Djokovic - Anderson e finala eroilor la Wimbledon 2018. De la "este atâta furie aici pentru Djokovic, încât şi-ar putea rupe degetul", la revenirea desăvârşită. VIDEO | Un moment cum rar se vede: imaginile care spun totul despre "Nole"

14 iul 2018 4792 afişări Comentează şi tu Tenis
Djokovic - Anderson e finala eroilor la Wimbledon 2018. De la "este atâta furie aici pentru Djokovic, încât şi-ar putea rupe degetul", la revenirea desăvârşită. VIDEO | Un moment cum rar se vede: imaginile care spun totul despre "Nole" Foto: wimbledon.com / AELTC

Novak Djokovic - Kevin Anderson este meciul care va pune punct la Wimbledon 2018. Finala masculină este una a eroilor: Djokovic şi Anderson au jucat, laolaltă, 11 ore şi 51 de minute pentru biletele cele mai râvnite de cei 128 de jucători aflaţi la start pe tabloul principal şi tot ei sunt cei care i-au scos din turneu pe Rafael Nadal şi Roger Federer, primii doi jucători ai lumii, oamenii care şi-au împărţit, totodată, ultimele şase titluri de Mare Şlem.

Djokovic şi Anderson sunt călăii şi supravieţuitorii tabloului masculin. Cei cărora serviciul le-a rezistat în cele mai strânse momente.

Kevin Anderson a scris istorie, supravieţuind unor maratoane consecutive (cu Federer, apoi Isner). De partea cealaltă, Novak Djokovic a pus ultima cărămidă în costrucţia revenirii sale, cu un meci fantastic, în care cel mai impresionant a fost modul în care a terminat.

Intrat în semifinala cu Nadal mai agresiv, cu un plan tactic şi execuţii superioare, Djokovic a trecut în primul rând testul mental şi, o dată cu el, pe cel al măreţiei.

La 14 ore de la momentul întreruperii semifinalei, la scor favorabil pentru sârb (2-1 la seturi), Rafael Nadal şi Novak Djokovic au reuşit să intre în meci reproducând exact tenisul-spectacol cu care au răsfăţat spectatorii într-o superbă demonstraţie de virtuozitate, vineri seară. Liderul mondial a început în apărare, pe serviciu, iar determinarea şi stilul fizic l-au menţinut pe linia de plutire, după un game-maraton de 18 puncte şi două oportunităţi de break salvate.

Ibericul a exploatat serviciul doi al lui Novak Djokovic în game-ul următor, atacând fără menajamente şi arătând, o dată în plus, că este un redutabil zid la fileu în acest moment al carierei. Cu lovituri grele, Nadal a reuşit un prim break, confirmat rapid cu game alb. Djokovic a săpat adânc, a revenit, doar pentru a se îngropa apoi în frustrare, după un passing ratat, la minge de break. Novak s-a văzut învins pe serviciu pentru a doua oară în setul patru şi a fost aproape să clacheze. S-a lovit cu o forţă colosală, cu racheta în picior.

"Este atâta furie aici pentru Djokovic, încât şi-ar putea rupe degetul cu forţa cu care loveşte acum cu racheta", a comentat pentru BBC Annabel Croft. Atât de tare s-a înfuriat Djokovic, atât de rău a arătat răbufnirea dinaintea decisivului.

Decisivul a adus însă suprema demonstraţie a faptului că dubiile din capul lui Djokovic s-au risipit. Sârbul a impresionat prin felul în care a reuşit să servească în faţa lui Nadal de-a lungul întregului meci. În final de semifinală, loviturile sale au câştigat procente la capitolul explozie, imprevizibil, revenind la acel standard autoimpus în perioada în care elevul lui Vajda câştiga la rând patru turnee de Mare Şlem. Djokovic a rezistat psihic, a salvat cinci mingi de break ale lui Nadal, a îndurat umil scurta de geniu a liderului mondial care i-a şters apăsat prima minge de meci. A aşteptat o nouă şansă, apoi a luat-o cu determinarea care l-a consacrat.

Djokovic şi Nadal au încheiat războiul de cinci ore şi 15 minute cu câte 73 de lovituri câştigătoare, sârbul având un plus la aşi (23-9). Scorul a înclinat însă în favoarea lui Djokovic, din nou Djoko-minator, 6-4, 3-6, 7-6(9), 3-6, 10-8.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.