Povestea rachetelor de tenis. De la lemnul legat cu intestine, la detonatoarele de ași

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 29 Dec. 2013, 20:28 Actualizat: 14 May. 2014, 14:46 Tenis
 • Primele modele de rachete au luat naștere în Italia, iar compusul lor era unul ieșit din comun 
 • Prima rachetă modernă a fost inventată de britanici.
 • Ilie Năstase a jucat cu aceeași rachetă ca John McEnroe și Steffi Graf
 • Head plănuiește comercializarea unei rachete de tenis care să producă energie electrică

Tenisul a devenit un sport care se desfășoară în ultima treaptă a vitezei. Unii sunt de părere că rapiditatea cu care mingea „zboară” pe deasupra fileului este alimentată de forța fizică a tenismenilor din zilele noastre. Alții susțin că un rol important îl joacă stilul jucătorilor, care s-a modificat radical față de cel din era romantică a sportului alb. Însă toți specialiștii cad de acord asupra faptului că rachetele au schimbat complet fața acestui sport. Dacă Prosport v-a prezentat ieri istoria mingii, astăzi puteți citi povestea rachetei de tenis.

Șire de intestine ale animalelor, legate în interiorul unui cadru de lemn

În secolul al XV-lea, atunci când mingile erau confecționate din piele umplută cu păr uman sau de cal, au apărut și primele rachete, iar acestea arătau într-un mod la fel de surprinzător. Șiruri de intestine ale animalelor erau legate în interiorul unui cadru de lemn. Cei creditați cu această invenție au fost italienii, explozia comerțului de rachete luând amploare mai târziu în Cizmă. Primele exemplare au avut un mâner lung, un cap mic și oval, în formă de lacrimă, asemânându-se mai degrabă cu o rachetă de squash din prezent. Jocul de la acea vreme se apropia cu unul de squash, disputându-se tot indoor, diferența fiind făcută de faptul că se juca peste un fileu, și nu împotriva unui perete.

Britanicii, inventatorii tenisului modern

Rachetele au rămas aceleași pentru o perioadă îndelungată, dar când britanicii au pus bazele tenisului ca sport recunoscut pe plan mondial, a fost nevoie de o schimbare radicală. În 1874, Walter Wingfield a brevetat la Londra invenția ce consta în noua rachetă, construită din lemn, echipamentul de tenis și regulile jocului în aer liber, considerată prima versiune a tenisului de astăzi. În termen de doar un an s-au vândut o mulțime de seturi de echipamente Wingfield în Rusia, India, Canada și China. Capul respectivei rachete a crescut semnificativ, fiind similar cu cel văzut mai târziu în anii ’70. Acesta nu avea însă forma ovală, dar era mult mai larg, partea superioară prezentând o formă plată. Interesant este că rachetele au suferit doar modificări minore din anul 1874 pâna la sfârșitul fabricării acestora din lemn, mai exact anul 1970. Îmbunătățirile au constat în implementarea unor straturi subțiri de lemn lipite împreună. Comparativ cu racheta contemporană, cele din epoca respectivă prezentau o greutate considerabilă și nu imprimau o forță prea mare mingii.

Jimmy Connors, primul deținător al rachetei din metal

Utilizarea lemnului ca materie de bază nu a suferit nicio provocare reală până în anul 1967, când Wilson a introdus prima rachetă populară construită din metal: T2000. Mai puternică și mai ușoară decât cea din lemn,a devenit cea mai vândută pe glob, iar cel mai cunoscut deținător al ei a fost Jimmy Connors. Pasul următor a fost făcut de Howard Head, care în colaborare cu brandul Prince a introdus prima rachetă supradimensionată, pentru a câștiga popularitatea pe scară largă. Cu o astfel de „armă”, de dimensiune mai mare și cu greutate redusă, forța din lovituri a crescut, dar amestecul de flexibilitate și putere din cadre a dus la o imprevizibilitate ridicată a acestora.

Grafitul, secretul din compoziția rachetei de azi 

Mai târziu s-a descoperit un material mai bun pentru jucătorii avansați, compus dintr-un amestec de fibre de cărbune și o rășină de plastic ce poartă numele de grafit. În anul 1980 rachetele puteau fi deja divizate în două clase: cele ieftine din aluminiu și cele scumpe din grafit sau compozit. Lemnul avea acum o însemnătate doar pentru valoarea de colecție.

Cele două proprietăți cheie pentru materialul unei rachete sunt reprezentate de greutatea scăzută și de rigiditate (rigiditatea generează putere mai mare). Grafitul râmâne și în prezent alegerea cea mai comună pentru rachetele rigide, iar tehnologia prin care rigiditatea crește și greutatea scade continuă să se îmbunătățească de la an la an. Cei mai faimoși jucători care au deținut primele rachete din grafit au fost John McEnroe și Steffi Graf.

În prezent, materiale noi cum ar fi ceramice, fibră de sticlă, bor, titan, kevlar și siliciu sunt încercate constant într-un amestec cu grafit. Spre deosebire de cele din lemn, care se deformau, crăpau și se uscau cu timpul, rachetele de grafit pot dura mai mulți ani. Alte inovații aduse ar mai fi echilibrul dintre cap și mâner, implementat de Wilson, sau lungimea suplimentară introdusă de Dunlop.

Ce urmează?

Head vrea să scoată pe piață o rachetă care folosește energia piezoelectrică, iar vibrațiile la contactul cu mingea să fie transformate într-o formă de energie electrică. Aceasta ar servi la atenuarea vibrațiilor, iar racheta ar mai trebui să fie dotată cu o placă de circuit în mâner.

Tipuri de rachete din prezent:

 • Rachete pentru putere sunt disponibile într-o varietate mare de forme și mărimi, precum și materiale cum ar fi titan sau carbon de calitate superioară.
 • Rachete pentru control ridicat sunt mai subțiri, cu capete mici și se potrivesc jucătorilor tehnici.
 • Rachete pentru putere medie și control mediu sunt o mixtură între cele pentru putere și cele pentru control ridicat.

Elementele care influențează calitatea unei rachete din zilele noastre:

 • Suprafața de lovire.  O suprafață mai mare va oferi mai multă putere decât una mai mică, dar și un punct de lovire optim (între 548 cm2 și 741 cm2).
 • Lungimea. O rachetă mai lungă este utilă pentru returnarea mingilor mai joase, adaugă un plus de putere la serviciu, dar are o manevrabilitate mai scăzută. (într 68.7 cm și 73.65 cm).
 • Greutatea o rachetă mai grea generează o lovitură mai puternică, este mai stabilă și vibrează mai puțin, în timp ce o rachetă mai ușoară este mai manevrabilă, dar puterea loviturii și controlul sunt mai mici. (între 300 g și 360 g la jucătorii profesioniști).
 • Balansul descrie modul în care greutatea este distribuită pe suprafața rachetei de tenis, mai mult spre cap sau mai mult spre coadă.
 • Racordajul are două caracteristici principale: tensiunea cu care este pus pe rachetă și densitatea firelor pe suprafața de lovire.
 • Mânerul este considerat a fi potrivit atunci când jucătorul poate executa corect și confortabil toate loviturile.
 • Cadrul. Un cadru rigid se îndoaie mai puțin și consumă mai puțină energie provenită de la minge, spre deosebire de un cadru mai flexibil, care duce la pierderea unei cantități mai mari de energie.
 • Materialul este cel despre care am făcut vorbire în rândurile precedente.

Campionul Ilie Năstase a jucat inițial cu o rachetă Dunlop, cea folosită și de McEnroe sau Graff, dar mai târziu avea să o schimbe cu una Adidas.

Practic, mi-am vândut numele lui Adidas. Mie mi-a convenit, pentru că n-am mai investit bani. Au făcut-o ei în numele meu. M-au luat pe mine și au făcut seturi de echipamente cu numele meu. Am fost primul tenismen cu un asemenea contract. Nici Borg n-avea așa ceva!”

Rachete folosite de jucători celebri

Margaret Court a jucat cu o rachetă de lemn Slazenger pentru a câștiga toate cele patru turnee de Grand Slam în anii ’70.
Bjorn Borg este cunoscut pentru racheta Donnay Allwood cu care a câștigat patru titluri la Wimbledon (din 1976 până în 1979). Suedezul a jucat cu o rachetă de lemn chiar și în 1991, atunci când s-a întors după opt ani de pauză.
Chris Evert a jucat cu o rachetă Autograph din 1976 până în 1984, moment în care a trecut la Wilson Pro Staff Mid.
Yannick Noah este ultimul jucător care a câștigat un turneu de Grand Slam cu o rachetă din lemn (Roland Garros în 1983).
Jimmy Connors a ales racheta din aluminiu Wilson T-2000 doar pentru că arăta „cool”, dar mai târziu avea să-l facă celebru. „Toată lumea crede că lovesc mingea puternic. Ei bine, nu este așa, racheta mea e „de vină.”
John McEnroe și Steffi Graf au jucat cu rachete Dunlop.
Ivan Lendl prefera o rachetă Adidas.
Monica Seles a câștigat un număr impresionant de opt turnee de Grand Slam în doar trei ani, cu o rachetă Yonex.
Andre Agassi a preferat o bună parte din carieră racheta Head.
Pete Sampras a jucat cu o rachetă Wilson Pro Staff din copilărie până la retragere.
Andy Roddick a impresionat cu serviciul său nimicitor grație unei rachete Babolat, fiind unul din primii clienți ai respectivului brand.
Roger Federer a câștigat 17 titluri de Grand Slam cu o rachetă Wilson, un model cu un cap relativ mic. „Am încercat una și mai mare, dar problema este că nu prea aveam timp pentru teste”, a spus elvețianul.
Rafael Nadal evoluează cu o rachetă Babolat, construită în așa fel încât să-i genereze top spinul său devastator.
Novak Djokovic este fidel modelului Head Youtek.

 

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 29 Dec. 2013, 20:28 Actualizat: 14 May. 2014, 14:46 Tenis
Pe aceeași temă
BOMBA! Prima vedeta din Romania care are coronavirus! A fost internata deja la Matei Bals. EXCLUSIV
BOMBA! Prima vedeta din Romania care are coronavirus! A fost internata deja la Matei Bals. EXCLUSIV
Rareş Bogdan, critici dure pentru Orban: Dacă Merkel vrea să îşi culeagă sparanghelul, nu e problema mea
Rareş Bogdan, critici dure pentru Orban: Dacă Merkel vrea să îşi culeagă sparanghelul, nu e problema mea
Un expert german DEMONTEAZĂ teoriile despre COVID-19: Riscul de infectare în public, extrem de redus. Virusul rezistă puţin pe suprafeţe
Un expert german DEMONTEAZĂ teoriile despre COVID-19: Riscul de infectare în public, extrem de redus. Virusul rezistă ...
Scandal mondial după anunțul Astrei! Alibec și Budescu vor ajunge în presa din toată lumea: Decizia lui Niculae a înfuriat sindicatul mondial al jucătorilor
Scandal mondial după anunțul Astrei! Alibec și Budescu vor ajunge în presa din toată lumea: Decizia lui Niculae a înfuriat ...
Cum să faci sex dacă partenerul are penisul prea mic
Cum să faci sex dacă partenerul are penisul prea mic
Ei sunt romanii cu risc MAXIM de DECES de coronavirus! OFICIAL. E ingrijorator! Statistica spune ca...
Ei sunt romanii cu risc MAXIM de DECES de coronavirus! OFICIAL. E ingrijorator! Statistica spune ca...
Imagini fierbinți din izolare! Dacă ești singur trebuie să vezi obraznicele acestea în măști sanitare
Imagini fierbinți din izolare! Dacă ești singur trebuie să vezi obraznicele acestea în măști sanitare
VIDEO Un român a fost arestat de poliţia spaniolă pe stradă, în aplauzele martorilor de la ferestre
VIDEO Un român a fost arestat de poliţia spaniolă pe stradă, în aplauzele martorilor de la ferestre
HARTA pe care trebuie să o vezi. Ce se întâmplă cu marile reţele de magazine din România
HARTA pe care trebuie să o vezi. Ce se întâmplă cu marile reţele de magazine din România
TOP 10 filme pe care toată lumea ar trebui să le VADĂ cel puţin o dată - VIDEO
TOP 10 filme pe care toată lumea ar trebui să le VADĂ cel puţin o dată - VIDEO
Challenge-urile carantinei în social media
Challenge-urile carantinei în social media
”Am vrut să-l iau la Steaua!” Craiova s-a mişcat mai repede şi a dat o super lovitură: ”Nu prea vezi în Liga 1 jucători cu astfel de execuţii”
”Am vrut să-l iau la Steaua!” Craiova s-a mişcat mai repede şi a dat o super lovitură: ”Nu prea vezi în Liga 1 ...
Se TAIE salariile?! Mii de oameni sunt DISPERAȚI. Ce spune premierul
Se TAIE salariile?! Mii de oameni sunt DISPERAȚI. Ce spune premierul
Visul lui Ceaușescu: România, Grânarul Europei. Cum depășea recorduri mondiale
Visul lui Ceaușescu: România, Grânarul Europei. Cum depășea recorduri mondiale
Schimbări drastice. Avertismentul analiştilor: Ce se va întâmpla cu apartamentele după pandemie
Schimbări drastice. Avertismentul analiştilor: Ce se va întâmpla cu apartamentele după pandemie
TIPA a alimentat cu benzină și a vrut să achite. Oamenii au rămas MASCĂ când au văzut-o. O coadă imensă s-a format - VIDEO
TIPA a alimentat cu benzină și a vrut să achite. Oamenii au rămas MASCĂ când au văzut-o. O coadă imensă s-a format ...
Google Hangouts își schimbă numele în Google Meet pentru anumiți utilizatori
Google Hangouts își schimbă numele în Google Meet pentru anumiți utilizatori
VIDEO | Arestare cu scandal, în aplauzele martorilor. Reacţia unui român prins de poliţia spaniolă pe stradă, fără motiv
VIDEO | Arestare cu scandal, în aplauzele martorilor. Reacţia unui român prins de poliţia spaniolă pe stradă, fără motiv
Cum faci cumpărăturile de Paște fără să iei amendă. Sfaturi de la Poliția Română
Cum faci cumpărăturile de Paște fără să iei amendă. Sfaturi de la Poliția Română
Marturia cutremuratoare a unei asistente: L-am pus într-un sac, lux acordat doar celor care reuşesc să..
Marturia cutremuratoare a unei asistente: L-am pus într-un sac, lux acordat doar celor care reuşesc să..
Este una dintre cele mai ravnite vedete din Romania, iar acum a rupt tacerea despre casatoria cu iubitul sau! S-a maritat sau nu in secret prezentatoarea tv?
Este una dintre cele mai ravnite vedete din Romania, iar acum a rupt tacerea despre casatoria cu iubitul sau! S-a maritat ...
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Despartire SOC in showbiz: si-au spus din nou ADIO, la 3 luni de cand se impacasera! Cei doi nu au rezistat prea mult impreuna
Ministrul Sănătății a făcut anunțul! Era de așteptat!
Ministrul Sănătății a făcut anunțul! Era de așteptat!
FOTO. Loredana Chivu, fără jenă și în autoizolare! Imagini incendiare: și-a arătat bustul generos
FOTO. Loredana Chivu, fără jenă și în autoizolare! Imagini incendiare: și-a arătat bustul generos
FOTO. Imagini hot: Vica nu știe ce este frica! La 44 de ani arată așa și transmite un mesaj fără perdea împotriva coronavirus
FOTO. Imagini hot: Vica nu știe ce este frica! La 44 de ani arată așa și transmite un mesaj fără perdea împotriva ...
FOTO SEXY cu divă şi căţel: o tenismenă umblă goală prin casă pentru a economisi banii de haine
FOTO SEXY cu divă şi căţel: o tenismenă umblă goală prin casă pentru a economisi banii de haine
Cu ce MAȘINĂ s-a întors un român din ANGLIA? Descoperire ULUITOARE a polițiștilor de frontieră din SUCEAVA
Cu ce MAȘINĂ s-a întors un român din ANGLIA? Descoperire ULUITOARE a polițiștilor de frontieră din SUCEAVA