Noaptea care schimbă liderul mondial. Roger Federer pierde în fața numărului 175 ATP și face un anunț-șoc. Apoi, vine explicația unui eșec cum nu a mai avut decât o dată în 18 ani de carieră: „Am meritat asta, astăzi”

Noaptea care schimbă liderul mondial. Roger Federer pierde în fața numărului 175 ATP și face un anunț-șoc. Apoi, vine explicația unui eșec cum nu a mai avut decât o dată în 18 ani de carieră:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Tenisul masculin trăiește un scenariu construit după tipar WTA: liderul mondial, Roger Federer, a fost învins de jucătorul aflat pe locul 175 ATP, în turul doi al turneului Masters 1000 de la Miami și, neapărându-și punctele aferente titlului câștigat în 2017, pierde șefia clasamentului mondial în favoarea lui Rafael Nadal, deținătorul trofeelor de la Roland Garros și US Open. La câteva zeci de minute după încheierea meciului, Roger Federer a anunțat la conferința de presă că își ia o pauză de trei luni din circuit și va rata tot sezonul de zgură, inclusiv turneul de la Roland Garros.

Australianul Thanasi Kokkinakis a reușit, sâmbătă noapte, victoria carierei în fața numărului unu mondial, Roger Federer: 3-6, 6-3, 7-6(4). Kokkinakis a venit de nicăieri – fiind doar la al cincilea turneu jucat în ultimele șapte luni, din pricina problemelor de sănătate care l-au ținut departe de teren. Tânărul în vârstă de 21 de ani a reușit o revenire fantastică, după ce elvețianul a câștigat primul set în 35 de minute. Cu o frecvență a primului serviciu de doar 42%, Thanasi nu a amenințat vreun moment poziția dominantă a lui Federer în setul inaugural. Manșa a doua a adus însă mult mai multe erori în contul lui Federer, iar australianul a urcat brusc la 61% procentajul primului serviciu, a salvat în primul game singura minge de break a lui ‘Fed’, apoi a reușit break la zero – convertind primul său break point din partidă pentru a duce scorul la 3-1 și a rămas calm atunci când a ratat dublul break și desprinderea la 5-1, valorificându-și până la final serva, pentru a forța decisivul. Federer a avut prima șansă în setul trei, însă a ratat două mingi de break într-un game șase lung, cu patru egalități pe lansarea lui Kokkinakis. Mai departe, decisivul a curs lin spre tiebreak, acolo unde Kokkinakis a reușit primul mini-break, câștigând chiar punctul inaugural pe retur, pentru ca apoi acesta să se vadă condus doar o singură dată, la 3-2. Tânăra speranță a Tennis Australia a trecut învingător linia de finiș după un set decisiv de o oră și zece minute, scor 7-4 în tiebreak-ul setul trei.

  • Turneul de la Miami a pierdut astfel ambii lideri mondiali în aceeași zi: pe Simona Halep – învinsă de Agnieszka Radwanska și pe Roger Federer.
  • Potrivit statisticienilor ATP, este pentru doar a doua oară în 18 ani când Roger Federer este învins de un jucător cu clasament atât de slab (175 sau mai jos). În plus, pentru prima dată după anul 2014, Roger Federer a pierdut două meciuri la rând în circuitul ATP (înfrângere în finala turneului de la Monte Carlo în fața lui Wawrinka, apoi în primul meci de la Roma, după un prim tur liber – la Chardy, în 2014; acum – la Del Potro, în finala de la Indian Wells și la Kokkinakis – tur doi, la debutul la Miami).

Am decis să nu joc sezonul de zgură. Nu am jucat foarte bine nici săptămâna trecută (n.r. – Roger Federer a pierdut finala de la Indian Wells în tiebreak-ul setului decisiv în fața lui Juan Martin del Potro). Încerc să pun ordine în lucruri, acum am ceva timp la dispoziție. A fost important să recâștig numărul unu mondial la Rotterdam, să îl păstrez acum sau să îl recâștig de-a lungul sezonului nu mai este la fel de important”, a explicat Roger Federer la conferința de presă. Elvețianul are 20 de titluri de Mare Șlem în palmares, dar un singur trofeu la Roland Garros, în 2009, după o finală disputată împotriva lui Robin Soderling, cel care îi ușurase misiunea spre completarea ‘career Grand Slam‘-ului, eliminându-l pe Rafael Nadal.

Super-campionul elvețian în vârstă de 36 de ani intenționează să revină în competiție în sezonul pe iarbă, în turneul de la Halle, pe 18 iunie.

„Eu sunt un tip care gândește pozitiv, cred că fiecare meci este o oportunitate. Sunt dezamăgit de faptul că nu am găsit o soluție. Dar, el a fost un pic mai bun decât mine, astăzi. El a fost mai relaxat, așa că am meritat să pierd numărul unu mondial, astăzi – atât a fost de rău. Am stat pe modul ‘căutare’ tot meciul. Ce faci mai departe? Iei o pauză, te detașezi, revii la antrenament și muncești”,
Roger Federer, despre victoria lui Kokkinakis

Nadal, lider mondial pentru a cincea oară în carieră

De înfrângerea lui Roger Federer profită, în termeni de clasament, spaniolul Rafael Nadal. Ținut în afara circuitului de accidentări la șoldul drept – problemă apărută prima dată în timpul sfertului de finală de la Australian Open și care l-a forțat pe iberic la abandon în fața lui Marin Cilic, Nadal va reveni pe prima poziție a clasamentului mondial, luni, 2 aprilie, după o pauză de șapte săprămâni, fără a fi jucat vreun meci la Miami.

Rafael Nadal va ocupa fotoliul de lider mondial pentru a cincea oară în carieră. Cu un avantaj minim, de 100 de puncte (8.770 puncte, față de 8.670 puncte – Federer), ibericul are asigurată prima poziție ATP pentru trei săptămâni – adică pentru startul sezonului de zgură. La capătul primului turneu Masters 1000 disputat pe zgură, la Monte Carlo (14-22 aprilie), Nadal poate pierde numărul unu mondial, dacă nu își apără trofeul.

6 jucători au mai multe vizite pe prima poziție ATP decât ibericul care, an de an, își serbează ziua în timpul Roland Garros-ului, pe 3 iunie: John McEnroe (14), Pete Sampras (11), Jimmy Connors (9), Ivan Lendl (8), Andre Agassi și Bjorn Borg (6). Stefan Edberg a fost acum egalat de Nadal – cu cinci mandate în fruntea ierarhiei. Despre precedentele patru urcări pe prima poziție ale lui Nadal, citiți AICI mai multe detalii, într-un material special ProSport.

Domniile lui Rafael Nadal în circuitul ATP:

  • Prima: 18 august 2008 – 5 iulie 2009, 46 săptămâni
  • A 2-a: 7 iunie 2010 – 3 iulie 2011, 56 săptămâni
  • A 3-a: 7 octombrie 2013 – 6 iulie 2014, 39 săptămâni 
  • A 4-a: 21 august 2017 – 18 februarie 2018, 26 săptămâni
  • A 5-a: 2 aprilie 2018 – …………

Situație la indigo față de WTA și calculele pentru sezonul de zgură

Rocada la vârf a fost determinată de faptul că Roger Federer nu a reușit să își apere punctele din 2017, atunci când a câștigat trofeul și la Indian Wells, și la Miami. Astfel, chiar dacă elvețianul a jucat – iar ibericul nu a făcut-o și Federer și-a îmbogățit palmaresul cu o finală la Indian Wells, ‘Matadorul’ îl va depăși pe eternul său rival.

Situația pare copiată după un scenariu extrem de familiar celor care urmăresc cu atenție circuitul WTA. Cea mai relevantă situație: revenirea Serenei Williams pe prima poziție WTA pe data de 24 aprilie 2017, pentru trei săptămâni – americanca detronând-o pe Kerber deși, însărcinată fiind, era ‘out’ din circuit încă după finala de la Australian Open. În plus, nici revenirea Simonei Halep pe prima poziție WTA nu a venit după un scenariu „perfect’ în luna februarie a acestui an, constănțeanca fiind sigură că o va depăși pe Wozniacki încă din timpul turneului de la Doha – chiar dacă în săptămâna respectivă Simona s-a retras înaintea semifinalei, iar daneza a jucat semifinala – pierzând-o însă. Logica unui clasament pe 52 de săptămâni produce însă astfel de situații aparent bizare în momentul în care doi sportivi sunt atât de apropiați în clasament.

Cu încă trei săptămâni garantate în fruntea clasamentului ATP, Rafael Nadal îl va egala pe John McEnroe la numărul de săptămâni petrecute pe prima poziție ATP – 170 de săptămâni (locul șase all-time).

Rocada la vârf poate avea loc și în sens invers, tot fără ca jucătorul de pe locul doi să joace vreun meci, în condițiile în care Federer a anunțat că va sări peste sezonul de zgură, exact ca și în 2017. Rafa Nadal are de apărat 4.680 de puncte pe suprafața sa favorită (titluri la Monte Carlo, Barcelona, Madrid și Roland Garros, plus sfert de finală la Roma), în timp ce Roger Federer va rămâne la borna 8.670 de puncte până la startul sezonului de iarbă. Nadal trebuie mai întâi să își apere titlul la Monte Carlo – cu un al 11-lea trofeu al carierei, pentru a păstra șefia ATP.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele