Halep și noua țintă: „Grand Slam-urile!” Simona a vorbit pentru ProSport despre 2014, dar și despre alte lucruri mai puțin știute

Hagi este modelul de sportiv preferat, iar dintre Djokovic și Nadal îl preferă pe… Federer

Simona Halep este considerată de specialiști drept o jucătoare care și-a făcut apariția în prim-planul tenisului mondial cu un stil de joc diferit și inovator. Românca reușește să trimită mingile în lung de linie, acolo unde este cu atât mai dificil cu cât fileul este mai înalt,  atât cu reverul cât și cu dreapta, printr-o eleganță deosebită. Ușurința Simonei de a schimba direcția mingilor și încheieturile sale puternice sunt atuuri care fac din ea o jucătoare care contrează într-un mod impresionant loviturile venite în forță de la adversare, fiind printre cele mai bune din circuit la acest capitol. În această perioadă, Simona va căuta să-și perfecționeze și mai mult jocul. Totodată, și-a stabilit planul pe 2014.

Spune-mi ce faci acum și cum te vei pregăti pentru Australian Open, primul mare turneu al anului viitor?
Am stat o săptămână cu familia la Constanța, unde m-am liniștit și m-am relaxat. Acum sunt în cantonament la munte, iar pentru Australian Open mă voi pregăti prin antrenamente la București. O să exersez jocul cu mingea, dar voi pune accent foarte mult și pe pregătirea fizică.

Care e diferenta dintre meciurile din turneele de Grand Slam și celelalte? Acolo n-ai reușit performanțe notabile, poate doar optimile de la US Open…
Meciurile de Grand Slam sunt foarte diferite față de celelalte. Te supun la o presiune enormă pentru că evoluezi la unul dintre cele patru turnee la care visează toate jucătoarele de pe planetă. Acolo încerci să dai tot ce poți, dar de multe ori nu-ți iese nimic tocmai din cauza acestei dorințe de a realiza prea multe. Eu îmi propun să ajung la nivelul la care să pot evolua în turneele de Grand Slam ca și cum aș juca în turneele normale.

Te antrenezi diferit pentru aceste meciuri?
Până acum nu am făcut-o, dar se pare că de acum înainte va trebui să îmi fixez un obiectiv mai clar la Grand Slam-uri și să pregătesc mai bine meciurile de acolo. În acele partide este necesar să fii foarte concentrată și pregătită din punct de vedere mental pentru a ieși învingătoare.

„Tata a investit totul în mine”

Ce iubești cel mai mult la jocul de tenis?
Faptul că simt o plăcere deosebită atunci când joc tenis. De asemenea, iubesc sportul alb în sine pentru că este unul elegant, un sport care exprimă respect,  veselie și bucurie, într-un cuvânt este deosebit. Nu am niciun regret că m-am apucat să practic tenisul.

Cine te-a indrumat către tenis?  Ce îți plăcea atunci când erai mică la acest sport?
Fratele meu m-a îndrumat către sport, el este cel care mi-a deschis acest drum. M-a ajutat foarte mult și familia care m-a susținut și mi-a fost alături tot timpul, în timp ce tatăl meu este cel care a avut o ambiție nebunească, investind totul din punct de vedere financiar în mine. Atunci când am început, îmi plăcea doar să lovesc mingea.

Ce te motivează cel mai tare?
Mă motivează dorința de a-mi îndeplini visul, adică să duc la bun sfârșit lucrurile mărețe pe care în interiorul meu cred că le pot face. De asemenea, vreau să realizez cât mai multe în tenis, să ajung la un nivel foarte înalt și să îmi concentrez toată energia pentru acest sport minunat.

Te gândești la un nou antrenor după despărțirea de Adrian Marcu?
Deocamdată vreau să rămân singură, să îmi consolidez încrederea in mine. Perioada în care am jucat fără antrenor de la începutul anului m-a ajutat, iar acum o să încerc să fac tot ce pot și ce cred eu pe teren. În viitor voi lua în calcul și alte posibilități, însă în acest moment mă simt bine fără antrenor.

Reverul în lung de linie, arma preferată

Care este ambiția ta profesională?
Ambiția mea este să ajung cât mai sus în clasamentul WTA și să joc bine la turneele de Grand Slam. Sper să fiu sănătoasă și să ramân o fată la fel cum am fost și până acum.

Ai vreo prietenă în circuitul WTA?
Sunt foarte multe fete cu care vorbesc, dar o prietenă în adevăratul sens al cuvântului nu am.
Ai jucat bine pe toate suprafețele. Totuși, care este suprafața ta favorită?
Mă simt cel mai confortabil pe zgură.

Care consideri că este cea mai bună lovitură a ta?
Cu siguranță, reverul în lung de linie.

Rafael Nadal sau Novak Djokovic?
Roger Federer .

Ai vreun model în tenis sau în sport, în general?
În sport, Gheorghe Hagi. De la el am primit sfaturi foarte bune pe care le iau mereu cu mine, le păstrez tot timpul în mintea mea și asta mă ajută.

Articol scris de Alexandru TĂ‚CINĂ‚
alexandru.tacina@prosport.ro

În 2013, Simona le-a învins printre altele  pe Kvitova, Wozniacki A. Radwanska, Bartoli, Ivanovic sau  Jankovic

HANDBAL
Buceschi pierde Mondialul

Eliza Buceschi ratează Campionatul Mondial din Serbia (6-22), după ce medicii i-au recomandat ieri o pauză de 15 zile. Jucătoarea de la HCM Baia Mare a avut o fractură la metatarsiene care nu s-a vindecat complet. Deocamdată, Gheorghe Tadici nu a convocat o altă handbalistă în lot și va pleca mâine la turneul din Danemarca cu 17 tricolore. Lotului i s-a alăturat și Cristina Neagu, revenită la națională după o calificare cu Buducnost în grupele principale ale Ligii Campionilor. (Marius HUȚU)

SCRIMĂ‚
Ana face maraton!

Spadasina Ana-Maria Brânză a lansat ieri o campanie prin care îi invită pe toți iubitorii de mișcare să participe la o alergare, cu ocazie zilei sale de naștere, 24 noiembrie. Conform vicecampioanei olimpice, invitații „sunt rugați să nu cheltuiască banii pe cadouri, ci să doneze simbolic cât doresc, în scopul ajutării copiilor cu autism. Evenimentul va avea loc în Parcul Tineretului din capitală, duminică începând cu ora 10:00. Vor mai lua parte Alina Dumitru, Mihai Covaliu, Virgil Stănescu sau Ionuț Iftimoaie. (Alex TĂ‚CINĂ‚)

BASCHET
Numai o minune cu Khimki

CSU Ploiești nu a reușit să reediteze performanța incredibilă pe care a înregistrat-o la debutul în Eurocup, când s-a impus în fața rușilor de la Khimki Moscova, iar aseară a pierdut în partida retur, disputată în fața propriilor fani. Câștigătoarea competiției de acum două sezoane s-a impus cu 95-72, după ce la pauză a condus cu 47-36. Jocul s-a „rupt” în sfertul trei (min. 29), la 56-61, când Khimki a înscris de două ori consecutiv de la linia de trei puncte.

Publicat: 21 11. 2013, 03:00
Actualizat: 16 05. 2014, 14:29