Kvitova, noua campioană a inimilor. NEXT Gen, încă în așteptare. Dacă Murray e OUT, a apărut deja urmașul său + numele de reținut pentru fanii tenisului românesc. 5 concluzii după Australian Open 2019

Australian Open și-a încoronat campionii: Novak Djokovic a câștigat al treilea titlu de Mare Șlem consecutiv, Naomi Osaka – pe al doilea, în timp ce la dublu, Nicolas Mahut și Pierre-Hugues Herbert și-au completat setul victorii în cele mai importante patru turnee din tenis, francezii adăugându-și numele pe o listă a jucătorilor activi care au reușit ‘Career Grand Slam’ -ul ce îi mai include pe Mike și Bob Bryan și pe Leander Paes.

Ce mai reținem după Australian Open 2019?

1. Petra Kvitova, noua campioană a inimilor: toată lumea va ține cu ea în următoarele turnee de Mare Șlem

Australian Open 2018 i-a adus Simonei Halep un capital de simpatie enorm. Fanii tenisului din lumea întreagă au empatizat cu suferința jucătoarei învinse în a treia finală consecutivă de Mare Șlem, au fot cuceriți de efortul depus după o sperietură zdravănă avută în primul meci la Melbourne în partidele cu Lauren Davis, Angelique Kerber și Caroline Wozniacki. Apoi, au încurajat-o frenetic și s-au bucurat sincer de succesul ei de la Roalnd Garros.

În 2109, tot capitalul de simpatie a fost câștigat de Petra Kvitova. Drama prin care a trecut în decembrie 2016, forma reinventată și parcursul perfect până în finală, emoția transmisă într-un interviu memorabail realizat la centrul terenului de Jim Courier, în care lacrimile nu au mai putut fi reținute, au transformat-o pe Kvitova în preferata tribunei pentru finala de sâmbătă cu Naomi Osaka și o vor menține în topul sportivelor preferate pentru următoarele turnee din 2019. Kvitova devine, astfel, noul lider sentimental al circuitului, susținută pentru a urca pe primul loc și pentru a-și mări colecția de trofee, povestea sa fiind cu adevărat motivațională.

2. NEXT Gen apasă în continuare butonul „next”, în așteptarea primului succes în Grand Slam-uri, la masculin

Australian Open a adus suficiente nume noi în prim-plan, însă decalajul dintre WTA și ATP rămâne unul important. În timp ce Naomi Osaka a devenit prima jucătoare după doi ani care își dublează un succes în Grand Slam-uri, la masculin titlurile și finalele de Grand Slam rămân ale super-campionilor din garda veche. Totuși, Stefanos Tsitsipas a dat lovitura, la 20 de ani, cu o primă prezență în semifinale. „De când îl știu, a făcut lucrurile mai repede decât te-ai aștepta. Evident că nimeni nu se aștepta ca el să îl bată pe Federer, dar acum presa va spune – va fi noul Federer. Evident, el nu va fi noul Federer. În urmă cu trei luni nu se punea problema ca Roberto Bautista Agut să piardă în fața lui Tsitsipas, acu e de neconceput ca Tsitsipas să piardă. S-a schimbat mult perspectiva„, declara Patrick Mouratoglou.

Pe moment, Tsitsipas a reușit să adauge încă o victorie după succesul în fața lui Federer, un detaliu extrem de important. Pentru el, examenele majore vor veni însă mai cu seamă în următoarele Slam-uri, cu precădere Wimbledon și US Open, acolo unde se va lovi de așteptări mari, la fel cum se întâmplă cu Alexander Zverev sau Dominic Thiem. Austriacul a pierdut, acuzând probleme fizice, în timp ce Zverev (21 de ani), jucător cu titluri consecutive în seria Masters, continuă să eșueze înainte de vreme în turneele de Mare Șlem, rămânând cu un singur sfert de finală la acest nivel. Momentul memorabil prin care a punctat liderul NEXT Gen la Australian Open: răfuiala cu propria rachetă, germanul dând cu racheta  de pământ de nouă ori la rând.

3. Andy Murray nu știe ce va face, dar a asistat la propriul necrolog

Andy Murray a fost eliminat în primul tur la Australian Open, întreaga planetă știind că aceasta ar putea fi ultima partidă a carierei sale. Britanicul a fost invitat să ia cuvântul și a fost obligat, minute în șir, să privească spre monitor mesajele de adio ale starurilor din ATP și WTA. Ajuns deja pe masa de operație din cauza problemei la șold, Murray anunțase că șovăie, luând în calcul varianta de a mai juca până la Wimbledon, ori varianta de a se opera „pentru a-și îmbunătăți nivelul în ceea ce privește calitatea vieții”.

Termenul a șocat, fiind adesea folosit de vorbitorii de limba engleză în cazurile unor bolnavi terminali, a unor probleme grave descoperite la făt în timpul sarcinii. Pe teren, Andy Murray a suferit, însă, asaltat cu mesaje din toate părțile, îmbiat de Del Potro „să nu renunțe la luptă, deși înțeleg cât de tentant este să o faci”, britanicul a făcut un pas în spate, anunțând că va încerca tot posibilul să revină. Deciziile finale nu au fost luate în cazul lui Murray, însă necrologul jucătorului de tenis, dublu campion la Wimbledon, dublu campion olimpic și câștigător la US Open în 2012, s-a auzit deja tare de tot.

4. Pouille este noul Murray

Lucas Pouille, semifinalist la Australian Open 2019, și-a asumat rolul de urmaș al lui Andy Murray. Însă nu pentru că ar afișa același stil de joc. Britanicul a fost principalul vector de susținere al drepturilor femeii-antrenor în ATP, el fiind primul jucător care și-a asumat angajarea unei foste campioane și #1 mondial în WTA, deschizând larg culoarul către niște borne istorice pentru Amelie Mauresmo.

Lucas Pouille a angajat-o pe Mauresmo la final de 2018, iar francezul este un militant cel puțin la fel de vocal pentru cauza antrenoarei sale precum fusese și Murray. „Bărbații antrenează femei, de ce  nu ar funcționa și viceversa? Cred că lucrurile s-au schimbat. Murray a făcut-o prima dată și a primit foarte multe mesaje. Mi se pare regretabil. Nu înțeleg – o mai spun o dată, nu este vorba despre a fi bărbat sau femeie, ci despre a ști tenis. Este o campioană și este o antrenoare desăvârșită„, a punctat Pouille.

5. Pauză în tenisul românesc

Australian Open 2019 a adus rezultate sub nivelul așteptărilor pentru tenisul românesc. În condițiile în care Simona Halep s-a oprit în optimi, prestație pentru care liderul mondial a primit nota 6 din partea Eurosport, doar Marius Copil și Irina Begu au mai semnat câte o victorie pe tablourile principale de simplu seniori, la Australian Open 2019. La această ediție, niciuna dintre tricolore nu a mai reușit să se autodepășească.

În schimb, consemnăm un nume: Filip Jianu, primul semifinalist al României în turneele de Mare Șlem în mai bine de zece ani. Cu rezultat similar la simplu și dublu, Filip Jianu pune o cărămidă importantă în ascensiunea sa, evident, fără ca această prezență în careul de ași să fie garant în sine al unei ulterioare cariere de succes la seniori.

 

Publicat: 28 01. 2019, 16:37
Actualizat: 28 01. 2019, 16:38