Drama uriaşului John Isner. "Până în momentul în care am vorbit cu mama, cancerul îmi afectase deja familia"

12 apr 2018 5169 afişări Tenis
Drama uriaşului John Isner. "Până în momentul în care am vorbit cu mama, cancerul îmi afectase deja familia"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Cel mai înalt jucător din Top 10, americanul John Isner, vorbeşte în premieră despre cea mai grea încercare a vieţii sale, într-un proiect inedit lansat, joi, de site-ul ATP: cu două săptămâni înainte de a împlini 19 ani, mama sa - Karen, a primit un diagnostic dur - cancer la colon.

Uriaşul de 2,08 m şi-a spus povestea într-un text cu iz de pagină de jurnal, în cadrul rubricii My Point. Confesiunea americanului a fost primită cu multă căldură şi sute de încurajări de către oameni de pretutindeni.

"Privind înapoi, a fost ciudat că nu mai primisem vreun telefon de la mama în ultimele zile. De obicei, vorbeam zilnic sau chiar mai des.

În februarie 2004, începeam sezonul de primăvară, tocmai încheiasem un weekend cu meciuri, iar jocul meu se aşeza bine de tot. Viaţa era bună.

Când m-am trezit, la opt dimineaţa, cu două apeluri pierdute, mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Poate se întâmplase ceva cu bunicii? Dar cu siguranţă nu cu mama, care supravieţuise crescându-i pe cei doi fraţi ai mei şi pe mine. Era sănătoasă, juca tenis şi era şi tânără - avea 50 de ani. Eram singur când am sunat-o.

<<Îţi voi spune ceva, dar nu vreau să te îngrijorezi. Totul va fi bine.>>

<<Dar este un motiv pentru care nu am vorbit în ultimele zile?>>

<<Am cancer>>"

Textul lui Isner se frânge, firul este tăiat şi în scris. Exact cum s-a întâmplat şi în sufletul său.

Americanul relatează mai departe ceea ce a urmat. "Până în momentul în care am vorbit cu mama, cancerul îmi afectase deja familia. Mama nu vorbise cu mine, pentru că fusese trimisă de urgenţă în operaţie. Mama mersese la spital pentru că era bolnavă - aproape de moarte - dar crezând că are apendicită. Când s-a trezit, a aflat că are cancer la colon, stagiul patru - foarte avansat. Era o tumoare, care a trebuit scoasă.

Nu mi-a spus în weekend, pentru că a vrut ca eu să mă concentrez la meciurile mele. Am vorbit câteva minute. Mi-a spus de chimioterapie şi de drumul greu ce i se aşternea în faţă", relatează Isner.

"Am închis telefonul. Am rămas cu posterul meu cu Carolina Panthers şi am plâns. Şi am plâns. Şi am plâns. Mintea mea era goală. Cu şase săptămâni înainte eram acasă, în familie, sărbătoream Crăciunul - toţi eram bine. Acum, mă temeam că îmi voi pierde mama", derulează filmul uriaşul John, care se simţea mic şi, întrucâtva, vinovat. "Îmi dorisem să plec de lângă părinţi" - în momentul alegerii Colegiului. 'University of Georgia era la patru ore de mers cu maşina de casa părinţilor. Suficient de aproape cât să pot să ajung acolo dacă aveam nevoie, dar şi suficient de departe pentru ca ei să nu poată să mă viziteze la fiecare sfârşit de săptămână. Ironia sorţii, nu?'

Pentru Karen Isner au urmat şase luni de chimioterapie, cu şedinte de luni până miercuri, în care unul dintre cei trei copii, sau cineva din familie i-au fost mereu alături, pentru a o ţine de mână sau pentru a o ţine de vorbă. "Am rămas cam o săptămână, apoi am revenit în campus. Sincer, mă durea sufletul că îmi las familia, dar, în acelaşi timp, era uşor să mă întorc şi să joc tenis. Mama îşi dorea asta şi, într-un fel - simţeam că aşa fac şi eu ceva pentru ea. Şi mama era şi ea alături de mine, pentru că a mers la fiecare meci al meu pe teren propriu din acea primăvară. Între şedinţele de chimioterapie şi weekendurile cu ore nesfârşite de somn, se uita la tenis".

"Şase luni de chimioterapie au eliminat cancerul. Mama scăpase - ne-am spus. Dar mergea regulat la controale şi am primit OK-ul medicilor de fiecare dată, până în 2007, când sângele ne-a spus că revenise cancerul. De data aceasta, o abordare mai agresivă. Tumoarea a fost micşorată, apoi a urmat operaţia. Au urmat alte verificări, din ce în ce mai rare, până când mama mea nu a mai avut nevoie să revină la spital. Ea şi tatăl meu au putut veni să mă vadă după pofta inimii - la Indian Wells, Miami, US Open, Cincinnati, Winston-Salem şi Atlanta. În 12 ani de carieră, am avut multe meciuri intense, însă nu am simţit niciodată durerea pe care a trebuit să o îndure mama mea. Ce am simţit când eram la 68-68 împotriva lui Nicolas Mahut, în 2010, la Wimbledon? Nu se compară! Epuizarea pe care am simţit-o după primul set al finalei împotriva lui Alexander Zverev, înainte de a câştiga primul meu titlu Masters 1000 al carierei? Nici pe departe!"

  • John Isner (SUA), al 14-lea favorit al turneului Masters de la Miami, l-a învins în finală pe Alexander Zverev (Germania, favorit 4), scor 6-7(4), 6-4, 6-4.

Sursă: captură www.atpworldtour.com

200.000 de dolari a strâns John Isner în meciuri caritabile pentru UNC Lineberger. La Wimbledon, îşi propune să organizeze o nouă strângere de fonduri, banii urmând să ajungă la medicii şi la spitalul care i-au salvat viaţa mamei sale.

"Când sunt pe punctul de a mă plânge din cauza căldurii, sau a programării meciurilor mele, mă gândesc la curajul de care a dat dovadă mama de-a lungul anilor şi asta îmi pune lucrurile în perspectivă. Eu sunt unul dintre norocoşi. Joc pentru a-mi câştiga existenţa şi, fie că e în tribune sau acasă, o am pe mama lângă mine", îşi încheie povestea John Isner.

John Isner va împlini 33 de ani pe 26 aprilie. Are 2,08 m, 13 titluri ATP câştigate - dintre care 11 pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cinci sezoane consecutive, între 2012 şi 2016, a fost cel mai bun jucător de tenis al Americii, iar opt sezoane consecutive a fost în Top 20 (între 2010 şi 2017). Locul nouă, pe care se află în prezent, reprezintă cea mai bună clasare ATP a carierei. Isner va rămâne în istoria tenisului drept câştigătorul celui mai lung meci jucat vreodată, încheiat cu scorul de 70-68 în setul cinci, în faţa francezului Nicolas Mahut - un meci din turul 1 al ediţiei 2010 a Wimbledonului. Partida s-a disputat pe durata a trei zile, timpul efectiv de joc fiind de 11 ore şi 5 minute.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.