EXCLUSIV | Poveste de vis la Wimbledon cu o puştoaică din România care reprezintă Canada! Antrenată de celebra Nathalie Tauziat, verişoara lui Deschamps, Bianca Andreescu e una dintre cele trei jucătoare de 17 ani din Top 200 WTA. "Se investesc 250.000 de dolari pe an"

4 iul 2017 10229 afişări Tenis
EXCLUSIV | Poveste de vis la Wimbledon cu o puştoaică din România care reprezintă Canada! Antrenată de celebra Nathalie Tauziat, verişoara lui Deschamps, Bianca Andreescu e una dintre cele trei jucătoare de 17 ani din Top 200 WTA. "Se investesc 250.000 de dolari pe an" Portret de familie. Foto: Stephanie Myles via Maria Andreescu
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA
  • Bianca Andreescu (188 WTA) este al şaselea nume românesc de pe tabloul principal feminin de la Wimbledon 2017.
  • La 17 ani (împliniţi pe 16 iunie), sportiva care reprezintă Canada şi-a câştigat în calificările de la Wimbledon dreptul de a juca primul ei tablou principal de senioare la un turneu de Mare Şlem.

Debutul Biancăi Andreescu pe tabloul principal al unui turneu de Mare Şlem a durat 73 de minute. Marţi seară, pe lumină din ce în ce mai slabă, reprezentanta Slovaciei, Kristina Kucova (105 WTA), a pus punct aventurii Biancăi la All England Club, cu un succes 6-4, 6-3. Tânăra speranţă a tenisului canadian a reuşit două break-uri în primul set şi a dus lupta până la 4-4, recuperând de două ori avantajul luat în primă fază de mai experimentata ei adversară. La final, trage linie cu o experienţă importantă pentru viitor.

Înainte sau după meciuri, încurajările mamei, pe reţelele de socializare, vin în limba română, cel puţin la fel de adesea precum în limba engleză. "Româna e limba maternă, nu? Şi este mult mai frumoasă", spune Maria Andreescu, mama Biancăi. Vineri după-amiază, Bianca Andreescu ştia că va juca primul ei turneu de Mare Şlem. A lăsat deja în urmă întrecerile juniorilor, iar astăzi dă start numărătoarei de la zero. Maria Andreescu era o mamă emoţionată, dar fericită. Trei zile distanţă între ultimul meci din calificări şi debutul la senioare. Cum sunt aceste zile şi ore?

Maria Andreescu recunoaşte: "încerc să nu mă gândesc prea mult la următorul meci. Când sunt cu Bianca, mă concentrez asupra ei 100% şi atunci mintea este preocupată, nu am timp de emoţii. Mai greu este când începe meciul, atunci emoţiile sunt foarte intense. Şi acum înţeleg de ce unele mame preferă să nu se uite. Am încercat şi eu să nu mă uit, dar emoţiile au fost la fel...". Mama are mai multe emoţii decât fiica.

Maria şi Nicu Andreescu au luat drumul Canadei "la scurt timp după terminarea facultăţii. Soţul meu a primit o ofertă de muncă şi aşa am ajuns acolo", povesteşte mama jucătoarei care s-a născut în Canada şi care a jucat tot timpul pentru Canada."Călătoreşte cu antrenoarea franceză Nathalie Tauziat"

La turneele de Mare Şlem, a devenit deja tradiţie ca Bianca să meargă alături de părinţi - Maria şi Nicu Andreescu. "Atunci suntem tot timpul cu Bianca. Ea călătoreşte tot timpul anului - cu excepţia a câtorva luni, când vine acasă la Toronto şi se antrenează. Călătoreşte cu antrenoarea franceză Nathalie Tauziat", povesteşte Maria Andreescu.

  • La începutul lui 2015, Bianca Andreescu a început colaborarea cu Nathalie Tauziat (49 de ani), o fostă jucătoare de top a Franţei. Sportivă cu origini africane, Tauziat este vară primară cu Didier Deschamps, a urcat în carieră până pe locul 3 WTA la finalul lui 2001 şi a fost finalistă la Wimbledon în 1998.

Mama este punctul de sprijin pentru Bianca, cea care a vorbit cu drag într-un interviu ProSport din 2016 despre unul dintre cele două sfaturi pe care le preţuieşte cel mai mult: “ţinteşte sus pentru a ajunge sus”. "Este vorba de puterea gândului aici, cât de important este ceea ce vorbeşti, ce gândeşti, iar Bianca stăpâneşte bine acest principiu de viaţă. Ea a crescut cu principiul <<the sky is the limit>>", explică Maria Andreescu. Tenisul era un sport iubit, dar întreaga familie Andreescu l-a învăţat cu adevărat alături de Bianca.

Primul antrenor a încercat să o facă să joace cu mâna stângă

La şase ani, Bianca a venit în România pentru a petrece timp alături de bunici şi spune că aici a pus primele cărămizi serioase în jocul ei. Maria Andreescu preia firul poveştii: "Bianca a încercat multe sporturi, dar acesta i-a plăcut cel mai mult. A început să joace la Piteşti, iar primul antrenor i-a fost Gabriel Hristache. Gabi este un antrenor foarte antrenant şi Bianca l-a îndrăgit mult".

Antrenorul a încercat să o transforme pe Bianca în jucătoare de mâna stângă pe terenul de tenis, dar ea a preferat să dea cu dreapta. "Bianca a câştigat cel mai mare turneu din lume la sub 14 ani, în Tarbes, Franţa - Les Petite As, când avea 13 ani. Acel turneu a fost începutul", adaugă Maria Andreescu. "Al doilea moment important a fost câştigarea Orange bowl-ului pentru a doua oară consecutiv. Atunci am spus: acesta este drumul de urmat", mai spune doamna Andreescu.   

Secretul sistemului canadian

Deşi rădăcinile româneşti sunt extrem de puternice, nu s-a pus niciodată problema ca Bianca să reprezinte România. "Nu ne-am gândit la asta", punctează apăsat Maria Andreescu. Asta şi pentru că, de partea cealaltă, Canada este o ţară care adună talente şi are destui jucători cu origini străine. De la Milos Raonic la Denis Shapalov, la Dancevic, Abanda şi ajungând acum până la Bianca.

Ce face ca sistemul canadian de pregătire sa fie unul de success şi tentant? "Dacă sunt nişte copii talentaţi, Federaţia le oferă mult sprijin. Canadienii sunt foarte organizaţi în tot ceea ce fac. De asemenea, Canada este o ţară multiculturală, deci toţi au venit de undeva", punctează doamna Andreescu şi explică mai departe. "La început, investeşti ca părinte 100% bani şi timp. Dacă un copil se remarcă pentru că este talentat, dacă are rezultate importante şi constante, Federaţia începe să investească foarte mult. Acest sport este foarte scump, costurile se ridică la 250.000 de dolari pe an la acest nivel". De aceea, scenariul ca Bianca să joace sub tricolor nu a fost niciodată discutat.

Visul cel mare al mamei uneia dintre cele doar trei jucătoare de 17 ani din Top 200 WTA este simplu de rezumat: "Bianca a dovedit că are potenţial mare. Eu îmi doresc ca ea să fie sănătoasă şi fericită, restul vine de la sine dacă iubeşti cea ce faci, aşa cum este cazul Biancăi".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.