, interesant de urmărit cum va continua Julien Benneteau, aflat acum la debut, pentru că a început cu o reuşită, reunind echipa. Doi ani Garcia nu a jucat, Parmentier nu a jucat, iar acum, din nou, am reuşit să aliniem cea mai bună echipă. Nu cred că se va pune problema să nu fim în aceeaşi situaţie contra României, de aceea va fi extrem de interesant.

A fost un succes deplin pentru Benneteau? Pentru că Mladenovic, la final, a părut că s-a faşat...
Nu s-a faşat, până la urmă a înţeles că este vorba despre o alegere a căpitanului-nejucător. Este evident că a fost decepţionată de faptul că nu a jucat. A fost prima dată când este convocată şi nu joacă, deci, natural, a fost o deziluzie, dar în final a fost şi ea foarte fericită, după un 3-0. Nu cred că Franţa poate învinge România cu 3-0, ceea ce înseamnă că meciul de dublu va fi extrem de important şi cred că ea este cea mai bună jucătoare a noastră de dublu.

Echipa de Fed Cup a jucat, din 2010 până în prezent, de 11 ori pe teren propriu şi a vizitat 10 oraşe. Este o strategie diferită faţă de Cupa Davis. De ce?
Cred că principalul argument este faptul că nu sunt atât de multe săli cu o capacitate atât de mare dintre care să alegi. În Cupa Davis avem nevoie de o sală mare, mare de tot, pentru a aduce mai mulţi spectatori, în timp ce în Fed Cup putem alege şi săli mai mici.

O sursă apropiată echipei României a indicat Nisa drept potenţial oraş-gazdă...
În acest moment, din câte ştim, un singur oraş şi-a anunţat intenţia de a găzdui semifinala de Fed Cup: Chalon. Evident, lista nu este încă închisa.

 • Chalon este un oraş din estul Franţei din regiunea Bourgogne.

 • Oraşele gazdă pentru echipa de Fed Cup a Franţei, începând din 2010:
 • 2010 - Liévin, nordul Franţei, în apropiere de Lens, partidă din primul tur al Grupei Mondiale, cu Statele Unite, 1-4 - zgură, indoor
 • 2012 - Besançon, estul Franţei, în playoff-ul Grupei Mondiale II, cu Slovenia, 5-0 - hard indoor
 • 2013 - Limoges, zona central-vestică a Franţei, partidă din primul tur al Grupei Mondiale II, cu Germania, 1-3, zgură, indoor
            - Besançon, estul Franţei, în playoff-ul Grupei Mondiale II, cu Kazahstan, 4-1 - hard indoor
 • 2014 - Paris, partidă din primul tur al Grupei Mondiale II, cu Elveţia, 3-2 - hard indoor
 • 2016 - Marsilia, partidă din primul tur al Grupei Mondiale, cu Italia, 4-1 - hard indoor
            - Trélazé, vestul Franţei, semifinală, cu Olanda, 3-2 - zgură indoor
            - Strasbourg, finală, cu Cehia, 2-3 - hard indoor
 • 2017 - Roanne, centrul Franţei, în playoff-ul Grupei Mondiale, cu Spania, 4-0, zgură indoor
 • 2018 - Mouilleron le Captif, vestul Franţei, partidă din primul tur al Grupei Mondiale, cu Belgia, 3-2, hard indoor
            -  Aix-en-Provence,  sud-estul Franţei, semifinală, cu Statele Unite, 2-3, zgură indoor

Simona Halep a câştigat primul ei titlu de Mare Şlem în Franţa. Cum este ea percepută în Franţa?
Este cunoscută printre cei care joacă tenis, evident, un pic mai mult decât altele, datorită titlului de la Roland Garros. Dacă veţi întreba pe stradă, cred că nu veţi obţine prea multe răspunsuri. Nu este un star. Dar, printre amatorii de tenis este, bineînţeles, cunoscută, chiar cu un plus pentru că a reuşit ceva inedit, să câştige şi titlul şi la junioare, şi la senioare.

V-a surprins faptul că George Cosac s-a adresat Federaţiei Internaţionale de Tenis, în încercarea de a muta semifinala în România, invocând faptul că Franţa sărbătoreşte Paştele Catolic în acel weekend? Evident, ştim că Federaţia Franceză a răspuns deja că doreşte organizarea partidei...
Da, trebuie să recunosc. Nu are nicio importanţă pentru noi - că e Paşte sau nu. Nu se punea nicio problemă. Nu am nicio emoţie că nu s-ar juca cu sala plină, casa închisă. Franţa nu este sută la sută catolică şi nu este o problemă de religie aici. Nu cred că se schimbă cu nimic lucrurile - doar că luni, mulţi vor fi liberi.

Vă aşteptaţi să fie o stare de tensiune, având în vedere faptul că fanii români au fost intrigaţi de acel desen lansat de Charlie Hebdo după succesul Simonei de la Roland Garros, a existat o controversă între Irina Begu şi Caroline Garcia?
Pentru noi nu va fi nimic special. Dar vor fi mulţi suporteri francezi în tribune, asta e sigur.

 • "Tenisul se regăseşte în paginile L'Equipe zi de zi. În timpul unui Grand Slam, vor fi, probabil, 3-4 pagini. Evident, pe durata Roland Garros-ului vor fi mai multe pagini. Sigur, depinde şi de rezultatele jucătorilor francezi, dar pentru că Roland Garros-ul este în Franţa - acoperirea este mai mare. Evident, când finala de la Wimbledon s-a suprapus cu victoria Franţei la Cupa Mondială de Fotbal, atunci fotbalul a luat prim-plan-ul, dar de-a lungul anului este un interes pentru tenis", spune pentru ProSport Clementine Blondet.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.