Visul unei noi finale de Grand Slam, spulberat în mai puţin de o oră: Halep - Pennetta 1-6, 3-6. Cutremur pe Arthur Ashe: Serena, eliminată! Vinci - Pennetta, ultim act 100% italian

11 sep 2015 43298 afişări Comentează şi tu Tenis
Visul unei noi finale de Grand Slam, spulberat în mai puţin de o oră: Halep - Pennetta 1-6, 3-6. Cutremur pe Arthur Ashe: Serena, eliminată! Vinci - Pennetta, ultim act 100% italian Foto: usopen.org / USTA : Ned Dishman, Andrew Ong 9 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/14707890/4/halep-hepta-2136026.jpg
 • Simona Halep (2 WTA) a pierdut în semifinalele turneului de la US Open, scor 1-6, 3-6, în faţa italiencei Flavia Pennetta, a 26-a jucătoare a lumii, după doar 59 de minute de joc.
 • În urma înfrângerii, Halep se va alege cu 805.000 de dolari şi 780 de puncte în ierarhia mondială, ratând astfel şansa de a se califica în a doua finală de Mare Şlem a carierei.
 • În a doua semifinală a competiţiei de la Flushing Meadows, Serena Williams, liderul clasamentului WTA a pierdut în faţa Robertei Vinci din Italia, scor 6-2, 4-6, 4-6, şi a ratat şansa de a deţine în acelaşi timp toate cele patru turnee de Mare Şlem.

22:03 Încheiem aici live blog-ul dedicat semifinalelor feminine. Totuşi, tenisul continuă la New York, aşa că vă invit să urmăriţi împreună cu Cezara Paraschiv semifinalele din competiţia băieţilor.

 


21:57 GAME, SET ŞI MECI ROBERTA VINCI! Arthur Ashe se cutremură, iar visul Serenei de a reuşi Marele Şlem e spulberat. Americanca se recunoaşte învinsă, la capătul a trei seturi strânse, scor 6-2, 4-6, 4-6, de o italiancă de 32 de ani, ajunsă în premieră în semifinalele unui turneu de Grand Slam. Cu toate că multă lume anticipa o finală Serena - Halep, ultimul act de la Flushing Meadows le va pune faţă în faţă pe două italience: Roberta Vinci şi Flavia Pennetta.


21:49 Un game o desparte pe Serena de eliminare! Ceea ce părea imposibil la capătul primului set, controlat de americancă, e acum foarte aproape de a se petrece. Vinci conduce cu 5-4, iar în câteva momente va fi pusă în postura de a servi pentru meci şi calificarea în prima finală de Grand Slam a carierei. Va fi interesant de văzut dacă italianca îşi va ţine nervii în frâu, dar şi dacă Serena va fi capabilă să joace game-ul la un nivel înalt.


21:39 BREAK VINCI! Situaţia scapă de sub control pentru Serena, care e la două game-uri de eliminare. Italianca face un game minunat şi trece în avantaj, 4-3 şi serviciul. La 40-40, Vinci a avut o reacţie prin care a ironizat comportamentul Serenei din urmă cu câteva minute. După un punct superb câştigat, italianca a dus mâna la ureche, cerând sprijinul publicului. 


21:35 Aşa s-a comportat Serena după o greşeală neforţată a adversarei. Reacţia lui Vinci spune totul despre cum a trăit italianca momentul. 


21:28 Serena being...Serena! Vinci recuperează break-ul şi restabileşte egalitatea, motiv pentru Williams să-şi dea seama că trebuie să reacţioneze. Americanca se mobilizează exemplar, strigă din toate puterile la fiecare punct pe care-l face, iar efectul se vede: game bun pe propriul serviciu şi presiunea se mută pe umerii italiencei. De remarcat jocul bun al lui Vinci, care o ţine în şah pe mult mai titrata sa adversară.


21:17 Break rapid al Serenei! Orgoliul campioanei americane, zdruncinat în setul secund, o face să scoată din joben cel mai bun tenis al său încă din debutul manşei secunde. Vinci cedează repede, iar Williams face break-ul încă din al doilea game., conducând cu 2-1. Serena a ajuns deja la 13 aşi şi 40 de lovituri câştigătoare.


21:08 Surprize-surprize pe Arthur Ashe! Roberta Vinci s-a regăsit, şi-a îndepărtat din memorie primul set în care a cedat 6 game-uri la rând, a început să lovească sănătos cu dreapta şi, cumva, a câştigat manşa secundă, scor 6-4, împingând-o pe Serena în decisiv pentru a treia oară la acest turneu, după experienţele cu Mattek Sands şi sora sa, Venus. 


20:28 SET SERENA! A fost nevoie de câteva game-uri, iar Serena s-a încălzit. Şase jocuri consecutive au adus-o în avantaj, scor 6-2 în faţa italiencei Vinci.


20:16 Condusă la un moment dat cu 2-1 şi break, Serena a repus lucrurile în ordine. Meciul americancei se joacă mai repede cu propria stare de spirit decât cu adversara. Serena a revenit rapid, a pus patru game-uri la rând pe tableă: 4-2 pentru liderul mondial, care serveşte la un nivel incredibil: 4 aşi în trei game-uri.


19:47 Lăsăm la o parte înfrângerea Simonei şi ne îndreptăm atenţia spre a doua semifinală, cea dintre Serena Williams şi Roberta Vinci. Campioana americană e la două partide de o performanţă incredibilă: câştigarea tuturor turneelor de Mare Şlem în acelaşi an. Liderul mondial începe la serviciu.


19:26 Statistica meciului sau superioritatea Pennettei în cifre. Simona a servit mizerabil, reuşind să câştige doar 18 puncte pe propriul serviciu, a greşit enorm, de 23 de ori, şi a lovit de doar 10 ori câştigător. De cealaltă parte a fileului, Pennetta a fost ca un metronom: 23 de lovituri câştigătoare, 16 erori neforţate şi procentaje mult mai bune decât ale Simonei pe propriul serviciu.


19:23 GAME, SET ŞI MECI! Pennetta închide partida pe serviciul Simonei şi se califică în prima finală de Mare Şlem a carierei. Italianca a avut nevoie de doar 59 de minute, 28 pentru primul set şi 31 pentru al doilea, şi va juca în ultimul act contra învingătoarei dintre Serena Williams şi Roberta Vinci. Cu o performanţă modestă în semifinale, Simona rămâne, totuşi, cu un turneu bun şi a treia semifinală de Mare Şlem a carierei.


19:14 BREAK PENNETTA! De la 3-1, jocul româncei s-a rupt din nou. Simona nu e capabilă să ducă schimburile lungi impuse de adversara sa, nu reuşeşte să se ferească de backhand-ul Pennettei, iar rezultatul e normal: 4-3 pentru Pennetta cu break avantaj.


19:08 Seria bună a Simonei ia sfârşit! O nouă dublă greşeală, venită la minge de break, face ca italianca să-şi ia înapoi break-ul pierdut ceva mai devreme. 


19:02 AŞA DA! Românca devine brusc jucătoarea mai agresivă, forehand-ul începe să lucreze la capacitate maximă, iar Pennetta găseşte soluţiile mult mai greu decât în primul set. Un game bun pe propriul serviciu, urmat de un nou break, al doilea al meciului, o aduc pe Simona în avantaj. 3-1 în setul secund, după o serie de trei game-uri la rând!


18:56 BREAK HALEP! Simona câştigă pentru prima dată în acest meci pe serviciul adversarei, dar o face profitând de unele greşeli ale italiencei. Poate fi, totuşi, un moment important al partidei.


18:53 Şapte game-uri consecutive pentru italiancă! Simona nu se regăseşte, e departe chiar şi faţă de cele mai pesimiste aşteptări, greşeşte mult, iar experienţa o ajută pe adversara ei să profite din plin. Calmă, atentă la tot ceea ce face, Pennetta trece în avantaj şi în setul secund, 1-0 şi serviciul, şi ajunge la o serie de şase game-uri consecutive câştigate.


18:48 SET PENNETTA, 6-1. Din nefericire, asistăm la o evoluţie slabă a Simonei, care nu găseşte soluţii la jocul bun al italiencei. Halep termină primul set cu doar patru lovituri câştigătoare şi o cifră îngrijorătoare în dreptul erorilor neforţate - 14, dar şi în dreptul serviciului: doar cinci puncte câştigate din spatele primei serve.


18:42 Dreapta Simonei dă din ce în ce mai multe rateuri, pe fondul mingilor lungi trimise de Pennetta. Simona a trecut printr-un nou moment dificil, scăpând de un nou break doar datorită unei greşeli uşoare a italiencei în preajma fileului. Nadia Comăneci e din nou prezentă în loja Simonei.


18:37 BREAK PENNETTA! La capătul a trei game-uri echilibrate, în care Simona a ratat o şansă de a-i sparge serviciul, italianca apasă pe acceleraţie şi reuşeşte primul break al meciului. Imediat, Flavia concretizează, cu un nou game solid pe propriul serviciu. E 4-1 în primul set, chiar dacă Simona nu a făcut un meci tocmai rău.


18:26 Ben Rothenberg atrage atenţia pe twitter asupra faptului că Simona e la un meci distanţă de a doua finală de Grand Slam. Interesant e că nici la Roland Garros 2014, nici la această ediţie a US Open-ului românca nu a întâlnit pe drumul spre finală nici un adversar de top 10. Simona egalează rapid cu un game solid pe propriul serviciu, 1-1.


18:22 Primul game merge în contul italiencei. Meciul începe tare, cu schimburi lungi şi lovituri câştigătoare de pe ambele părţi. Flavia închide game-ul după o scurtă şi e prima care punctează pe tabelă. Simona urmează la serviciu.


18:14 Interviurile au fost acordate, soarele a răsărit deasupra New York-ului, protagonistele au intrat pe teren. Pennetta va servi prima.


18:00 Imediat cele două adversare vor ieşi la încălzire. Serena s-a trezit şi ea, ba chiar a ieşit la un antrenamet scurt, înainte de duelul cu Roberta Vinci.


17:40 Mai avem puţin timp până când Simona şi Flavia vor intra pe teren.


16:43 Simona e liderul turneului femini la puncte câştigate de pe linia de fund, cu un procentaj excelent, 58%. Nici adversara sa nu stă rău la acest capitol, reuşind să-şi adjudece 54& dintre schimburile din spatele terenului. Surprinzător, cumva, Halep stă mai bine decât Pennetta la punctele câştigate în preajma fileului, 30 din 45 faţă de 19 din 34. Spun surprinzător pentru că Flavia e fost lider mondial în proba de dublu, unde vole-ul precis e un "must".


16:28 Ce spun bookmakerii? Simona e favorita clară a caselor de pariuri. Cota pentru un succes al româncei se învârte undeva pe la 1.25 - 1.30, în timp ce victoria italiencei e cotată la 3.70 - 3.80. Bine, Halep era văzută cu şansa a doua în meciul cu Azarenka, dovadă că şi casele de pariuri mai greşesc.


16:04 Salut! Mai avem două ore până la, probabil, cel mai important meci al Simonei din acest an. Sunt Cristian Voicu şi vă invit să rămâneţi aproape pentru a afla primii orice amănunt legat de semifinala cu italianca Flavia Pennetta.


14:39 Adversara Simonei Halep din semifinalele US Open, Flavia Pennetta, a criticat decizia organizatorilor de a muta meciul cu ocupanta locului 2 WTA în sesiunea de dimineaţă. Italianca spune că se simte dezavantajată din cauza faptului că are mari probleme în a urmări mingea, din cauza umbrelor de pe teren.

"Bineînţeles că preferam să joc în sesiunea de seară. Nu e o problema pentru mine să joc în nocturnă, îmi place lumina reflectoarelor. Dar ziua, umbrele de pe teren sunt un adevărat dezastru. Nu pot să văd mingea, pur şi simplu. Este la fel si pentru adversară, bineînţeles, însa nu e deloc plăcut", a afirmat Pennetta.


UPDATE 22:40 Din păcate, seara de astăzi a fost scurtă, pentru că ploaia nu a ocolit New York-ul. Ne-am încălzit, ne-am pregătit, dar lupta se amână pentru mâine, aşa că vă invităm să reveniţi vineri după-amiază alături de noi, pentru a urmări, tot în FORMAT LIVE BLOG, de la ora 18:00, întreaga acţiune de la New York. Va fi o zi plină, desigur, dacă vremea ne lasă în pace. Iată programul postat de organizatori pentru ziua a 12-a.


22:20 Decizie: semifinalele feminine nu se joacă în această noapte. US Open are parte de un "Super-Friday", cu patru semifinale de simplu, feminin şi masculin. Organizatorii au luat decizia de a anula sesiunea cu numărul 21 din programul turneului, din cauza unei prognoze complet defavorabile, în ciuda faptului că la această oră, meciurile sunt în plină desfăşurare pe terenurile complexului de la Flushing Meadows (inclusiv pe Louis Armstrong Arena, acolo unde se joacă a doua semifinală de dublu masculin - Murray / Peers - Johnson / Querrey, 4-3, cu break).  Astfel, semifinalele masculine sunt împinse în program cu două ore şi vor începe de la miezul nopţii.


22:10 WTA-ul a pus la bătaie, pe Twitter, o pălărie cu autograful Simonei, pentru cea mai bună fotografie care imortalizează celebrarea unei victorii. Unii fani nu au înţeles asta, dar anunţă că începe dominaţia Simonei la New York, pentru mulţi, mulţi ani.


22:00 Aşteptăm în continuare anunţul organizatorilor legat de sesiunea de seară - s-a depăşit deadline-ul anunţat în start de zi. Momentan, se joacă la New York, iar Nicolas Mahut şi Paul-Hughes Herbert şi-au luat bilete de finală, la dublu.


21:35 Stere Halep este în tribune! La New York? Nici vorbă! Tatăl jucătoarei care bate la porţile primei finale de US Open a carierei a stat alături de Gică Hagi la meciul din Cupa Ligii, Viitorul - CSU Craiova. Fotbalul bate tenisul până la urmă?


21:20 O oră de joc a decurs fără incidente de ploaie şi fără întreruperi la New York. Aşteptăm în continuare comunicatul planificat de organizatori pentru ora 22:00. Între timp, Nicolas Mahut şi Pierre-Hugues Herbert au câştigat primul set al semifinalei cu Lindstedt şi Inglot, 7-5. Robert pare la fel de încurcat ca fostul partener, Horia Tecău în faţa francezilor.


21:10 Şi totuşi, frustrarea Simonei ne oferă scene savuroase. E bine când se termină cu bine, chiar şi pentru rachetă.


21:00 Simona şi frustrarea - laitmotivul anului.În mod natural, are magie în joc. Însă când Halep nu reuşeşte să se ridice la nivelul uriaş al propriilor aşteptări, când cade înapoi pe pământ şi face greşeli de jucător-normal, devine frustrată. Halep are tendinţa pe care o întâlneşti la orice perfecţionist - de a fi extrem de critică cu sine atunci când lucrurile nu merg aşa cum îşi doreşte. Avansarea către planul B nu vine natural”, scrie Steve Tignor pentru tennis.com. Mats Wilander critica acelaşi aspect, în rubrica sa de la Eurosport, Game, Set, Mats, apreciind că Simona ar trebui să reuşească să se tempereze mai bine în aceste momente, să nu arate adversarei frustrarea. Pentru unii fani, este o dovadă în plus că luptă până dincolo de limite şi este exigentă.


 20:45 Kim Clijsters, impresionată de Simona. Puţin activă pe reţelele de socializare în general, încurajându-şi discret mai mult conaţionalii, belgianca a fost clar impresionată de duelul de ieri, intre Simona Halep şi Vika Azarenka. Altfel nu ar fi scris trei postări într-o oră, în condiţiile în care, ritmul normal este de un mesaj la trei-patru zile – dacă nu trebuie să răspundă unei intrebări directe.


20:30 Rămânem atenţi la vreme şi între timp, mai privim puţin în urmă la ceea ce s-a întâmplat ieri, prefaţâd duelul care ne interesează cel mai mult. DACĂ vremea va permite, pe Arthur Ashe Stadium, în sesiunea de seară, va ajunge cea mai importantă ambasadoare a României. Nadia Comăneci a fost ieri în “Team Halep” şi a promis că revine şi pentru semifinală: "Voi fi prezentă şi la semifinale, stau de pe o zi pe alta".

Team Halep at US Open

Posted by Nadia Comaneci on Thursday, September 10, 2015

 20:10 Semifinala de dublu masculin, de pe Louis Armstrong, primeşte undă verde. Fără român rămas în cursă, fără primele şapte echipe de pe lista capilor de serie, tabloul este deschis pentru un succes surprinzător. Prima semifinală este una cu distribuţie amară pentru fanii tricolori, pentru că se luptă învingătorii alor noştri. Francezii Mahut şi Herbert (favoriţi 12) se duelează cu Lindstedt şi Inglot.


20:00 Alertă de ploaie. Startul meciurilor de pe cele 10 terenuri exterioare Centralului Arthur Ashe a fost amânat din cauza ploii, Organizatorii aşteaptă ca ploaia care a pus stăpânire pe New York să se oprească pentr ua pune în funcţiune maşinile de uscat terenuri. Prognoza anunţă averse pentru întreaga zi şi, potrivit site-ului oficial al turneului, o decizie finală privind jocul în sesiunea de seară va fi anunţată până la ora 15:00 - ora locală. Cu alte cuvinte, până la ora 22:00 aflăm dacă semifinalele feminine de simplu se joacă în această noapte sau sunt amânate pentru mâine.


Ziua a 11-a a turneului de la US Open programează, la simplu, doar meciuri de pe tabloul feminin. "Simona Halep" este numele care, la capătul sferturilor de finală, a fost pe buzele tuturor, reuşind pentru prima dată să treacă în planul secund  evoluţia Serenei Williams - la nivel mondial! Halep a confirmat pe teren, prin joc, nu doar pentru că este cea mai valoroasă jucătoare rămasă în cursă, că este principala ameninţare pentru Marele Şlem al Serenei. Simona este unica reprezentantă a tinerei generaţii într-un careu dominat de "veterane" de peste 30 de ani. Per total, este doar a treia oară într-un Grand Slam când media de vârstă este atât de înaintată, după Wimbledon 1994 (cu Martina Navratilova, Gigi Fernandez şi Lori McNeil), dar şi US Open 2013 (Serena Williams, Flavia Pennetta şi Li Na).

Pe scurt, scriptul semifinalelor feminine este simplu: două veterane din Italia pornesc outsidere în faţa primelor două favorite ale turneului, aşteptate să ofere o finală suculentă, spectuloasă, memorabilă.

Halep - Pennetta. Semifinală între jucătoare care seamănă pasiune pe teren, se aseamănă ca joc şi culeg rezultate

Halep a fost marea câştigătoare a sferturilor, într-o ediţie de colecţie a US Openului, cu patru meciuri din patru decise în decisiv pe tabloul de opt - o situaţie cu care New York-ul nu se mai întâlnise din 1982! Meciul cu Azarenka, jocul sublim, agresiv dar în acelaşi timp perfect controlat cu care a ieşit de la vestiare după o întrerupere cauzată de ploaie de aproximativ o oră în debut de set trei, a zguduit lumea tenisului, care înclina destul de clar balanţa în favoarea bielorusei, mizând pe experienţa, titlurile de Mare Şlem şi calităţile care o apropie cel mai mult în circuit de Serena Williams. Pentru semifinală, Simona redevine favorită clară, în faţa Flaviei Pennetta, o jucătoare care mizează pe aceleaşi argumente tehnico-tactice: rapiditate şi inteligenţă în deplasarea pe teren, tranziţie bună defensivă - ofensivă, cu un plus pentru Simona, despre care reputatul jurnalist Steve Tignor scria într-un amplu material intitulat "Fighter Girl", la start de săptămână a doua: Simo "se mişcă fără efort, instinctiv, ştergând complet divizia" dintre cele două stări de bază din tenis.

Dacă am vorbit despre meciul surorilor Williams, din sferturi, rejucat în aceeaşi fază a tablouluide la US Open, la distanţă de şapte ani, acum Simona Halep revine într-o variantă mult îmbunătăţită pentru a-i da replica unei tenismene care o învingea net, în două seturi, în optimi, în 2013. Evident însă, Simona, varianta 2013, a pregresat mult în joc, mentalitate şi prestanţă, iar prima rectificare în duelurile directe a venit la început de 2015, la Miami. Flavia Pennetta are un sezon de top, cu punct de maxim atins la Indian Wells, printr-o victorie dramatică în faţa Mariei Şarapova, într-un meci întors după un set încheiat în lacrimi. Flavia înfloreşte când ajunge la New York, şase dintre cursele sale până sau dincolo de sferturi, în turneele de Mare Şlem, venind pe cimentul american.

SEMIFINALE US Open: Halep - Penneta, faţă în faţă

SIMONA HALEP, drumul spre SEMIFINALA US OPEN 2015

 • Turul 1: Marina Erakovic  6–2, 3–0, abandon
 • Turul 2: Kateryna Bondarenko 6–3, 6–4
 • Turul 3: Shelby Rogers 6–2, 6–3
 • Optimi: Sabine Lisicki 6–7(6–8), 7–5, 6–2
 • Sferturi: Victoria Azarenka 6–3, 4–6, 6–4

FLAVIA PENNETTA, drumul spre SEMIFINALA US OPEN 2015

 • Turul 1: Jarmila Gajdosova 6–1, 3–6, 6–1
 • Turul 2: Monica Niculescu 6–1, 6–4
 • Turul 3: Petra Cetkovska 1–6, 6–1, 6–4
 • Optimi: Sam Stosur  7–5, 6–3
 • Sferturi: Patra Kvitova 4–6, 6–4, 6–2

 

Explozia Simonei la New York, în 2015, a fost însă mult mai spectaculoasă, a doua jucptoare a lumii a fost convingătoare prin joc în primul rând, în faţa rezultatelor reţinute de tabelă. Abilitatea de a puncta decisiv, determinarea şi hotărârea Simonei au impresionat, iar expertul Matt Cronin, responsabil cu analizele pre-partidă pe site-ul turneului, prevede o calificare în finală, cu decisiv a Simonei, la capătul unui set trei dominat fizic şi presărat cu multe unghiuri scurte de constănţeancă, în faţa unei adversare a cărei forţă în lovituri păleşte.

 • Raportul finalelor de Mare Şlem jucate este unul covârşitor: Serena Williams, 25 finale (doar la simplu), Simona Halep + Flavia Pennetta + Roberta Vinci - una singură.

Serena Williams - Roberta Vinci. Meci de încălzire pentru liderul mondial

Start joc se dă la ora 19:00 la New York (02:00 în România), pe Arthur Ashe Stadium, organizatorii fiind constant în dialog cu meteorologii - din cauza ameninţării de ploaie. Duelul cu greu ar fi putut fi mai dezechilibrat: Serena Williams este la două lungimi de Marele Şlem, iar adversa din semifinale, Roberta Vinci  se află la prima prezenţă în careul de aşi, la 32 ani - fiind oficial cea mai bătrână jucătoare care sparge gheaţa la acest nivel într-un Grand Slam.

Forţei Serenei, Roberta, jucătoare de doar 1,63 m, este nevoită să-i răspundă cu arme din jocul de dublu, ruperi de ritm, însă diferenţa de la serviciu şi forţă agresivă în raliu, de pe linia de fund, este colosală. 

Lumea aşteaptă o defilare a liderului mondial, însă deja, în această fază a competiţiei, presiunea obiectivului final poate deveni sufocantă, aşa cum avertiza Steffi Graf. Americanii vor tremura puţin, gândindu-se că în 2013, tentativa de Mare Şlem a fraţilor Bryan a eşuat în semifinale. Interesul era de sute de ori mai mic, dar iubitorii statisticii vor marca desigur acest detaliu.

ProSport vă invită să rămâneţi alături de noi, pentru a o încuraja pe Simona, a comenta evoluţiile celor patru semifinaliste, a afla distribuţia finalei  şi a trăi împreună până la final cea mai frumoasă cursă reuşită de o româncă la US Open, după parcursul oprit în semifinale al Irinei Spîrlea, în 1997. Meciurile sunt transmise în direct de Eurosport.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.