CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID. Secretele Simonei Halep: de ce își distruge racordajul chiar înaintea meciului și cât de mult îi influențează performanța aerul respirat de spectatori | VIDEO EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:

Racordatul rachetelor Simonei este știință de ultimă generație. ProSport vă prezintă racheta originală, autentică, furnizată de producătorul american, pe care Simona Halep o folosește de când joacă tenis profesionist .

„După fiecare antrenament, Simona dă rachetele la racordat. Toate rachetele pe care si le pregateste pentru meci. Una însă, dintre toate aceste3-4 rachete, va fi racordată la o tensiune diferită: cele mai tari (n.r. corzi întinse puternic) se simt pe teren și de regulă o folosețte când sunt mulți spectatori iar aerul respirat de aceștia crește umiditatea în arenă.

De ce își distruge Simona Halep racordajul chiar înaintea meciului

Umezeala multă schimbă tensiunea (n. r. forța cu care sunt întinse corzile pe cadrul rachetei) și atunci preferă să folosească racheta cu tensiune mai mare în racordaj”, a declarat în exclusivitate pentru ProSport unul dintre cei 12 racordeuri angajați ai turneului de la Madrid.

De obicei, Halep nu are în „termobag” (geantă special fabricată pentru rachete cu căptușeală izolantă, pentru temperatură, dar și împotriva umidității, care afecteaza racordajele) pe teren, la meci mai mult de 3 rachete în vreme ce Roger Federer nu intră la meci fără 9: totuși numărul acestora este influențat în parte de conditiile de joc, altitudine față de nivelul mării

  • Cum este la Madrid, aproximativ 700 metri comparativ cu Monte Carlo și chiar cu Paris, în timpul “Roland Garros-ului”/cea mai mare altitudine, 3000 metri, la care s-a jucat a fost meciul de “Cupa Davis” Ecuador – România în 2003, debutul „perechii” Tecău-Mergea, victorie dramatică după o întâlnire contra fraților Lapentti, încheiata cu 5 meciuri a câte cinci seturi fiecare, unică în istorie), umiditate, căldură, înăltimea stratului de nori, etc.

Uneori are 2-3 rachete cu tensiune 26/25 kilograme/forță în racordaj și, alta, întinsă la 27/25 kilograme/forță.
Racordajul este sintetic (material plastic monofilament si multifilament) nu din „maț natural” de vită/oaie cum are, de exemplu, Rafael Nadal.

Pentru o singura rachetă a lui Nadal se folosesc mațele naturale colectate de la 7-8 vaci. Este vorba despre cel mai scump tip de racordaj existent pe piața mondială, produs de francezi care au experienta de cel putin 100 de ani când produceau corzi pentru piane.

Capriciul Simonei Halep

O rolă de racordaj cu fir bobinat având o lungime de 200 de metri costurile pot ajunge și la 150 de euro. 9 metri pe lungul cadrului rachetei și 8 metri pe lat, atât racordaj folosește Halep pentru o singură rachetă: ea are efectiv, nevoie, de 11 metri de racordaj dacă respectiva coardă este întinsă dintr-o singură bucată.

Cel mai mult contează însă suprafața de joc și mingiile: zgura, comparativ cu cimentul vopsit (GreenSet, Plexipave, etc.) distruge cel mai mult corzile rachetei din cauza frecării cu particulele concasate în timp ce presiunea din mingi condiționeaza dinamica loviturilor.

În cazul mingiilor umflate tare, tensiunea racordajului trebuie să fie mai mică. Un racordaj mai tare folosit la mingi normale permite control ridicat în execuții.

Halep are un capriciu identic cu al lui Martin Del Potro: nu permite, nimănui, să pună mâna pe racheta ei după ce a pus “gripul” (o bandă moale, confortabilă, adezivă pe fața interioară care se atașează de mânerul rachetei care este amprentat pentru Simona=modelate cele 8 muchii, îmbinarea acestora, finisarea și mărimea în funcție de “priză”).
Tabietul Simonei: ea își schimbă “gripul !” posibil ca superstiție sau pur și simplu din obișnuința confortului și igienei mâinilor.

În mod normal, Simona își racordează racheta din două bucăți de racordaj, cu 4 noduri pe cadru cu intenția de a nu se slăbi acesta în timpul meciului. Fiind doar din 2 noduri, tensiunea pe lung și cea pe lat este diferită iar repetivitatea loviturile face ca tensiunea să cedeze. În 4 noduri este exclusă această slabire a racordajului pe parcursul unei partide.

Mihaela Buzărnescu este singura dintre jucătoarele din România care își racordează racheta din două noduri: este pe de o parte obișnuință pe de altă parte nu îi convine să fie exagerat de tare coarda. Din 4 noduri, tenisunea nu cedează.
Realitatea constă că practic, toți jucătorii schimbă racordajele, special, pentru meci. Pe parcursul câtorva zile la Madrid, Halep poate modifica tenisunea în racordaj dacă este soare, dacă este meci programat în sesiunea de seară, dacă terenul este imbibat după ploaie sau, cum a fost în primul tur, s-a jucat întâlnirea cu acoperișul tras, „indoor”.

Secretul absolut neștiut de nimeni: Halep folosește un model de rachetă vechi, “Wilson Steam 99”, pe care firma americana “Wilson” nu îl mai produce, în serie, din 2015 ci numai dacă li se cere, special, expres, pe comandă, de către Simona.

Interesant că, exact într-o zi ca aceasta de la Madrid, în care nu se anunța strop de ploaie, dar vremea a dat peste cap programările organizatorilor ca derulare a partidelor, Halep taie corzile rachetelor chiar dacă nu le utilizează de loc, pe unele dintre ele, la antrenament.

Simona începe mereu un meci cu o racheta “favorită” iar una din superstițiile ei constă în a o ține cu sigla firmei “în sus” de pe mâner (“W” ca și când vrea să citească numele companiei care îi produce racheta).

„Este un model de rachetă cu care nu lovești tare dar senzația de manevrabilitate este confortabilă cu ea și i se potrivește Simonei care poate să mixeze atât atacul din vecinătatea liniei de fund cât și defensiva agresivă încare folosește forta cu care vine mingea de la adversară” spun specialiștii care îi racordează rachetele.

Dacă Pete Sampras nu a renunțat să joace cu un model de Wilson “ProStaff” pe tot parcursul carierei, Roger Federer a participat, activ, luni în șir, la cercetări de laborator și de dinamică a loviturilor făcute particularizat astfel încât el să mărească cadrul rachetei.

Special, pentru Halep, americanii produc acest model dar îi pot livra și rachete folosite, nu uzate, dar pe care le vopsesc în funcție de campania momentului ca să vândă tipuri ca “Burn 100 CV” sau acest așa-zis “cameleon” utilizat de Simona din septembrie 2021, “Blade 98 V-8 16/19” (vândut pe Internet cu 204 euro, redus de la 270 de euro, sub această denumire ca rachetă a lui Halep).

Un “Steam 99”, similar celui folosit de Halep nu poate fi cumpărat, dacă mai este posibil, decât de pe Internet și cu nu mai puțin 300-400 de euro bucata și nu neapărat nouă racheta.

Daniel Chican / Autor
Jurnalist sportiv cu o experiența de 30 de ani. Membru fondator al primelor televiziuni private din România, Canal 31 (primul canal Tv de sport din România), ProTV și Acasă Tv. Corespondent si trimis special, comentator, reporter și analist expert de tenis la cele mai mari turnee WTA, ATP și ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră în cupele europene
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră…
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…