EXCLUSIV | Gabi Ruse a stins lumina la Praga: 5 mingi de meci salvate și succes, 14-12, la dublu. „Ultimul schimb a fost și cel mai spectaculos. Intens, un punct lung, în care am dominat pe cross”. E fericită că nu s-a lăsat de tenis în iarnă: cum a învins-o pe copila-minune din WTA și gustul unei premiere personale

EXCLUSIV | Gabi Ruse a stins lumina la Praga: 5 mingi de meci salvate și succes, 14-12, la dublu.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Gabriela Ruse a încheiat în forță o zi fantastică la Praga. După o prestație excelentă la simplu, răsplătită după 90 de minute mai intense ca un meci de fotbal cu un prim bilet pe tabloul principal al unui turneu WTA pe 2018, bucureșteanca a reușit un rezultat superb și la dublu, semnând o revenire memorabilă: victorie cu 4-6, 6-1 și 14-12 alături de partenera sa, Viktoria Kuzmova (Slovacia), în fața cuplului format din Diana Marcinkevica și Aliaksandra Sasnovich (Letonia / Belarus).

  • Gabriela Ruse a vorbit în exclusivitate pentru ProSport despre finalul dramatic al ultimei zile de aprilie, pe tabloul de dublu, dar și despre premiera dulce a carierei – după ce a jucat două turnee WTA cu invitații pe tabloul pincipal, Gabi a ajuns pentru prima dată pe un tablou principal de simplu WTA trecând prin sita calificărilor.

Ultimul meci rămas de terminat, luni seară, în complexul din Praga, pe terenul 1, a avut parte de un final incredibil. După ce au făcut legea în setul doi, câștigând punctele importante ale manșei (cinci game-uri adjudecate la avantaj, niciunul pierdut), Ruse și Kuzmova au ratat startul maxi-tiebreak-ului decisiv.  Conduse cu 6-2 și apoi 9-5, jucătoarele ajunse pe tablou grație unui wildcard au încins finalul, câștigând patru puncte la rând, care au rașchetat avantajul luat de Marcinkevica și Sasnovich. „Eu, una, m-am relaxat în momentele acelea. I-am spus și partenerei mele că nu mai avem nimic de pierdut și totul a luat o întorsătură neașteptată„, povestește pentru ProSport Gabriela, în timp ce încă se află la recuperare.

La 9-9, a venit un nou punct pierdut pe serviciu, încă o minge de meci pentru adversare și o nouă paradă a sportivelor de 20 și, respectiv, 19 ani. Ruse și Kuzmova au trecut în față, la 11-10, însă au valorificat abia a treia minge de meci și calificare în sferturile probei de dublu. „Am încercat să ne bucurăm de meci și asta cred că a făcut diferența. Ultimul schimb al partidei a fost și cel mai spectaculos. S-a jucat foarte intens, un punct foarte lung, în care am dominat pe cross„, explică Gabi Ruse pentru ProSport.

„Am trecut printr-o perioadă grea”

Pentru Gabriela Ruse, turneul de la Praga aduce prima prezență pe tabloul principal al unui turneu WTA după experiența de la BRD Bucharest Open 2017, facilitată de o invitație primită din partea organizatorilor. „Acum, sunt fericită pentru că am avut ocazia să joc aceste meciuri frumoase și sunt încrezătoare pentru ceea ce urmează. Chiar nu m-am gândit că e turneu WTA, l-am luat ca pe oricare alt turneu. Dau tot ce am mai bun în fiecare meci, chiar dacă uneori nu iese cum vreau eu„, spune Gabriela. Gustul victoriilor din ultima zi a lunii lui Prier este cu atât mai dulce cu cât nu mult a lipsit pentru ca tânăra jucătoare să pună racheta în cui.

Am trecut printr-o perioadă foarte grea Am vrut chiar să mă las de tenis„, recunoaște Gabi. Nu pentru prima dată. Mai întâi, a fost o accidentare dură la genunchi, la final de 2016, amplificată de un diagnostic ratat, venit apoi prea târziu (detalii AICI). 12 luni mai târziu, la final de 2017, a apărut o altă cumpănă. „Nu am mai avut accidentări, mulțumesc lui Dumnezeu! În schimb, am făcut ceva schimbări în echipa mea și a fost destul de greu să mă acomodez  Mental, nu mă regăseam deloc„. Gabriela a ieșit de sub îngrijirea lui Adrian Marcu și și-a găsit punctul de sprijin în Silviu Zancu. „Îi mulțumesc și acum în mod special, pentru că a putut să mă ajute atunci când am avut nevoie„, spune Gabi.

Față în fața cu puștoaica teribilă a circuitului: „Este foarte agresivă și are un serviciu foarte puternic!”

În primul tur al calificărilor pentru tabloul de simplu de la Praga, Gabriela Ruse a dat peste copilul-teribil al tenisului feminin, Marta Kostyuk (Ucraina), care, la doar 15 ani, a trecut fluierând de tururile de calificare la Australian Open și nu s-a oprit decât în turul trei pe tabloul principal – stabilind record după record. La Praga, Gabriela Ruse a învins-o cu 2-6, 7-5, 6-3.

Din punct de vedere mental, a fost cel mai greu meci, pentru că ea venea după un șir lung de victorii și de meciuri – în primul rând. E o jucătoare foarte bună, cu niște calități extraordinare. Este foarte dificil să joci împotriva ei, pentru că este foarte agresivă și are un serviciu foarte puternic„, a povestit Gabi Ruse pentru ProSport. Cum a învins-o? „Am stat aproape de ea, nu am renunțat să sper că pot să o întorc, mi-am dorit, iar în setul trei am preluat inițiativa”, rezumă, simplificând, Gabi.

  • Marta Kostyuk a reușit debutul perfect în circuitul senioarelor. A trecut cu brio de calificările de la Australian Open, devenind prima sportivă născută în 2002 care își câștigă pe teren locul pe tabloul principal al unui Grand Slam. Apoi, prin victoria din primul tur, Kostyuk a devenit oficial urmașa Martinei Hingis, fiind cea mai tânără jucătoare care câștigă un meci pe tabloul mare la un Grand Slam din 1996 încoace. În turul trei, adolescenta a fost învinsă de conaționala sa, Elina Svitolina.

Primul meci de pe tabloul principal de la Praga, programat marți, în jurul orei 12:30. este și el complicat. Gabi Ruse o va înfrunta pe Bernarda Pera, o americancă de 23 de ani, cu origini croate, aflată la limita Top 100, pe poziția 98 WTA. Gabi știe că va fi greu, pentru că o cunoaște, pentru că Bernarda e stângace, pentru că și a jucat tur trei la Australian Open și are bilanț pozitiv pe 2018 – 13 victorii și 9 înfrângeri. „O să intru pe teren și o să dau tot ce pot. Vom vedea ce o să iasă. o să lupt până la ultima minge„, promite Gabriela Ruse.

  • Gabi Ruse are 20 de ani, este cea mai bună tânără jucătoare a României în clasamentul WTA (locul 220 WTA, care o plasează pe locul 10 în România, devansând-o în acest moment pe Jaqueline Cristian / 19 ani). Cea mai bună clasare a carierei: locul 209 WTA (18 septembrie 2017). Are șase titluri ITF câștigate la simplu, începând cu 2015, plus alte șase trofee ITF la dublu.
  • În turneul International de la Praga, România mai este reprezentată de Mihaela Buzărnescu (favorită 7), acre deschide împotriva unei jucătoare aflate cu 26 de poziții mai jos în clasament – Beatriz Haddad Maia (63 WTA)

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen