EXCLUSIV | Interviu cu fizioterapeutul lui Andy Roddick. "Ce nu-mi place în România este sărăcia!". Donatelli a lucrat cu Raluca Olaru, Drăgulescu, Urzică şi Dani Coman. Cum l-a făcut pe Roddick să impresioneze cu un serviciu de 250 km/h

13 oct 2015 4965 afişări Tenis
EXCLUSIV | Interviu cu fizioterapeutul lui Andy Roddick. "Ce nu-mi place în România este sărăcia!". Donatelli a lucrat cu Raluca Olaru, Drăgulescu, Urzică şi Dani Coman. Cum l-a făcut pe Roddick să impresioneze cu un serviciu de 250 km/h 4 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/14829172/2/12053268-1101876436503645-1399837230-n.jpg

Robert Donatelli, fizioterapeutul lui Roddick, vine în România. V-aţi întrebat, probabil, de multe ori, cum a ajuns tenismanul american la un serviciu de aproape 250 km/h? Robert Donatelli este cel mai cunoscut fizioterapeut din Statele Unite. A lucrat pentru Andy Roddick, timp de nouă ani, dar şi pentru alţi sportivi celebri din America. L-a pus pe picioare pentru Jocurile Olimpice de la Beijing pe Marian Drăgulescu, căruia i se interzisese de către COSR să participe  din cauza problemelor medicale. Drăgulescu i-a devenit apoi fin lui Donatelli, a cărui soţie, Georgeta Donatelli, este româncă! Renumitul fizioterapeut vine în noiembrie în România, pentru a ţine două cursuri de specialitate.

Care este, mai exact, scopul evenimentului din noiembrie?
Vin în România pentru a preda. Primul curs, de două zile, conceput pentru fizioterapeuţi,se va referi specific la refacerea umărului, iar al doilea curs va fi despre antrenarea atletului. Acesta se va concentra pe îmbunătăţirea performanţelor atleţilor şi include cele mai noi metode pentru a duce atletul spre cel mai înalt nivel de performanţă. Vor participa la acest curs unii dintre cei mai buni antrenori la nivel naţional.

Este greu să lucrezi cu o vedetă ca Roddick? Cum este Andy Roddick ca om?
A fost o plăcere să lucrez cu Andy Roddick. El a apreciat întotdeauna capacitatea mea de a-l ajuta. E un tip extraordinar, care vine dintr-o familie extraordinară. Când l-am întâlnit pe Andy, avea probleme la braţ, adică dureri la încheietura mâinii, a cotului şi a umărului. Andy credea că durerile erau determinate de serviciul lui puternic, care avea o viteză de 220 km/h.

Roddick a servit după tratament cu aproape 250 km/h!


S-a refăcut complet după intervenţia dumneavoastră?
L-am tratat pe Andy prima oară la turneul ATP din Atlanta, Georgia. Tatăl lui, Jerry Roddick, şi antrenorul lui au spus că nimeni nu a putut să identifice motivul durerilor de la braţ ale lui Andy. În primul an de tratament, folosind metodele mele specifice de antrenament, toate durerile lui Andy au dispărut. Jerry ne-a invitat pe mine şi pe soţia mea să-l urmărim pe Andy în Cupa Davis şi l-am văzut bătând recordul ATP: a servit cu 249,4 km/h. Jerry Roddick a spus că am făcut ce promisesem, adică l-am scăpat pe Andy de durerile de la braţ. Viteza serviciului i-a crescut atunci cu 17 mph (n.r. - 27,35 km/h). Andy şi-a angajat apoi un antrenor care să îl ajute să păstreze programul de exerciţii conceput de mine şi n-a mai avut dureri la umăr deloc în cei nouă ani în care am lucrat cu el.

El este conştient de contribuţia dumneavoastră la ascensiunea lui?
Da, Andy şi familia lui sunt foarte conştienţi de contribuţia mea la succesul lui.

Cine este cel mai bun prieten al dumneavoastră dintre sportivi?
Marquis Grissom – fost jucător profesionist de baseball la San Francisco Giants şi Atlanta Braves. I-am relansat cariera după şapte ani de dureri şi scădere de formă. După un an de lucru împreună, în cei trei ani în care a mai jucat în Major Leagues, jocul lui a fost excelent. De asemenea, am rămas prieten cu cei mai mulţi dintre sportivii cu care am lucrat, Jimmy Connors, John McEnroe, Dan Uggla, Pierre Jackson şi Marian Drăgulescu.


Robert Donatelli, alături de John McEnroe. Sursa: Facebook - Modern Athletic Science - Dr. Bob Donatelli

Credeţi că problemele fizice ale lui Drăgulescu l-au împiedicat să facă performanţă mai mulţi ani?
Cu siguranţă, accidentările lui Marian l-au împiedicat să facă performanţă. Am reuşit să îl pun pe picioare pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Înţeleg că se antrenează din greu pentru următoarea Olimpiadă?

Da, a anunţat că se pregăteşte la şase aparate, dar aşteptările lui sunt pentru trei. Aţi ajutat şi alţi români?
De fiecare dată când vin în România, tratez pe câte cineva. De-a lungul anilor, am lucrat cu Mircea Badea, George Becali, Raluca Olaru, Marius Urzică, Dani Coman şi mulţi alţii.

Ce vă place şi ce nu vă place în România?
Ce-mi place cel mai mult în România sunt femeile frumoase, aşa că m-am însurat cu una dintre ele. De asemenea, îmi plac oamenii, care sunt foarte prietenoşi, şi viaţa la ţară, care este foarte frumoasă. Ce nu-mi place în România este sărăcia. Prea mulţi români buni şi muncitori au dificultăţi din cauza salariilor foarte mici.

Cum v-aţi întâlnit soţia?
Mi-am întâlnit frumoasa, inteligenta şi talentata soţie în Atlanta, Georgia. Ea este un fizioterapeut excelent şi ne-am întâlnit, în mod miraculos, lucrând în aceeaşi clinică. Restul e istorie.

Aţi lucrat şi cu fotbalişti? Sau aţi lucra?
Lucrez şi cu cei din NFL (n.r. - Liga de Fotbal American), şi cu cei din Liga de Soccer. Am fost şi fizioterapeut pentru echipa de fotbal feminin a SUA.


Marius Urzică, un alt român al cărui drum s-a intersectat cu cel al fizioterapeutului Donatelli. Sursa: Facebook - Modern Athletic Science - Dr. Bob Donatelli

Aveţi vreun sfat, din punct de vedere fizic, pentru Simona Halep?    
Nu am evaluat-o şi nici nu am tratat-o, dar, văzând-o jucând, cred că e una dintre cele mai bune jucătoare din lume. Are un potenţial imens să rămână în top. Toţi sportivii au rezultate datorită antrenamentelor specifice, care ar ajuta-o şi pe ea să-şi îmbunătăţească jocul.

Robert Donatelli, carte de vizită

  • A fost, timp de 10 ani, fizioterapeutul lui Andy Roddick
  • A lucrat între 2010 şi 2011 pentru echipa olimpică a Chinei, ajutând sportivii de la haltere, tenis de masă, volei, badminton, înot, fotbal şi tenis.
  • A lucrat în Champions Tennis Tour - Masters Tour ATP,  iar între 1995 şi 2001 a lucrat pentru Jimmy Connors, John McEnroe, Bjorn Borg, Guillermo Vilas, Andres Gomez, Yannick Noah şi Henri Leconte.
  • În National Basketball Association: Pierre Jackson (Philadelphia 76ers), Terrance Tyronn Lue (Orlando Magic), Dahntay Jones (Indiana Pacers), Tayshaun Prince (Detroit Pistons), Marcus Banks (Toronto Raptors), Al Harrington (New York Knicks).
  • A lucrat şi pentru Professional Golf Association, National Football LeagueMajor League Baseball, dar şi pentru sportivi din box şi arte marţiale.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.