Povestea săptămânii în tenis | Lungul drum înapoi al unui dublu finalist al Open-ului de la Bucureşti. Operat de trei ori la cot într-un interval de 13 luni, Pablo Andujar a câştigat un nou titlu pe zgură, după o pauză de patru ani!

16 apr 2018 668 afişări Comentează şi tu Tenis
Povestea săptămânii în tenis | Lungul drum înapoi al unui dublu finalist al Open-ului de la Bucureşti. Operat de trei ori la cot într-un interval de 13 luni, Pablo Andujar a câştigat un nou titlu pe zgură, după o pauză de patru ani! Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/17131956/2/pablo.jpg

În 2010, Pablo Andujar, un spaniol puţin cunoscut, de pe locul 105 ATP, îşi începea aventura în calificările Open-ului de la Bucureşti: învingea doi români (pe Cătălin Ionuţ Gard şi pe Victor Anagnastopol), trecea şi de francezul Sidorenko, pentru a pătrunde pe tabloul principal. Apoi, ibericul îşi croia drum, cu ritm constant şi multe, multe 'Vamos'-uri, spre finală, înşirându-i pe lista învinşilor pe Maximo Gonzalez, Florian Mayer (al doilea favorit), Pablo Cuevas şi Marcel Granollers. Cu acest parcurs, Pablo Andujar îşi trecea în CV prima finală ATP a carierei. Juan Ignacio Chela a fost prea puternic (scor 7-6, 6-1), după ce spaniolul mai şi avusese o semifinală intensă, încheiată cu set decisiv.

Coleg de generaţie cu Rafa Nadal, Andujar şi-a început la Bucureşti ascensiunea în Top 100. Şase luni mai târziu, la Casablanca, avea să câştige primul trofeu. A rupt bariera Top 50, iar în septembrie, după o altă finală jucată la Stuttgart, revenea la Bucureşti, intrând pe tablou ca al patrulea favorit. Cu un prim tur liber, a ajuns din trei paşi într-o a doua finală consecutivă. De data aceasta, germanul Florian Mayer şi-a luat revanşa pentru meciul pierdut în urmă cu un an, refuzându-i din nou trofeul de la Bucureşti lui Pablo - scor 6-3, 6-1.

  • Pablo Andujar rămâne unul dintre cei cinci tenismeni care au reuşit prezenţe consecutive în finala turneului ATP de la Bucureşti: Goran Ivanisevic a câştigat ediţia inaugurală, din 1993, apoi a pierdut finala din 1994; rusul Igor Andreev a pierdut două finale consecutive - în 2004 şi 2005; francezul Gilles Simon a câştigat în 2007 şi 2008; Pablo Andujar a pierdut finale consecutive în 2010 şi 2011, iar cehul Lukas Rosol a luat trofeul 2013, pentru ca în 2014 să fie învins în finală de Grigor Dimitrov.


Pablo Andujar, la Bucureşti, în 2010.

În 2012, turneul de la Bucureşti s-a mutat în aprilie, iar jucătorul rezident la Valencia s-a făcut nevăzut, la fel ca toţi ceilalţi spanioli care au preferat turneul de acasă, de la Barcelona, în locul unei vizite în România (excepţia notabilă, desigur, Guillermo Garcia-Lopez).

Andujar şi-a continuat ascensiunea. În iulie 2015 şi-a stabilit poziţia-reper în clasamentul mondial, urcând pe locul 32 ATP. Opt luni mai târziu însă, începea calvarul, pentru că 'Pablito' avea să se opereze la cot - prima dată. În noiembrie 2016 - a avut nevoie de o a doua operaţie la cot. Şi în aprilie 2017 - de o a treia.

În octombrie 2017, Pablo Andujar dispărea complet din clasamentul ATP. După dezamăgiri şi starturi pe care nici măcar nu a mai apucat să le ia, Pablo Andujar a fost nevoit să revină în circuitul Futures: în octombrie 2017 a jucat doar trei meciuri şi a câştigat unul singur. A luat o nouă pauză, până în ianuarie 2018, când şi-a activat clasamentul protejat pentru a juca la Pune (ATP 250).

Pablo Andujar a obţinut primele victorii ale anului la Australian Open, în competiţia de dublu, alături de conaţionalul său, Albert Ramos-Vinolas, ajungând până în optimi. În februarie 2018, a simţit din nou gustul dulce al victoriei la simplu, în turneul de la Rio, acolo unde l-a învins pe Gerald Melzer, fratele mai celebrului Jurgen Melzer, însă în meciul următor, împotriva lui Dominic Thiem, a abandonat după ddoar şase game-uri. Spaniolul a decis să rămână pe zgură şi a coborât în circuitul Challenger: a făcut-o cu succes, luând trofeul în Spania, la Alicante.

Duminică, Pablo Andujar a ridicat un nou trofeu deasupra capului, al doilea în două săptămâni, de această dată în main tour, la concursul ATP 250 de la Marrakech. Folosindu-se tot de ajutorul clasamentului protejat, Andujar, aflat pe locul 355 ATP la începutul săptămânii trecute, l-a învins în finală pe englezul Kyle Edmund (la prima finală a carierei). Spaniolul a dominat autoritar, câştigând finala cu 6-2, 6-2, într-o oră şi 22 de minute, cu şapte mingi de break salvate, din nouă avute de Edmund. 


"Foarte fericit", a scris Pablo Andujar pe contul oficial de Twitter

Andujar devine astfel, jucătorul cel mai slab cotat care ridică un trofeu ATP deasupra capului, după performanţa lui Lleyton Hewitt, de la Adelaide, din 1998 - australianul fiind atunci pe poziţia 550 ATP.

4 titluri ATP are acum Pablo Andujar

10 victorii consecutive are acum Pablo Andujar

201 poziţii a câştigat Pablo Andujar în clasamentul ATP. Acum, dublul finalist de la Bucureşti se află pe locul 154 ATP.


Foto: @ATPWTAMemes

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.