Mihaela Buzărnescu s-a oprit în optimi la Charleston, după o evoluţie care îi aduce un argument în discuţia pentru titularizare în semifinala de Fed Cup cu Franţa. Wozniacki a taxat-o însă la finalul decisivului, câştigând ultimele 11 puncte ale unui meci de luptă

5 apr 2019 7427 afişări Tenis
Mihaela Buzărnescu s-a oprit în optimi la Charleston, după o evoluţie care îi aduce un argument în discuţia pentru titularizare în semifinala de Fed Cup cu Franţa. Wozniacki a taxat-o însă la finalul decisivului, câştigând ultimele 11 puncte ale unui meci de luptă
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA
  • Mihaela Buzărnescu (cap de serie 12) - Caroline Wozniacki (#5), 4-6, 6-3, 3-6, în optimi, la Charleston (turneu de categorie Premier). Daneza va juca în premieră în 2019 un sfert de finală în circuitul WTA, împotriva reprezentantei Greciei, Maria Sakkari, autoarea uneia dintre cele mai mari surprize ale zilei de joi: victorie cu 7-6(8), 6-3 în faţa deţinătoarei trofeului, Kiki Bertens (a doua favorită la trofeu).
  • Caroline Wozniacki a câştigat al treilea meci direct din tot atâtea disputate împotriva bucureştencei în vârstă de 30 de ani, după două ore şi 36 de minute de luptă, menţinându-şi seria perfectă pe zgura verde americană: nu a ratat niciodată în carieră prezenţa în sferturi la Charleston.
  • Mihaela Buzărnescu trage linie în optimi, după cea mai bună evoluţie de după accidentarea la gleznă suferită în august anul trecut, la Montreal. Eleva lui Artemon Apostu Efremov a arătat, joi, un tenis de înalt nivel, însă Wozniacki a speculat impecabil câteva momente cheie ale partidei.
  • Startul de meci i-a aparţinut danezei, care a tulburat-o pe Miki, apelând la scurte surprinzătoare, parcă puse cu mâna în jocul ei de noua sa colaboratoare, Francesca Schiavone. Mihaela a rămas cu mintea agăţată de aceste execuţii, pe care i le-a pomenit antrenorului său la 1-4. Românca şi-a ridicat însă nivelul jocului, a returnat impecabil la 3-5 şi nu i-a permis danezei să încheie manşa cu serviciul. Din păcate, în locul unei descătuşări a venit o deconectare, iar Caroline a închis contul primului act cu break.
  • Setul trei a fost marcat de o superioritate clară a româncei la retur, Mihaela reuşind să câştige de trei ori contra serviciului, şi de un joc aproape irezistibil de atac (14 lovituri câştigătoare, 7 greşeli neforţate), antrenorul fiind primul care, la on-court coaching, i-a spus elevei sale că a jucat excelent.
  • Povestea setului decisiv s-a scris pe serii câştigătoare, iar aici, jucătoarea noastră a arătat că nu mai deţine disciplina de conectare totală, după o perioadă atât de lungă de absenţă, insuccese şi frustrări. Startul a fost ratat complet, românca rămânând la două break-uri în urmă după două duble greşeli consecutive expediate la 30-30. De aici a apărut un nou subiect fierbinte pentru on-court coaching, parat elegant de Artemon Apostu Efremov cu îndemnuri la luptă. Mihaela a găsit resurse pentru o remontada, timp în care jocul danezei părea casat, picurând greşeli şi pe dreapta, şi pe rever. Buzărnescu s-a oprit însă la un punct distanţă de 4-3, iar de acolo firul s-a rupt, Wozniacki trecând ca un iureş pe lângă o adversară anesteziată.
  • Într-o zi în care reverul i-a funcţionat splendid în cea mai mare parte a meciului şi în care a trimis 39 de lovituri câştigătoare pe lângă una dintre cele mai performante tenismene la jocul în defensivă, Mihaela Buzărnescu are să-şi reproşeze cele opt duble greşeli - prin prisma faptului că acestea au venit în momente-cheie, o lipsă de eficienţă totală în apărarea mingilor de break în setul decisiv (0-4), câteva momente de indecizie în preajma fielului - care au schimbat dinamica partidei şi faptul că, în urma unui start ezitant şi a picajului brusc din final, bilanţul lovituri winnere / greşeli neforţate a virat mai apăsat spre negativ, 39-47.
  • Caroline Wozniacki a încheiat meciul cu 26 de lovituri câştigătoare şi 22 greşeli neforţate, cu 7 mingi de break convertite din 12 avute (Miki a convertit doar 6 din 17).
  • Per total însă, evoluţia Mihaelei Buzărnescu trebuie să primească nu doar notă de trecere, ci şi aprecieri. Tricolora pare a fi din nou capabilă să lovească mingea aşa cum o făcea în 2018, iar asta nu poate fi decât o veste bună în vederea semifinalei Fed Cup Franţa - România (Rouen, 20-21 aprilie), bucureşteanca adăugând un argument în favoarea sa în ecuaţia lui Florin Segărceanu.

► GAME, SET, MECI WOZNIACKI, 6-4, 3-6, 6-3. Mihaela nu apucă să reacţioneze după acel game şapte al decisivului în care şi-a permis să zâmbească, iar ironic, tenisul i-a arătat că s-a grăbit. Caroline Wozniacki a trecut ca iureşul, încheind partida cu break la zero şi un al 11-lea punct consecutiv smuls unei adversare ce nu a conştientizat parcă ce i se întâmplă.

BREAK Wozniacki. Mihaela Buzărnescu  se sabotează singură, după un punct superb ce a dus-o la 15-15 pe serviciu şi i-a adus zâmbetul pe buze. Ezitări la mingi accesibile, după ce a avut o şansă de 4-3, o costă un nou break pe româncă. Miki nu a reuşit să apere niciun break point în setul decisiv, iar Wozniacki este cea care ajunge la 4-3, cu diagonale trimise perfect cu dreapta şi, patru puncte mai târziu, la 5-3.

► BUZĂRNESCU REVINE!!!! Wozniacki dă cu racheta de pământ, după ce forehandul ei cedează complet, trimite mingea în fileu şi Miki are minge de break. Românca face exact ceea ce Artie o avertizese să nu facă - se pierde cu firea la fileu şi ezită cu pas în faţă, pas în spate la limita careului de serviciu, până când nu mai face decât să trimită în out. Însă, vin două ratări mari, consecutive ale danezei şi tabela arată 3-3 în decisiv, cu revenire impresionantă a Mihaelei de la 0-3!

► Buzărnescu are nevoie de şase mingi de game pentru a închide tura pe lansare, însă, din nou, reverul ei este de remarcat. A servit bine la teu la ultima egalitate şi a avut câştig de cauză atunci când a atacat devreme şi a ţinut punctul scurt. Românca strânge scorul la 2-3 în decisiv.

► Mihaela luptă şi recuperează un break, ţinând-o în defensivă pe Wozniacki. 1-3 în decisiv

► Ce-ar mai fi de spus după două duble greşeli trimise de Mihaela Buzărnescu la 30-30? Dublul break ajunge lin în buzunarul danezei, 3-0-le de pe tabelă îţi dă un sentiment de injusteţe... dar aceasta este situaţia la intrarea în ora a treia de joc. Mihaela a cerut din nou on court coaching cu Artemon Apostu Efremov, iar primul gând a fost - ce să fac dacă am dat acolo două duble greşeli? (0-3)

"Bate-te cu ea. Hai! Trebuie să crezi. Ai demonstrat că poţi, sunt două ore de la startul meciului şi eşti încă aici. Mai multă intensitate, asta trebuie să înţelegio Crezi în ceea ce faci. Crezi că ea se simte confortabil? Nu"

Artemon Apostu Efremov

► Deja-vu cu finalul primului set. Mihaela are şanse, însă nu la cele trei mingi de break create. Uşor grăbită, Mihaela o lasă pe Wozniacki să simtă că are o ţintă în faţă, iar asta îi dăunează.

► BREAK Wozniacki. Mihaela ratează startul de set decisiv, lăsându-i danezei break la zero. intevrenţia antrenorului parcă a anesteziat-o de această dată.

► Statistica setului doi confirmă: au fost de două ori mai multe lovituri câştigătoare pentru Mihaela decât greşeli neforţate (14-7). Wozniacki a încheiat manşa pe minus (11-13).

SET BUZĂRNESCU, 6-3! MERGEM ÎN DECISIV! Greşeli consecutive ale danezei îi aduc Mihaelei trei mingi consecutive de set doi. Românca ratează un retur, însă a treia minge e cu noroc, Wozniacki fiind pusă în dificultate de mingile lungi trimise cu reverul de Miki. Răspunsul danezei e out şi setul îi revine româncei.

"Excelent! Ce a fost important? Ai luptat punct cu punct. Vor fi momente în care îi iese şi ei. Şi tu ai dat trei tuşe la rând. Setul ăsta aproape nu au fost unforced (n.r. - greşeli neforţate pentru Mihaela). Nu mai ştie nici ea ce să mai facă. Treci prin lovitură, eşti activă. Nu uita, din când în când, mai aruncă-i o scurtă, că stă în spate. Nu aştepta, că ea le agaţă. Până nu vezi că s-a dus punctul, dai drumul la picioare. Ai jucat incredibil, schimbi cât trebuie. Nu o ţine în colţul de rever, tot timpul să ghicească. Cum am vorbit înainte: atitudine şi să dai totul punct cu punct. Hai!"

Artemon Apostu Efremov la on-court coachingî

► Wozniacki este, din nou, dispusă să fie mai agresivă şi încheie game-ul cu o diagonală irezistibilă, reducând diferenţa la un game în setul secund, 3-4.

► BREAK BUZĂRNESCU. Dacă gâme-ul începe cu trei puncte câştigate, se încheie cu break la 15 pentru Miki. Românca deţine controlul în acest moment şi, chiar dacă ezită în startul turei pe lansare, confirmă break-ul luat anterior, cu serie de 4 puncte câştigate.

Câderea danezei este explicată de nivelul ridicat de joc arătat de Miki, dar şi de o scădere de aproape 20 procente la frecvenţa primului serviciu.

► Şansă mare ratată de Buzărnescu. Românca returnează excelent şi îşi procură două noi mingi de break, consecutive, însă Caroline ia partea leului, cu defensivă extraterestră. Mihaela a alergat-o dintr-un colţ în celălalt al terenului, dar ultimul atac din apropierea plasei este lent şi îi dă timp pentru poziţionarea la passing uneia dintre cele mai bune jucătoare în defensivă din lume. Două egalităţi mai târziu, Wozniacki încheie conturile găsind un unghi scurt excelent pentru atacul în diagonală şi tabela nu iartă, la o oră şi 15 minute de la primul serviciu al meciului: 6-4, 2-1 pentru campioana din 2018 de la Australian Open.

► Cât de scump plăteşte Mihaela Buzărnescu nişte greşeli care vin contra cursului jocului! Wozniacki nu îi permite să se desprindă şi răspunde cu rebreak pentru 1-1.

BREAK în start de set doi pentru Mihaela Buzărnescu. Miki vine montată de la cabine, atacă la fileu, iar rezultatul este acela că daneza nu mai poate lovi lung, iar break-ul vine!

► Mihaela a plecat la vestiare după ce a ratat ultimul game din primul set, în ciuda unui joc până atunci inspirat.

► SET WOZNIACKI, 6-4. După 54 de minute, Mihaela Buzărnescu greşeşte două mingi de totul sau nimic şi îi pune pe tavă setul danezei, irosind minute preţioase de joc la cel mai înalt nivel.

► BREAK BUZĂRNESCU! Românca nu îi permite danezei să închidă setul, executând la minge de break un retur brutal cu reverul în diagonală. Nivelul româncei este în creştere, iar reverul funcţionează la parametri extrem de înalţi. 4-5

► Mihaela îi cere ajutorul lui Artie la schimbul de terenuri (2-5 pe tabelă), apoi trece fără prea mario emoţii de tura pe serviciu, forţând-o pe daneză să închidă cu serviciul.

“Eşti un pic prea supărată, pentru că nivelul tău e bun. Ea trăieşte din cadourile tale. Singurul moment care te deranjează e când rupe ritmul. Când îţi dă mai rotund, nu te mai poziţionezi cum trebuie, eşti prea lentă. Eşti indecisă - din cauza asta apar erori. Urmăreşte mingea, că ea face asta foarte bine. Ai dat atac - foarte bine, eşti energică şi urmăreşti la fileu. Scurte - au fost trei puncte. Hai să vorbim despre ce a fost în rest, unde au fost mai multe. Foloseşte vântul la serviciu!”

► BUZĂRNESCU REZISTĂ! Într-un game ciudat, Wozniacki se vede orbită la propriu de soare, nemaiputând să urmărească mingea. Se agaţă de o contestaţie a mingii, însă fără succes. Mihaela se află în dificultate, după ce cade în fund încercând să returneze un lob al danezei, oferind o primă minge de break. Ambele jucătoare apelează la efectul liftat pentru a-şi încurca adversara, însă Mihaela iese învingătoare şi păstrează o şansă în set, după trei mingi de break anulate şi cel mai lung game al meciului, susţinută excelent de lovitura de rever.

► REPLICA ROMÂNCEI. Mihaela urcă turaţia, devenind mai agresivă. Atacul la plasă este mai decis, serviciul unu i-a revenit şi punctează în premieră pe tabelă. Eleva lui Artemon Apostu Efremov pune presiune şi pe retur, câştigând primele două puncte. Obţine minge de break cu un rever în lung de linie, însă ratează o diagonală de pe aceeaşi parte în momentul decisiv. Wozniacki câştigă game-ul de 4-1 cu un nou dropshot perfect executat.

►Wozniacki zbârnâie şi în al doilea game de serviciu. Mihaela este mână-largă şi sunt două game-uri la zero făcute de Caroline în drum spre 3-0.

► BREAK WOZNIACKI. Mihaela începe ezitant la serviciu, având frecvenţă scăzută a primei minge în game-ul inaugural (2 din 6 prime servicii corecte). Wozniacki, jucătoarea cu cele mai multe victorii la Charleston la startul turneului (17), o taxează cu ruperi de ritm bine ţintite, care îi plşac Francescăi Schiavone. Daneza obţine break-ul cu o scurtă care pedepseşte nehotărârea româncei la pătrunderea în teren (a avansat, s-a întors la baseline şi nu a mai avut vreo şansă de a demara spre execuţia adversarei sale). 2-0 pentru Wozniacki.

► Caroline Wozniacki începe la serviciu. Daneza câştigă primul punct purtând bine cu dreapta un schimb prelungit, ajungând să finalizeze din preajma fileului. Daneza trece fără punct pierdut de prima tură pe lansare, pentru 1-0.

22:00 Meciul care a eliberat terenul central pentru Mihaela Buzărnescu şi Caroline Wozniacki a stabilit viitoarea adversară din sferturi. Maria Sakkari, cap de serie 15, a reuşit o victorie supriză în faţa lui Kiki Bertens, cap de serie 2, 7-6(8), 6-3.


Rivalitatea celor două este una aparte: colege în perioada junioratului în elita mondială, cele două s-au regăsit la o decadă distanţă în faţa primelor meciuri directe în turneele de top ale tenisului feminin. Românca, protagonista unei poveşti aparte în tenis, cu explozie întârziată, şi-a făcut debutul în turneele de Mare Şlem cu meciuri consecutive în faţa lui Wozniacki, la US Open 2017 şi Australian Open 2018, ajungând astfel să joace direct pe marile arene, râvnite de toată lumea, cu reflectoarele aţintite asupra sa.

2019, sezon complicat atât pentru Caroline Wozniacki, cât şi pentru Mihaela Buzărnescu

Daneza, o veche cunoştintă a zgurii verzi de la Charleston, campioană la ediţia 2011 a turneului, ţinteşte prima prezenţă într-un sfert de finală în acest sezon, după ce impactul recent descoperitei artrite reumatoide (afecţiune inflamatorie cronică ce afectează membrele şi induce stări de oboseală accentuată) a căpătat proporţii în final de 2018 şi început de 2019. La 12 luni de la câştigarea primului său titlu de Mare Şlem, Wozniacki nu a putut să îşi apere trofeul la Melbourne, a fost obligată să rateze dubla Doha / Dubai din cauza unei infecţii virale, apoi a pierdut devreme şi la Indian Wells, şi la Miami, ajungând astfel la startul întrecerii de la Charleston cu un bilanţ modest pentru standardele sale, 5 victorii / 4 înfrângeri.

Startul de la Charleston a fost însă unul cât se poate de convingător pentru Wozniacki, învingătoare în 90 de minute, cu dublu 6-2, în faţa Laurei Siegemund, o jucătoare cu execuţii de fineţe şi joc variat, venită la rândul său după probleme fizice, dar recomandată ca o specialistă a suprafeţei de excelentele evoluţii din anii precedenţi în turneele în care condiţiile apropie mai mult jocul de hard (titluri consecutive la Stuttgart, pe zgură indoor).

Pentru Mihaela Buzărnescu, turneul de la Charleston vine ca o adevărată gură de oxigen. Ascensiunea sa a fost prompt curmată în 2018 de accidentarea la gleznă suferită în meciul cu Svitolina, la Montreal. De acolo, pentru jucătoarea cu stil agresiv, care are nevoie de reglaje fine pentru a nu comite prea multe greşeli neforţate şi a-şi putea exploata abilităţile de a folosi la maximum geometria terenului, regăsirea ritmului a fost extrem de anevoioasă. Abia la Charleston, Miki a legat victorii într-un turneu, după Cincinnati 2018 (prima jumătate a lunii august).

Semnale pozitive în jocul Mihaelei şi o voce nouă în echipa danezei

Jocul Mihaelei Buzărnescu este în creştere evidentă. Returul a fost performant în faţa americancei Lauren Davis, românca a găsit de multe ori liniile terenului cu execuţiile sale, iar adversara nu a fost în siguranţă nici când mingea a fost trimisă de Mihaela cu forehand-ul, nici când lovitura a venit de pe rever. În plus, miercuri, Miki a trecut extrem de rapid peste momentele mai slabe din jocul său. Trebuie ţinut însă cont şi de faptul că ambele victorii ale Mihaelei Buzărnescu au venit, totuşi, în faţa unor sportive aflate în afara Top 180, care nu excelează la capitolul constanţă.

De partea cealaltă, Caroline Wozniacki testează o nouă colaborare, cu italianca Francesca Schiavone (38 ani). Daneza mizează pe experienţa uriaşă a unei sportive capabile să inventeze tot felul de lovituri, cu joc variat şi perfect adaptat zgurii. Expertiza pe zgură este exact ceea ce a căutat Wozniacki, iar Schiavone, cu trofeu în 2010 şi finală în 2011 la Roland Garros, se anunţă un atu important pentru 2019, mai ales în condiţiile în care constanţa şi anduranţa, cele două elemente forte ale danezei, sunt acum puse sub semnul întrebării. Retrasă din tenisul profesionist în urmă cu doar un an, Francesca poate furniza soluţii outside the box pentru Wozniacki, aşa cum Medina Garrigues a jucat un rol extrem de important pentru Jelena Ostapenko în 2017.

6-1, 7-5 şi 6-2, 6-3 sunt scorurile victoriilor obţinute de Caroline Wozniacki în faţa Mihaelei Buzărnescu la US Open 2017 şi Australian Open 2018

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.